Как да се справим с брашнестите дървесни растения на стайни растения?

Стайните растения могат да украсят всеки апартамент и да го направят по-удобен. Малцина могат да цъфтят дълго време, например орхидеята, която радва с цветята си повече от шест месеца. Но има ситуации, че растението изведнъж се покрива с бял цвят. Най-често това показва, че е бил нападнат от паразит като брашнеста брада. Флористите почти винаги се справят успешно с този проблем. Необходимо е да се разбере какво е брашнестата снимка, снимка на която може да се види в тази статия и как да се справим с нея.


Какво е това насекомо?

Mealybugs смучат насекоми с овално тяло. Покрит е с бял цвят със странни четина отстрани. Тъй като тялото е розово или бяло с напречни ивици на гърба, това насекомо може да се види и с просто око. В зависимост от сорта размерите му варират от 3 до 7 мм... Този вредител произвежда бяла лепкава слуз, което създава впечатлението, че растението е поръсено отгоре с брашно или са поставени бучки памук. Именно под тях се открива брашнеста буболечка или съединение на яйцата му.

Тази слуз пречи на газообмена в цветята. Насекомото предпочита да се засели на млади издънки, в пазвите на листата или вътре в тях, когато те още не са се отворили, както и в пъпки. Тези индивиди могат да се появят директно на перваза на прозореца, в контейнери за цветя и дори в почвата.

Общо са известни около 1600 вида това насекомо. Следните видове червеи се считат за най-опасни за стайните растения:

  • настръхнали;
  • морски;
  • гроздов;
  • цитрусови плодове.

Благоприятни условия за отглеждане

Вредители по стайни растенияКогато торите почвата с стайни растения, трябва да се внимава особено. В никакъв случай не можете да правите хранене в големи количества, тъй като това създава идеални условия за размножаване на червея. Също така този вредител се установява върху цветя, които много често се хранят с торове, съдържащи азот.

Благоприятната температура за развъждане на насекоми е +27 градуса или малко по-ниска. Ларвите от снесените яйца се появяват достатъчно бързо. Здравите растения имат отличен имунитет и произвеждат защитни вещества, които отблъскват червея. През зимата обаче метаболитните процеси се нарушават. Тъй като светлата част на деня става кратка, на цветята започва да липсва осветление, а въздухът в апартамента става твърде сух поради работещите батерии за централно отопление. Растенията стават слаби, което увеличава риска от вредител.

Защо брашнестата опасност е опасна?

За да се храни, вредителят се нуждае от сок от стайно растение, което причинява значителни щети на цветето. Освен това в процеса на живота това насекомото отделя нектар, който има специален състав, който насърчава размножаването на плесени и привлича други насекоми. Без да се вземат навременни мерки, цветето умира.

Съществува вид брашнеста буба, при която женските не се нуждаят от мъжки, за да се размножават. Отделни подвидове дават потомство, без да снасят яйца. В този случай живородните индивиди възпроизвеждат ларвите, готови за независим живот.

По принцип този вредител се появява на такова красиво цвете като орхидея, което украсява первазите на много апартаменти и офиси. Освен това насекомото заразява цитрусови плодове, филодендрони, гербери, фуксии, аспержи, монстера, грозде, кактуси, амарилис, олеандри, палми, антуриум, хибискус.

Отрова, отделяна от червеи води до отслабване на растежа на орхидеите, обезцветяване и падане на листа. При цъфтящите растения пъпките и вече цъфналите цветя започват да страдат. Активното размножаване на тези насекоми често води до деформация на младите издънки в орхидеите. При теменужките кореновата система е повредена.

Mealybug: как да се бия?

Mealybug на стайни растенияНа стайни растения и особено на орхидея този вредител се среща доста често. Такива благоприятни фактори за тях като:

  • лоша грижа;
  • използване на замърсена почва;
  • повишаване или намаляване на температурата.

Много е трудно да се справим с този вредител. Първото нещо, което трябва да направите, е изолирайте засегнатото цвете от други растения, за да се избегне замърсяване. Най-добре е да инспектирате цветята, които са били до болния екземпляр. Ако е засегнат дръжка или пъпка, те трябва да бъдат отрязани.

Ако паразитите са нападнали малка площ, тогава я избършете с влажна гъба. Много по-лошо е, ако червеят е ударил сърцевината на орхидеята. Както вече споменахме, синусите на растенията се считат за любимото място на вредителя, което прави много трудно да се отървете от него. Не бива да се качвате там, защото това са важни органи на орхидеите. За да се премахне червея, той се вдига с обикновена пинсета. Ако вредителят се е установил на млади листа, тогава листът трябва внимателно да се разшири и да се отреже на 1 см от върха. Това няма да причини никаква вреда на стайното растение, но ще се отърве от брашнестата дървесина.

Популярни начини за борба

Не е необходимо да използвате химикали, за да убиете насекомо, което заразява стайни цветя, например орхидея. Има голям брой народни начини, с които можете да се отървете от този вредител завинаги.

Най-често срещаният метод е използването на сапунено-алкохолен разтвор... За да го приготвите, трябва 1 ч.ч. Разтворете настъргания сапун за пране в гореща вода. След това обемът на течността се довежда до 1 литър, след което 1 супена лъжица. л. алкохол и 2 с.л. л. водка. Преди пръскането субстратът се затваря в саксия, а на следващия ден след процедурата се измива с топла вода. За най-добър ефект се препоръчва пръскане на всеки 3 до 4 дни.

Тинктурата от чесън се е доказала добре. За приготвянето му вземете 4 - 5 скилидки чесън и накълцайте. След това оставете да заври половин литър вода, към която се добавя чесън. Полученият разтвор трябва да се изтрие от засегнатите листа.

Можете също така да направите емулсия от маслини. За да направите това, разбъркайте няколко супени лъжици зехтин във вода и нанесете върху орхидеята с помощта на памучен тампон.

Химични методи

Mealybug на листаМожете да се борите с брашнестите бъгове използвайки химикали... Най-добре се използват, когато младите паразити тепърва се появяват. Това е трудността при убиването на насекоми, тъй като едно стайно растение може едновременно да съдържа различни регенерации на вредители. Следователно човек не може да се отърве от химическата обработка наведнъж. Такива лекарства трябва да се използват на интервали от 7 до 14 дни.

Съществуват голям брой различни химикали, чието действие е, че след прилагането му защитното вещество прониква в растителния сок. Насекомите го изсмукват и отровят.

Всички химикали са разделени на следните типове:

  • Системни - попадат в сока от стайни цветя, което ги прави отровни за червея. Те включват различни спрейове като Rogor и Phosphamide. Най-ефективни са инсектицидите, състоящи се от малатион и паратион.
  • Чревни - влезте в тялото на вредителя през устата. Тези лекарства включват "Aktellik", "Aktara", "Nurell-D".
  • Контакт - влезте в тялото на червея през кожата. Най-често срещаното лекарство от тази група е Spruzit - aeschadlingsfrei. По време на лечението с този агент растението не трябва да се оставя на слънце. Те не се нуждаят от повторна обработка на цветята.

Биологични методи

В природата има насекоми, които се хранят с брашнести червеи. Те включват оси, ларви на криптолемус, смолисти мухи и обикновени златки.

Биологичен начин на борба с този вредител е използването на микробиологични препарати (гъбични, бактериални) - лепидоциди. Този метод често се използва в оранжерии и оранжерии, където се произвеждат австралийски божествени кутии за елиминиране на паразитите.

Предпазни мерки

Как да се отървем от вредителиАко на орхидея или други стайни цветя се появи брашнеста брада, не се разстройвайте. Най-добре е да запомните дали наскоро в апартамента са се появили нови растения? Те могат да бъдат източник на болестта. Ето защо, след покупката, цветята трябва да бъдат внимателно изследвани.

Дори да не бъде открито нищо, това не означава липса на вредител. Ларви може да се скрие в почвата или опаковъчен контейнер.

Не се препоръчва да се поставят прясно закупени растения с "постоянни жители" наведнъж. Те трябва да бъдат поставени на отделно място и да се гледат няколко дни. Ако цветето е заразено с паразити, то трябва да се лекува.

По този начин е необходимо да се борим с брашнестата снимка, чиято снимка е представена в статията. Този вредител не понася висока влажност и добро осветление. Следователно трябва да създадете такива условия, при които вероятността от поява на паразит да бъде изключена, но все пак трябва да сте винаги нащрек.

Нахлуване на Mealybug
Контрол на MealybugЧервеи на стайни растенияВредители по стайни растенияMealybugБолести и вредители на стайни растенияКонтрол на MealybugЖенският червей на гърба на листаБолести и вредителиВредители по стайни растенияMealybug и как да се справим с негоКак изглежда брашнестата буба?Какво означава да се използва, когато растението е повреденоБолести и вредителиКак да се отървем от вредителите по растениятаКонтрол на Mealybug

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.