Най-добрите сортове череши за региона на Москва: засаждане, грижи и снимки

Най-добрият сорт черешаВ много европейски страни думите "череша" и "череша" имат един и същ превод. И това е съвсем логично, тъй като те са тясно свързани. Но дори тези връзки няма да могат да превърнат вишните в сладки череши. През годините животновъдите са успели да разработят голям брой различни сортове сладки череши за засаждане в Московска област и други северни региони.


Най-добрите сортове череши за Московския регион: описание

За отглеждане на череши изисква се плодородна земякакто и достатъчно количество слънчева светлина. Но студените московски региони са слабо пригодени за това, защото животновъдите са създали нови устойчиви на замръзване сортове. Най-популярни са: Iput, Revna, розов Bryansk, Tyutchevka, Fatezh.

Розова брянска череша

Плодовете от този сорт череши са със среден диаметър, 21-23 мм и тегло 5-7 грама. Цветът на плодовете е розов, а пулпът е жълт. Вътре има кафява костилка, тежаща 8-9% от общото тегло на черешата. Вкусът на плодовете е сочен и сладък. Дебелината и дължината на дръжката са средни.

Брянската череша има късно време на узряване. Плододаването настъпва около 5 години след засаждането. Това е самоплодно дърво, поради което изисква допълнително опрашване. Черешовите цветове започват в началото на май. Плодовете узряват в края на юни. Производителността достига около 79 C / ha, но може да бъде и повече.

Брянска череша с малък ръст, около 2,1-2,7 м, има средна плътност на клоните, листата са големи и зелени. До три малки цветя са разположени в съцветието, стигмата и плодникът са на едно и също ниво, чашката е под формата на чаша, чашелистчетата не са назъбени. Издънките на сладките череши са кафяви със сивкав цвят.

Този вид череша има един недостатък: невъзможността за самоопрашване. Но това не е много страшно, тъй като има и други дървета, които опрашват череши, те са следните сортове: Revna, Tyutchevka, Iput. Предимствата на брянските череши включват:

 • Плодовете не се напукват при дъждовно време.
 • Дървото е устойчиво на гъбични инфекции, присъщи на този сорт.
 • Отлична толерантност към замръзване.
 • Добре транспортирани на дълги разстояния.
 • Гниенето практически не засяга плодовете.

Сорт Iput

Черешово дърво в градинатаПлодовете от този сорт череши тежат приблизително 5-5,7 грама. Формата на плода е кръгла, с диаметър около 21-23 мм. Цветът на плодовете е бордо, а когато е напълно узрял е почти черен.

Има малка и дебела дръжка. Кост с тегло около 0,4 g, ярко кафяв нюанс, оставя пулпата доста добре. Плодовете са вкусни, сочни и красиви.

Този сорт череши е ранен. Започва да дава плодове след около 5 години. Подобно на гореописаните видове, той е самоплоден, поради което са необходими допълнителни дървесни видове за опрашване. Цъфтежът настъпва доста рано. Пълният процес на узряване се извършва в началото на май. Добивът на горски плодове е около 85 C / ha, а в някои години може да достигне 150 C / ha.

Сортът Iput е доста висок, около 3,7-4,2 м. Короната на тази култура е доста плътна, има много листа във формата на пирамида. Удължените тъмнозелени листове са двойно назъбени. Съцветието съдържа до 4 бели цветя.Пестиците и тичинките са на едно и също ниво.

Недостатъците на този сорт, както и гореописания вид дърво, включват невъзможността за самоопрашване, което изисква допълнителни опрашители.

Основните предимства на сорта Iput са:

 • Отлична устойчивост на гъбични инфекции.
 • Добре транспортирани.
 • Устойчив на замръзване.
 • Пъпките от този сорт също понасят добре пролетни студове.
 • Ежегодно произвежда умерен и добър добив.
 • Месото на плодовете е доста плътно.
 • Това е ранен сорт.

Сорт Фатеж

Височината на тази култура достига не повече от 3,5-4,5 m... Дървото има рядка корона под формата на топка, както и разперени клони. Листата обикновено са заострени и големи, с наситено зелен нюанс с лек блясък. Пъпките не се различават по форма от другите сортове. Съцветието има много бели цветя.

Този вид сладка череша се счита за средно ранна. Започва плододаване на около 5 години. Той не може да се опрашва сам, поради което са необходими допълнителни дървета за опрашване, цъфтящи едновременно с черешата. За най-добро опрашване често се използва мед.

Черешовите цветове са в началото на юни. Пълното узряване настъпва през юли. Годишният добив от едно дърво е около 60 кг, което е доста.

Плодовете са средни по размер, тежат около 4,5-5,1 грама. Едномерни, имат червено-жълт оттенък. Пулпът е доста сочен, оставя костилката много добре. Костилката има маса 6-7% от общото тегло на зрънцето. Вкусът на плодовете е по-сладко-кисел.

Недостатъци на сорта Fatezh:

 • Този вид сладка череша не толерира наличието на плевели, поради което е необходимо периодично да се почиства земята близо до дървото.
 • Силният вятър не понася добре.
 • Няма способност за самоопрашване, което изисква други дървета, които цъфтят едновременно с него.

Към предимствата на този сорт включват такива функции:

 • Тази овощна култура се счита за високодобивен сорт.
 • Бързо узряване на плодове.
 • Отлична устойчивост на замръзване.
 • Това дърво е устойчиво на заболявания като кокомикоза и монилиоза.
 • Не се нуждае от често поливане.
 • Сортовете Fatezh ще бъдат отлична декорация за вашия личен парцел.
 • Черешката има красива презентация.

Сорт Тютчевка

Сорт черешаТози сорт има тънка заоблена корона. Бъбреците са със среден размер, с форма на конус. Полуовални в долната част и заострени в горната част на листата имат яркозелен нюанс с грапава повърхност... Дръжките са малки и дебели, с пигментирани жилки. Дървото от този сорт е със средна височина.

В отделно съцветие, по време на цъфтежа, са разположени четири цвята, венчето е под формата на чинийка, венчелистчетата са в контакт помежду си, прашниците са на една и съща височина, чашата е под формата на чаша, чашелистчетата нямат острота. Тичинките и плодникът са с еднакъв размер.

Зрънцето тежи приблизително 5,3-7,4 грама, с диаметър приблизително 21-24 мм и има широко закръглена форма. Различава се в бургундски или тъмночервен нюанс с малки точки. Има дебел, малко плодно стъбло... Камъкът, насочен нагоре, има маса приблизително 0,33-0,34 грама, яркокафява сянка. Оставя пулпата добре. Самата плът е червена с добра твърдост. Плодовете са доста сочни, вкусни и красиви.

Този сорт цъфти доста късно, съответно и плодовете също узряват. Плододаването на дървото започва приблизително 5 години след засаждането. Добивът е доста голям, около 100 C / ha, а в благоприятна година може да бъде 300 C / ha. Този сорт се самоопрашва.

Няма очевидни недостатъци на този сорт череши, освен факта, че плодовете могат да се напукат при много влажно време, но това не винаги се случва, което има голям ефект върху този вид череша и се харесва на много летни жители.

Предимствата на сорта Tyutchevka:

 • Устойчив на много заболявания.
 • Плодовете имат отлична транспортируемост, което прави възможно транспортирането им на големи разстояния.
 • Това е високодобивен вид череша.
 • Този сорт е самоплоден, което има положителен ефект върху продуктивността, но ако бъдат открити допълнителни опрашители, това само ще увеличи броя на плодовете.
 • Устойчив на замръзване.
 • Плодовете са много сочни и вкусни.

Сорт Revna

Избор на най-добрия сорт черешаПлодовете на това дърво, като правило, са със среден размер, няма малки или големи, с тегло около 4,5 грама. Формата на плода се характеризира с широка фуния със заоблен връх. Цветът на плодовете е бордо, а когато е напълно узрял, е почти черен. Пулпът е наситено червен, доста плътен. Има средно голямо стъбло. Камъкът оставя пулпата доста добре, има яркокафяв оттенък. Плодовете са доста сочни и вкусни.

Това дърво започва да дава плодове приблизително 5 години след засаждането. Започва да цъфти в края на май, но плодовете узряват доста късно, в началото на юли.

Този сорт се самоопрашва, но допълнителните дървета за опрашване, като някои сортове череши или череши Iput, само ще подобрят добивите. Най-големият добив е около 120 C / ha, но средно около 70 C / ha.

Този сорт расте доста бързо, има средна височина, короната не е много буйна под формата на пирамида. Всички плодове се появяват на букетните издънки на дървото. Овалните листа с наситено зелен оттенък, имат дебела кожа, дръжките са с малки размери. В съцветието има 4 цветя с бял нюанс, разположени свободно помежду си. Тичинките и плодниците са с еднакъв размер.

Няма очевидни недостатъци, за които да се говори.

Към предимствата на сорта Revna важи следното:

 • Слънчевото изгаряне почти не се отразява в този сорт.
 • Плодовете отлично понасят транспортирането на дълги разстояния.
 • Висококачествени плодове по отношение на външния вид и вкуса.
 • Обикновено различни гъбични инфекции не засягат това дърво.
 • Висока устойчивост на замръзване.

Характеристики на засаждането на череши в региона на Москва

Как да се грижим за черешово дървоВсички сортове череши, абсолютно без изключение, обичат плодородната почва и добрата слънчева светлина. Почвата, върху която е нежелателно да се отглеждат череши, точно както черешите, са пясъчници и глинести почви. Мястото за кацане трябва да бъде избрано без вятър. Също така се изисква вашият личен парцел вече да има такива няколко вида череши или череши същото време на узряване, за да могат тези култури да се опрашват помежду си.

Засаждането на череши или череши в региона на Москва трябва да се извършва през пролетта. За да подготвите земята за обработка, не трябва да забравяте, че хоризонталните корени на всеки сорт са на дълбочина 35-85 см, а вертикалните корени достигат до 2,5 метра. Следователно най-добрият вариант е да направите следното: на територията, вместо ями, извършете оран на плантация.

Необходимо е да се излее 1/3 в дупката, направена със смес от торове и пръст. Преди слизането на колоната е прикрепена към дъното на ямата. След това в центъра се прави малка могила, в нея се поставя разсад и се фиксира към стълб, след което се добавя дупка, оставяйки около 6-6 см над нивото на земята. В края на засаждането земята се полива и мулчиран.

Оптималното разстояние между дърветата трябва да бъде около 4-6 м. Препоръчително е да се направи голямо разстояние между тях, в противен случай тогава, вече порасналите дървета, ще започнат да се засенчват взаимно.

Как да се грижим за черешите в региона на Москва:

 • Всички сортове череши, като черешите, са вредни за плевелите, поради което е необходимо периодично да се извършват почистващи дейности в близост до дърветата.
 • За да предпазите плодовете от птици, дърветата трябва да бъдат покрити с градинска мрежа.
 • Дърветата практически не са податливи на всякакви гъбични инфекции, но като предпазна мрежа се вземат превантивни мерки: използването на стерилни ножици, компетентна резитба, пръскане с различни защитни разтвори и годишно лесно копаене на земята.
 • Черешите и черешите рядко се поливат, като правило, три пъти годишно.
 • Череша и грижата за неяЗасаждането на различни видове растения между черешите ги предпазва от замръзване през зимата.Също така всяка есен е необходимо дърветата да се увиват с хартия, а през зимата да се добавя сняг, за да не замръзнат черешите.
 • За хранене на череши и череши обикновено се използва течен тор в комбинация с торове за овощни дървета. Но подхранването не се добавя под самия багажник, а се полага до него.
 • Всяка пролет е необходимо да се режат дървета, да се премахват счупени, сухи и болни клони. Също така е необходимо да избелите стволовете през есента и пролетта.

В тази статия разгледахме най-добрите сортове череши за засаждане в региона на Москва и средните региони на Русия. Спазвайки всички правила за засаждане и грижа за дърветата, можете да постигнете обилна и добра реколта от тези сочни и вкусни плодове. Компетентна подготовка за зимуване, както и защита от насекоми и превенция на болести ще осигури на задния ви двор здрави черешови дървета за години напред. И като засадите сортове, които узряват по различно време във вашата градина, можете да си осигурите вкусни плодове за цялото лято и да приготвите сладко за цялата година.

Най-добрите сортове череши
Какви сортове череши се самоопрашватПлододаване от интензивен сорт черешаБолести и вредители от сладка черешаОписание на сорта черешаИнтензивен сорт черешаСладки черешови плодовеИме на сортовете черешиЧерешовъдствоЗрели черешови плодовеКак да изберем сорт черешаНай-добрите сортове за региона на МоскваСорт череша за засажданеКак да засадите черешово дървоЧереша на клон

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.