Полезни свойства на фейхоа и противопоказания за употребата му

Не всички от нас имат фейхоа чест гост на масата. И всичко, защото малко се знае за това зрънце и за мнозина това е любопитство в чужбина. Но се оказва, че тези прекрасни плодове отдавна се отглеждат в Русия. Затова не бива да си отказвате удоволствието да опознаете необичаен вкус. Освен това плодовете просто са преизпълнени с витамини и минерали, които ще помогнат за подреждането на имунитета. Нека поговорим за полезните свойства и противопоказанията за използването на този зелен гост от Америка по-подробно.

Какво е фейхоа

У нас фейхоа все още е екзотично зрънце. Много купувачи дори не гледат встрани, където на плота са разположени малки неописани зелени плодове. Но ако знаехте какви предимства се крият в този малък гост от друга държава, никога нямаше да отминете.

Фейхоа

Дискретният външен вид на фейхоа изобщо не привлича вниманието

Там, където расте

Ще започнем да се запознаваме отдалеч с екзотично растение. В природата фейхоа се среща главно в планинските райони на Южна Америка - това са регионите на Бразилия, Уругвай, Колумбия и Северна Аржентина.

 • първата европейска държава, получила разсад през 1890 г. - Франция;
 • през 1900 г. в Ялта и по черноморското крайбрежие на Кавказ са засадени необичайни представители на флората;
 • в началото на 20-ти век растението е донесено и безопасно отглеждано в средиземноморските страни, които са известни с топлия си мек климат.
Фейхоа храст

Вечнозелен и красиво цъфтящ храст често се използва в озеленяването.

Субтропичното растение в тропиците се чувства много зле. Високите температури значително намаляват общия добив.

Как изглежда

Фейхоа принадлежи към рода Akka и семейство Myrtle. Това е разпространен вечнозелен храст, въпреки че в природата се срещат и дървесни форми. Височината му не надвишава 4 метра. Багажникът е покрит с груба зелено-кафява кора.

Дърво от фейхоа

Понякога фейхоа може да се намери под формата на дърво, но височината му никога няма да надвишава 4 метра

Тъй като фейхоа живее в скалисти планински райони, корените му са повърхностни. Характерна особеност на влаголюбивите растения е гъсто разклонена, но компактна коренова система, която помага на дървото да получава влага директно от повърхността на почвата, а не от дълбочина.

Листата на фейхоа са с овална или елипсовидна форма.Ръбовете са гладки, повърхността е леко космена, кожена, има пера или мрежести вени. Над листа е тъмно зелено, отдолу е светло зелено-сиво. Растението, гъсто покрито с листа, изглежда красиво през цялата година.

Клон с плодове фейхоа

Кожестите листа изглеждат доста през цялата година

Дървото изглежда особено очарователно по време на цъфтежа. От май до юни и в южното полукълбо от ноември до декември фейхоа е покрит с необичайно красиви цветя. Бяло-розови венчелистчета обграждат куп червени тичинки (може да има от 50 до 80 парчета). Двуполите цветя могат да бъдат подредени единично, по двойки или да образуват щитовидно съцветие. Процесът на цъфтеж е дълъг, можете да се възхищавате на буйния и светъл храст почти месец.

Цветя от фейхоа

Цъфтежът на фейхоа е необичайно красива гледка

Въпреки факта, че растението е плътно покрито с цветя, процентът на полезните яйчници е само 17%. Останалото просто се руши.

Плодовете на фейхоа изглеждат незабележими. Това са малки, от 2 до 5, по-рядко до 7 см, плодове с удължена овална или широко кръгла форма. По-рядко има кубаревидни, като детски плот, плодове. Върхът е увенчан с останки от чашелистчета. Зрънцето е покрито с кожа с леко восъчно покритие. Цветът на кожата може да бъде ярко зелен, като млада трева, или тъмно зелен. Зрелият плод тежи от 15 до 60 g, но понякога се срещат големи екземпляри - 105–120 g.

Интересен факт е, че на пръв поглед неописан на вид плод има плът с изключителен вкус. Сочната част на плодовете едновременно наподобява ягоди, ананас и киви с аромат и сладко-кисел вкус.

Зрялата пулпа трябва да е почти прозрачна, желеобразна и да има лек кремообразен оттенък. Ако е кафяв, плодът е очевидно остарял и неизползваем. Белият цвят на месестата част показва, че фейхоа все още не е узрял и в него няма нищо полезно.

Плодове от фейхоа

Зрелите плодове имат прозрачна плът с кремообразна сянка

Полезни характеристики

Външно неинтересните плодове имат не само ярък вкус, но и невероятно полезни. Плодовете лесно предизвикват съдържанието на йод в морските дарове, така че лекарите често препоръчват този продукт за предотвратяване на йоден дефицит. Съдържащият се в плодовете естествен витаминен комплекс нормализира метаболизма в организма. Лесно разтворимите фибри намаляват апетита и подобряват храносмилателните процеси.

Таблица с храни, съдържащи йод

Фейхоа е единственото зрънце, което може да се конкурира с морски дарове по съдържание на йод

Ако решите да закупите фейхоа, за да увеличите съдържанието на йод в организма, не забравяйте да попитате в кой регион са отглеждани плодовете. Факт е, че плодовете, отглеждани близо до морето, съдържат максималния индикатор на полезния елемент, а в растенията, отглеждани в райони, които са на повече от 50 км от морето, съдържанието на йод в плодовете започва да намалява.

Съдържание на протеини, мазнини и въглехидрати - таблица

Основни хранителни вещества
вещества
Колко се съдържа
в 100 г плодове
Протеин1,24 g
Мазнини0,78 g
Въглехидрати10,63 g

Калоричното съдържание на фейхоа е ниско, 100 г плодове съдържат само 49 ккал.

Състав на хранителните вещества - таблица

Микро и
макронутриенти
ВитаминиКиселиниАминокиселини Биологично
активни вещества
Желязо, йод, цинк,
манган, фосфор,
магнезий, силиций,
калций, калий,
натрий, йод
B1, B3, B5,
B6, PP, A,
ОТ
Apple и
фолиева
Аспарагин, аргинин,
глутамин, аланин,
тирозин
Танин, кахетски,
левкоантоцин

Освен това плодовете съдържат пектин, танини, етерични масла и ензими.

Фейхоа витаминна таблица

Фейхоа е истинска витаминна бомба

Ползи за жените

За жените, които се стремят да поддържат фигурата си във форма, фейхоа ще се превърне в ценен хранителен продукт, тъй като е с ниско съдържание на калории и мазнини. Ядейки само по едно зрънце на ден, можете да увеличите ефективността на всяка диета, като ускорите метаболизма си, което допринася за загуба на тегло.

Зърното помага за стабилизиране и нормализиране на състоянието на следните системи на тялото:

 • нервен;
 • ендокринни;
 • урогенитален;
 • стомашно-чревни.

Благодарение на използването на това зрънце, водно-алкалният метаболизъм се нормализира и имунитетът се засилва. Плодовете са отлична профилактика на остеопорозата, която засяга възрастните жени.

Редовната консумация на фейхоа помага:

 • забавят процеса на стареене;
 • подобряване на паметта;
 • възстановяват метаболизма на мазнините;
 • по-нисък холестерол;
 • облекчаване на нервното напрежение;
 • нормализира щитовидната жлеза;
 • подобряване на състоянието на кожата.

По време на бременност фейхоа се препоръчва от много лекари, тъй като ви позволява да изравните кръвното налягане, да премахнете хормоналния дисбаланс и да регулирате производството на хормони. Но трябва да го ядете внимателно. Първо, трябва да се уверите, че бъдещата майка няма алергия към продукта.

Бременна жена

Поради недостиг на йод в организма на бъдещата майка, плодът може да страда

При кърмене майките могат да включват плодове в диетата, ако детето вече е на 3 месеца. За да разберете дали вашето бебе има реакция към даден продукт или не, първо опитайте да изядете една четвърт от плодовете. На следващия ден, ако детето няма обрив, можете да опитате вече половината зрънце. Ако вашето дете не показва признаци на алергии или лошо храносмилане, яжте фейхоа умерено.

Какво е полезно за мъжете

Мъжете също се възползват от тези плодове и то изобщо не поради общото укрепване на имунната система. Няколко екзотични плодове на ден могат да предотвратят често срещано урологично заболяване - простатит, особено при по-възрастните мъже. Фейхоа помага да се поддържа репродуктивната функция, поради което се препоръчва от уролозите като профилактично средство или като допълнение към медикаментозно лечение на съществуващ проблем.

Мога ли да давам на деца

Запознаването с екзотично зрънце за бебе трябва да започне след една година. Витамините и микроелементите, съдържащи се във фейхоа, са в състояние да регулират имунната система на детето и да осигурят нормалното развитие на здраво тяло. За да не навредите, струва си да започнете с много малко количество целулоза. Изберете малък зрял плод, измийте го добре и го нарежете наполовина. За да започнете, опитайте да лекувате бебето си с половин чаена лъжичка пулп. Бъдете внимателни към възможната реакция на тялото на детето към нов продукт: той може да отслаби или засили, възможна е алергична реакция под формата на обрив.

Ако запознаването с витаминния продукт е било успешно, въведете го в диетата на бебето. Но не забравяйте, че прекалената страст към плодовете може да навреди. Твърде много йод ще доведе до излишен йод и здравословни проблеми!

Разрязване на плодове от фейхоа

Ако не се използва прекалено, фейхоа ще бъде само от полза.

Какви заболявания са посочени, при какви състояния помага за облекчаване

Използването на фейхоа като профилактично средство или в допълнение към медикаментозното лечение има кумулативен ефект. За да бъдат напълно разкрити лечебните свойства на продукта, той трябва да се яде поне месец. През този период натрупаните полезни вещества ще започнат да действат и ще трябва само да поддържате баланса на хранителните вещества, като периодично ядете фейхоа. И така, какви са показанията за употребата на този витаминен плод?

 1. Фейхоа е незаменим продукт при заболявания на щитовидната жлеза, тъй като съдържа много йод. При хипотиреоидизъм (намалена функция на жлезата), токсична гуша (възли в щитовидната жлеза) и еутиреоидизъм (неправилно функциониране на жлезата), трябва да ядете 2-3 плода на ден. Това количество е достатъчно за нормализиране на щитовидната жлеза. Освен това метаболизмът ще се нормализира и ще се активира умствената дейност. Но ако сте били диагностицирани с хипертиреоидизъм (повишена активност на щитовидната жлеза), тогава трябва да откажете да приемате фейхоа.
 2. Благодарение на богатия си витаминен състав, особено витамин С, той повишава имунитета, поради което перфектно улеснява общото състояние при настинки и пневмония.
 3. Поради лекия диуретичен и дезинфекционен ефект, плодовете от фейхоа се препоръчват при съществуващи възпалителни заболявания на бъбреците и пикочните пътища (уролитиаза, бъбречна недостатъчност, цистит, пиелонефрит).
 4. Показан е продукт с висок холестерол. Пектинът и аминокиселините спомагат за прочистването на кръвоносните съдове, което ще им върне гъвкавост и еластичност. Това ще помогне да се поддържа кръвното налягане под контрол, което означава, че при хипотония и високо кръвно налягане, фейхоа ще бъде полезен. Както и с атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.
 5. Фейхоа е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за прочистването на кръвта и инхибират разпространението на раковите клетки. Яденето на плодове намалява риска от онкология (рак).
 6. Естествената комбинация от етерични масла, антисептици, танини и други полезни елементи имат положителен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт. Приемът на плодове улеснява гастрит, чернодробна цироза, панкреатит (но не по време на обостряне), мононуклеоза. Помага при запек, камъни в жлъчката, колит, холецистит.
 7. Ванга посъветва жените да включват плодове в диетата с миома, а мъжете с аденоми.
 8. При хепатит и хепатит С фейхоа е включен в специална диета, която улеснява състоянието на пациента по време на рехабилитационния процес. Отвара от смляна кора (вари се 1 част от кората и 4 части вода в продължение на 5-7 минути) прочиства черния дроб и нормализира работата му.
 9. Лекарите съветват включването на този полезен продукт в диетата при псориазис. Бери действа като антиоксидант, пречиства кръвта, премахва отровите и токсините. Йодът помага за установяване на щитовидната жлеза и регулиране на метаболитните процеси в организма, което има положителен ефект при лечението на заболяването.
 10. Плодовете са незаменими в случай на анемия, тъй като имат благоприятен ефект върху кръвните клетки благодарение на желязото, присъстващо в състава.
 11. Антисептичният ефект на фейхоа помага за облекчаване на подагра, остеохондроза и артроза.

Ще бъде полезно да ви напомня, че не можете да се занимавате със самолечение. Ако имате здравословни проблеми, само плодовете няма да помогнат. Посещението при лекар ще изясни ситуацията. Ако всичко е наред, яжте плодове за здраве, но когато проблемите вече съществуват, тогава фейхоа ще се превърне в допълнение към предписаното лечение и ще помогне за облекчаване на състоянието в процеса на лечение и рехабилитация.

Фейхоа като източник на йод - видео

Както е: със или без кожа

Спомняте ли си какво правехте с ципите на плодове или зеленчуци? Точно така, те го почистват и изхвърлят. Много от тях са свикнали да отрязват кожата дори от ябълка. Но малко хора мислеха, че в този защитен слой понякога се съдържат повече полезни вещества, отколкото в самия плод. Кората от фейхоа е невероятно здравословна, така че е препоръчително да ядете плодовете заедно с кората. Съдържа много катехини и левкоантоцианини, които действат като антиоксиданти. Но тъй като тези полезни вещества придават на горния слой на зрънцето тръпчив вкус (особено се проявява в неузрели плодове), малко от нас решават да го консумират за храна, особено след като е и суров.

Кора от фейхоа

Дори да не харесвате кората, не я изхвърляйте, тъй като тя съдържа антиоксиданти.

За да не се губят полезни вещества, а да се ползват, не трябва да изхвърляте кората от фейхоа. Изсушете го и след това пригответе отвари или чайове от него. За в бъдеще съберете кората, която не показва признаци на повреда или гниене.

За да усетите уникалния вкус на отвъдморските плодове, трябва да го ядете без кожата. От измит и нарязан наполовина фейхоа пулпата се извлича с помощта на чаена или десертна лъжица.

Целулоза от фейхоа

За да усетите всички нюанси на вкуса на фейхоа, се препоръчва да ядете само средата на плодовете

Как да изберем и съхраняваме

Времето за узряване на фейхоа в Русия е ноември. Плодовете влизат в търговската мрежа през ноември-декември. Това е най-благоприятното време за закупуване на ценни плодове.

Преди да закупите, внимателно преценете състоянието на плодовете:

 • ако сте видели зелена дръжка, това означава, че плодовете са събрани неузрели, ползата от тях е малка;
 • леко набръчкана кора със синкав цвят и равномерен зелен цвят са признаци за качествен плод. Кафявите петна по кожата показват признаци на разваляне, а светлозеленият цвят показва незрели плодове;
 • опитайте се да изберете по-големи плодове, те се считат за най-полезни;
 • можете да натиснете върху плода - ако е твърд, означава, че още не е узрял и може да се остави няколко дни на стайна температура. Умерено мек - узрял, готов за консумация;

Когато купувате, не се колебайте да помолите продавача да нареже плодовете, това е единственият начин да оцените степента му на зрялост.

Качествените плодове могат да се съхраняват не повече от 3 седмици в специално отделение за плодове в хладилника. При стайна температура фейхоа могат да лежат няколко дни, при условие че все още не са узрели. По-дълго съхранение е възможно поради рециклиране. Друг начин да удължите живота на продукта е да го замразите. Освен това от тях можете да замразите както цели плодове, така и картофено пюре.

Ако размразите фейхоата, тогава тя не трябва да бъде подлагана на обратно замразяване, така че я размразявайте колкото е необходимо.

Полезни свойства на фейхоа - видео

Какво може да се направи от фейхоа

Ако искате да разнообразите диетата си и да я напълните с витамини, тогава фейхоа ще ви помогне при решаването на този проблем. В крайна сметка плодовете се ядат не само сурови, но и консервирани. И така, какво може да се направи от плодове и какви ястия да се включват:

 • витаминни салати;
 • компоти;
 • конфитюр;
 • пресни плодове, смлени със захар или мед;
 • пълнеж за десерти.

Чудесни вкусови комбинации се получават чрез смесване на фейхоа с ябълки, цитрусови плодове, моркови и цвекло. Дресингът за салата се прави най-добре с кисело мляко или заквасена сметана.

Салата от фейхоа

Фейхоа е невероятно добър в салати

Популярни рецепти за запазване на витамини

Тъй като сезонът за ядене на фейхоа не е дълъг, струва си да приготвите няколко буркана със здравословни и вкусни лакомства, които ще зарадват не само възрастните, но и децата.

Фейхоа с мед и орехи (сурово сладко)

Нужните Ви съставки могат да бъдат закупени в супермаркета или на пазара. Ще имаш нужда:

 • 750 г фейхоа;
 • половин лимон;
 • 450 г мед;
 • 150 г ядки;
 • 50 г сушени кайсии.

Приготвянето на вкусна смес е много лесно.

 1. Запържете ядките в сух тиган, охладете и обелете люспите. След това се смила с точилка.
 2. Залейте сушените кайсии с преварена вода за 5 минути, след това ги сгънете върху сито. След като водата се отцеди, нарежете на ситно сухите плодове.
 3. Измийте и изсушете добре фейхоа и лимон. Подрежете чашелистчетата от фейхоа. Без да белите кората, смилайте ги с пасатор.
 4. Комбинирайте с ядки, сушени кайсии и мед. Разбъркайте добре и поставете в херметически затворени контейнери.
 5. Съхранявайте в хладилник.
Фейхоа с ядки и мед

Основа на рецептата - фейхоа, ядки и мед

Рецептата може да има възможности за готвене. Сушените кайсии могат да се пропуснат, но вместо орехи опитайте с лешници.

Сурово сладко с мед и лимон

Комбинацията от здравословни продукти ще ви бъде полезна по време на настинки, когато само силен имунитет е в състояние да се справи с болестите. За тази витаминна бомба ще ви трябва:

 • 500 г фейхоа;
 • 1 лимон;
 • 100 г мед.

Приготвянето на здравословен и вкусен продукт няма да отнеме много време.

 1. Измийте добре фейхоа и лимон.
 2. Обелете лимона и отстранете чашелистчетата от фейхоа.
 3. Пресечете нарязаните наполовина фейхоа през месомелачка или накълцайте в блендер.
 4. Направете същото с лимона.
 5. Комбинирайте всички съставки заедно и разбъркайте добре.
 6. Съхранявайте в хладилник в херметически затворен съд.
Фейхоа с мед и лимон

Витаминен заряд във всяка лъжица - фейхоа с мед и лимон

Ако някой не харесва вкуса на лимона, той може да бъде заменен с портокал. Ползите ще останат същите, но вкусът ще се промени. А любителите на пикантен вкус трябва да опитат комбинацията от фейхоа с джинджифил.

Компот

Необичайно вкусна напитка, която ободрява и ободрява, приготвена от следните компоненти:

 • 500 г фейхоа;
 • 200 г захар;
 • 2 литра вода;
 • лимонена киселина на върха на ножа.

Това е най-простата рецепта, с която дори начинаещите домакини могат да се справят.

 1. Налейте вода в тенджера и сложете на огън.
 2. В стерилизирани буркани изсипете плодове, добре измити под течаща вода, от които са отстранени чашелистчетата.
 3. Веднага след като водата заври, добавете към нея захар и лимонена киселина.
 4. След като водата заври, намалете котлона и изчакайте захарта да се разтвори напълно.
 5. Изсипете врящия сироп върху плодовете, покрийте с капаци и оставете за един ден, за да се влеят плодовете.
 6. На следващия ден влейте вливаната течност в тенджера и включете котлона.
 7. Варете половин час, след това изсипете течността обратно в бурканите и навийте със стерилизирани капаци.
 8. Поставете бурканите с главата надолу и покрийте с одеяло.
 9. След като съдържанието на консервите се охлади, поставяме компота на хладно и тъмно място.
Компот от фейхоа

От лечебни плодове се получава чудесна ободряваща напитка

Фейхоа в компот може да се съчетае добре с ябълки и дюля. Цитрусови кори, розови листенца или мента могат да се добавят, за да обогатят вкуса и аромата.

Салата от фейхоа и цвекло с ядки

Витаминните салати са ценен източник на хранителни вещества, поради което са толкова популярни сред привържениците на здравословния начин на живот. Съветваме ви да включите такива салати в ежедневното си меню, за да поддържате фигурата си във форма, да бъдете здрави и енергични. А за тези, които живеят далеч от морето - да поддържат нивото на йод в организма на необходимото ниво. Освен това приготвянето на такъв деликатес е истински творчески процес, който ще ви позволи да се насладите на ярки цветове и да повишите настроението си преди ядене.

За салата се нуждаете само от качествени продукти. Feijoa трябва да е узрял, опитайте се да изберете малко цвекло (те ще се готвят по-бързо и ще вкусят по-сладко). Можете да използвате всякакви ядки: орехи, бадеми, кашу, кедрови ядки. Цвеклото може да се свари предварително, а самата салата се приготвя непосредствено преди ядене.

 1. Отстранете кожата от цвеклото и настържете на едро ренде или нарежете на ленти (лично аз много обичам ръчното рязане).
 2. Обелете добре измития фейхоа, нарежете го, след което го поръсете леко с лимонов сок.
 3. Накълцайте ядките, предварително изпържени на сух тиган (с изключение на кедровите ядки).
 4. Комбинирайте всички компоненти на салатата, леко посолете, подправете с растително масло (за предпочитане зехтин).
Салата от фейхоа и цвекло

Отлична комбинация от вкус и витамини - салата от фейхоа и цвекло

Салата, в която фейхоа ще бъде основният компонент, може да се приготви от различни зеленчуци и плодове. По-горе са най-популярните комбинации. Сменяйки съставките и дресинга, можете да се наслаждавате на необичайни, освежаващи и здравословни салати всеки ден. Използвайте стафиди, сирене фета, сусам като ароматизиращи акценти.

Фейхоа, настърган със захар (мед)

Най-лесният, но не по-малко ефективен начин да запазите витаминния набор в продължение на няколко месеца. Всичко, от което се нуждаете, е фейхоа и захар (или мед). Подбираме най-здравословните и зрели плодове. Измийте го добре, отстранете чашелистчетата и подсушете. Завийте в месомелачка и добавете гранулирана захар (мед). Съотношението на съставките е 1: 1. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно, прехвърлете в сухи стерилизирани контейнери и изпратете на хладно място.

Фейхоа със захар

Отлична рецепта за поддържане на имунитета - фейхоа със захар

Това вкусно лекарство се приема по 1 чаена лъжичка 2-3 пъти на ден. Курсът на лечение ще бъде 10 дни и след това трябва да направите почивка за същото време.

Сладко "Карамел"

Друга необичайна рецепта е представена от здравословно зрънце на всички любители на вкусно сладко. Първо, отиваме в магазина, избираме узрелите плодове и други компоненти:

 • 500 г фейхоа;
 • 1 чаша захар;
 • 500 мл вода;
 • лъжица ракия.

Приготвянето на това невероятно вкусно и красиво сладко е просто:

 1. Измийте плодовете, обелете кожата. За да предотвратите потъмняването на беленото зрънце, поставете го във вода.
 2. Изсипете половината захар в тигана и сложете на огън.
 3. Докато разбърквате захарта с дървена шпатула, изчакайте, докато се карамелизира.
 4. Когато карамелът има приятен червеникав оттенък, внимателно налейте водата и добавете кората.
 5. Оставете да къкри на тих огън с интензивно разбъркване в продължение на поне 7 минути.
 6. Прецедете готовия сироп през сито в тенджера за приготвяне на конфитюр. Добавете нарязани плодове и останалата захар.
 7. След кипене, разбърквайки непрекъснато, оставете да къкри на тих огън около 40 минути.
 8. Добавете коняк, разбъркайте и опаковайте в буркани.
Карамелно сладко от фейхоа

Перфектна комбинация от вкус и цвят - сладко от фейхоа "Карамел"

Това не е пълен списък на полезните препарати от прекрасно зрънце. Ако сте любител на мексиканската храна, не забравяйте да включите фейхоа в списъка си със салса - няма да разочарова. Любителите на сладкото могат да направят деликатен десерт от плодовете - желе или мус.

Традиционна медицина рецепти

Фейхоа се използва не само във фармакологията, където плодовете са включени в много хранителни добавки, а етеричните масла се използват като противовъзпалително и антимикробно средство. Традиционната медицина активно използва вълшебни плодове и други части на растението за лечение на много сериозни заболявания:

 • при хепатит и урологични заболявания е полезен чай, приготвен от цветя и листа от фейхоа. 1 супена лъжица л. изсушената смес се залива с 200 мл вряща вода. Настоявайте половин час и пийте с мед;
 • с атеросклероза, сладкото ще бъде отлично допълнение към лекарствата. Приготвя се от 600 г плодове, 1 кг захар и 1 портокал;
 • с болестта на Паркинсон приемането на пресни плодове дава значително и трайно подобрение в състоянието на пациента;
 • щитовидната жлеза се лекува с фейхоа, натрита със захар. Сутрин, половин час преди хранене, трябва да вземете 2 супени лъжици. л. полезна смес;
 • за заздравяване на рани се използват компреси с отвара от кората и листата на растението;
 • отвара от листата помага при кървящи венци.
Конфитюр от фейхоа

Традиционната медицина активно използва фейхоа за лечение на различни заболявания

Как се използва в козметологията

Приет вътрешно, фейхоа прави чудеса за женското тяло, забавя процеса на стареене и помага да се поддържа фигурата в желаните пропорции. Продуктът ще донесе не по-малка полза, ако се използва като основа за маски за лице. Витамините и микроелементите, действащи отвън, ще подобрят тена, подмладяват, овлажняват и предпазват от външни влияния.

Основата за всяка маска е пюрето от фейхоа и към него вече са добавени различни компоненти, в зависимост от това какъв ефект искате да постигнете:

 • състав за подмладяване: до 2 с.л. л. пюре добавете 1 ч.ч. мед и 1 с.л. л. растително масло;
 • за овлажняване, изварата и сметаната служат като допълнителни компоненти. Вземаме всичко в равни пропорции;
 • за мазна кожа смесете 1 с.л. л картофено пюре, 1 пилешки протеин и 1 ч.ч. пчелен мед;
 • можете също да избършете лицето, шията, гърдите и ръцете си с парче каша от фейхоа. Ефектът ще бъде отличен.
Момиче с козметична маска на лицето

В козметологията фейхоа показва невероятен ефект против стареене

Противопоказания за употребата на фейхоа

Този невероятно здравословен плод все още има противопоказания. Препоръчително е да откажете напълно или да ограничите консумацията, когато:

 • диабет;
 • алергии;
 • хипертиреоидизъм;
 • затлъстяване.

Всичко гениално е просто. За пореден път се убеждавате в това, гледайки външно невзрачния плод фейхоа. Но какво ценно съкровище се крие вътре. Но помнете, всичко е наред в умерени количества. Желанието за бързо насищане на организма с витамини няма да доведе до нищо добро, а напротив, може да навреди.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.