Лешник и леска (лешник) - каква е разликата и характеристиките

Повечето от нас обичат ядките и ги ценят заради високото съдържание на хранителни вещества, витамини и микроелементи. Лешниците и лешниците, които имат приятен вкус, са много популярни. Те са полезни за организма, ако ядките се съхраняват и консумират правилно.

Каква е разликата между лешниците и лешниците, по какво се различават? Отговорът на този въпрос ще бъде от интерес за много любители на ядките.


Леска или лешник

Характеристики на лешницитеЛеска е диво растение... Това е широколистен храст, по-рядко дърво с широки и големи листа. Леска расте в гъстите широколистни гори в централна Русия.

Съвременните градинари сега отглеждат леска в летните си вили, но не всеки успява да събере обилна реколта от ядки. На твърде засенчени места или при близко засаждане добивът на леска значително намалява.

Леска се отглежда по храстов метод, засяване на узрели плодове, чрез ваксинация. При подходящи грижи лешникът може да остане здрав и да дава плодове дълго време, в продължение на 20-30 години.

Храстът расте до 3-5 метра височина. Цветята се появяват на леска през април-май, а плодовете узряват през август. Бушът дава плодове годишно, но добивът варира.

Нуждае се от старата леска подмладява стъблото на растението, отсечете и го покрийте с плодородна почва. Леската се нуждае от правилна резитба, старите клони се премахват, а новите остават, за да дадат нови мъжки и женски цветя.

Плодовете трябва да се берат само когато са напълно узрели. Незрелите ядки губят своя вкус и здравословност. Леска използва се в хранителната промишленост... Ядките се добавят към сладкарските изделия и млечните продукти.

Лешник

Характерни свойства на лешницитеТози вид ядки се считат за култивирани. Различава се от леска по голям избор от отглеждани сортове, размер на плодовете и добър добив... Има разлика в размера на храста. Лешниците са високо ценени заради полезните им свойства и вкус.

Още преди нашата ера хората са яли ценния и питателен лешник. Той им помогна да преживеят зимата, когато нямаше растителност. С течение на годините хората започнаха да получават чрез метод на подбор подобрени сортове лешници... Те имат много предимства:

 1. По-мощна коренова система, която черпи всички необходими компоненти от почвата.
 2. Те са по-малко податливи на различни заболявания, така че няма нужда да се прилагат химикали.
 3. Подобрен вкус.
 4. Големи размери на плодове.

Полезни и лечебни свойства на лешниците

Лечебни и полезни свойства и качества на лешницитеВ основата си лешниците са култивирани видове леска... Различни сортове лешници са отгледани от хората за индустриално отглеждане. Смята се за много ценен и здравословен продукт.

В допълнение към вкуса на лешниците има лечебни свойства... Всички части на растението се използват за приготвяне на лекарства:

 • ядки;
 • черупка;
 • листа;
 • прашец;
 • кора;
 • издънки;
 • корени.

Лешниците са много калорични, но въпреки това при разумна употреба те няма да дадат излишни килограми. Има високо съдържание на мазнини с висока стойност и ненаситени мастни киселини, много витамини и протеини, аминокиселини.

Открити са и ядки приложение при козметицитеи, маслото му се добавя към шампоани, кремове, маски. Притежава мощни тонизиращи, регенериращи и подхранващи свойства.За да могат лешниците да носят ползи за здравето, трябва да се използват правилно.

Правилната комбинация в продуктите ще даде положителен резултат. Това са предимно плодови и зеленчукови ястия, както и ферментирало мляко, хлебни, зърнени и зърнени продукти.

Лешници, лешници: разлики и нюанси на засаждане

Нюанси на засаждане на лешнициВсъщност няма разлика между лешници и леска, тъй като лешникът е опитомен и започва да расте у дома. Лешник по-малъкотколкото лешниците, те са по-трудни за събиране в горските гъсталаци.

Разглеждат се плодове от лешник по-полезен за здраве, тъй като расте в естествената си среда. Смята се, че отглеждането на лешник на вашия сайт е много трудно, ще отнеме много усилия и време. По-лесно е да си купите разсад от лешник и да го засадите на вашия сайт.

За засаждане трябва да изберете сорт лешник, подходящ за определени климатични условия. Има много сортове, които дават големи плодове. След няколко години, при подходящи грижи, храстите ще дадат добра реколта.

Експертите препоръчват да изберете за отглеждане на собствен парцел устойчиви на замръзване сортове лешник... Лешниците се засаждат през пролетта и есента, но ако разсад е засаден през пролетта, тогава преди настъпването на студено време той ще има време да укрепи кореновата си система.

Засадените през есента храсти ще дадат първите плодове от ядки през пролетта. Ями за засаждане на леска трябва да се направят предварително, за да може почвата да ерозира. Това ще предпази младото растение от бактериоза.

В грижите лешниците са неизискващи, но им харесва, когато почвата периодично се разхлабва плитко, за да не се повреди кореновата система на растението. Разположен е повърхностно. Препоръчително е да се полива добре почвата след разхлабване. Препоръчително е да изберете добре осветени места за кацане.

Фиданките са най-добре поставени на ръба на парцела. След засаждането разсадът трябва да бъде съкратен с 15–20 см, а основното формиране на храста се извършва след 5 години. Всяка година трябва да правите санитарна и антистарееща резитба.

Събиране и съхранение

Правила за събиране на лешници и методи за правилно съхранениеЛешниците трябва да се събират, като се вземат предвид климатичните условия на региона, в който те растат. Най-често жътвата се извършва през юли-септември. Ако се събират незрели плодове, те са зле запазени и могат да лежат не повече от един месец.

Пълното узряване на плодовете може да се определи от кората на ядките. Ако стане кафяво или жълтеникаво, това вече е ясен признак за зрялост на плодовете. Узряването продължава до средата на септември и ако ядките не бъдат набрани навреме, те се ронят на земята. Зрелите плодове обикновено се натрошават и събират по същия начин като орехите.

За дългосрочно съхранение трябва да изберете плодове с твърда и жилава обвивка. Ядките са подредени торби от хартия или платв състояние да пропуска добре въздуха. Ако съхранявате лешници в найлоново фолио, ядките бързо ще се задушат и ще започнат да мухлясат.

Препоръчително е да съхранявате ядки само на сухо място... Ако се развие гранясал вкус, те не трябва да се ядат. Това може да причини отравяне, тъй като мухълът причинява появата на гъбички, в тях се произвеждат вредни вещества.

Веднъж погълнати, те водят до сериозни заболявания. Белените ядки са най-добре да се пазят в затворен контейнери направени от стъкло или керамика, за да можете по-късно да се насладите на вкуса и полезните им свойства.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.