Орех: сортове, снимки, особености на отглеждането

Засаждане, грижи и отглеждане на орехиАтрактивното широколистно орехово дърво расте в много страни от Европа и Мала Азия, в южния Киргизстан и северния Китай. За да се получат зрели плодове, в Русия доскоро това термофилно растение се отглежда само по географските ширини на Воронеж. Но благодарение на работата на животновъдите стана възможно да се отглеждат някои дървесни сортове в Южен Урал и в Централния регион. Те се отличават с висока производителност, зимна издръжливост, отлично качество на плодовете, устойчивост на болести и вредители.


Орех: описание, сортове със снимки

Високо дърво с разперена корона нараства до 30 метра... Правият ствол на дърво със светлосива кора достига два метра в диаметър. Сложните листа, назъбени в горната част, дълги 4-7 см, се състоят от 5-9 продълговати листа.

Орехът цъфти с малки зелени цветя. По едногодишните върхове на дървото се образуват съцветия от 2-3 женски цвята. Мъжките многоцветни дебели обеци са разположени в пазвите на листата. Цветята цъфтят в края на април - началото на май. Много грандиозно цъфтеж на орех трае 15 дни.

На 8-12 години след засаждането растението навлиза в плододаване... Плодовете му с твърда и дебела обвивка съдържат еднократно семе с четири лопатки. Те узряват в края на август - началото на септември. Размерът и теглото на плодовете зависи от мястото на растеж и вида на дървото. Формата на ядките може да бъде яйцевидна, овална или кръгла. Най-малкият плод тежи само 8 грама, най-големият може да тежи повече от 12 грама.

Ореховото дърво носи най-богатите реколти на възраст около петдесет години. Този дълъг черен дроб в градинските парцели може да расте и да дава плодове до двеста години или повече.

Популярни сортове - снимка

Днес у нас се отглежда повече от 20 сорта орехи... Всички те са устойчиви на леки студове, дават отлична реколта и се отличават с приятен вкус. Най-популярните сортове сред градинарите:

 1. Орехите са богати на витаминиОрех "Изобилен" - дървото расте до 5 метра и започва да дава плодове вече на четвъртата година след засаждането. Плодовете се оформят на гроздове, всеки от които може да се състои от осем или повече ядки. През сезона растението може да произведе до 30 кг доста големи плодове с отличен вкус. Сортът Izobilny не понася лошо отрицателните температури. Устойчив на кафяво петно.
 2. Сортът Urozhainy има широкоовална корона и расте до 6 метра. Плодовете с чудесен вкус имат маса 9-11 грама. Това е сорт в средния сезон, на който ядките узряват до края на септември. Растението е устойчиво на замръзване и слабо податливо на болести.
 3. Сортът "Грациозен" е мощно дърво с добре облистена корона. Растението расте до пет метра, дава плод през петата година след засаждането, дава плодове в края на септември. Сортът е устойчив на замръзване, устойчив на суша, има естествен имунитет срещу различни вредители и болести. Само силните студове могат да увредят цветните му пъпки и дървесината.При благоприятни условия на отглеждане едно дърво дава повече от 20 кг плодове с тегло от 11 г всяко.
 4. Сортът Dessertny е средно голямо дърво, което расте само до 3 метра. Отличава се с разперена корона и големи плодове в мощна черупка. Започва да дава плодове на четвъртата година след засаждането. В средата на септември от всяко растение могат да бъдат събрани до 25 кг ядки. Сортът е устойчив на суша, но не обича силни студове, при които се засягат кората и цветните пъпки.
 5. Сортът Идеал е бързорастящо дърво, което започва да дава плодове през третата - петата година от живота. Едно възрастно растение на възраст поне 12 години може да даде до 120 кг плодове. Масата на всяко ядро ​​достига 10-12 г. Сортът Идеал обича добре осветени места и глинести умерено влажни почви. Трябва да се засажда далеч от сгради, тъй като кореновата система на дървото е много мощна.
 6. Сортът Черен орех расте до 50 м и се отличава с плодове с плътна, дебела, черна обвивка. През десетата година тъмните ядки с многобройни канали, които са по-големи от традиционните, започват да узряват върху растението. Кората на този сорт е много богата на витамини. Сърцевината им съдържа масла, въглехидрати, протеини. Дървото понася добре слана и прекомерна влага. Препоръчва се за засаждане на добре осветени места. Младите растения се покриват през зимата през първите няколко години.
 7. Орех "Памет на Минова" е отличен ранно узряващ сорт и е много популярен у нас. Мощно дърво с бърз растеж и средна плътност на короната. На шестата година след засаждането на апикалните клони започват да узряват ядки, чието тегло може да бъде от 15 до 18,5 грама. Леко сплесканите плодове имат тънка обвивка с леко сребрист оттенък.
 8. Сортът Калашикски е популярен поради отличния вкус на плодовете. Дърво със заоблена корона и тичинови цветя цъфти доста рано. Големите ядки с тегло до деветнадесет грама имат леко оребрена, кръгла форма. Те имат плоска основа, заоблен връх и плътна обвивка.

Орех: засаждане на открито

Лечебната сила на орехаРастението изисква светлина, затова обича добре осветени зони... Разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко пет метра, тъй като зрелите дървета имат мощна коренова система.

Орехът не обича уплътнени и силно подгизнали почви. Расте добре на умерено влажни глинести почви. Когато засаждате растения, в почвата трябва да се добави тор, смесен с пепел.

Ямата за засаждане трябва да бъде с размер 40x40 см. Разсадът трябва да бъде засаден много внимателно. При засаждането корените им се поставят в хоризонтално положение и се покриват с пръст. Не се препоръчва дълбокото задълбочаване на младото растение. Горните корени трябва да бъдат на дълбочина само 6-7 cm.

Характеристики на грижата за ореха

В ранните години младите растения се нуждаят от внимателна поддръжка.

Поливане

През пролетта и лятото младите дървета се нуждаят от редовни, обилно поливане... Един квадратен метър почва отнема около три кофи вода. Разсадът се полива два пъти месечно. Дърветата, които растат до четири метра, могат да се поливат по-рядко. През сухото лято обаче трябва да се следи влажността на почвата.

Подхранване

През периода на активен растеж ореховите дървета трябва да бъдат оплодени. През пролетта се подхранват с азотни торове, а през есента - с фосфорни торове. В същото време торенето с азотни торове се извършва само две години след засаждането. Те се въвеждат внимателно, тъй като азотът благоприятства развитието на бактерии, вредни за растението.

Дърво, навършило 20-годишна възраст хранени с торове, които включват:

 • около 10 кг суперфосфат;
 • 2 кг калиева сол;
 • 7 кг амониев нитрат.

Подрязване

Орехът няма нужда да формира корона. Мъртвите и ненужни клони обаче трябва да се режат ежегодно. Не се препоръчва да се прави това през пролетта, тъй като растението ще загуби много сок и няма да се развие добре.

Излишни клони подрязан в две стъпки и само през лятото:

 1. През първата година клонът се отрязва така, че една клонка да е с дължина около 7 см.
 2. През втората година през лятото клонката се отстранява напълно от дървото.

Точките на рязане трябва да бъдат обработени с градински лак.

Бране на плодове

Грижа за орехово дървоТе започват да събират ядки едва след като околоплодникът стане зелен и започне да се напуква. Събраните плодове могат да се държат в мазето около седмица. В този случай ще бъде лесно да ги почистите от почернелия и омекотен перикарп. След това ядките ще трябва да се измият и изсушат на слънце.

Препоръчва се плодовете да се белят с гумени ръкавици, в противен случай ръцете могат да почернеят от йода, съдържащ се в перикарпа.

Размножаване на орех

Има два начина за размножаване на растение:

 1. Семена.
 2. Ваксинация.

Размножаване на семена

За засаждане се избират местни сортове ядки. Те трябва да са големи, с леко напукана външна обвивка и без повреди. Събраните семена трябва да се изсушат при стайна температура.

Засаждане на почва изкопан през есента... Ядките се засаждат в южните райони в началото на април, а в Урал и в централната ивица на страната в средата на април.

Разстоянието между редовете, в които ще се извършва сеитбата, трябва да бъде най-малко 50 см. Разстоянието между самите плодове трябва да бъде 15 см.

Преди сеитба се препоръчва стратификация на семената. В този случай те ще покълнат по-добре. За това плодовете с тънка и средна обвивка се държат при температура от + 18 ° С в продължение на един месец и половина, а ядките с дебела обвивка при температура не повече от + 7 ° С се стратифицират за около сто дни.

Орехите никнат бавно. Разсадът ще бъде подходящ за засаждане само 5-7 години след засяването на семената.

Размножаване чрез присаждане

Къде расте орехътЗа да се запазят положителните качества на майчиното дърво, орехът размножава се чрез присаждане... За това се избират двугодишни разсад, които се засаждат в саксии с диаметър около 12 см. През декември разсадът от подложки се внася в стая, където по време на присаждането те растат и дават добри издънки.

След ваксинацията, която се извършва през февруари, растенията се държат при температура 24-26С. В средата на май присадени млади дървета могат да бъдат засадени на открито.

След като засадите орехово дърво на вашия сайт, можете да се насладите на цъфтежа му през пролетта и плодовете през есента. Той не само носи обилни реколти, но също така символизира просперитета и богатството... В Молдова и Кавказ отдавна се запазва традиция като зестра да се засажда орех във вашия район след раждането на дете.

орех
Как да се грижим за орехитеПолзите от орехаОтглеждане на орехиОрехово растениеОрех: отглеждане и грижиЛечебната сила на орехаДървото на живота - орехЗдравословни плодове от орехиОрех: отглеждане и грижиЗа изключителната полезност на орехитеКак да засадите орехОрехово дървоЗасаждане на орехКолко полезни са орехитеЗа изключителната полезност на орехите

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.