Как ананасите растат на плантации, в оранжерии и у дома

Много хора смятат, че вкусни и сочни ананаси растат на някои тропически дървета. Но екзотичният плод принадлежи към бромелиите, които растат точно на земята. По отношение на плододаването ананасът е подобен на зелето, но е многогодишна билка. Отглежда се на плантации, в оранжерии и дори на закрито.


Къде расте ананасът?

Екзотични плодове растат на плантации в много страни в Азия и Африка, в Централна и Южна Америка, Австралия. В Русия ананаси отглеждани в оранжерия.

Плодът на тревисто растение е група от разсад, който расте заедно и образува цял плод. Следователно отвън изглежда сякаш от клетки. Всяка такава клетка е образувана от цвете, което в природата се опрашва от колибри. В резултат на това опрашване се образуват семена, а плодовете не растат. Следователно, за да се получат добри и вкусни плодове, се засаждат самоопрашени сортове ананас.

За многогодишно растение, засадено в земята, първоначално се създава листна розетка и стволът се удебелява. Трудно е листата са вдлъбнати и в контекста на много сочни, поради липсата на влага на местата, където растат ананасите. По време на суша сочната пулпа на листата поддържа цялото растение. Фиброзната коренова система е практически на повърхността.

Ананасът започва да цъфти 12-18 месеца след засаждането. Необходими са три до шест месеца, за да се развие плодът. По това време в пазвите на листата започват да се образуват странични издънки. Сочният плод се отрязва, точката на растеж се губи, но растението продължава развитието си поради страничните издънки.

Как се възпроизвеждат ананасите?

Размножавайте екзотичен плод по няколко начина:

 1. Развъждане на ананасиВърхът, който се отрязва и се засажда в земята. Зелената туфа, отрязана от общ плод, може да се превърне в ценен посадъчен материал. Дори и да не дава плодове, растението ще изглежда много красиво и впечатляващо у дома.
 2. Странични издънки, които се отрязват само след като са пуснали корени. Всяко възрастно растение има деца отстрани под формата на конуси, от които с времето започват да растат корени.
 3. Семена, които са разположени в клетките под кожата и наподобяват ябълкови семена. Семената се събират от презрял ананас. Възможно е да се отглежда растение по този начин, но то ще даде плод само след няколко години.

Отглеждане на ананаси на плантация

Най-големите плантации от екзотични плодове са разположени в южната част на САЩ, Австралия, Южна Африка и Азия. За да получите бързо сочни плодове, използват се сортове за ранно узряване и интензивна технология.

Вече вкоренени резници, височината на които е най-малко 20 см, се засаждат в земята на два реда, Разстоянието между редовете се прави от един и половина до два метра.

За да се получи масивна реколта и растението да цъфти, разсадът се третира с ацетилен.Под въздействието на този газ в младото растение в подходящия момент се образуват цветни пъпки.

Но за да се получи узрял плод, образуваното съцветие трябва да се покрие, за да се предотврати опрашването. За това фермерите използват специални капачки или защитни мерки срещу насекоми и птици.

За напояване, торене и борба с вредителите на насажденията се използват механични средства. На открито в тропиците се получават до три реколти от ананас годишно.

Как да отглеждаме ананас в парникови условия?

Няколко века подред в Европа в оранжерии се отглеждат екзотични плодове. Благодарение на съвременните технологии е станало много по-лесно да се грижите за растенията.

Повърхностна коренова система, подходяща за отглеждане на ананас малък слой земна смес... За да го приготвите, смесете:

 • Ананаси в парникови условияградинска почва;
 • торф;
 • хумус;
 • перлит;
 • дървени въглища.

Младите растения се поливат с подкиселена вода, тъй като ананасите растат добре на почви с леко висока киселинност. Водата за напояване трябва да бъде със същата температура като въздуха в оранжерията. Не трябва да се допуска застой на вода, в противен случай коренът и стъблото могат да започнат да гният.

За да се получи реколтата, ананасите, отглеждани в оранжерията, се опушват с дим или се обработват с ацетилен. В резултат на това, при подходящи грижи за висококачествен посадъчен материал, растенията в оранжерия започват да дават плодове не по-късно от тези, отглеждани на открито в тропическите страни.

Отглеждане на ананаси на закрито

Отглеждането на екзотичен плод у дома може да изглежда интересна и изненадваща идея. При правилно засаждане и грижи за растенията, горната част на ананас може да направи красиво растение с малки плодове.

Изборът на посадъчен материал

Трябва внимателно да изберете плодовете, от които ще се отреже горната част. Презрелите или неузрелите плодове няма да работят. Листата на растението трябва да бъдат твърдо и богато зелено... Плодове с кафяви или жълти листа не се препоръчват. Необходимо е внимателно да се провери дали плодовете не са замразени и дали цялата му листа е здрава. Самият ананас трябва да е жълт и да не е много твърд.

От плода, донесен у дома, на първо място, трябва да премахнете горната част. По-добре е да направите това на ръка, като хванете куп листа и бавно го завъртите. В резултат на това стъблото трябва да излезе. Тъй като листата са бодливи, препоръчително е предварително да се сложат ръкавици.

Може да не е толкова лесно да извадите стъблото от неузрели плодове. В този случай трябва да използвате остър нож. Листата трябва да се режат заедно с корена, така че те се изрязват от плодовете под ъгъл от 45 градуса. Останалата пулпа върху стъблото и няколко долни листа се отстраняват.

Топ методи за покълване

Как да отглеждаме ананасПреди да засадите в земята, горната част на ананаса трябва да пусне корени. За това стрък, обелен от листа с 3-4 см поставени в съд с вода стайна температура. Можете да вземете непрозрачна чаша или чаша като контейнер. Трябва да поставите бъдещото растение на топло и добре осветено място, защитено от пряка слънчева светлина. Корените трябва да се появят след около месец.

За да не се наранят корените по време на трансплантацията, резникът може да бъде засаден веднага в саксия. В този случай отсеченият връх първо трябва да се измие в слаб разтвор на калиев перманганат и суха за 3-5 дни... Подготвената дръжка се засажда в саксия, пълна с пръст и леко навлажнена. За по-добро вкореняване на върха можете да направите оранжерия, като покриете изхода с найлонов плик. Изрезката се вкоренява при температура 25-27С, така че саксията трябва да се постави на добре осветено и топло място. Корените ще се появят след около месец и половина, през който бъдещото растение трябва да се полива с вода при стайна температура.

Подготовка на саксия и почва

Саксията, в която ще расте ананасът, трябва да има същия диаметър като плодовете. Капацитетът се увеличава с времето. Въпреки това, дори растение за възрастни трябва да расте в саксия с не повече от 3-4 литра.

Подходящ за отглеждане на ананас готова почва за орхидеи... Но можете сами да приготвите глинена смес, като смесите за това:

 • копка земя - 2 части;
 • листна земя - 1 част;
 • хумус - 1 част;
 • пясък - 1 част.

В дъното на саксията трябва да се излее дренаж.

Грижа за ананас у дома

През първата година на отглеждане растението просто ще расте активно. Може да пусне стрела с плод едва през втората година след засаждането. Появата на стрелката може да бъде стимулирана изкуствено по няколко начина:

 1. Грижа за екзотични плодовеЕтиленовият газ може да се получи чрез разпределяне на нарязани ябълки около тенджерата. Трудността се крие във факта, че е невъзможно да се изчисли необходимото количество газ за вероятно цъфтеж.
 2. Много по-безопасно е да се полива растението с разтвор на калциев карбид. За да направите това, една чаена лъжичка от лекарството се разтваря в 0,5 литра вода, затваря се с капак и се влива около ден. Получената течност се филтрира и използва за напояване на младото растение. Разтворът се излива в центъра на изхода веднъж дневно в продължение на една седмица.

Грижата за ананас при стайни условия е да се осигури на растението температурен режим в рамките на 25-30С, поливане с леко подкиселена утаена вода и подхранване с течни комплексни торове за бромелии.

Някои декоративни сортове ананас се отглеждат като саксийна култура и се използват за украса на дома или градината. За тези, които искат да получат сочен плод у дома, можете да опитате да отгледате екзотично растение от горната част на плодове, закупени в магазин. При условие, че за него се грижат правилно и се грижат, след около година и половина ще пирувате със сладки парченца домашен ананас.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.