Как да отглеждаме ананас у дома: нюансите на отглеждане

Днес не можете да намерите такъв човек, който да не е чувал за ананас. Роден в субтропиците, този екзотичен плод се изнася в повечето страни. И със сигурност мнозина имаха желание да ядат ананас, отглеждан от собствените им ръце.

Напълно възможно е да приложите такава идея, защото с правилния подход можете да получите плодове с приблизително същото качество у дома или в оранжерия.


Описание на растението ананас

Характерно описание на ананасовите растенияАнанасът е многогодишно растение, което образува плътни листа през вегетационния период, образувайки плътна розетка. Важна част от ананаса е коренова розеткаот който се образува дебело и масивно стъбло.

Впоследствие на върха му расте дръжка с дължина 50 см. Цветята на ананас са с форма на шип, по време на узряването на върха на дръжката расте розетка с прицветници.

Можете да разберете как изглежда аутлетът, като разгледате магазин, в който се продават ананасови растения. Родината на този плод е Бразилия. Ето защо не е изненадващо, че тук, както и във Венецуела, Парагвай и Колумбия, той е един от най-популярните плодове... Ананасът включва около 8 различни сорта.

Със сигурност поне веднъж, когато опитваха този плод, мнозина имаха идеята да отглеждат ананас у дома. Тук няма пречка и фактът, че ананасът е тропически плод. Основното нещо - намерете подходящи условияв който ще се отглежда този плод.

Подготовка на посадъчен материал

Метод за подбор и подготовка на материал за засаждане на ананасЗа да се спасите от възможни затруднения и в същото време да сте сигурни, че изразходваните усилия няма да бъдат напразни, препоръчително е да използвате метод за засаждане на короната или розетки от листа. Преди да започнете процеса на отглеждане, трябва внимателно да разгледате ананаса.

Подходящ за отглеждане в домашни условия само зрели плодове, чиято туфа не трябва да показва признаци на заболяване и други дефекти.

Не използвайте плодове, закупени през зимата за засаждане. В действителност, по това време на годината ананасът се съхранява в студени условия, така че розата на туфата често се поврежда от измръзване. Следователно ананасът не може да се отглежда от такъв плод.

 • Най-добре е да планирате засаждането на ананас през лятото или началото на есента, когато можете да получите плодове с подходящо качество.
 • Шансовете вашето начинание да успее са по-големи, ако си купите ананас с непокътнат център на туфа и сочни зелени листа.
 • Когато плодът е в ръцете ви, трябва да вземете остър нож и внимателно да отделите горната част от него, като внимавате да не повредите сърцевината. Понякога плътта може да присъства на подрязания връх. В този случай тя трябва да бъде премахната, в противен случай багажникът впоследствие ще започне да гние.
 • Освен това долните редове листа трябва да бъдат отрязани. Тогава ще можете ясно да видите ствола на растението, който обикновено е висок около 1 см.
 • След като приключите с подрязването, трябва да дадете време на кичура да изсъхне. За целта се оставя в изправено положение за две седмици.Това време ще му е достатъчно, за да могат раните на повърхността на резника да заздравеят.

Впоследствие растението ще използва хранителните вещества за формиране на кореновата система. Най-често след 2-3 седмици туфата достига желаното състояние, след което вече е възможно да се пристъпи към засаждане.

Капацитет и почва

Когато отглеждате ананас у дома, определено ще ви трябва специална смес за потапяне, както и контейнер, където да засадите ананаса.

 1. Правила за подготовка на почвата и контейнери за отглеждане на ананасКапацитетът може да бъде всяка саксия под ръка. Основното е, че той трябва да е малко по-голям от туфата по размер. Най-добре е в контейнера да има дупки, през които ще се отстранява излишната влага.
 2. На първо място, саксията трябва да се напълни с парченца, върху които вече е положен слой експандирана глина или камъчета със слой от около 2 см. Смес на основата на торф и речен пясък, взета в равни количества, се използва като субстрат за засаждане.
 3. Когато останат няколко дни преди засаждането на кичура, е необходимо да се дезинфекцира субстратът, като се полива обилно с вряща вода. Такава обработка ще осигури оптимална влажност на почвата, преди да засадите гнездо в нея. Можете да поставите изхода в основата, без да чакате пълното попиване на влагата.

Засаждане на ананас

Нюансите на засаждане на ананас у домаКогато бъдат извършени всички необходими операции със земята, туфата започва да се засажда. Трябва да се постави в земята, така че долните листа да са на нивото на почвата. В заключение е необходимо старателно уплътнете почвата.

След това определено имате нужда поливайте добре земята, напръскайте и накрая покрийте тенджерата с капачка или издърпайте найлонов плик. Резултатът е един вид оранжерия.

След това тенджерата с ананас се прехвърля в топло и добре осветено място. Трябва да се внимава да се предпази от пряка слънчева светлина.

След около месец гребенът ще започне да пуска корени. До появата на първите корени обаче растението не може да се полива. За да поддържате влагата, можете да се ограничите само до редовно пръскане на листата.

Правила за трансплантация и поливане

Описание на метода за трансплантация на ананас у домаКогато ананасовата розетка пусне корени, тя се трансплантира в по-голяма саксия... В този случай операцията се извършва по същата схема, както при първото засаждане на растението. След пресаждането саксията с растението трябва да бъде покрита с капачка.

След две до три седмици подслонът може да бъде премахнат. За поливане можете да използвате само топла или гореща вода... Поливането трябва да се извършва рядко, но умерено, като се следи кога почвата започва да изсъхва.

С развитието си водата ще се събира в пазвите на листата, което ще стимулира образуването на нови корени. Като се има предвид, че ананасът толерира дълги периоди на суша и реагира на светлина, с пристигането на лятото може да се пренесе на слънчево място или на балкон.

При първите признаци на наближаващ дъжд растението трябва да бъде отстранено вътре. За да създадете условия за ананас възможно най-близо до естествените, той може преместете се в оранжериятакъдето се отглеждат домати или краставици.

Условия за ананас и хранене

Как да храним ананас у дома и средства за товаЗа да може ананасът да расте добре у дома, той трябва да създава комфортна температура - в рамките на 20-25 градуса.

В процеса на развитие растението трябва да бъде снабдено с торове. Те трябва да се внасят не повече от два пъти месечно. Запарката от ананас може да осигури основни хранителни вещества.

Можете да го замените и минерални торовев този случай обаче тяхната консумация трябва да бъде намалена наполовина в сравнение с други растения. В края на лятото, когато температурата навън започва да намалява, растението се внася вътре, където е необходимо да се избере най-осветеното място за него.

Как да стимулираме цъфтежа на ананас

Характеристики на стимулиране на цъфтежа на ананас у домаПрез първите две години след засаждането ананасът трябва да се грижи правилно, за да може да натрупа достатъчно сила, за да навлезе във фазата на цъфтеж.Понякога обаче се случва растението да започне да цъфти по-късно от посочения период.

Ако се сблъскате с подобен проблем, като същевременно осигурявате подходящи грижи през цялото време, ще трябва да похарчите специални събития за стимулиране на цъфтежа.

 • обикновено желаният ефект може да бъде постигнат с помощта на етилен; за приготвянето му е необходимо да се вземе една чаена лъжичка калциев карбид и да се разреди в 0,5 литра вода;
 • когато разтворът е готов, той се настоява за 24 часа;
 • освен това трябва да се филтрира, опитвайки се да отдели течността от утайката, която се образува на дъното на кутията;
 • получената течност трябва да се обработва с централната част на изхода на листа веднъж дневно в продължение на една седмица.

В резултат на тази операция, доста скоро ананасът ще започне да цъфти, който ще продължи около 1-2 месеца.

Размножаване на ананас след плододаване

Когато отглеждате ананас от върха, не бива да забравяте, че това е тревисто растение, следователно след плододаване той не преминава в състояние на покой, а умира. Но често този процес може да отнеме много време и да отнеме няколко години.

Може да се образува майчиното растение много малки издънкикоито могат да се използват за получаване на нови растения. След изчакване на образуването на млади корени в тях, те трябва да бъдат разделени, след което се трансплантират в отделни саксии.

По правило растенията, получени от млади издънки, навлизат във фазата на цъфтеж много по-рано от ананасовите храсти, които са получени от туфа.

Размножаване на ананас със семена

Правила за отглеждане на ананас от семена у домаАлтернатива на отглеждането на ананас отгоре е засяването на семена. За да направите това, трябва да изберете достатъчно зрели плодове и извлечете от него кафяви семена. Освен това те се поставят в слаб разтвор на калиев перманганат и след това третиране се оставят да изсъхнат.

След това те подготвят почвата за сеитба. Най-добре е да засадите семената в субстрат, направен от смес от листа земя, пясък и торфда се вземат в равни количества.

При сеитба семената трябва да се заровят на 2 см. След това определено трябва да се полива субстрата с топла вода и над контейнера със семената опънете филм или инсталирайте капачка. След това саксиите се прехвърлят на топло място.

Особено внимание трябва да се обърне на създаването на оптимален температурен режим, тъй като това до голяма степен определя времето на появата на първите издънки.

Невъзможно е да се каже точно кога ще поникнат семената. Следователно трябва да имате търпение. Понякога семена люк след 2 месеца, а в някои случаи трябва да изчакате шест месеца.

В процеса на грижа за младите разсад трябва не само да ги поливате и пръскате редовно, но и фуражизползване на пилешки тор или минерални добавки като тор.

Ананасът е един от най-популярните екзотични плодове, за които всеки от нас вероятно е чувал. Но ако искате, можете да се насладите на домашно приготвен ананас. Можете да овладеете тази задача, ако го направите запознайте се със селскостопанската технология отглеждането му.

Най-популярният метод за отглеждане на ананас е използването на горната част на плодовете. За да получите плодово растение от него, ще трябва не само да подготвите подходящ състав на почвата, но и създават благоприятни условия за растеж.

На първо място, това се отнася до температурата, тъй като в тропиците се отглежда ананас. Следователно е необходимо не само да засадите правилно ананаса, но и да му осигурите подходящия температурен режим.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflowers.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.