Плодове върху праскова без костилка за трета година - това е реално!

Съществува стереотип, че е невъзможно или много трудно да се отгледа дърво от семе: разсадът няма да се появи, а ако се появи, реколтата ще отнеме от тях десет години. Това важи за някои култури, но не и за прасковата. Расте прекрасно от семе, умножава се чрез самопосяване и започва да дава плодове в продължение на 3-4 години.

Как прасковите, отглеждани в семена, дават плодове

Прасковата е бързорастяща, няма да се налага да чакате дълго реколтата. Бъдете готови обаче разсадът да не повтаря техните майчини свойства. Ако сте взели семена от плодове, донесени от юг, и вие сами живеете в средната зона, тогава дърветата ще растат по-зимоустойчиви, плодовете ще бъдат вързани по-малки, но най-вероятно вкусни.

Видео: праскова от костилка вече с плодове

Сибирците не трябва да очакват собствената им праскова без костилка да издържи -40 ° C. На генетично ниво тази култура ще остане топлолюбива, за което има граница на зимоустойчивост. Дори когато температурата падне до -20 ° C, цветните пъпки замръзват. Но не се отчайвайте, в районите на рисковано земеделие се отглеждат и праскови, но под формата на строфа или те са оформени под формата на храст и са обвити в агрофибър за зимата. Те ги предпазват по същия начин през пролетта, по време на цъфтежа, от повтарящи се студове.

Праскови в Сибир

В северните райони прасковите се отглеждат на храсти, така че има възможност да се подслонят от замръзване

Методи за засаждане на прасковени семена

Цялата трудност при размножаването с кост се крие в самата нея: черупките й са много дебели, за деликатните кълнове е трудно да пробият такова препятствие. Има няколко начина за подпомагане на раждането на разсад. Кой да изберете, зависи от времето на годината пред прозореца и качеството на семената: прясно или изсушено. Във всеки случай не трябва да отглеждате дълго праскови в саксии на перваза на прозореца. Младите растения трябва да бъдат във вашия климат възможно най-бързо.

За отглеждане на праскови и нектарини в закрити условия са отгледани специални сортове джуджета.

Засаждане на праскови с пресни костилки през есента, дълбочина на засаждане

Към зимата, без никаква стратификация, семената се засяват прясно отстранени от плодовете. През есента прасковите могат да бъдат закупени в магазина или събрани от късни сортове в градината. Разхлабете почвата в леглото, направете канали, разлейте ги и подредете костите по схемата 10х20 см. Напълнете със земя, покрийте за зимата с дебел слой зеленина, суха трева, смърчови клони. През пролетта премахнете подслона и изчакайте издънки. Но не всички кости може да са жизнеспособни, така че не разчитайте на 100 процента кълняемост.

Вземете семената от зрели праскови, плодовете трябва да са меки на допир, лесно да се избутват с пръсти.

Видео: засяване на праскови на открито

Мненията се различават по отношение на дълбочината на засяване на прасковени костилки. Някои градинари сеят на дълбочина 5–8 cm.Други ги поръсват само с тънък слой (0,5–1 см), като твърдят, че в природата никой не погребва костите, те падат на земята, покрити са с листа, през пролетта всичко покълва безопасно.

Разсад на праскова

След зимната сеитба през пролетта трябва да се появи такъв разсад

Както плитко, така и дълбоко засаждане, семената на праскова поникват. Но мнозина вече са се сблъсквали с такъв проблем: растенията, появили се от дълбоко засадени семена, често умират от болест, подобна на черен крак. Факт е, че по време на покълването семената се отцепват, кълновете си проправят път към светлината и ядрата не са защитени във влажната земя, без достъп до въздух те гният. Гниенето отива до кореновата шийка на млада праскова, обгръща я в пръстен, храненето от корена спира, прасковата умира.

Видео: последиците от дълбокото вграждане на прасковени костилки

Засяване на изсушена кост през есента и зимата

Често се случва семената да са събрани през лятото от ранна реколта или донесени от юг, а те са лежали някъде в килера или килера от миналата година, пресъхнали. През есента те могат да се засяват по същия начин като пресните. Но преди засаждането е по-добре да ги накиснете за 8-10 часа в дъждовна вода и след това да ги задържите още 3-4 дни във влажни дървени стърготини, пясък или кърпа, така че зърната вътре в семената да набъбнат. След засяването в земята преди зимата семето ще бъде в естествени условия, сякаш току-що е паднало от дърво, ще презимува и покълне през пролетта.

Ако сте си спомнили семената през зимата, когато земята вече е замръзнала и покрита със сняг и искате да получите разсад от праскови през пролетта и лятото, тогава за семената ще трябва да създадете ефекта от изкуствената смяна на сезоните. Научно този метод се нарича стратификация. За това как да се извърши, мненията на градинарите се различават. Има две възможности, които, съдейки по рецензиите, са били успешни:

  • Увийте костите в мокра салфетка и ги държайте в хладилника през цялата зима, като проверявате и изплаквате веднъж седмично.
  • Поставя се в мокър пясък и се държи в мазето за 3 месеца при + 5 ° C.

След стратификация, през пролетта, семената се засяват в земята, разсадът е защитен от замръзване. И ако костите са покълнали преди земята да се размрази, тогава те се засяват в чаши и се държат на перваза на прозореца или балкона.

Праскова стреля в чаша

Семената покълват в чаши, но парниковите условия за улична култура са нежелани.

Засяване на праскова през пролетта със зърно от костилка

Този метод може да се използва само през пролетта, но е най-сигурният и бърз. Трудно е обаче да се отстранят ядрата от здравите черупки, без да се повредят. В хода са: лежанка, чукове, клещи. Те се опитват да отблъснат листата на костите с нож. Всичко това е много опасно не само за ядрата, но и за пръстите ни. Но след няколко неуспешни опита ентусиастите успяват да извлекат семената. Разбира се, за този метод трябва да имате много от тях. В допълнение към опасността от механични повреди, има и други причини за загубата на кълняемост извън нашия контрол: ядките вътре могат да бъдат празни, изгнили, мумифицирани.

Ядки и костилки от праскови

Костилките с праскови имат много дебели стени, за да извлечете ядрата и дори цели, трябва да се постараете много

Ако сте успели да извлечете цели и невредими ядки, тогава се отнасяйте с тях както с обикновените семена:

  • накиснете в кърпа за покълване и след това сейте по същата технология като семената;
  • сее директно в градината.

Поддържайте почвата на мястото за засаждане влажна, но не наводнявайте, в противен случай семената ще изгният. Най-добре е да се полива почвата 1-2 дни преди засаждането, след което се разрохква, сеят праскови и се покриват с мулч.

Видео: засаждане на праскова с ядро

Грижи за разсад в саксии или чаши

Ако сеитбата трябва да се извършва у дома в чаши, тогава използвайте рохкава почва. Можете да смесите собствената си градинска почва с едър пясък, перлит, вермикулит или кокосови влакна. Обемът на чашките е 200-400 мл. В дъното трябва да има дренажни отвори. Не е необходимо костите да се затварят дълбоко, а само леко да се поръси със земя. Именно в условията на апартамента най-често загниват дълбоко вградените прасковени семена. Покрийте посевите с фолио или стъкло и изчакайте издънки.

Прехвърлете появилите се кълнове на светло място. Осигурете им максимални природни условия: вентилация, спадане на дневните и нощните температури. Но в никакъв случай прасковите не трябва да стоят под поток от студен и дори мразовит въздух. Винаги поддържайте почвата влажна и рохкава. Не въртете и не пренареждайте чашките. Поставете маркер от всяка страна, обърната към светлината. По време на засаждането разсадът с тази страна трябва да бъде ориентиран на юг.

Засадете на открито, когато заплахата от замръзване отмине, защото вашите праскови се появиха в парникови условия и все още не са приспособени да живеят на улицата. Можете да кацнете по-рано, но след това трябва да покриете, да построите оранжерия. За 7-10 дни втвърдете разсада - постепенно ги привиквайте към открито небе.

Праскови без костилки

Ето как изглеждат прасковите без кости през първата година от живота си.

Грижи за разсад на открито

Прасковите, които се появяват в градината, са по-приспособени към ниските температури, но остават термофилни. Ако живеете в регион на рисковано земеделие: с късни и студени извори, чести и силни възвръщащи се студове, тогава е по-добре да не рискувате и да покривате разсад поне през нощта, когато се очакват температури на замръзване. Ще ви е необходима и защита за разсад в края на есента. Препоръчително е да ги увиете с агрофибър за зимата, да покриете ближния кръг на багажника с дървени стърготини, зеленина и да загребвате сняг през зимата.

Ако обаче сте поникнали много семена, тогава можете да направите селекция: изобщо не покривайте, тогава най-устойчивите на замръзване ще оцелеят. Но това трябва да се направи в разумни граници, като се помни, че прасковите имат граница на студоустойчивост. В противен случай ще останете без разсад и експериментът ще трябва да започне отначало.

Пролетната и лятната грижа се състои в презасаждане на постоянно място и поливане. Изберете място, което е защитено от ветровете и добре нагрявано от слънцето. Южната страна на сграда или празна ограда е идеална. Не правете дупки за напояване около стъблата, водата ще застоява в тях, кореновата шийка ще изгние, ще загубите дървото. По-добре да се засажда на склон или могила, дори и изкуствена. Вода в жлебовете, изкопани по периферията на короната.

Ако разсадът не расте добре, подхранвайте ги. В случай на праскови без кости, скъпи на сърцето ви, по-добре е да не се занимавате с любителски представления. Купете готови смеси за градината под доказани марки: Fertika, BioMaster, Clean sheet. Моля, обърнете внимание, че някои торове се произвеждат за пролет-лято, други за есента. Следвайте инструкциите.

Ако следвате всички правила, ще имате праскови по ваш избор във вашата градина, зонирани за вашия регион. Можете спокойно да им дадете свои собствени уникални имена. Уверете се, че няма такива сортове в нито една детска градина по света.

Прасковата се размножава лесно със семена. Освен това тази култура е рано растяща и за плододаване не се нуждае от ваксинации. Можете да сеете през есента и пролетта. За всеки сезон има различен начин.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.