Актинидия за Московска област: коломикта и други сортове, снимка

Актинидията може да бъде описана като растение, подобно на лиана, което има мощно дървоподобно стъбло, покрито с големи листа. Имаше време, когато това растение беше широко използвано за декоративни цели.

По-късно обаче някои сортове успяват да намерят плодове с приятен вкус. В резултат на това диворастящата актинидия започва да се използва като основа за отглеждане на плододаващи сортове. Един от тях стана особено популярен и широко известен дори у нас. Това е добре познатото киви.


Може да се отглежда само в субтропичен климат. Actinidia Kolomikta, която има много свойства, подобни на киви, изглежда е с малко по-различен план. Днес този сорт може да се отглежда дори в руския климат, а плодовете са също толкова вкусни и с високо качество, колкото тези на популярните плодове.

Описание и характеристики на актинидията

Характеристики на растението актинидияУсилията на животновъдите не бяха напразни - появиха се много нови сортове актинидия, които могат да се отглеждат в такива сурови региони като Сибир, Урал, Московска област и т.н.

Ако градинарят ще отглежда актинидия в условията на района на Москва или други сурови райони, тогава се препоръчва да се използва сортът Kolomikta.

Този вид актинидия е не само неизискващ към условията на отглеждане, но също така характеризираща се с висока устойчивост на замръзване... Следователно грижата за него ще бъде съвсем проста.

 • По време на вегетационния период растението придобива чертите на лиана, която образува мощни тъкачни клони, украсени с копринени големи сърцевидни листа. Дължината им обикновено не надвишава 15 cm.
 • Що се отнася до цвета, той не е постоянен, така че листата от актинидия изглеждат нови през всеки сезон. Декоративният характер на актинидията се проявява най-ясно през есента: по това време листата и плодовете създават най-зрелищния цветен контраст.
 • Фазата на цъфтеж на актинидия продължава дълго време. Първите цветя се отварят в края на май, оставайки в това състояние в продължение на 3 седмици. Красотата на актинидията се осигурява не толкова от оригиналния цвят, колкото от необичайната форма на цветята.
 • По време на периода на цъфтеж растението излъчва ароматен аромат, напомнящ на момина сълза, жасмин и люляк. По време на периода на плододаване растенията навлизат на различни интервали, но това обикновено се пада в периода от август до октомври.

Сортове актинидия

Следните сортове са най-известни у нас:

 1. Описание на разликите между сортовете ActinidiaАнанас Мичурина.
 2. Едроплоден.
 3. Клара Цеткин.
 4. Кайсия.
 5. Сладки сладки.
 6. Лук.

Сред съществуващите разновидности на актинидия, видове от особен интерес за градинарите са Аргута, Коломикта, Полигама... Поради това те често имат сходни имена.

Тези сортове актинидия не само изглеждат красиви, но и са много плодотворни, като внасят много плодове всеки сезон, които имат добри ароматизиращи свойства и са богати на витамин С.

Видове актинидии и сортове за Московския регион
Списък на известните сортове актинидияСвойства на Актинидия КайсияОписание на качествата на Actinidia PolygamiaХарактерни свойства на сорта Arguta ActinidiaПредимства на Actinidia Kolomikta за отглеждане в Московска област

Актинидия Коломикта... Сред всички сортове този е най-подходящ за отглеждане в условията на Московска област и северните райони. Той не се страхува от студове до -10 градуса.

Много е лесно да се грижите за това растение, така че дори неспециалистът може да се справи с тази задача. През есента узряват малки плодове, достигащи дължина 2,5 cm.

Теглото на плодовете е не повече от 5 г. Те имат сладко-кисел вкус. Един храст може да даде до 5 кг плодове годишно. Узряването на плодовете се случва на порции, със закъснение в брането те се разбиват.

Actinidia Arguta... Въпреки че този сорт обикновено се отнася към групата на студоустойчивите култури, той обаче може да понася студове не по-ниски от -40 градуса.

В същото време, на фона на Kolomikta, този сорт се откроява с по-големите си плодове, чието тегло е 10 г. Едно растение актинидия може да роди до 10 кг плодове на сезон. Плодовете, достигнали състояние на техническа зрялост, остават на клоните до измръзване.

Актинидия многоженство... Този сорт е дори по-малко устойчив на студ, тъй като може да понася температури от поне -35 градуса. Най-често се отглеждат сортове като Кайсия, Перчик, Старт, Красавица.

Една от особеностите е, че плодовете не се ронят след узряване. Притежава отлични вкусови свойства, по време на узряването сменя обичайния си зелен цвят до оранжев.

Избор на място за отглеждане на актинидия

Правила за избор на място за засаждане на актинидияСлед като е решил да отглежда актинидия на своя сайт, градинарят преди всичко трябва да вземе решение за място за засаждане. Препоръчително е да се осигури опора за растението, която може да се използва като арка, ограда или беседка.

В процеса на растеж актинидията образува мощна коренова система, която може да повлияе негативно на съседните насаждения. Поради това се препоръчва актинидия място възможно най-далеч от овощни дървета и храсти.

Трябва да се отглежда не по-близо от три метра спрямо съседните насаждения. Като защитна мярка можете да използвате шисти или калай, които се вкопават в земята около периметъра на поставяне на растенията.

Препоръчително е да се засажда актинидия през пролетта. В средната зона на нашата страна благоприятен момент за това се появява още през април. Лиана расте най-добре на белите дробове, богати на торове почви.

Не разчитайте обаче на обилен цъфтеж и плод, когато засаждате върху глинести и влажни почви. Стагнацията на влагата влияе отрицателно върху развитието на растението, което води до накисване и смърт на коренището.

В такива райони е задължително трябва да организира дренаж... Желателно е ямите да бъдат подготвени през есента. Растенията трябва да се поставят не по-близо от 1,5 м едно от друго. За 5-7 женски растения трябва да има поне един мъж.

Актинидия: засаждане и грижи

Съвети от опитни градинари за това как правилно да засадите актинидияПреди засаждането е необходимо да се подготви дупка, чийто диаметър и дълбочина трябва да бъде най-малко 60 см. Първо, дъното трябва да се запълни с дренаж, за който се използва чакъл, експандирана глина, трошен камък или речен пясък.

Те се полагат на слой от 15 см. След това в яма разпределете сместа за потапяне, приготвяйки го от половин кофа хумус, копка земя, малко количество пепел.

Техниката на отглеждане на актинидия много прилича на гроздето. Растението реагира добре на често поливане, но влагата не трябва да застоява.

Отличен ефект осигурява пръскането на листата, което трябва да се практикува сутрин или вечер. Актинидията расте по-добре, ако е под храст редовно разрохквайте почвата.

Тук обаче трябва да бъдете много внимателни, тъй като кореновата система е близо до повърхността. Първият път почвата се разхлабва, след като снежната покривка изчезва в началото на пролетта. При спазване на всички мерки за грижа за актинидия, можете да получите първата реколта от пет години.

Подрязване и оформяне на лозя

Описване на правилния начин за подрязване на актинидияПо правило резитбата на растенията се планира през есента.Подобно решение е правилно поради факта, че в този случай е възможно да се избегне сълзене на лозата и в резултат на това смъртта на издънките.

Подрязването през пролетта е възможно само когато има спешна нужда от това. И най-добре е да направите това. преди сокът да започне да се движи... Обикновено тази операция се планира за края на февруари или началото на март.

Има няколко цели, за които актинидията се подрязва през пролетта:

 • образуване на лиана;
 • отстраняване на дефектни издънки, например, с признаци на заболяване;
 • изтъняване на удебелени области.

Необходимо е да се отстранят издънки на 2 см над пъпката, като се използва само чист и остър инструмент... Разрезът трябва да бъде гладък, без никакви дефекти като прорези, разцепвания или завои.

Когато оформяте растение, можете да вземете за основа двураменен модел на грозде. След това, в продължение на поне 10 години, това ще донесе висок добив, без да е необходимо повторно подрязване за дълго време.

Ако растението е с форма на ветрило, тогава ще трябва да се прави на всеки 3-4 години актуализирайте храста... В този случай първата резитба се извършва през втората година от живота на растението.

Как да се размножава актинидия

Нюансите на възпроизвеждането на актинидия с помощта на наслояванеИма няколко начина за размножаване на актинидия: резници, наслояване и семена. Последният метод се използва най-рядко. Това се дължи на факта, че в половината от случаите мъжките растения растат от покълнали семена.

Освен това е невъзможно да се предвиди предварително каква ще бъде актинидията. Само екземпляри на възраст 5-7 години навлизат във фазата на плододаване. Ето защо, ако не знаете дали растението е мъжко, тогава можете да изпаднете в доста неприятна ситуация.

Размножаване чрез наслояване... За да се избегнат възможни затруднения по време на размножаването, се препоръчва използването на наслояване. Първата стъпка е да изберете здрава, добре развита лоза, която трябва да се изкопае през май или началото на юни.

През есента се превръща в доста висококачествен разсад с мощна коренова система. но препоръчват експертите оставете ги до ранна пролет, за да можете по това време да режете лозата, без да причинявате сериозни наранявания на растението.

Размножаване чрез резници и съвети от опитни градинари

Характеристики на размножаването на актинидия чрез резнициЗа размножаване на актинидия чрез резници се препоръчва да изберете зелени клони. Те имат доста висока степен на оцеляване от 90%. Ситуацията е много по-лоша с лигнизираните резници, които се вкореняват в не повече от 60% от случаите.

Избраните за засаждане резници трябва да са с дължина не повече от 15 см. Те се събират в края на юни, след което се засаждат в специално подготвена зона: мястото трябва да бъде на сянка и постоянно овлажнява.

Преди засаждането, което се извършва на дълбочина 50 см, ямата трябва да се напълни със смес на основата на пясък и торф, взета в съотношение 2: 1. Обикновено пълното формиране на кореновата система отнема не повече от месец. В резултат на това първите млади клони могат да бъдат получени през есента.

За обикновените градинари растението актинидия изглежда малко известно, въпреки че в действителност това не е напълно вярно. Има разнообразие, за което почти всеки от нас е чувал. Става въпрос за кивито, което е плодов сорт актинидия.

Естествено, може да се отглежда само в субтропични условия. Въпреки това, за климата на нашата страна има съответни разновидности на актинидия, които процъфтяват дори в такива сурови региони като Московска област и Сибир.

Нали избор на сортове и спазване на земеделската технология нарастващата актинидия ви позволява да разчитате на факта, че с подходящи грижи актинидията не само ще се превърне в ярка декорация на лятната вила, но и ще може да зарадва градинаря с вкусни плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарВалери

   Устойчивостта на замръзване е посочена неправилно, за коломикта до -35, -40 градуса; за аргута до -20, -25

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.