Характеристики на леска: описание на леска, къде расте и снимки

Обикновена лескаВъпреки че родината на леска е Мала Азия, днес тя често може да се намери в центъра на Европа, горите на Кавказ, както и в Америка и Канада. През последните години много градинари успяха да оценят не само изразените му декоративни свойства, но и вкус, на който няма равен. Този представител на семейство брезови положи основите за широкото му развитие в южните райони, където бяха отпуснати доста големи площи за отглеждане на леска.


В дивата природа може да се намери това растение, известно още като лешници в горите на Южен Урал и Пермска територия... И със сигурност начинаещите градинари биха искали да получат отговори на много въпроси, касаещи леска: храст ли е или дърво, какви са характеристиките на отглеждането му?

Леска: храст ли е или дърво?

Въпреки че лешникът обикновено се приписва на рода на храстите, той осигурява няколко десетки представители, принадлежащи към групата на дърветата. Такъв, например, е мечка ядка, която расте под формата на стройно и високо дърво, украсено с привлекателна корона. По принцип обаче лешникът расте като храст. В дивата природа често образува гъст подраст в широколистни гори. Най-известният е лешникът, който мнозина познават като обикновен лешник. В тази връзка бих искал да спомена историята на думата „леска“. Той има първоначално руски произход: листата на храста силно наподобяват тялото на езерната платика, която е била ловувана от жителите на Русия в древни времена.

Как изглежда леска?

Лешникова градинаЗапознавайки се със съществуващите видове леска, може да се отбележи, че повечето от тях са широколистни храсти, покрити с листа с големи размери, заоблени, с подчертано богат зелен цвят. Леска расте най-добре в топлите райони, където има достатъчно влага и плодородна почва. Най-често се среща в широколистни гори, където се справя добре със съседи като дъбове, брястове и кленове.

Лешниците са най-представени в храсталака, където образуват здрава стена. Обикновено диворастяща леска прилича на разклонени храстиобразувайки много стъбла, които се образуват директно от коренището.

 • тези храсти са доста високи, достигайки височина 3-5 метра;
 • Лешниците могат да се размножават вегетативно (с помощта на потомство или резници) или чрез ядки. При отглеждане на леска чрез сеитба на семена само екземпляри на възраст 6-7 години навлизат в плододаване. Можете да приближите този момент, ако размножавате леска по вегетативен начин, който позволява на храстите да започнат да плододават още през четвъртата година;
 • през лятото храстът от леска е изключително трудно да се обърка с други растения: това се показва от овалните му листа и малки зъби и остър връх, присъстващ по ръба;
 • допълнителен признак на храст е наличието на леко груба текстура на допир.

Повечето видове лешници растат като високи, големи храсти с височина 5-6 метра и равномерна кора. Освен това последните могат да бъдат модифицирани от сиво до теракота кафяво... Характерният цвят на младите издънки е сиво-зелен, който може да бъде допълнен с малки жълтеникави петънца. Младите лешникови храсти често могат да бъдат объркани с издънки на липа, но разликата все още е налице поради гъстото косменост.

Лешниковите издънки понякога могат да се представят като храсти от бряст. Те имат сходна кора и листа, които имат еднакъв цвят и текстура. За да ги различавате един от друг, трябва да обърнете внимание на багажника, който е само един от бряста. В леторастите на леска се образуват много клони, в които се проявява знакът на храст. Също така лешникът може да се различи по пъпките си, които са сиво-зелени на цвят и овални. Пъпките на бряста, от друга страна, са червеникави със заострена форма.

Характеристики на гледката

Защо лешниците са полезниЛеска е представител на еднодолните растения, при които мъжките и женските цветя се образуват върху една и съща култура през вегетационния период. Мъжки цветята приличат на обеци, образуват меки, жълтеникави съцветия. Те лесно могат да бъдат объркани с обеци от бреза или елша. Ако ги засадите през юни-юли, тогава през есента те започват да растат, а с пристигането на пролетта, след успешно зимуване, те започват да цъфтят. Веднъж узрял, вятърът носи полени, позволявайки на лешника да се размножава.

Женските цветя са изключително трудни за разграничаване. Те се образуват от малки цветя, които се намират вътре в специални пъпки, които растат през предходния сезон. Когато дойде време за цъфтеж, листните люспи, зад които са скрити съцветията, започват да се отварят, в резултат на което поленът, пренасян от вятъра, може лесно да стигне до там.

Лешникови видове

Лешникът включва около 20 вида, в рамките на всяка от които могат да бъдат разграничени много различни култури. И въпреки че имат различни свойства, повечето от тях са устойчиви на замръзване и трайни растения. Леска може да расте в най-неподходящите условия за много други растения, тъй като е неизискваща към почвата, но наличието на органични вещества в почвата ускорява процеса на нейното развитие и плододаване.

Без изключение всички сортове лешник реагират положително на влагата, но тя трябва да бъде умерена. Понякога те могат да растат доста добре в условия на малко засенчване, но това не им позволява напълно да проявят всичките си декоративни свойства и да осигурят високи добиви. Затова е най-добре да ги засаждате на открити, слънчеви места.

Обикновена леска

Обикновено расте под формата на голям многостебленен храст, достигащ височина 4-6 метра, който е украсен с широка разперена корона. За разлика от други сортове, обикновената леска започва да цъфти преди отварянето на листата. Следователно тя представлява особен интерес за пчелите... Когато много дървета и храсти тепърва се приготвят да цъфтят, златните котки започват да цъфтят при лешника, като по този начин осигуряват хранене на отслабените пчели.

 • в началото на вегетационния период, лешниковите листа имат матово зелен цвят отгоре и светъл отдолу, но през есента листата започват да пожълтяват равномерно;
 • на различни етапи от жизнения цикъл леската осигурява различен растеж. През първите години от живота увеличаването му във височина е изключително фино. Растежът се активира през петата или шестата година, което води до появата на голям брой млади издънки;
 • в дивата природа леска най-често се среща на европейската територия на Русия и на полуостров Крим. Има много негови представители в Западна Европа и Кавказ.

Мечка ядка или дървесна леска

Мечото орехче се откроява сред останалите представители на храсти, тъй като принадлежи към групата на дървовидните растения. Може да нарасне до 15-20 метра, имащи диаметър на короната 6-8 метра.Характерната черта на мечешката гайка е тънък, красив багажник.

 • Пъстра лескаможете да разпознаете това дърво по невероятната му широкопирамидална корона, която се формира от гъсти тъмнозелени листа, които цъфтят много преди това да се случи с други растителни видове. Лешникът е украсен с белезникавосива кора, която е представена под формата на тесни плочи;
 • За разлика от други видове леска, този сорт осигурява висок растеж на сезон, може да се чувства добре в условия на засенчване, устойчив е на замръзване и понася дълги периоди на суша;
 • Той демонстрира най-добрите си качества, когато се отглежда на богати на хумус почви. Плодовете-ядки изглеждат малко необичайни, имат деликатна обвивка, вътре в която има назъбени филийки с малка дебелина;
 • въпреки факта, че дървесната леска не осигурява толкова много представители, поради своята непретенциозност, тя може да расте до 200 години, създавайки издънки с помощта на резници и семена;
 • в дивата природа лешникът е представен в Кавказ и на Балканите, както и в Мала Азия. Дървовидната леска не се среща често в широколистни планински гори. У нас това растение е под закрила и се отглежда в резервати. Поради изразените си декоративни свойства, мечешкият орех често се използва за украса на улици и алеи, а също така се използва при линейни насаждения.

Ломбардска гайка

Монументален от този вид, този храст е украсен с красиви прави сиви клони, които могат да го осигурят височина до 10 метра... Листата на ломбардската гайка изглеждат оригинални, със заоблена форма, която е украсена с назъбени ръбове. Този сорт леска може да расте само при наличие на топли условия, те се понасят изключително зле от студа. В продължение на много векове се отглежда на Балканите и в Мала Азия, където оцелява като орехов храст.

По време на вегетационния сезон храстът образува гъсти увиснали едногодишни издънки. Характерната форма на листата на леска е широко овална, често кръгла, в диаметър те могат да достигнат 10-12 см. В началото те имат сърцевидна форма, която при движение нагоре се скъсява и завършва с остър връх . Големите мъжки обеци с дължина 10 см придават допълнителна привлекателност на лешника. Представени са под формата на скучни розетки, където могат да присъстват до 8 парчета, покрити с пухкава тръбна обвивка.

Въз основа на ломбардската гайка, култивирани сортове лешницишироко използвани в индустрията. Висок добив може да се получи само при отглеждане на този вид на богати на хранителни вещества рохки почви. Също така се използва широко за декоративни цели.

Червенолистна леска

Обикновена лескаТози вид леска изглежда много оригинално, тъй като се различава по цвета на листата на фона на други сортове. Прилича на многостебленен храст с височина до 4 метра, който е украсен с големи листа с тъмно лилав цвят. По време на вегетационния период в червена обвивка се образуват ядки, които съдържат вътре розови ядки.

Най-разпространена е червенолистната леска като декоративен храст... Като се има предвид, че се отглежда главно в южните райони, той не е в състояние да понесе суровите зими на умерените руски ширини. Опитите да се покрие преди зимата са само частично успешни: въпреки че този вид лешник не умира напълно, през следващите години няма да се очаква да цъфти или ядки. В такива случаи тя е ценна само като декоративно растение, придаващо на сайта специална уникалност.

Манджурска леска

Тази култура се отглежда успешно в трудните условия на Далечния изток, Приморие, както и в Корея и Северен Китай, така че понася добре слана и се чувства в много сянка.Расте под формата на храст с височина до 4-5 метра, образувайки голям брой силно разклоняващи се издънки.

Той е ценен поради плодовете, които имат лечебни свойства. В същото време този вид леска има подчертани декоративни свойства. На първо място, това се демонстрира от кафяв цвят, гъсто опушени млади издънки и широки меки листа, които през топлия сезон имат тъмнозелен цвят, а в края на вегетационния сезон те преминават в оранжеви или златисти нюанси. През есента узряват лешниците, които имат заострена форма. Те са много популярни в китайската медицина, защото имат отлични противовъзпалителни свойства.

Заключение

Как се отглежда лескаЗа повечето неинформирани хора леската изглежда доста интересно растение, защото без да сте специалист е трудно да се каже за леска - дърво или храст. Макар и не само заради това, леската заслужава внимание. Докато се опитват да получат отговори на други въпроси, мнозина ще разберат, че лешниците често са такива използва се като декоративно растение, въпреки че само това не се ограничава до стойността му. Всъщност през есента лешниците узряват с ядки, които при някои сортове имат лечебни свойства. Следователно отглеждането на този храст на мястото е не само полезно, но и полезно.

Обикновена леска - леска
Лешникови насажденияКак изглежда лескаЛеска и грижи за негоТам, където обикновено расте лескаЛешникОписание на лескаГрижа за лешникЛешникова градинаКак се засажда лескаЛешникови плодовеЛешникЗащо лешниците за мигли са полезни?Лешник

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.