Манго: описание на популярните сортове на царя на плодовете

Манго е плод с невероятно ароматна, нежна и сладка каша. Отглежда се в Индия, Тайланд, Пакистан, Мексико, САЩ, Испания и Австралия. Разработени са много сортове манго, които се различават по размер, форма, вкус и цвят на плодовете. Не напразно мангото се нарича цар на плодовете: узрелите плодове се ядат като десерт, от тях се приготвят много ястия, като се добавят към салати, служат като гарнитура за месо и се преработват в сок.

Ботаническо описание на манго

Мангото е вечнозелено дърво, което расте до 15–18 m височина. Листата са прости ланцетни, дълги до 30 см. Цветята - малки, розови и ароматни - се събират в големи метли. Плодовете се различават значително по размер и външен вид - те са овални, кръгли, с форма на сърце и продълговати. Най-малките манго не надвишават размера на слива, докато други могат да тежат между 1,8 и 2,3 кг. Някои сортове са ярко оцветени в червени и жълти нюанси, докато други са тъмнозелени. Всеки плод съдържа по едно голямо семе, а околната пулпа е жълта или оранжева, сочна и има характерен сладко-пикантен аромат.

Манго плодове на дърво

Някои сортове са ярко оцветени в червени и жълти нюанси, докато други са тъмнозелени.

Сезон на манго

Узряването на манго се случва в различни месеци. Зависи от държавата, в която се отглежда растението. Например, най-вкусните и ароматни плодове могат да бъдат вкусени в Тайланд през пролетта, във Виетнам през зимата, а в Индонезия и Бали мангото започва да дава плодове през октомври и завършва до средата на зимата.

Полезни свойства на плодовете

Плодовете на манго включват аминокиселини, въглехидрати, мастни и органични киселини, минерали и витамини. Един плод е 82% вода и съдържа 66 kcal на 100 g.

Мангова каша

Мангото е не само вкусен, но и здравословен плод с високо съдържание на витамини и микроелементи

Зрелите манго съдържат умерени нива на витамин С, но са доста богати на провитамин А и витамини В1 и В2. В пулпата има толкова витамин А, колкото в растителното масло. 100 g сурово манго осигуряват 765 mg, или 25% от препоръчителното дневно ниво на витамин А, което е важно за зрението и костите.

Незрелите плодове съдържат много нишесте, което се превръща в захар с узряването на мангото. По време на узряването плодовете първоначално са кисели, стягащи и богати на аскорбинова киселина (витамин С).

Мангото също е чудесен източник на диетични фибри, флавоноиди, бета каротин и бета криптоксантин.

Видео: манго е царят на плодовете

Често срещани сортове манго

В света има няколкостотин разновидности манго, но не всички от тях са еднакво често срещани. Най-популярни са 35 сорта с висок вкус и полезни свойства, различаващи се по формата и размера на плодовете, както и по структурата, вкуса и аромата на пулпата.

Алфонсо

Това е едно от най-добрите и скъпи манго, намерени в Индия (отглеждани главно в щатите Махаращра, Гуджарат и Карнатака).Кремообразната текстура на пулпата се счита за един от най-популярните сортове в света. Самият плод е твърд и плътен, но месото просто се топи в устата. Вкусът на Алфонсо е сладък с лек аромат на шафран. Теглото на едно манго е 150–300 г. Сезонът на сорта е кратък, реколтата се събира от края на март до май.

Манго Алфонсо

Алфонсо е едно от най-популярните манго в света

Кесар

Култивира се в Гуджарат, Индия. Сезонът на прибиране на този сорт манго продължава от средата на юни до юли. Плодът е истински шедьовър с перфектна комбинация от сладост, киселинност и вълшебен аромат, който се разпространява навсякъде. Въпреки че външният вид на мангото Кесар обикновено е неописуем, малък и кръгъл, с кожа, покрита с жълти петна, всичко това се компенсира от великолепна ярко жълта плът с гладка текстура.

Манго Кесар

Мангото Kesar има ярко жълта плът.

Banganapalli

Този сорт се отглежда и в Индия, щат Ченай. Формата на плода е удължена. Пулпът е умерено сочен, без влакна, сладък. Плодът има крехка, златисто-жълта ядлива кожа. Тези манго са доста големи, с тегло до 400 грама.

Манго Бангапанали

Мангато Banganapalli тежи 400 g

Дашери

Сортът се отглежда в части от Северна Индия. Легендата разказва, че първото дърво от този сорт се е появило благодарение на търговец, който по време на кавга с монах, в ярост, е хвърлил узрелото манго на земята, а дърво стои от 200 години на мястото на вкоренено, даващо плодородно потомство. Това манго има най-сладката каша с изискан вкус и вкусен аромат.

Манго Дашери

Mango Dasheri има сладка каша с изискан вкус и вкусен аромат

Кент

Отглеждан е в южна Флорида и Маями и се смята за един от най-добрите. Отличното качество и транспортируемост на плодовете, както и устойчивостта на болести, направиха мангото Кент популярно по целия свят. Плодовата пулпа има изискана текстура с минимално количество фибри и невероятен вкус. Обичайният цвят на плодовете е зелен с красив червен руж. Високите добиви и дългите срокове на плододаване са допълнителни предимства. Времето за прибиране на реколтата е от юни до септември.

Манго Кент

Кент се счита за един от най-добрите американски сортове

Синдхри

Синдри е националният плод на Пакистан, отглеждан главно в провинция Синд. Сезонът на реколтата започва през юни и завършва през юли. Една от ключовите характеристики на този сорт е изключителната сладост на плодовете, благодарение на която той е наричан популярно медено манго. Плодът е удължен, леко изкривен. Цветът е еднороден, без петна по кожата. Целулозата е изключително мека, поради което мангото Синдри не може да се съхранява дълго време: трябва да се консумира в рамките на 2-3 дни след покупката.

Манго Синдри

Мангото от синдри се счита за национален плод на Пакистан

Махачанок (MahaChanok)

Makhachanok е сорт манго, култивиран в Тайланд. Най-често се среща в руските магазини, продаващи екзотични плодове. Зрелите плодове имат характерен вкус на манго и сочна каша. Формата е продълговата, средното тегло е 250–350 г. Кожата е гладка и дебела.

Манго Махачанок

Плодовете манго Makhachanok имат удължена форма и сочна каша

Langra

Сортът е много разпространен в Северна Индия. Отглежда се предимно в Бихар, Утар Прадеш, Хариана и Западна Бенгалия. Това е плод с кратък сезон, а мангото узрява от средата до края на юли. Плодът има оригинален прекрасен вкус, а пулпата просто се топи в устата ви.

Чауса

Чауса расте в Пакистан и Северна Индия. Зрелите манго от този сорт се събират от началото на юни до края на август. Плодът е сладък на вкус, с уникален аромат. Пулпата е много мека с минимално количество фибри.

Манго Чауса

Chausa mango има приятен сладък вкус и уникален аромат

Нийлам

Това е един от сортовете, който расте в цяла Индия и Пакистан. Много се прибира. Mango Neelam се появява на пазара от май до края на юни. Това несъмнено е един от най-добрите сортове в света.Плодът е малък, с мъничко семе и подчертан цветен аромат.

Гулаб Кас

Мангото от този сорт има червеникава плът с прекрасен аромат на роза. Кожата е оцветена в светложълт тон. Сортът е добър за приготвяне на десерти на основата на манго.

Зелено манго

Зеленото манго изобщо не е неузрял плод (въпреки че в азиатските страни те също често се ядат), има вкус, подобен на класическите жълти манго. Отличителните му характеристики са зелена кожа и ярко жълто или оранжево месо. В Тайланд се отглеждат няколко сорта плодове. Сред тях са:

  • Ok Rhong (овални плодове, светложълта плът);
  • Keo-Sa-Woei (тъмнозелена кожа, продълговата форма на плодове, бледожълта и сладка плът);
  • Фралан (малки плодове с тегло около 150 гр. Много вкусни. Характеристика - характерен заострен „нос“);
  • Gaew Lek (плодовете са малки, узрели и меки, тегло 150-200 гр. Кожицата е ярко зелена).
Зелено манго

Зелените сортове манго имат вкус, подобен на класическите жълти сортове.

Видео: 4 разновидности на манго

Мангото е страхотен плод с неоспорими достойнства. Деликатната и сочна каша има сладък вкус. Плодът съдържа огромно количество микроелементи и витамини, така че мангото се препоръчва за диетично хранене.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.