Късен сорт череша Bryanochka: история на произхода, особености на грижите и отглеждането

Всички знаят, че черешовите плодове отварят сезона на плодовете и витамините. Те узряват бързо, радват с цвят, форма и вкус. Един проблем: всички добри неща обикновено свършват бързо. И за да разтегнат удоволствието, те измислиха късен сорт череши Bryanochka. Богати, тъмни, пълни с лятна жега и медена сладост, плодовете допълват черешовия сезон, отстъпвайки място на другите.

Историята на произхода на сорта Bryanochka

Черешовият сорт Bryanochka е все още много млад. Включен в Държавния регистър за Централния регион през 2009 г. Негови автори: Майна Владимировна Каншина, Зуева Лидия Ивановна и Алексей Александрович Астахов.

Много работа с череши е извършена през последните години от М.В. Каншин и А.А. Астахов са развъдчици на Всеруския научно-изследователски институт на Лупин близо до Брянск. Въз основа на повече от 40 от най-издръжливите проби, които са избрали, те са създали нови сортове.

В. ДАДИКИН, учен агроном

Много съвременни сортове череши дължат своето съществуване на творческия дух на Майна Владимировна.

В резултат на дългогодишната племенна работа на Майна Владимировна и нейния малък екип са създадени високопродуктивни и зимоустойчиви сортове череша ... В момента има повече от 30 от тях в Централен и Централен Чернозем - Овстуженка, Одринка, Симфония, Радица, Тютчевка, Теремошка, Ревна, Веда, Бряночка, любимата на Астахов, паметта на Астахов, Лена, Красная Горка и др.

Николай Сидорцов, градинар-любител, пълноправен член на Московското общество на натуралистите

http://vestnik-sadovoda.ru/index.php/events/1159

череши

Благодарение на усилената работа на руските животновъди, днес жителите на нашата страна имат възможност да празнуват с различни сортове череши.

Описание на черешите

Черешката Bryanochka се характеризира с интензивен растеж, макар и да не се разтяга, среден. Редката, пирамидална форма на Crohn. Издънките са прави, вегетативните и генеративните пъпки са удължени, големи, леко отклонени от издънката. Основата на листа е тясна, върхът е силно стеснен. Самият лист е с продълговато-овална форма, плосък с назъбени ръбове. В основата на листната пластина има две червени жлези. Венчето на цветето е бяло, венчелистчетата не се докосват. В съцветията се събират три цветя.

Плодовете са изравнени, с тегло 5 g, големи. Размерът на зрънцето е средно 21х20х19 мм. Те са с форма на сърце с широка сплескана основа и заоблен връх. Цветът на кожата е тъмночервен. Пулпът е тъмночервен, с богат наситен вкус. Резултатът за дегустация е максимум от пет възможни. Костилката на толкова голямо зрънце е доста малка, съставлява по-малко от 7% от плодовете и лесно се отделя.

Череша Бряночка

Сорт Bryanochka черешови плодове

Череша Bryanochka цъфти късно и дава късни плодове. Самоплоден, има нужда от опрашители. Най-добрите опрашители за Bryanochka са сортовете череши Veda, Iput и Tyutchevka. След засаждането дърветата започват да плододават на четвъртата или петата година. Средният добив е малко по-малък от центнер на хектар, а най-добрият добив достига 308 ц / ха.

Дървесината и генеративните пъпки на Bryanochka са силно устойчиви на замръзване. Устойчивост на заболявания: монилиоза, кокомикоза, кластериоза, средно.

Особености на отглеждането и грижите за Bryanochka

Поради особеностите на структурата, грижата за черешите не е особено трудна за градинарите и просто летните жители. Дървото не се отглежда, то е дълго не повече от три метра, с рядка корона, което дава възможност да се спести време за формираща резитба. Устойчивостта на замръзване на сорта и късният цъфтеж гарантират безопасността на дърветата и гарантират стабилна реколта.

Кацане

За засаждане, разсад се избират не по-стари от една или две години. В същото време се взема предвид необходимостта от опрашители: или те засаждат Bryanochka на място, където вече растат опрашителни дървета, или едновременно придобиват разсад от поне два различни сорта. Дърветата се засаждат на разстояние 2,5–3 m едно от друго. Някои градинари, при липса на свободно място на площадката, практикуват присаждане на няколко сорта череши на едно дърво. Това ви позволява да спестите място на сайта и да получите постоянно добри добиви от плодове от различни сортове.

Самото засаждане на Bryanochka не се различава от това за другите сортове. Мястото е избрано топло, слънчево, защитено от северните ветрове. При близко срещане на подпочвени води те се засаждат на хълм, осигурявайки разстояние от поне един и половина до два метра. Черешата предпочита да расте на леки плодородни почви с неутрална или слабо кисела реакция на околната среда. При засаждане на кисели почви в ямата за засаждане се вкарват 3-5 кг доломитово брашно за дезоксидация и кофа пясък за подобряване на механичните свойства на почвата. Дренажът се осигурява чрез въвеждане на варов чакъл на дъното на ямата за засаждане, което допълнително намалява киселинността на почвата и я насища с калций.

За кацане:

 1. Изкопаване на дупка 80х80х70см.
 2. Най-горният плодороден слой се отделя и се смесва с хумус, ниско разположен торф или компост в съотношение 1: 1.
 3. На дъното на ямата се изсипва чакъл.
 4. Смесете почвената смес с доломитово брашно и пясък, запълнете дупката две трети или повече, така че при засаждането на разсада кореновата му шийка да се издигне на 5-6 см над нивото на почвата.
 5. Останалата част от почвата се излива, уплътнява, образувайки напоителна дупка.
 6. Поливайте разсада обилно, докато водата вече не се абсорбира.
 7. Кръгът на багажника се мулчира със сух торф, за да се предотврати изпаряването на водата.

При засаждането трябва да се фиксира колче за засаждане, към което е привързан разсад от череша.

Схема за засаждане на череши

Схема на правилното засаждане на череши и череши

Подрязване

Първата резитба се препоръчва веднага след засаждането. Стъблото се съкращава на дължина до 60–65 см. В бъдеще е необходимо да се поддържа естествената форма на короната, като се отстраняват болни, слаби, ранени и издънки, растящи вътре в короната. Подрязването се препоръчва при ясно, слънчево пролетно време. Засегнатите от болести издънки обаче се отстраняват и унищожават по всяко време на годината.

Видео: за резитбата на череши

Поливане

Сладките череши трябва да се поливат в достатъчно количество и редовно. Не препълвайте, тъй като не понася застояла вода. Най-лесният начин да се определи дали черешите трябва да се поливат е да се изгрее мулчът и да се докосне почвата. Ако почвата около разсада е суха, трябва да я поливате и под всяко дърво се добавят 3-4 кофи. След това кръгът на багажника се мулчира.

През лятото опитни градинари препоръчват покриването на издатината на короната с прясно окосена трева, която допълнително ще предпази от изпаряване на влагата, ще потисне растежа на плевелите и постепенно се разлага, захранва корените с органични вещества. Редовното поливане ще предотврати напукване на плодовете, тъй като е забелязано, че ако поливате черешите с плодове, залегнали след дълъг период на суша, тогава върху плодовете се появяват пукнатини. Това води до значително влошаване на вкуса и продаваемостта им. Някои градинари предлагат да се спре поливането на череши около две седмици преди прибиране на реколтата, за да се избегнат подобни проблеми.

Поливане на череши

Черешата особено се нуждае от поливане, дървото активно расте и увеличава зелената маса

Подхранване

Разбира се, сладките череши обичат да растат на плодородни почви, но когато компостът или хумусът се внасят в ямата за засаждане през следващите три до пет години, необходимостта от минерални торове отпада. Летните жители отдавна са усвоили неусложнен ефективен начин за хранене с инфузия от коприва. Всички нарязани плевели коприва не се изхвърлят, а се поставят в бъчви и се пълнят с вода. След няколко дни готовността се оценява по специфична миризма, настойката се използва за поливане на череши и други овощни дървета.

Методът е удобен с това, че ви позволява да запазите площта без коприва и да захранва растенията с необходимите органични добавки. Опитните летни жители покриват кръга на багажника с хумус през есента, добавят пепел в размер на 500 ml под всяко дърво. Ако искате да внесете минерални торове, те се ръководят от правилото: внасяйте азотни торове само през пролетта. Фосфатни и калиеви торове могат да се прилагат през целия сезон.

Тор за череши

Азотните торове трябва да се внасят само в началото на пролетта, фосфорните и калиевите торове - 3-4 пъти на сезон

Защита на разсад и профилактика на болести

През първата зима младите разсад от череши се покриват с велпапе или хартиени торби, които не са много плътно фиксирани на няколко места. Това ги предпазва не само от студено време, но и от възможни повреди на дърветата от зайци. В бъдеще, поради високата устойчивост на замръзване на сорта, черешата вече не е покрита.

За да се предотврати развитието на болести, черешите през пролетта се обработват с всички костилкови плодове в района с 1% разтвор на меден сулфат или течност от Бордо... И трите вида лезии, които могат да възникнат в черешата на Bryanochka: монилиоза, кокомикоза и кластериоза, могат да бъдат предотвратени чрез пръскане с препарати, съдържащи мед.

Допълнителна защита за черешите ще бъде осигурена от:

 • Есенно копаене и редовно разхлабване на кръга на ствола на дървото.
 • Събиране и унищожаване на доброволци, листа, отстраняване на засегнатите издънки.
 • Деликатна резитба, без нараняване, с по-нататъшна обработка на разфасовки с градинска смола.
 • Унищожаване на свръхрастежа, редовно поливане и хранене, допринасящи за формирането на собствения им имунитет и увеличаване на устойчивостта към болести и неблагоприятни външни фактори.

Методическият контрол на плевелите и мравуняците около черешовите насаждения ще освободи дърветата от насекоми вредители. За обогатяване на почвата с азотни торове и подобряване на нейния състав се препоръчва в ранните години да се засаждат бобови растения или зелени торове между редовете череши.

Фотогалерия: някои болести, засягащи черешите

Есенното варосване на стволовете и скелетните клони на сладките череши предотвратява измръзване на пукнатини. Струва си да се използва, въпреки че дървото на черешовото дърво Bryanochka е устойчиво на замръзване.

Отзиви

Бих искал да представя много добра селекция на М. В. Каншина - Бряночка. Единствената от моите череши, при която броят на цветята беше равен на броя на узрелите плодове. Както можете да видите, производителността е средна, но се компенсира от несравнима зимна издръжливост. Дървото е на 3 години. Всички минали мразовити зими паднаха върху младите фиданки и въпреки това.

Старомер. Адрес: Трубчевск, област Брянск.

Относно черешите. Тук мога да цитирам парче бележки от S.A. Потапова От сортовете за централния регион се препоръчват: Fatezh (един от най-издръжливите на зимата), Iput (добър опрашител), Bryansk розово (много зимоустойчиво), Chermashnaya (висока зимна издръжливост на дървесината, но слаба в пъпките), Садко, Лена (разсад от Брянска роза и вкусна и зимоустойчива), Одринка, Овстуженка (частично самоплодна), Бряночка, Тютчевка (зимоустойчива). Като цяло, черешите са по-малко зимоустойчиви от черешите и дори най-надеждните сортове не го правят до силно зимоустойчиви череши.Тоест, ако вашата череша не вирее, е още по-безполезно да отглеждате череши.

Андрей Василиев. Вила в Ростов Велики, Ярославска област

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=11451&st=390

В нашите условия Bryanochka има среден размер на зрънце, вкусът също е среден, Iput е по-вкусен и по-голям.

Людмила 62. Адрес: Москва

https://www.forumhouse.ru/threads/33545/page-187

Лятото тази година е късно, но неумолимо приключва. И по рафтовете все още можете да намерите сладки черешови плодове, сред които плодовете на Bryanochka привличат с тъмно червени сърца.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.