Славната пътека на ранно узряващата тъмночервена Iput череша

Черешата традиционно се смята за жител на южните райони. Но съвременните сортове плододават изобилно в централна Русия. Те включват черешата Iput. Благодарение на отличните си вкусови качества и висок добив, тази култура е широко разпространена в индустриалните градинарски организации и през летните вили.

Историята на произхода на сорта Iput череша

Iput е ранно узряла череша, отгледана от екип от животновъди под ръководството на M.V. Каншина във Всеруския изследователски институт на Лупин. Принадлежи към високопродуктивни зимоустойчиви сортове, подходящи за отглеждане в нечерноземния регион и в Южен Урал. Iput е вписан в Държавния регистър през 1993 г.

Описание на сорта

Региони за прием на сладки череши от сорта Iput са Централен и Централен Чернозем. Зрелите дървета са високи, с широка, пирамидална, добре облистена корона. Багажникът и издънките са мощни, гладки, прави, сивкави. Тъмнозелените листа са големи, дълги, заострени на върха. Вегетативната пъпка има формата на удължен конус, докато генеративната пъпка има заоблена основа и яйцевидна форма.

Цъфтяща череша Iput

Cherry Iput е високопродуктивен сорт, устойчив на зимата

Венчето на цветето е бяло. Тичинките и плодникът са на едно и също ниво, но сортът е самоплоден. Съцветията от тип чадър обикновено се състоят от 3-4 цветя.

Зрелите плодове са оцветени в тъмно червено, почти черно. Основата на плодовете е широка, на заобления връх се вижда бяла точка. Плодовете се отделят лесно от дръжките. Средното тегло на плодовете е малко повече от 5 g. Плодовете обикновено са равномерни по размер и тегло, но има и големи, до 10 g. Пулпът е оцветен в червено, със средна плътност, нежен и сладък. Сокът е червен. Камъкът е малък, лесно се отделя от пулпата.

Съдържанието на захар в черешите Iput е само 11%, но поради ниското съдържание на киселини (0,5–0,7%), вкусът е сладък.

Iput череши

Iput черешите са тъмно червени с бяла точка на върха

Cherry Iput цъфти рано и дава редовна ранна реколта. След засаждането разсадът обикновено започва да дава плодове на 4-та или 5-та година. Добивът на зрели дървета е повече от 100 кг / ха, но това изисква опрашители. Те са избрани, като се вземе предвид факта, че Iput е ранен сорт череша. Най-добрите опрашващи дървета са:

 • Радица;
 • Ревнив;
 • Брянско розово;
 • Овстуженка;
 • Тютчевка.

Вкусът и добивът на черешите се влияят благоприятно от черешите, растящи наблизо.

Череша Iput има добра устойчивост на замръзване. Според наблюденията на експертите по-малко от една четвърт от генеративните пъпки замръзват по време на сурова зима. Сортът е слабо засегнат от болести и вредители.

Кацане

За кацане изберете повишено осветено място, защитено от студени ветрове. Съставът на почвата трябва да е плодороден, дренируем: пясъчен или лек глинест. Черешата не понася застояла вода, поради което е необходимо да се отстранят поне 1,5–2 m от подлежащите подпочвени води. Оптималната почвена среда за черешите е слабо кисела, близка до неутрална.

За обилно плододаване сортът череша Iput се нуждае от опрашители, поради което при засаждането се осигуряват дупки за няколко дървета. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 3-4 м, тъй като короната на сладката череша е широка.

За засаждане е по-добре да закупите разсад в контейнери от надеждни разсадници. Растения със затворена коренова система могат да се засаждат както през пролетта, така и през есента, за разлика от дърветата с отворени корени (препоръчително е да ги засаждате само през пролетта).

Разсад от череши

Контейнерните разсад могат да бъдат засадени както през пролетта, така и през есента

За кацане:

 1. Изкопайте дупка с размер 80x80x70 см с отвесни ръбове.
 2. Най-горният плодороден слой се отделя и се смесва с компост и хумус, можете да добавите 1 литър пепел.
 3. На дъното на ямата дренажът се излива около една четвърт от дълбочината. За тази цел е подходящ чакъл.
 4. След като запълните дупката на височина до половина, проверете нивото на кореновата шийка на разсада (той трябва да се издига на 5-6 см над почвата), фиксирайте колчето за засаждане, поставете разсада от северната страна на него, напълнете дупка, опитвайки се да не оставя кухини.
 5. Кръгът на багажника е внимателно набит, образувайки напоителна дупка.
 6. Завържете разсада на колче.
 7. Поръсете обилно с вода.
 8. Кръгът на багажника се мулчира с изгнил оборски тор или сух торф.

През лятото можете да покриете кръга около багажника с прясно окосена трева, тя ще действа като мулч, предотвратявайки растежа на плевелите. Постепенно разлагайки се, зеленчуците ще осигурят на разсада влага и органични вещества.

Схема на правилното засаждане на разсад от череши

При правилно засаждане на разсада кореновата шийка не трябва да остава под земята.

Препоръчително е стъблото да се подрязва веднага след засаждането на височина 60–65 см. В резултат разсадът ще започне да образува клони на по-ниско ниво.

Видео: подрязване на череши след засаждане

Характеристики на отглеждане и грижи

Отглеждането на череши Iput не се различава коренно от грижата за други сортове.

Формиране на корона

През първото лято след засаждането на разсада се появяват млади издънки. На следващата година се избират най-силните клонове, които са най-отдалечени един от друг, останалите се премахват. Останалите се съкращават с 1/3 за външния бъбрек.

Скелетните клони трябва да са с приблизително еднаква дължина, а проводникът да е с 20-30 см по-висок.

Схемата за образуване на рядкостепенна корона

Редовната резитба подобрява осветеността на короната, осигурява по-добро хранене на клоните, което има благоприятен ефект върху реколтата

В бъдеще те се опитват да осигурят короната на сладката череша с 3-4-степенна структура. След 4-та година резитбата се свежда до поддържане формата на короната, премахване на болни, слаби, удебеляващи и повредени клони. Редовното подрязване подобрява осветеността на короната, осигурява по-добро хранене на останалите клони, което влияе благоприятно на вкуса на плодовете и количеството реколта.

Подрязването се извършва в началото на пролетта. Денят трябва да е слънчев, за да заздравеят филиите по-добре. За надеждност те се смазват с градинска смола.

Нараняването на кората води до изтичане на венците. За да се избегне това, по-добре е да се разбиват младите горни издънки през лятото, без да се чака лигнификация. Някои градинари извършват лятна резитба, комбинирайки я с реколтата от череши.

Общи принципи на резитбата на дърветата

Старите, болни, повредени клони, растящи вътре в короната, трябва да бъдат премахнати

Поливане

Необходимо е да се осигури напояване на дърветата през важни периоди от живота: по време на цъфтежа и формирането на яйчниците. Когато поливате, добавете до 3-4 кофи вода под всяко дърво. Трябва да се помни, че излишната влага може да доведе до напукване на плодовете, а това значително ще влоши качеството на реколтата и нейното представяне.

Следващото важно време за поливане е веднага след прибиране на реколтата. Cherry Iput е ранен сорт, така че ако лятото не е дъждовно, струва си да хвърлите изобилно дърветата отново обилно през есента около месец преди очакваната слана. След поливане кръгът на багажника трябва да се мулчира и да се увери, че почвата под заслона не изсъхва.

Профилактика и защита на черешите от вредители

Болестите и вредителите от сорта Iput череша са леко засегнати, но е по-добре да се погрижите за защита на засаждането предварително.

 1. Чрез обработка с 1% разтвор на меден сулфат или течност от Бордо в началото на пролетта, по време на цъфтежа и непосредствено след прибиране на реколтата, черешите се освобождават от опасността от монилиоза. При това заболяване листата и младите клонки изведнъж започват да изсъхват през пролетта. Болните клони трябва да бъдат изрязани и изгорени незабавно.
 2. Друг бич от костилкови плодове е кокомикозата, причинителят на която може да издържи на най-ниските температури, а през влажно топло лято засяга насажденията от сладки череши, череши, черешови сливи и други костилкови плодове. В същото време листата пожълтяват преди време, покриват се с тъмни петна и падат. При първите признаци на кокомикоза дърветата се напръскват с разтвор на калцинирана сода в размер на 50 g на кофа вода, като се добавят 50 g сапун за пране. Всички обработки се извършват след прибиране на реколтата.

  Медните препарати, меден сулфат и течността от Бордо също помагат в борбата срещу кокомикозата.

 3. За предотвратяване на слънчево изгаряне и образуване на измръзвания се извършва есенното варосане на стволове и скелетни клони.
 4. За да се предотврати разпространението на черни листни въшки, мравуняците около насажденията от сладки череши се унищожават.
 5. За да предпазят дървото от птици, градинарите опъват мрежа над черешата. Това е най-ефективният начин за спасяване на реколтата от птици.

Фото галерия: болести и вредители по сладката череша

Отзиви

... имам Iput - най-вкусният. Те са отлични, сладки, големи, напукват се обаче, случва се и костта не се отделя добре, но заради вкуса можете да се примирите.

Олег

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=253&start=1740

Отидох на пазара и опитах едно зрънце от продавача, хареса ми и попитах какъв вид е, на което той отговори, че е Iput. По принцип не ми пукаше и го купих. Както се оказа по-късно, Iput е ранно узряваща сладка череша, която расте на енергични дървета. Черешата беше вкусна и сочна.

папаминолис

https://otzovik.com/review_5038268.html

Bryansk розово и Iput цъфтят почти едновременно, разликата в цъфтежа е 3-4 дни миналата година, Iput цъфти малко по-късно. Но периодът се припокрива, плюс прашецът на пчелите остава активен в продължение на една седмица или дори повече. Основното нещо е да се предпазват от слънцето през февруари-март, стволовете им се спукват силно от температурни промени.

Експерт по домати

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2109.0

Благодарение на усилията на учени-агрономи, черешите излязоха далеч извън естествения си район на отглеждане. Градинарите любители в много региони на Русия имат възможност да отглеждат собствени плодове и да се радват на ранна реколта. Череша благодари за грижовните грижи със здравословни и вкусни плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.