Отглеждане на череши: ние вършим проста работа с удоволствие

Черешите са широко разпространени почти по целия свят. Много страни се занимават с отглеждане и преработка на плодове. Но за съжаление се очертава спад в популярността на тази култура. За да отгледате това невероятно дърво, трябва да знаете всички тънкости и тайни на неговата селскостопанска технология. И повярвайте ми, отглеждането на череши е много просто.

Отглеждане на череши

Красивият външен вид винаги е карал черешата да се откроява от овошките. И именно черешата беше най-обичаната реколта от костилкови плодове в Русия и Украйна през миналия и последния век. И това не е само красотата на цъфтящото дърво, черешовите плодове са истински склад за хранителни вещества. Между другото, листата се използват активно и в народната медицина. Кой от нас не обича сладко от череши? Но в нашите години тази култура започна да се смята за капризна и непродуктивна. Разсадът често умира и буйният цъфтеж се превръща в лоша реколта. Промените в климатичните условия, неправилните земеделски практики и гъбичните заболявания доведоха до факта, че тази култура започна постепенно да отстъпва някога водещата си позиция.

Черешката овощна градина

Черешовата градина може да се възхищава по време на цъфтежа и когато реколтата узрее

Черешата се характеризира с бърз растеж на кореновата система, което помага на дървото да се закрепи здраво дори и на нестабилни почви - глинени живи пясъци и скали. Широката корона позволява на културата да действа като ветрозащитни ленти за полето. Красивият външен вид на дървовидни и храстовидни форми прави черешите подходящи за използване в ландшафтен дизайн, например в стила на "руското имение".

Череши в ландшафтния дизайн

Черешовото дърво е прекрасна украса за сайта

Ако решите да съживите дългата традиция на вашите предци и да засадите череши във вашата градина, трябва да знаете няколко тънкости, които ще помогнат не само да отглеждате здраво дърво, но и да събирате добри реколти от него.

 1. Черешите са разделени на 2 групи, които се различават по цвета на плодовата каша и сока, както и по съдържанието на захар. Ето защо, преди да засадите череши, вземете решение за сорта.
  • Морели, или грути - плодове с тъмночервен цвят на кожата, пулпа и сок. Петната от такова зрънце са много трудни за премахване. Освен това плодовете на сморчето имат вкус на сладко-кисел или кисел, тъй като процентът на захар в тях е нисък. Типични представители на тази група са Гриот Остгеймски, Любская, Владимирская, Шубинка.

   Череша Владимирская

   Cherry Vladimirskaya е представител на групата на сморците, които се отличават с тъмния цвят на плодовете

  • Amoreli е череша с леки плодове. Цветовете им варират от розово до светло червено. Месото може да е светложълто. Сокът е бистър или розов. Amoreli не са най-често срещаните сортове, въпреки че имат сладък вкус на пулпа.

   Сорт череша Amorel розово

   Черешов сок Amorel розов почти прозрачен

 2. Изберете за засаждане само зонирани сортове, които вече са показали своите възможности във вашия регион. Южен сорт, донесен в студен район, няма да покаже нищо добро по отношение на растежа и производителността. А вкусът ще се различава от декларирания.
 3. Трябва също да знаете, че черешите могат да бъдат самоплодни (Amorel, Molodezhnaya, Щедра, Lyubskaya), частично самоплодни (Novella, Dessertnaya Morozovoy, Turgenevka) и самоплодни (Chernokorka, Zhukovskaya, Morozovka). Следователно трябва да имате поне 2 - 3 дървета в градината за кръстосано опрашване, така че добивът да не пропадне. За много добре познати сортове най-подходящият опрашител е Владимирская и Фатеж череша.
 4. Друг интересен факт е, че дървовидните сортове череши могат да живеят до 30 години, но храстовидните - половината от този период.

Черешово засаждане

Изборът на разсад за засаждане е решаващ момент, тъй като растежът на едно дърво пряко зависи от качеството на посадъчния материал. Разсадът трябва да отговаря на следните стандарти:

 • имат развита коренова система с четири основни корена с дължина поне 20 см;
 • стъблото е равномерно, без видими повреди. Диаметърът на ствола на дървесен сорт е 1 - 1,2 cm, на филц или черешова череша - 0,6 - 0,8 cm;
 • предпочитаната възраст на разсада е 1 - 2 години.

Времената за засаждане варират в зависимост от региона. В районите на северното овощарство в Русия е най-добре да се засажда през пролетта - в края на април или началото на май. В централна Русия и на юг е за предпочитане есенна процедура... През пролетта, в горещите региони, като правило е сухо и повечето разсад, които не са получили подходяща влага, умират.

Засаждане на разсад

За да изберете подходящото време за засаждане на череши, проучете климатичните особености на вашия регион

Изберете места за череши, които са възможно най-осветени. Насоките на юг или югозапад са това, от което се нуждаете. Пазете се от засаждане на разсад в хралупи - там се натрупва студен въздух и влага. Нивото на подпочвените води не трябва да лежи по-близо от 1,5 - 2 m до повърхността на почвата.

Чери обича уединени места. През зимата, дори при -10 ° C, черешите могат да изсъхнат, ако са по пътя на силни преобладаващи ветрове.

Череша близо до къщата

Черешовите дървета обичат зони, които са слънчеви и защитени от силен вятър.

Почва

Добрата реколта от череши пряко зависи от качеството на почвата, в която е засадена. И въпреки че културата не може да се нарече придирчива, при избора на място за засаждане на череши, обърнете внимание на следните показатели:

 • рохкост, добра въздухо- и влагопропускливост на почвата. В южните райони, където преобладава сушата, се предпочитат леки глинести. В райони, в които валежите падат в достатъчно количество или в излишък, песъчливи глинести почви ще свършат работа;
 • културата не понася преовлажняване на почвата. Ако черешовите корени останат във вода дълго време, те могат да умрат. Създайте изкуствени хълмове за засаждане на такива места;
 • нивото на киселинност е друг важен фактор при избора на сайт. Черешите не обичат кисели почви. Следователно доломитовото брашно трябва редовно да се добавя към кръга на багажника. Една година преди засаждането, за да доведете киселинността до необходимото рН 6 - 7,5, добавете 500 - 800 g от този дезоксидант за всеки m² при изкопаване.

Съществува мнение, че черешите са безразлични към плодородието на почвата и могат да плододават дори на ниско хумусни почви. Това отчасти е вярно. Повишаването на плодовитостта обаче ще подобри качеството на реколтата, поради което в подготвителния етап преди засаждането на разсад засяйте мястото със сидерати (бяла горчица, фия, фацелия или детелина). Това ще помогне да се придаде по-голяма разхлабеност и порьозност на почвата, да се увеличи популацията на живите жители на почвата, което ще ускори обработката на органични вещества.

Сидерата

Сидератите са чудесен начин за увеличаване на разхлабеността и храненето на почвата

Грижа

След засаждането трябва да извършите набор от мерки, за да ускорите първо процеса на оцеляване на разсада на ново място и след това да помогнете на дървото да достигне пълния си потенциал.И тъй като младо растение и възрастен се нуждаят от различни земеделски техники, за тях се грижат по различни начини. Веднага трябва да направите резервация, че отглеждането на череши няма да бъде трудно дори за начинаещ градинар, просто трябва да извършите необходимите процедури навреме.

Поливане

Черешата се счита за доста устойчива на суша култура. За растение за възрастни са достатъчни 2 задължителни поливки за вегетационен период:

 • веднага след цъфтежа;
 • през периода на увеличаване на яйчниците.
черешов цвят

След цъфтежа на черешата не забравяйте да поливате дървото, за да предотвратите по-късно отпадане на яйчника.

Нормата за поливане на плододаващите череши е от 30 до 60 литра на дърво. Почвата трябва да бъде наситена на дълбочина 45 cm.

В Крим топлия сезон не е пълен с валежи. Затова поливам черешите в градината по-често. В допълнение към посочените периоди се опитвам да овлажнявам дървото по време на изливането на плодовете, но не по-късно от 2 седмици преди узряването. И също така не забравям за поливането преди зимата, защото есента ни е топла и често суха. Затова в края на октомври, ако няма дъжд, поливам обилно красотата си.

Разсадът изисква по-често поливане. През първите 2 години след засаждането почвата в стволовия кръг се овлажнява поне 5 пъти през вегетационния период. За един разсад са достатъчни 10-15 литра топла вода. Най-добрият вариант за поливане е да се създаде пръстеновиден жлеб на разстояние 50 см от багажника. Дълбочината на такъв жлеб е 15 - 20 см, ръбовете трябва да бъдат украсени с брони, така че водата да не се излива извън периметъра.

Съвети от опитни градинари

 1. Не поливайте често и малко по малко. От това няма да има смисъл, тъй като почвата трябва да се навлажни до необходимата дълбочина, за да достигне корените. Но също така е невъзможно да се организира блато под дърво, защото черешовите корени са много чувствителни към излишната влага.
 2. Най-добре е количеството вода, необходимо за едно поливане, да се раздели на 2 приложения - сутрин и вечер.
 3. Ако корените са изложени от силна водна струя, не забравяйте да ги покриете със земя.
 4. В деня след поливане или дъжд леко го разхлабете.
 5. Мулчирането на кръга на ствола ще помогне да се поддържа желаното ниво на влага и да се предотврати растежа на плевелите.
 6. Когато поливате, опитайте се да не заливате кореновата шийка.
Разрохкване на почвата

След поливане, след като изчакате пълното усвояване на влагата, не забравяйте да разхлабите почвата

Оплождане

Ако по време на засаждането ямата за засаждане е била пълна с необходимите хранителни вещества, тогава първите 2 - 3 години не е необходимо да се оплоди разсадътотносно. Вече наличните хранителни вещества ще бъдат достатъчни за дървото.

Тогава черешите ще трябва да се хранят ежегодно. По време на плодния период дървото консумира голямо количество хранителни вещества. Културата третира еднакво добре органични и минерални торове, ако комбинирате тези видове хранене, тогава ще има повече ползи.

 1. В началото на пролетта се използват торове, съдържащи азот. 50 - 70 г карбамид или амониев нитрат се нанасят под всяко дърво заедно с поливане.
 2. В началото на вегетационния период се използват комплексни минерални торове, които се прилагат в съответствие с нормите, посочени на опаковката. Подхранването се извършва веднага след цъфтежа и след 15 дни. Такова хранене ще ускори растежа на издънките и ще предотврати падането на яйчника. Минералният комплекс може да бъде заменен с органичен коктейл - 1 кофа лопен и 1 - 1,5 кг пепел се добавят към 5 - 6 кофи вода. Настоявайте 3 - 5 дни. Скоростта на такава инфузия под дърво е половин кофа. След добавяне на лопен, не забравяйте да излеете 3 до 5 кофи вода, за да не изгорите корените.
 3. През есента се използват само фосфорно-калиеви добавки. Те ще ви помогнат да се подготвите за студения сезон. Веществата могат да се прилагат като разтвор или в суха форма. Нормата на фосфорсъдържащите торове 180 - 200 g под дървото, поташ - 70 - 80 g.
 4. Веднъж на 2 - 3 години, под есенното копаене, е полезно да се внася оборски тор, но не пресен, а добре изгнил. Норма на нанасяне - 5 - 6 kg на 1 m².
Органични и минерални торове

Чери ще бъде благодарен за редуването на органични вещества и минерални торове

Подрязване

Както всички овощни дървета, черешите се нуждаят от правилна резитба. Но видовете и целите на тази процедура могат да бъдат различни.

Формиране на дървесни сортове

Повечето сортове череши естествено развиват балансирана рамка на короната. Поради това много градинари смятат, че образуването на корона не е необходимо. Но това не е така. Само правилно оформеното дърво има добри добиви и ниска честота на заболяванията. Подобни на дървета череши се оформят в рядкостепенен тип, оставяйки 6 до 8 основни клона на дървото, които ще съставят нивата.

Диаграма на образуване на череша

Дървесната череша е оформена според рядкостепенния тип

 1. Дървото, засадено през пролетта, веднага започва да се формира. За да направите това, разсадът се коронясва, т.е.съкращава се на височина 60 - 80 cm.
 2. За полагане на първото ниво са оставени 3 - 4 от най-развитите клони. Желателно е те да не растат от съседни пъпки.
 3. Стъблото на височина 30 - 50 см от повърхността на почвата се освобождава от всички издънки.
 4. На следващата година централният проводник се изрязва на височина 70 - 80 см от долния слой. Поставете 1 - 2 силни клона от второто ниво.
 5. През третата година процедурата се повтаря. Оформя се третото ниво. Централният проводник е съкратен по такъв начин, че върхът му е с 15 - 20 см по-висок от клоните на третото ниво.

Подрязване на череша - видео

Образуване на храстовидни сортове

При формирането на този вид череша трябва да се има предвид, че плододаването при такива сортове се случва главно върху дълги едногодишни издънки. Следователно, по време на формирането на короната, тези стъпки не трябва да се съкращават.

Полските учени предложиха да се придаде на храстовидните сортове череша форма на вретено, което позволи да се оставят само 1 и 2-годишни издънки в короната.

 1. Една година след пролетното засаждане трябва да отрежете клоните, оставени за формиране с 4 пъпки от началото на растежа. До есента те ще пораснат до 4 силни издънки.
 2. За следващата пролет оставете само 2 от порасналите издънки.Един от тях нарежете на 2 - 4 пъпки. Издънката, недокосната, ще даде плод тази година. Но след прибиране на реколтата се изрязва.
 3. През следващата и през останалите години направете същото с всички издънки, които са израснали през лятото.
Подрязване на храстови череши

Когато подрязвате храстовидни сортове, не забравяйте, че те дават плод само на едногодишни издънки

Зряло, зряло дърво ще трябва периодично да се разрежда. За да се разтовари максимално короната и да се позволи на слънчевата светлина да осигури на плодовете достатъчно съдържание на захар, е необходимо да се премахнат всички извивки, растящи навътре в леторастите.

Когато черешата влезе в пълен плод, годишният растеж на дървото отслабва. В този случай скелетните клони започват да се оголват. През този период старите части на плодните клони се премахват, а младите само се съкращават.

При старите череши растежът намалява, плодовете се свиват и добивът намалява. През този период се извършва резитба против стареене. При черешите той продължава 2 - 3 години. През първата година скелетните клони и някои полускелетни клони се съкращават. През втората и третата година издънките на третата и четвъртата година се съкращават.

Подрязване против стареене

С намаляване на добива се извършва подмладяваща резитба

Грижа за цевта

За черешите този вид грижи е изключително важен, тъй като трайността, производителността и устойчивостта на замръзване на дървото до голяма степен зависят от състоянието на багажника.

Има много причини за увреждане на кората. Но по-често това се случва по следните причини:

 • силна слана оставя ледени рани;
 • промените в нощните и дневните температури през зимата и пролетта причиняват изгаряния;
 • невнимателното боравене води до нараняване на багажника и клоните;
 • щети, оставени от гризачи.

На местата на увреждане се образува дъвка. Това заболяване, наречено гомоза, силно отслабва дървото. Патогените проникват в дървесината през пукнатини и там често се натрупват вредители.

Грижа за черешовото стъбло

За да се предотврати нараняванията на багажника, които да причинят изтичане на венците, те трябва да бъдат лекувани навреме

За да се предотвратят повреди от измръзване и изгаряния, стъблата и скелетните клони се покриват със специален разтвор на основата на вар. Приготвянето му у дома е лесно.

 • най-простият състав е 10 литра вода, 3 кг гасена вар и 2 кг глина;
 • за 10 литра вода - 2 кг вар, 0,5 кг лопен и глина, 0,01 кг канцеларско лепило;

За дезинфекция или лечение на рани към един от тези състави може да се добави железен сулфат - 0,5 кг.

За да се предпази черешата от гризачи през зимата, стволът на дървото се обвързва със смърчови клони или се огражда с фина мрежа.

Фина мрежа

Фина мрежа - най-надеждният контрол на гризачите

Грижа за барел кръг

За да подобрят притока на въздух към корените, през пролетта те изкопават кръговете на багажника и разстоянията между редовете. Тази процедура също допринася за бързото нагряване на почвата, има благоприятен ефект върху растежа и активира микробиологичните процеси.

През лятото трябва да поддържате коренната зона чиста. Плевенето на плевелите намалява риска от разпространение на вредни насекоми. Разхлабването след поливане възстановява газообмена в корените, което е особено важно през първата половина на лятото, когато има активен растеж.

Копаенето през есента помага да се създадат условия за по-добро усвояване на влагата. Извършва се на дълбочина не повече от 10 см, докато буците пръст не се разбиват.

Добре поддържани кръгове на багажника

Добре поддържаният кръг на ствола на дървото е не само естетика, на първо място е гаранция за здравето на дърветата

Подготовка за зимата

Изненадващо, черешата се счита за една от устойчивите на замръзване култури - дървото е в състояние да издържа на студове при -40 ° C. Но температурните спадове могат да доведат до напукване на кората. Следователно черешите трябва да бъдат покрити през зимата, особено за младите дървета.

Последователност на есенните творби:

 • премахване на коренови издънки, които са израснали през лятото;
 • почистване на зеленина и изкопаване на кръга на багажника с оплождане;
 • предзимно поливане, ако е необходимо;
 • отстраняване на болни, сухи или счупени клони;
 • лечение на болести и вредители.

Кръгът близо до багажника трябва да се мулчира с 10-сантиметров. Ако няма подходящ материал за изолация, като торф, можете да покриете тази област с обикновена земя. Независимо дали мулчирате с торф, хумус или почва, опитайте се да избягвате мулч, който да докосва ствола на черешата. Това води до подполат и обелване на кората.

Ако зимата е снежна, тогава високият сняг, събран в кореновата зона, ще бъде отлична естествена защита от замръзване.

Не забравяйте да увиете стволовете на младите дървета с всякакъв материал, който не пречи на проникването на въздух към кората. За изолация са подходящи чул, дебела хартия, нетъкан материал, стари найлонови чорапогащи и др.

В градината ми расте стара череша. Що за сорт е и на колко години е дървото - не знам. Но, с изключение на основната есенна работа, която извършвам през октомври, и мулчиране на кръга на багажника, не изграждам никакви укрития за зимата. Черешата зимува добре в Крим и без тях. Между другото, предишните собственици засадиха успешно дърво - мястото се оказа уютно, защитено от зимния вятър.

Подготовка за зимата

Мулчиране на кръга на багажника и обвиване на багажника с дишащ материал - задължително за черешите в региони със студен климат

Характеристики на грижите за череши в различни региони

Основните етапи на грижи - поливане и хранене не се различават, в който и регион да се отглежда черешата. Но останалите техники - датите на засаждане, подготовката за зимата, са различни.

 1. В Крим, Централна Русия и Тверска област агротехнологията на черешите не се различава от описаната по-горе. Могат да възникнат нюанси в честотата на поливане. Например в Крим и Краснодарска територия лятото е по-горещо и валежите не се отдават, за разлика от Централната лента. Следователно количеството поливане в горещите райони може да се увеличи.
 2. Отглеждането на череши е малко по-различно в Сибир и Урал. Това се отнася преди всичко за времето на засаждане. Провежда се през пролетта около средата на април.Основното условие е добре загрята почва. И разбира се, трябва да изберете само районирани сортове с висока устойчивост на замръзване. Подрязването и оформянето на короната се извършва по малко по-различен начин. В студените райони е за предпочитане да се отглеждат къси дървета, така че растежът на черешите е ограничен до височина от 1,5 - 2 м. Подслонът през зимата е задължителен, особено за младите дървета.

Грижа за череши в Сибир - видео

Размножаване на череша

Черешите се размножават по няколко начина.

По кост

Този метод рядко се практикува за отглеждане на плодно дърво. Методът със семена се използва главно за отглеждане на животни. Предвид лошата кълняемост на семената, сейте 10 пъти повече от необходимото.

 1. Семената се събират само от добре узрели плодове.
 2. Семенният материал се освобождава от пулпата, измива се в слаб разтвор на калиев перманганат и се изсушава при естествени условия.
 3. Преди стратификацията костите се накисват във вода за няколко дни, като периодично я сменят.
 4. След това подготвеният материал се засява в контейнери с мокър пясък или смес от пясък и плодородна почва. Дръжте в градината, за предпочитане на сянка, до есента.
 5. През октомври семената се засаждат на разстояние 20 см едно от друго, като се задълбочават на 3 см в почвата.

Ако няма условия за естествена стратификация, тогава процедурата може да се извърши чрез поставяне на контейнер с кости в хладилника на долния рафт.

През пролетта се появяват събирания. При достатъчни грижи за вегетационния период разсадът може да нарасне на височина до един метър. В процеса на растеж те се разреждат, оставяйки най-развитите. Оставете за зимата на открито, за да идентифицирате най-устойчивите на замръзване разсад. На следващата пролет се избират най-устойчивите растения и се трансплантират на постоянно място. Потомък, отгледан по този начин, може да бъде присаден с всеки сорт череша, който харесвате.

Ако оставите такава череша неваксинирана, тогава на 5-6 години тя може да започне да дава плодове. Но сортовите качества на майчиното растение няма да се пренесат в такава череша.

Черешови костилки и плодове

Методът за размножаване на череши с помощта на костилка не е популярен

Шанк

Този метод е удобен и поради това се счита за най-разпространен. Черешите, отглеждани по този начин, запазват всички сортови качества. Резниците от млади дървета са най-добре вкоренени - 3-5 години. По-добре е да не се използват резници от 10-годишни череши, процентът на вкореняването им е много нисък.

 1. Резниците се събират през периода на повишен растеж на издънките - в средата на юни.
 2. Издънката, избрана за рязането, се отрязва с остър нож или резачка. Кройката трябва да е права.
 3. Върхът се отстранява; не е подходящ за употреба. Останалият издънка се нарязва на резници с дължина 10 - 15 см, докато всяко парче трябва да има поне 6 - 8 листа.
 4. Горната част на резника се отрязва по права линия на разстояние 1 см от растежа на горните листа. За да се увеличи площта на долната част, разрезът се прави наклонено. 1 или 2 двойки долни листа се отрязват, за да не пречат на засаждането.
 5. За вкореняване на резници се използва обикновена кутия за засаждане, пълна с дезинфекцирана почвена смес от торф и едър пясък в съотношение 1: 1.
 6. Резниците се засаждат на разстояние 6 - 8 см един от друг, като се заравят в земята с 3 - 4 см. Почвата е леко уплътнена.
 7. След това покрийте контейнера с найлонова торбичка, за да създадете вътрешни условия за оранжерия. За удобство под торбата са монтирани телени дъги.
 8. Оранжерията е поставена на добре осветено място, но недостъпна за пряка слънчева светлина.

Грижата за резници е лесна. Достатъчно е да поддържате почвата влажна (но не и подгизнала) и да проветрявате заслона, за да намалите високата влажност. Вкоренените резници се втвърдяват преди засаждането в земята. За целта премахнете опаковката за известно време, като постепенно я увеличавате. Резниците зимуват в заровено състояние под слой смърчови клони. А през пролетта се преместват на постоянно място.

Как да вкореним правилно зелените резници - видео

Корени издънки

Черешата дава много коренни растежи, с които е лесно да размножите любимия си сорт. Следователно размножаването с коренови резници и коренови издънки е друг лесен и достъпен начин за получаване на ново растение. Освен това вкоренената череша ще има всички характеристики на сорта.... Затова се опитайте да изберете сортове с добри добиви, вкусни плодове и други положителни характеристики. Основното предимство на този метод е възможността за възстановяване на любим сорт, който е умрял по различни причини. Но има и недостатък - дърво, отгледано по този начин, няма да влезе скоро в периода на плододаване.

 1. Размножаването с коренови издънки започва през есента.
 2. С помощта на заточена лопата отделете потомството, което ви харесва, разположено на разстояние 1 или 1,5 от майчиното растение.
 3. Оставете да зимува на място.
 4. През пролетта изкопайте и трансплантирайте на постоянно място.
 5. Ако корените на растението не са достатъчно развити, засадете го за отглеждане в училище.
Размножаване с коренови издънки

Корени издънки със собствени корени - отличен посадъчен материал

Кореново рязане

Размножаването с коренови резници използва същите сортове, както при събирането на реколтата.

 • Беритбата се извършва в началото на пролетта, докато пъпките цъфтят.
 • На разстояние 1 м от избрания сорт изкопайте корените, разположени в горните слоеве на почвата. Работете внимателно, за да не повредите смукателните корени.
 • Коренът, с който можете да работите, трябва да има дебелина от 0,5 до 1,5 см. Предпоставка е наличието на пъпка върху него, от която трябва да се развие бъдещият издънка.
 • Изрезките с дължина 10-15 см се отрязват от корена.
 • Прибраните резници се засаждат на предварително подготвено легло с почвена смес от плодородна почва и едър пясък на равни части.
 • След засаждането градината се полива и мулчира, така че влагата да не се изпарява много бързо.
 • Отгоре се покрива с прозрачен филм.

Поддържайки умерено влажна почва, резниците ще пуснат корени до лятото. През юни и юли те се хранят с разтвор на карбамид. До есента от пъпката се образува издънка. Ако са няколко, тогава трябва да оставите най-силния. Презимувалото растение се трансплантира на постоянно място през пролетта.

Кореново рязане

Коренът, засаден през пролетта, ще увеличи до лятото

Размножаване чрез присаждане

За да завършите тази процедура, трябва да имате някои умения, така че методът може да се нарече сложен. Най-често прибягват до него, когато има малко резници от сорта, който харесвате - 1 или 2 (възможно е съсед да е споделял резниците с вас).

Инокулацията в разцепване се извършва през пролетта, в началото на процесите на движение на сокове, т.е. в края на април или началото на май. Но резниците, които ще служат за потомка, се събират през есента. Те се съхраняват в мазето, изкопани във влажни дървени стърготини или пясък. Преди да започнете процедурата, трябва да актуализирате. Прясно нарязаните резници се използват само за лятно присаждане.

 1. Изберете клон за подложката с дебелина около 5 см.
 2. Направете прав разрез и почистете изрязването с остър нож.
 3. Използвайте нож с дебело острие или малка брадва, за да разделите средата на среза. Дълбочина на разделяне до 10 см.

  Как да направите разделяне

  Използвайте нож за разделяне

 4. От долната страна на резника направете 2 разреза, за да оформите клин. Дължината на среза трябва да бъде същата като разделянето.
 5. Поставете резника в цепката, така че камбиалните слоеве на издънката и подложката да съвпадат.

  Разделени резници

  По този начин резниците се вкарват в цепнатината

 6. Увийте горната част на запаса със специална лента или лента.

  тиксо

  Не забравяйте да увиете със специално фолио или тиксо

 7. Покрийте среза и мястото на присаждане със слой градински лак. Поставете прозрачна торбичка, за да поддържате желаното ниво на влага на мястото на ваксинация.
 8. След няколко седмици ваксината трябва да пусне корени, след което торбичката може да бъде премахната. Лентата не трябва да се отстранява, докато издънката и подложката са напълно слети.

Пъпка или методът за инокулация чрез бъбреците

Този метод е най-трудоемкият процес. Процедурата се прави най-добре в средата на юни.

Стволът на подложката се почиства старателно от мръсотия и прах и се прави Т-образен разрез на самото дърво. Пъпка, готова за растеж, се отрязва от изрезката заедно с парче кора. Бъбрек внимателно се вкарва в разреза, мястото на ваксинация се обвива със специална лента.

Пъпки

Овулацията е метод, който изисква определени умения

Болести и вредители

Черешовата градина е вкусна хапка за различни вредители, които се активират през пролетта. И ако се появят вредни насекоми, тогава черешата може да стане беззащитна срещу гъбични заболявания. За да се предотврати това, е необходимо да се извърши превантивно лечение срещу болести и вредители. В големите ферми често се използва химия, което е крайно нежелателно в частна градина със скромни размери. Затова се опитайте да откриете проблема навреме, за да използвате биологични продукти, които са безопасни за хората и животните.

 1. Най-честите заболявания сред сортовете череши са монилиоза, кокомикоза и кластероспориоза. Fitosporin, Planzir, Baktofit, Trichodermin или Hetomin ще бъдат добра профилактика на тези гъбични заболявания. Всяко лекарство се доставя с подробни инструкции, обясняващи кога да се използва и какви проценти да се използват. Също така е полезно да се извърши есенната обработка на короната и почвата с 1% течност от Бордо и 2% меден сулфат.
 2. Молецът, паякът, черешовата муха и черешовият дългоносител са най-опасните вредители за културата. В самото начало на вегетационния период е препоръчително да се използват биоинсектициди срещу тази група вредители - Akarin, Bitoksibicillin, Fitoverm, Bicol, Boverin. Всички препарати са снабдени и с подробни инструкции за употреба.

В допълнение към тези неприятности птиците посягат и върху реколтата. Но тъй като птиците са полезни, не бива да използвате радикални методи за справяне с тях. Можете да изплашите птиците, като използвате прости методи, например окачване на стари компактдискове сред клоните или хвърляне на мрежа върху ниско черешово дърво.

Черешови плодове

Чери ще ви благодари за щедрата реколта

Черешата е любимото ми дърво за мен. Аз и моето семейство обичаме не само пресни плодове, но и различни препарати. Компоти, консерви, конфитюри, черешов ликьор понякога не застояват до зимата. А замразяването дава възможност да поглъщате вкусни кнедли с череши по всяко време на годината.

Различни сортове череши ще ви помогнат да определите не само вкусовите си предпочитания. Можете да намерите сорт, който не е податлив на определени заболявания. Е, тогава, както се казва, това е въпрос на технология. Всичко зависи само от вашето желание да опитате сочните плодове от прекрасното дърво. Засаждането на разсад е само половината от успеха. Все още трябва да се грижите за него. За щастие, грижата за черешите не е трудна. По-скоро може да се сравни с медитация на открито. Това е полезно както за душата, така и за тялото.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.