Популярни сортове череши, подходящи за отглеждане в централна Русия

Рядък летен жител на централна Русия не се опитва да засади поне едно черешово дърво на мястото си, дори да знае, че тази култура е много причудлива и капризна. Когато е възможно реколтата, се казва за умението на собственика и ако плодовете не са чакани, те обикновено апелират към факта, че ролята на черешите се свежда единствено до опрашването на черешите, растящи наблизо.

Сортове череши за централна Русия

Концепцията за средната зона на Русия е условна и не съвпада с разделението на региони, прието в Държавния регистър на Руската федерация. Той обхваща Северозападния регион (с изключение на Калининградския регион), Централния и Централния чернозем, както и почти целия Волго-Вятски и Средноволжки регион. Климатът на такава територия е разнороден, но като цяло се характеризира с топло, доста влажно време през лятото и умерено студена снежна зима. Средните показания на температурата варират от -12относноОт зимата до +21относноЩастливо лято.

Първите научни опити за адаптиране на южната култура към новите условия са направени от И. В. Мичурин. Отглежданата череша стана основа за по-нататъшна развъдна работа за създаване на нови студоустойчиви сортове. Разнообразието от получените видове сладки череши дава възможност да се класифицират по различни характеристики, главно по цвета на плодовете.

Жълтоплодни сортове череши

Черешовите плодове са оцветени в червено, жълто, розово и оранжево. Сладките череши с жълти плодове не са толкова придирчиви към климатичните условия, колкото техните роднини, поради което е по-приспособен да расте и да дава плодове в климатичните условия на средната зона, където са чести тежки зими.

Дрогана жълта

Drogana yellow е стар сорт с големи кехлибарени плодове. Средното им тегло е около 6-7 g, някои достигат 8 g. Плодовете имат сладък вкус, десерт, но те се транспортират слабо.

Дроган жълта сладка череша

Дроган жълтата череша е подходяща за компоти и консерви, но не и за замразяване; след размразяване формата на плодовете не се запазва

Drogana жълти плодове узряват до края на юни или през юли, не падат. Дърветата са продуктивни от 4-5 годишна възраст и дават плод още 20 години. Добивът е стабилен, до 30 кг на дърво.

Сортът е самоплоден, опрашващи череши - Денисена жълта, Гоше. Издръжлив и поради късния цъфтеж не страда от повтарящи се студове. Одобрен за отглеждане в районите на Долна Волга и Северен Кавказ, но с усилията на градинарите, той успешно разшири зоната на разпространение.

Drogana жълто понася добре суша и в дъждовно лято кожата на плодовете се напуква, тя е засегната от гниене на плодове. Черешовата муха също не пренебрегва плодовете Drogana. Черешата обаче не е изложена на гъбични заболявания.

Ленинградско жълто

Ленинградската жълта е често срещана късно узряваща череша, плодовете узряват в края на август. Кожата е меденожълта, пулпата е умерено тръпчива, но сладка и сочна. Плодовете тежат 3,4 g.

Черешов сорт Ленинградска жълта

Плодовете на ленинградската жълта череша не се влошават, не губят вкуса и външния си вид в рамките на две седмици след брането

Средно дава 15 кг на дърво. Зимоустойчивост. Той е имунизиран срещу бактериално гниене, не страда от насекоми вредители, включително щети от плодови мухи.

Самоплоден. Опрашва се от сортовете Ленинградска черна или Ленинградска розова. Тези три вида череши са получени в Павловската експериментална станция VIR, разположена близо до Санкт Петербург. Учени-помощници от станцията са създали устойчиви на зимата сортове сладки череши, които се отглеждат успешно в Северозападния регион, въпреки че формално не са включени в Държавния регистър.

Орловская кехлибар

Орловская кехлибар - ранно узряла череша, брането на плодове започва през втората половина на юни. Плодовете са интензивно жълти с лек руж, с тегло 5,6 g. Пулпът е плътен, сочен, сладък. Черешите най-често се консумират пресни.

Сладки черешови сортове Орловская кехлибар

Плодовете на Орловската кехлибар имат много тънка обвивка, която привлича пчелите, освен това узрелите плодове са склонни да се отделят

От 4-годишна възраст, Орловската кехлибар дава плодове, увеличавайки добива си всяка година. Едно възрастно дърво може да събере до 33–35 кг плодове. Нуждае се от опрашители, подходящи сортове Vityaz, Iput, Gostinets, Severnaya и Ovstuzhenka.

Сортът не е включен в Държавния регистър. Расте в регионите Централен Чернозем и Средна Волга.

Задния двор жълт

Домакинското жълто е получено в края на 20 век. Закръглените розови плодове тежат средно 5,5 g. Пулпът е приятно мръсен, сладък, с лека киселост.

Сладки череши сортове Priusadebnaya жълто

Домакинският жълт не е предназначен за отглеждане в промишлен мащаб, тъй като се съхранява и транспортира лошо

Цъфти рано и дава ранна реколта, която започва да се бере през втората половина на юни. Редовно плододаване от шестата година без участието на опрашители. Добивът е до 15 кг от дърво.

Предимствата на този сорт включват висока устойчивост на замръзване. Домакинството жълто е зонирано в Централночерноземния регион.

Чермашная

Chermashnaya - средно големи, рано узряващи и рано растящи череши. Плодовете са кръгли, жълти, някои развиват руж. Десертен вкус, сладко-кисел (сладостта е по-изразена, киселостта е едва доловима). Средното тегло на плодовете е до 4,5 g. Плодовете се консумират пресни.

Черешови сортове Chermashnaya

Cherry Chermashnaya е транспортируема както на къси, така и на дълги разстояния, най-важното е да събирате в сухо време и да берете плодове заедно с опашки

Сортът е плодоносен, дава до 30 кг плодове от едно дърво. Когато се засаждат двугодишни разсад, те се събират след четири години. Самоплоден. Като опрашители се препоръчват сортовете Fatezh, Krymskaya, Bryanskaya rozovaya, Iput, Leningradskaya black или Shokoladnitsa череша.

Chermashnaya е устойчива на гъбични заболявания на костилковите плодове. Включен в Държавния регистър за централния регион.

Зимоустойчиви сортове череши

При нестабилно зимно време, когато студеното време отстъпва на периоди на размразяване, черешовото дърво е засегнато и се появяват дупки от замръзване. А възвръщаемите пролетни слани са вредни за пъпките, което кара реколтата да страда. Развъдчиците успяха да развият сортове череши, които са устойчиви на студ в пъпките и дървесината. В допълнение към жълтоплодната Ленинградска и Приусадебная си струва да си припомним още няколко зимоустойчиви сорта.

Веда

Веда е късна череша. Плодовете са сплескани във формата на сърце, средни. Тегло - малко над 5 g. Под рубинената кожа се крие сочна, нежна пулпа. Добивът на сорта е до 25 кг на дърво. Плододаване от 4-5 години. Държавният регистър препоръчва отглеждане в Централния регион.

Черешови сортове Веда

За да подобрите опрашването на всяка сладка череша, включително сорта Веда, по време на периода на цъфтеж, можете да напръскате клоните с вода с мед или захар, пчелите ще се стичат към сладкиши

Брянско розово

Брянско розово - много късна череша. Плодовете са кръгли, коралови. Вените се виждат през плътната кожа.Хрущялна еластична пулпа с богат сладък вкус. Тегло на плодовете - 4,5 g. Има нужда от опрашители, най-добрите сортове са Iput, Ovstuzhenka, Revna, Tyutchevka. Среден добив - 20 кг от дърво. Дърветата са бързорастящи, зимоустойчиви, не са податливи на кокомикоза. Сладката череша Брянско розово е включена в Държавния регистър за Централния регион.

Сладки череши сортове Брянск розово

100 g всяка сладка череша, например сортът Bryanskaya pink, съдържа 14-15 mg витамин С (дневната норма за възрастен е 70-100 mg)

Поставям

Iput е сорт череша с плодове с тъмен нар. Сърдечните плодове тежат средно 5 g, въпреки че теглото може да бъде до 10 g. Кожата се напуква при условия на прекомерна влага. Пулпът е плътен, тъмночервен, сладък и сочен.

Iput цъфти рано и дава ранна реколта. Плододаване от 4-5 години. Средният добив е 20 кг от дърво, два пъти повече в добрите години. Дава реколта само когато е в съседство с опрашители. Сортовете Revna, Bryanskaya rozovaya, Tyutchevka са подходящи за опрашване.

Зимоустойчив, не е засегнат от гъбични заболявания. Череша Iput е включена в Държавния регистър и одобрена за отглеждане в Централния черноземен регион.

Черешови сортове Iput

За черешите от Ипут животновъдите са избрали име, което изглежда странно за мнозина и името е дадено в чест на реката, течаща през района на Брянск

Одринка

Odrinka е късна череша със заоблени, тъмночервени плодове с наситен вкус. Максималното тегло на плодовете е 7,5 g, като тежи средно 5,4 g. Цъфти късно и дава средно късна реколта. Започва плододаване на 5-годишна възраст. Производителност - 25 кг на дърво. Самоплодни, най-добрите опрашители са Овстуженка, Речица, Ревна. Издръжлив, неподатлив на гъбични заболявания. В Държавния регистър за централния регион.

Черешови сортове Odrinka

Наред с други предимства, всяка череша, като сорта Одринка, е много декоративна - през пролетта е покрита с ароматен цъфтеж, през лятото - със сочни плодове

Ревнив

Revna е средно късна череша. Плоските заоблени плодове тежат не повече от 5 g, въпреки че някои са почти 8 g. Кожата е червена до черна в узрелите плодове. Пулпът е тъмен, плътен, сочен, с отличен вкус. Ревността дава плодове от 5 години. Частично самоплодни, най-добрите опрашители за тази череша са Овстуженка, Тютчевка, Радица, Ипут. Когато е в съседство с други сортове, средният добив е 25 кг от дърво, а максималният достига 30 кг. Показва зимоустойчивост и устойчивост на гъбична патология. Сортът е включен в Държавния регистър за Централния регион.

Черешови сортове Revna

Можете да запазите прясна реколта в продължение на шест месеца, ако поставите плодове и черешови листа, например сорт Revna, в чист буркан, покрийте с капак и поставете на хладно място

Розова перла

Плодовете на зимоустойчивите череши Розовите перли не са много големи, тежат средно 5,4 g. Що се отнася до вкуса, плодовете са приятни, характеризират се със сладост. Сортът толерира температурни промени, устойчив е на суша и в същото време активно плододава. Първата реколта се появява на 5-6 години, а първите плодове - в средата на юли. Показателят спрямо едно зряло растение достига 13-18 кг. Сортът е самоплоден и се нуждае от опрашители. За тези цели се използват сортове череши Michurinka или Michurinskaya late, Adelina, Ovstuzhenka, Plaziya, Rechitsa. Той е подложен на държавни тестове.

Сладки череши сортове Розова перла

За да подобрите опрашването и да привлечете насекоми до всяка череша, включително сорта Розова перла, можете да засадите медоносни билки: маточина, мента, риган

Фатеж

Фатеж е сорт сладка череша. Плодовете са малки, кръгли, средно ранно узряване, тежат 4,5 g. Кожата е червена или червено-жълта. Пулпът е сочен, има хрущялна структура и бледорозов цвят. Вкусът е сладък с киселост. Плодовете се транспортират добре. Сортът е самоплоден, като най-добрите опрашители за него се препоръчват Chermashnaya, Iput и Bryanskaya rozova. С квартала на опрашителите той дава до 35 кг добив от едно дърво. Устойчив на гъбични заболявания и устойчив на замръзване. Включен в Държавния регистър за централния регион.

Черешови сортове Fatezh

Черешови сортове Fatezh е признат опрашител за почти всички други сортове сладки череши, с изключение на маломерните

Градинарите често повишават зимната издръжливост на черешите чрез присаждане. В този случай разсадът запазва характеристиките на избраните сортове, като същевременно показва устойчивост на студ и болести поради издръжливата подложка.

Малко череша

В малки градински парцели високите черешови дървета с разперена корона причиняват много неприятности. Животновъдите предлагат сортове с ограничен растеж, лесни за грижи и прибиране на реколтата. Такива череши се наричат ​​джудже или колоновидни. Плододаването при такива дървета се случва по-рано, отколкото при високите череши, понякога дори в годината на присаждане. Препоръчва се обаче да се берат цветята от първата година.

Всъщност тези дървета представляват обрасъл централен проводник с височина 2-3 м с къси скелетни и букетни клони. За да се улесни поддържането и да се ограничи растежа на дърветата, се практикува и формирането на сладка череша под формата на храст, в няколко ствола. Поради структурните особености, компактните разсад заемат по-малко място на площадката, те се засаждат по-близо. Колонните дървета често се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Джуджетата, повече от другите видове череши, са взискателни към външните условия, те се нуждаят от висока осветеност на мястото, липса на вятър и резки промени в температурата. Освен това те не понасят недостатъците на напояването и не са устойчиви на суша.

Разсадът на джуджетата запазва майчините си свойства, поради което не само присаждането се използва за размножаване, но и засаждане на семена. Разсадът обикновено се адаптира по-добре към местния климат.

Джуджетата изглеждат изгодни на малки площи поради необичайната си форма и гъст цъфтеж. Често са самоплодни и вкусът им не отстъпва на големите. Не са много сортовете, които могат да преживеят суровата зима. Най-често доставчиците предлагат сладки череши Helena, Sylvia и Little Sylvia, Black Columnar. Сортът Сам се предлага като опрашител, настигащ големи дървета по височина.

Фото галерия: колоновидни сортове череши

Череша с големи плодове

По правило едроплодните череши растат в топли райони, склонни са към различни заболявания и не понасят студ и температурни колебания. По-специално, вече е описано по-горе Drogana жълто - плодовете му достигат 8 г. Има и други сортове, за които си струва да се говори.

Възможно е да се отбележи зимоустойчивото сърце на Черешово биче, чието тегло е в рамките на 8 g. Тези тъмни, сладки плодове с лека киселинност имат един недостатък: при прекомерна влага или температурни спадове кората на плодовете се напуква. Поради това качеството и транспортируемостта се влошават. В присъствието на опрашители (сортове Iput, Ovstuzhenka, Tyutchevka) говеждото сърце може да произвежда до 40 кг плодове от едно дърво. Плодовете узряват до края на юни. Отглежда се предимно в южната черноморска област.

Сладки череши сортове Bull heart

Плодове сладки череши Bull heart дава една от най-големите сред всички сортове, но те не понасят добре транспортирането и веднага се спукват (тъй като пулпът е много сочен)

Някои градинари отрязват до една трета от цветята, за да увеличат размера на плодовете, като изкуствено намаляват броя на яйчниците. В този случай останалите плодове получават повече храна и се развиват по-добре.

Самоплодни сортове череши

Поради особеностите на структурата на цветето, черешата е основно кръстосано опрашвано растение. Повечето сортове череши са самоплодни, но съществуват и самоопрашени череши.

Плодовете на сладката череша "Народная Сюбарова" достигат тегло от 5-7 г. Това е пример за непретенциозна сладка череша, която расте на всякаква почва и в почти всеки климат. Въпреки студената снежна зима и силния вятър, през втората половина на юли на черешите узряват ярко алени плодове. От дърво се събират до 40-50 кг реколта дори без наличието на други сортове. Не е включен в Държавния регистър. Той е широко разпространен в Крим и Волгоградска област, но градинарите успяват да разширят площта за отглеждане на Народна Сюбарова поради непретенциозността и зимната издръжливост на сорта.

Сортове череши Народна Сюбарова

Самоплодната сладка череша Народная Сюбарова, подобно на други самоплодни култури, в присъствието на опрашители ще даде повече плодове

Частично самоплодни сортове включват ранна средна овстуженка, средното тегло на която е 4 г. Зърната са с тъмно черешов цвят, средни, леко удължени, с тъмно сладка пулпа. Без опрашване на дървета, само 10% от цветята образуват плодове. Най-добрите съседи са Ипут, Радица, Брянская розова. Добив сорт (до 20 кг на дърво). Овесените ядки не са засегнати от кокомикоза и са устойчиви на студ, прехвърляйки се без увреждане на замръзване до -40относноВ. В Държавния регистър за централния регион.

Сортове череши Овстуженка

Cherry Ovstuzhenka не обича много плевелите, трябва своевременно да плевите кръга на багажника, като го увеличавате с 50 см годишно

Има и други частично самоплодни сортове, например Revna, но също така дава по-добри плодове в присъствието на опрашители. Без близост до други сортове, 5-10% от цветята са вързани.

Ранна череша

Черешата започва да дава плодове на 5-6 години. Череши Ипут, Веда дават плод от 4-5 години. Четиригодишните Orlovskaya Amber и Chermashnaya не отстъпват на Adeline по добив. Но има и шампиони.

Има сладка череша, която дава реколта още на третата година след засаждането. Това е розовият сорт Орловская, чиито плоско закръглени плодове са равномерни, със средно тегло 3,5 г. Кората и плътта са розови. Вкусът е сладък с нежна киселинност. Добивът на сорта е 20 кг от дърво. Самоплодни, опрашващи сортове - Vityaz, Iput, Gostinets, Severnaya и Ovstuzhenka. Неговото достойнство е в устойчивост на гъбични заболявания и ранна зрялост. Одобрен от Държавния регистър за отглеждане в Централночерноморския регион.

Сладки череши сортове Orlovskaya розово

Сортът сладка череша Orlovskaya розово превъзхожда всички сортове по устойчивост на замръзване: след като е тестван от силна слана, дървото продължава да дава плодове

Adeline леко изостава от Orlovskaya rosea, като дава първата реколта от 4 години. Сортът е в средата на сезона. Сърцевидните плодове са с рубинен цвят. Средното тегло на плодовете на Аделина е в рамките на 5,5 г. Пулпът е сочен, с хрущялна структура. Поради плътната консистенция на пулпата, плодовете са отлично транспортируеми. Самоплоден сорт, най-добрите съседи ще бъдат сортовете Poetziya и Rechitsa. Добивът е нисък, малко повече от 20 кг на дърво. Включен в Държавния регистър за Централния черноземен регион.

Сладки череши сортове Adelina

Ако искате да защитите цялата и толкова малка реколта череши Adelina от птици, тогава мрежите, които покриват дърветата, могат да помогнат

Сладки сортове череши

Най-сладките череши за средната лента:

 • Adeline;
 • Брянско розово;
 • Поставям;
 • Ревнив;
 • Овстуженка;
 • Чермашная.

В допълнение към тези сортове, заслужава да се спомене и средно узряващата череша Tyutchevka, плодовете на която са тъмночервени, сочни, плътни, с тегло 5,3 g. Нуждае се от опрашители, препоръчват сортове Bryanskaya rozovaya, Iput, Ovstuzhenka, Raditsa, Revna. В типична година от дърво се събират 25 кг. Отлична студоустойчива и устойчива на болести сладка череша. Включен в Държавния регистър за централния регион.

Черешови сортове Тютчевка

Черешови сортове Тютчевка Черешата има добра устойчивост на много заболявания, но може да бъде засегната от кокомикоза и клотероспория

Характеристики на засаждане и отглеждане на череши в централна Русия

При засаждането на череши е необходимо да се вземат предвид климатичните характеристики на региона, съставът и нивото на киселинност на почвата, както и сортовите характеристики на самата череша.Според IV Michurin, сортът гарантира успеха на бизнеса.

Черешите предпочитат да растат на топли, осветени места, защитени от пронизващи ветрове. Не понася застояла вода и кисели почви, поради което преди засаждане на дървета почвите се обезкисляват, като за тези цели се вкарват 3-5 кг доломитово брашно в ямата за засаждане. Всички костилкови плодове обичат леки почви, затова към почвената смес се добавя пясък, за да се подобри нейният състав (пропорционално на доломитовото брашно), а на дъното на ямата се изсипва натрошен варовик, за да се подобри дренажът и да се осигурят черешите с калций.

Разсадът се закупува от надеждни доставчици или от големи разсадници. Проверете състоянието на бъбреците и кореновата система. Пъпките трябва да са будни и кореновата система да се развие и напълно да покрие контейнера.

За предпочитане е да се купуват разсад от череши в контейнери, тъй като затворената коренова система не се наранява по време на транспортиране и е по-малко стресирана по време на засаждането.

Подгответе предварително място на сайта. Проекционната площ на короната съответства на разпространението на корените, следователно се оставя повече място за по-висшите сортове. Освен това се обмисля необходимостта от опрашители. Дупки за засаждане се изкопават на разстояние 3-4 метра една от друга. За засаждане на един разсад:

 1. Изкопайте дупка с диаметър 80 см и дълбочина до 70 см.
 2. Най-горният плодороден слой се отделя.
 3. Натрошен камък се изсипва на дъното за отводняване.
 4. Доломитовото брашно и пясък (1: 1) се смесват със собствения им плодороден почвен слой, като се добавят органични вещества (хумус, компост или торф в равни количества) и се изсипват обратно.
 5. Колът за засаждане е фиксиран и разсадът се поставя до него, така че кореновата шийка да се издига над нивото на почвата.
 6. Дърво е вързано за колче.
 7. Уплътнете почвата около разсада, образувайки напоителна дупка.
 8. Поливайте обилно (до 3-4 литра вода).
 9. За да намалите изпарението на влагата, покрийте кръга на багажника с мулч.

Сладките череши се характеризират с интензивен растеж, поради което е препоръчително незабавно да отрежете централния проводник на височина 50-60 cm, за да се образува корона с парагади в бъдеще. Ако скелетните клони вече са оформени, тогава ги отрежете така, че да са по-къси от багажника.

Схема на образуване на рядкостепенна корона

Образуването на рядкостепенна корона осигурява на растението оптимално развитие

При засаждането се внасят органични торове, така че почвата под дърветата да не се наторява през следващите няколко години. По-нататъшно поливане на разсад се извършва, ако е необходимо. Прекомерната влага в почвата води до загниване на корените, а през периода на узряване на плодовете - до напукването им. Важни периоди за поливане на черешите са времето на цъфтеж и формиране на яйчника, непосредствено след прибиране на реколтата и месец преди очакваното постоянно студено време (началото или средата на октомври). През останалото време черешите се поливат въз основа на характеристиките на климата.

Видео: засаждане на череши

Препоръчва се в началото на пролетта да се третира профилактично разсад от череши с 1% разтвор на меден сулфат или течност от Бордо, за да се предотвратят гъбични заболявания. Ако е необходимо, повторете процедурата преди цъфтежа.

Редовното подрязване се извършва в началото на пролетта, за да се отстранят повредените клони и да се оформи правилно короната. Слабите, удебеляващи се, пресичащи се клони, които растат навътре, се отстраняват, като по този начин индиректно регулират цъфтежа и осигуряват реколта.

През есента се препоръчва да се варосат не само стволовете, но и основните скелетни издънки, за да се предпази кората от увреждане от замръзване. В ранните години се препоръчва да се покрият разсадът преди зимния студ чрез обвиване на стволовете с велпапе или друг материал, за да се защити засаждането от гризачи.

Отзиви

Предимства: големи, гъсти плодове, мощно дърво, висока устойчивост на гъбични заболявания. Недостатъци: неузрял горчив, узрял едновременно с череша. Странното име не ме притесни (аз сам избрах разсада) избрах сорта според описанието - дори не помня как ме привлече, но по някаква причина го избрах. В продължение на три години трябваше да чакам реколтата, или дори и четирите ... Със сигурност гледах така, че да не замръзне и да не боли малко, опрашваше се добре и имаше добър вкус.Що се отнася до плододаването, трудно е да се прецени по първата година, но има какво да се опита, въпреки че децата са го изяли още преди узряването. Изглежда, че е започнало достатъчно добре. Плодовете й са големи, лъскави, тъмночервени. Едновременно с черешите те станаха годни за консумация, според мен бяха узрели. В описанието на сорта череша Iput е посочено, че плодовете трябва да са тъмночервени, почти черни - но колко време да чакате, докато станат такива? Не бих казал, че това е ранен сорт, в сравнение с останалите ни череши - това е доста късно узряване. Купих разсад от тази череша директно от разсадника, на теория не би трябвало да се бъркат - всички останали разсад съвпадат по сортове. Плодовете на тази череша имат много плътна плът, но има достатъчно сочност. Сокът е тъмночервен.

Може би поради тяхната плътност или защото по някакъв начин се опитахме да ги спасим да бъдат изядени от птици с помощта на специална мрежа, но врабчетата ги игнорираха, за разлика от други череши, по-рано и също червени (не съм, не знам) и нашата череша получи добра сделка от тях. Или може би цялата работа е в това, че поради изобилието от листа, черешовите плодове не са толкова забележими отгоре? Във всеки случай, да се надяваме, че птиците ще обичат тази малка сладка череша по-малко и за това ще бъде възможно да й простите толкова късно узряване - на 20 юни, оказва се. Пулпът на плодовете се прилепва добре към костилката. Камъкът е много малък, овален и гладък, пулпата издава нормално. Няколко горски плодове се напукаха, но сега е много дъждовно и пукнатините със сладък сок се влюбиха в мравките, които имаме много тъмнина ... Струваше ми се, че черешката Iput е доста устойчива на болести, при най-малко визуално изглежда много по-добре от много други плодни дървета ... Листата са свежи и зелени, въпреки че дървото е младо, но мощно. Листните въшки не са сериозно повредени. Препоръчвам)

YFF

http://otzovik.com/review_1129310.html

Приятел има пет череши в дачата си, засадени доста плътно (на 2,5–3 метра един от друг) и малки, с моите 7-метрови. Всички плодове успешно. През зимата на 2010–2011 г. някои от черешите му замръзнаха, но аз не. Вероятно зависи от сорта, въпреки че моят е по-вкусен. Ако купите череши сега, тогава всички дървета са присадени върху джудже или полуджудже подложки. Със сигурност няма да са големи. Но е по-добре да не засаждате едно дърво - поне три, от различни сортове, в противен случай никога няма да получите реколта. В централна Русия черешите постоянно ще замръзват. Минус 30 е ограничението за нея, дори за няколко часа. Също така искам да добавя от собствения си опит. Някои сортове череши имат едно свойство. След определена възраст те спират да дават растеж (върхове). Изглежда удобно - не е нужно да се притеснявате и почиствате дървото всяка година, но също така означава, че ако случайно загубите клон, тогава клона на това дърво вече няма да расте. Включително, с резитбата, при възрастни череши трябва да бъдете по-внимателни.

Немски

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=42597&mode=threaded&pid=714256

Отглеждам 2 череши: Фатеж и Ипут. Фатеж вече е на 6 години, Ипут - на 4 години. И двете дават плод. Тази година Фатеж обикновено беше поръсен и това въпреки факта, че когато цъфтеше, имаше студове! През това време зимите бяха различни, черешите не замръзваха. Но Fatezh е много податлив на поток на венците (може би това съм само аз). И всяка година вреди на дървото все повече и повече: '(

Олик

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2109.0

В моята градина има местна вкоренена сладка череша от сорта Брянски розов, засадих резници върху растението череша Владимирка преди 4 години, на следващата година премахнах ивица кора от издънките отдолу и я покрих с пръст, следващата пролет разчистих внимателно насипа и отрязах разсад от подложката. Две зими зимуваха добре, растежите са дълги, имаше единични цветя, но има един недостатък - повърхностна коренова система, необходима е стабилна опора, в противен случай дървото пада.

alexZ

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=42597&pid=719182&mode=threaded&start=#entry7191

В търсене на нови преживявания често не забелязваме колко чудотворно се случва пред очите ни.В крайна сметка фактът, че термофилната череша се е разпространила далеч на север и украсява вилните къщи дори в Северозападния регион, може да се нарече само чудо.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.