Cherry Chernokorka - заслужен успех на любимия ви фолклорен сорт

Черешата е зрънце, обичано от мнозина. Следователно много разновидности на тази култура се считат за „народни“. Сред тях е Blackcork. Тя се радва на заслужено уважение сред градинарите. Вкусните, ароматни и големи плодове, лекотата на грижи и добрата устойчивост на замръзване са предимствата, благодарение на които сортът стана популярен.

История и описание на Chernokork череша

Сортът се появи в Украйна. От средата на 70-те години на XX век той е райониран в почти всички региони на страната. В Русия Чернокорка успешно расте в района на Ростов и Краснодарския край.

Черешови горски плодове на клон

Cherry Chernokorka е популярен сред градинарите в района на Ростов и Краснодар

Черният корк е храстовидно дърво. Размерът е среден, максималната височина е до 3 м. Короната е плоско-кръгла, с леко увиснали клони. Средна листност.

Плодовете изглеждат много привлекателни отвън. Те са големи по размер, с тегло от 4 до 5 г. Заоблена форма, боядисани в тъмно бургундски цвят, напълно узрели - почти черни. Подкожните точки се появяват през тънката, лъскава кожа. Дръжката е с повече от средна дължина, здрава. Държи добре узрелите плодове. Но отделянето от плодовете е мокро. Костилката, която заема не повече от 7% от общата маса на черешата, се отделя доста лесно от пулпата.

Chernokork черешови плодове

Chernokorka е едроплодна череша, плодовете й тежат 4-5 g

Месото на Чернокорка е тъмно бордо, плътно, много сочно. Има освежаващ вкус с преобладаване на сладостта. Сокът е наситено червен. Оценка на дегустаторите - 4,2 точки от 5.

Характеристики на сорта

 1. Плодовете узряват до края на юни - началото на юли, тук времето може да направи свои корекции. Зрелите плодове не се ронят.
 2. Сортът е със средна зрялост. Разсадът ще може да даде плод само след 4 или дори 5 години.
 3. Чернокорка може спокойно да се нарече високодоходен сорт. Средни показатели - 30 кг на дърво. Ако черешата се отглежда при благоприятни условия, броят на плодовете се удвоява. Но с възрастта добивите могат да намалят. Освен това има периодичност в плододаването.
 4. В районите за отглеждане, за които сортът е райониран, дървото показва висока зимна издръжливост. Освен това черешите доста добре се справят с отсъствието на дъжд и високи температури.
 5. Що се отнася до имунитета, има доста висока податливост на кокомикоза, което се проявява особено в период на висока влажност.
 6. Chernokorka череша цъфтяща в средни условия се нуждае от опрашители, тъй като е самоплоден сорт.
Цъфтяща череша

През май можете да се насладите на красивата гледка към разцъфналия Черен корк

Таблица: предимства и недостатъци

Предимстванедостатъци
Едроплоден и страхотен вкус на плодове.Сортът се нуждае от опрашители.
Висока зимна издръжливост в отглежданите райони.Ниска устойчивост на гъбични заболявания, особено кокомикоза.
Способност да толерира суша.
Зрелите плодове не се ронят.
Висока производителност.

Правила за кацане

Тези прости правила определят как ще се формира черешата в бъдеще. Ако спазвате всички норми, Blackcork бързо ще се превърне в здраво дърво и ще даде плодове навреме.

Избор на фиданки

Изборът на правилния разсад е важен процес. От това зависи бъдещото здраве и продуктивност на дървото. Разгледайте много внимателно дървото, което харесвате. Основните критерии за оценка трябва да бъдат сведени до следните точки:

 1. Възраст на фиданки. Най-добрата степен на оцеляване е показана на 1-2 годишни дървета от 1 м височина.
 2. Багажникът трябва да е прав. Кората е цяла, еластична, без никакви повреди или следи от болести. Леко надраскан навес ще изложи ярко зелено дърво, което показва жизнеспособността на посадъчния материал.
 3. Разклоняване. Едногодишен разсад няма разклонение, но пъпките трябва да бъдат разположени на повърхността на стъблото, от което в бъдеще ще се развият издънки. Едно 2-годишно дърво има поне 3 клона.
 4. Здравата и разклонена коренова система е ключът към бързото оцеляване на разсада. Наличието на скъсани, изгнили или подути участъци показва възможна болест или небрежно копаене, което е повредило корените. Това може да повлияе отрицателно на адаптацията на посадъчния материал.

Ако купувате разсад със затворени корени, също така внимателно разгледайте болестта, кората и клоните. За да оцените състоянието на кореновата система, наклонете саксията и огледайте корените, изпъкнали от дренажните отвори. Те трябва да са еластични, леки по кройката. Ако растението се извади от контейнера, земният буци не трябва да се разлага.

Купувайте само зониран посадъчен материал. Това може да се направи в специални детски градини или от реномирани доставчици.

Най-доброто време за закупуване на разсад е есента. През този период най-богатият избор на дървета и разумна цена.

Фиданки от овощни дървета

Най-добре е да купувате разсад през есента и от доверени продавачи

Кога да кацнем

Оптимални условия:

 • през есента: в южните райони засаждането се извършва от октомври до средата на ноември. В умерено континентален климат датите се изместват към края на септември - началото на октомври;
 • през пролетта: веднага щом снежната покривка се стопи и земята се затопли достатъчно. Това се случва през април - в началото или в средата, в зависимост от региона. Но определено трябва да сте навреме, докато пъпките на разсада са в покой.

Ако сте закупили разсад през есента, но не сте успели да го засадите, не се притеснявайте. До пролетта дървото може да бъде перфектно запазено в заровено състояние. За да направите това, намерете усамотен ъгъл в градината, защитен от замръзващия вятър. Изкопайте ров с дълбочина 40-50 см, поставете разсад в него под ъгъл 45относно... Върхът на дървото трябва да е обърнат на юг. Покрийте ствола и основите на скелетните клонки със земя, набийте леко и напойте. През зимата, така че студовете да не могат да навредят на корените, можете да загреете голяма снежна преспи. И ако зимата е безснежна, корените могат да бъдат покрити с допълнителен слой земя.

Разсад в саксия

Най-добре е да засаждате разсад на черен корк през есента.

Избор на място за череши

Поради неприязънта на Чернокорка към трансплантациите, мястото за постоянно поставяне на череши трябва да бъде избрано правилно. На първо място, трябва да вземете предвид изискванията на дървото:

 1. На първо място, това е изобилие от слънчева светлина. Черешите, растящи на сянка, ще раждат малки и кисели плодове. А узрелите на слънце са много по-сладки и по-големи.
 2. На второ място, черешите са термофилни. Въпреки декларираната способност да понася добре студения период, растението не обича силно проветряваните зони. Студеният зимен вятър може да изсуши дървесната тъкан и да доведе до измръзване. Следователно мястото за череши трябва да бъде затворено от северната страна с ограда или сграда. Не засаждайте растението в ями и низини.Натрупаният там студен въздух може да навреди на цветята и да изплаши пчелите.
 3. Трето, черешата обича пространството. В близката среда на други дървета разсадът ще изпитва дефицит на влага и хранителни вещества, което ще се отрази неблагоприятно на развитието му, а в бъдеще и на качеството на реколтата.

Преди засаждането киселинността на почвата трябва да се определи предварително. Черешите ще наранят в подкиселени райони, така че вар или доломитово брашно трябва да се добавят към почвата за изкопаване. На земята с висока киселинност тази процедура ще трябва да се извършва редовно.

Черешата поставя следните изисквания към почвата - лека структура, питателна и рохкава, способна лесно да пропуска влага и въздух. В регионите, където расте Чернокорка, типичните черни почви отговарят на тези изисквания. Също така ще вирее добре на глинеста и пясъчна глинеста почва.

Тежката глинеста почва възпрепятства растежа на черешите. Той е студен и склонен към натрупване на влага. Тези фактори влияят неблагоприятно на общото състояние на дървото.

Така че корените да не страдат от застояла влага, нивото на подпочвените води трябва да преминава не по-високо от 1,5 м до повърхността на почвата.

Високо ниво на подпочвените води на мястото

В район с високо разположение на подпочвените води трябва да се изкопаят дренажни канали преди засаждането на разсад

Подготовка на площадката за засаждане

Трябва да подготвите място преди засаждането на череши предварително. Избраната зона се почиства от растителни остатъци, многогодишни корени и камъни. Добра идея е да засявате мястото със зелен тор една година преди засаждането и след това да ги вградите в почвата при копаене.

За есенно засаждане през пролетта изкопайте избраното място на щика на лопата, като преди това сте разпръснали органично и минерално торене по повърхността на земята. 1 м2 площ, която трябва да добавите:

 • 10 кг добре изгнил оборски тор;
 • 100 г фосфорни и калиеви торове.

Ако мястото съдържа много глина, тогава прилагането на голямо количество едър пясък ще помогне да се даде на почвата необходимата разхлабеност и да се увеличи аерацията. Дупка за засаждане в глинести и каменисти почви се изкопава по-голяма (20% от стандартната), така че кореновата система да има достатъчно място за нормално развитие.

Торфът, нанесен върху пясъчна почва, ще помогне да се задържи влагата в прекалено сухата почва. Освен това пясъчникът изисква малко повече торене, отколкото би трябвало да бъде.

Копаене на земи със зелено торене

Сидерата, засята в хода на подготовката на площадката, ще спомогне за подобряване на плодородието на почвата

Кацаща яма

Месец преди засаждането през есента, изкопайте дупка, която съответства на размера на кореновата система на разсада. Стандартен обем: диаметър - 70 см, дълбочина - 60 см.

 1. Разстелете земята от ямата от две страни. В едната - плодородна почва от горния слой, в другата - повдигната от долната зона.
 2. Добавете кофа хумус и 1 литър пепел към плодородната почва. Ако подготвителната работа на площадката не е била извършена, тогава приложете калиево-фосфорни торове. Разбъркайте добре сместа.
 3. Забийте 1,5 м висок кол в твърдото дъно на ямата.
 4. Върнете приготвената почвена смес обратно в ямата.
 5. Навлажнете почвата, за да получите необходимата плътност.

За пролетно засаждане ямата трябва да се подготви през есента, през октомври.

Кацаща яма

Дупката за засаждане се запълва със смес от плодородна почва и тор

Процес на засаждане стъпка по стъпка

 1. Преди засаждането корените на разсада могат да се потопят в кофа с вода за няколко часа.
 2. През това време отстранете част от почвата от ямата, а останалата част подредете под формата на пързалка.
 3. Поставете дървото в центъра на могилата. Разтворете корените така, че да са насочени надолу и да лежат без извивки и гънки.
 4. Върнете част от почвата, извадена от ямата. В този случай разсадът може леко да се разклати, за да помогне на почвената смес да запълни всички кухини в корените.
 5. След засаждането леко уплътнете почвата около багажника и в областта на корените.
 6. Завържете стъблото за опората.
 7. Оформете ръба на кръга за поливане от земята. Изсипете 2 кофи вода в него.
 8. След като влагата се абсорбира, преценете прилягането. Кореновата шийка трябва да се издига на 3–6 см над повърхността.Ако е твърде високо, долейте почвата до желаното ниво.

Опрашители

Когато се подготвяте за засаждане на косата, не забравяйте да се сдвоите с нейните съседи, които цъфтят по едно и също време. Това е необходимо за подобряване на качеството и количеството на реколтата. Черешката Любская ще се справи перфектно с тази задача. В допълнение към това в процеса на опрашване могат да участват множество сортове череши - Aelita, Yaroslavna, Donchanka, Lesya, Annushka, Early pink, Drogana yellow, Donskaya beauty.

Череша Любская

Cherry Lyubskaya е добър опрашител за Chernokorka

Видео: засаждане на череши и грижа за тях

Изисквания за грижи

Непретенциозната череша Chernokorka, подобно на други овощни дървета, се нуждае от подходящи грижи.

Поливане

Чернокорка е роден в Украйна, където през лятото преобладава сухото време в повечето региони. Следователно на генетично ниво сортът толерира добре суша. Но не можете напълно да оставите черешата без поливане, това може да доведе до загуба на реколтата. Поливането е особено важно през следните периоди:

 • когато цъфтежът приключи и яйчникът започне да се формира;
 • през периода на плододаване, едновременно с което се полагат пъпките на реколтата за следващата година.

Правилното поливане е много важно за дървото. Основното правило е дълбоко навлажняване на почвата, до 40-50 cm. Това ще изисква 4 до 5 кофи вода.

Характеристики за поливане:

 • процесът е най-добре разделен на 2 етапа - сутрин и вечер, изливайки половината от водната норма във всеки;
 • така че течността да не се разпространява по повърхността, а да се концентрира в зоната на корена, образува кръг за поливане;
 • водата трябва да се излива бавно, така че да има време да се абсорбира;
 • 2 седмици преди прибиране на реколтата, овлажняването се спира;
 • ако есента не се отдаде на валежите, черешите трябва да се поливат обилно. По този начин кореновата система е наситена с влага, която ще влезе в тъканта на дървото. Това ще помогне на черешата да се справи със замръзване, без да уврежда дървото.

Режимът за поливане на разсад е различен. За да се развият бързо корените на млада череша, тя се нуждае от честа хидратация.... Поливането се извършва седмично. Достатъчно е да излеете 1 кофа вода под дървото. Но трябва да вземете предвид валежите. Прекомерната влага в почвата няма да бъде от полза за черешите. След поливане, не забравяйте да мулчирате кръга на ствола на дървото. Това не само ще спомогне за запазването на влагата в земята, но и ще предотврати растежа на плевелите.

Поливане на дървото

За да предотвратите разпространението на вода върху голяма площ, подредете кръг за поливане близо до ствола на дървото

Подрязване

Подобни на храсти череши се нуждаят от резитба не по-малко от другите. Факт е, че този вид дърво дава плод само на издънките от последната година. В тази връзка има ежегодно преместване на плодната зона в периферията, а вътрешната част на храста е по-скоро като топка от преплетени голи клони. Следователно изрязването на резитбата е основната операция в процеса на формиране на короната.

Правила за подрязване на храсти от вишни:

 1. Короната от този тип трябва да се състои от повече скелетни клони, отколкото клони на дървета. Следователно, по време на процеса на формиране, трябва да оставите поне 5 клона.
 2. При подходящи грижи през първите години на плододаване не е необходимо да се премахват издънките.
 3. В бъдеще растежът на леторастите се забавя, появяват се много дълги голи клони, които не дават реколта, а само изтеглят хранителни вещества. В този случай издънките се съкращават с 1/3 или половината от дължината. Това стартира механизма за разклоняване.
 4. Дългите издънки, растящи дълбоко в короната, се нарязват на пръстен.
 5. Не си струва да работите със скелетни и полускелетни клони за една година. Подрязвайте ги един по един, след една година, за да не намалите добива.
 6. През есента и пролетта, ако е необходимо, извършете санитарна резитба, като премахнете счупени или болни клони.
Схема на резитба тип черешов храст

Изтъняването на резитбата е основната операция в процеса на формиране на короната на храстовата череша

Подхранване

Въвеждането на хранителни вещества на подготвителния етап облекчава необходимостта от торене на череши в рамките на 2 години след засаждането. От третата година от живота органичните вещества и минералните торове трябва да се внасят редовно, особено след навлизането на Чернокорка в периода на плододаване.

Опитните градинари знаят, че сезонната горна превръзка на череши е най-ефективна, което ви позволява да добавяте хранителни вещества точно когато те наистина са необходими.

 1. Пролет. Пролетното подхранване на черешите е най-важният етап от грижите. Ако торовете, съдържащи азот, не се внесат навреме, е трудно да се разчита на здрав външен вид и добра реколта. През март се въвежда амониев нитрат или урея в размер на 60–70 g на 1 възрастно дърво. Това става чрез копаене, поръсване на предписаното количество тор в кръга на багажника. Ако снегът още не се е стопил, няма значение. Подхранката, разпръсната върху снега, ще се използва веднага щом снегът започне да се топи. Вместо минерален тор, можете да използвате органичен, по-специално пилешки тор. 1 част тор се смесва с 1 част вода и се влива до 4 дни. След това се филтрира и разрежда 1:10. Необходимо е да се използва такъв разтвор само след поливане, за да не се изгорят корените.
 2. Лято. След внимателно изследване на дървото можете да определите по външния му вид кои микроелементи липсват в почвата:
  • пожълтяването на младите листа означава липса на желязо и манган;
  • ако старите листа пожълтеят, има недостиг на магнезий, цинк, калий и азот в почвата;
  • разтягане на листа или загуба на цвят може да означава липса на азот;
  • лош растеж на корените, скованост и чупливост на леторастите, закърнелите листа ще ви уведомят, че черешата се нуждае от фосфор. Всички тези микроелементи могат да се дават под формата на листно подхранване, което трябва да се извършва само вечер или рано сутрин.
 3. Есен. През този период черешата вече е дала плод, не е необходимо да харчи енергия за растеж. Напротив, дървото трябва да се подготви за зимата. Суперфосфатът (80 g), пепелта (1 l) и калият (30 g), въведени под короната, ще помогнат за това.

Азотсъдържащите торове, които причиняват издънки, не участват в есенното подхранване.

Есенна работа и подготовка за зимата

Есенното градинарство ще помогне на черешата да навлезе в период на покой и да я оцелее безопасно. Падащите листа от дърво трябва да служат като сигнал за започване на работа:

 • почистете кръга на ствола на дървото от паднали листа. Ако черешите са здрави, те могат да бъдат изпратени до купчината компост. Листата от болно дърво трябва да бъдат изгорени, тъй като те крият в себе си патогени;
 • ако върху черешата останат мумифицирани плодове, те трябва да бъдат събрани и също изгорени;
 • почистете стъблата от лишеи, ексфолирана кора. Третирайте проблемните зони с разтвор на меден сулфат и запечатайте раните с градински лак. Не забравяйте да избелите стволовете;
 • препоръчително е да се извърши санитарна резитба преди настъпването на слана, така че дървото да има достатъчно време за зарастване на рани;
 • ако есента е много суха, не забравяйте да поливате дървото добре. Дехидратираното растение може да изсъхне от замръзване и вятър. Това важи особено за годишните прирасти;
 • напръскайте короната на черешата и стволовия кръг с течност от Бордо или меден сулфат. Това е отлична профилактика на болести и вредители.

Увийте стъблата и скелетните клони на младия черен корк с покриващ материал. Всеки, най-важното е, че не пречи на проникването на въздух към кората. Не забравяйте да изолирате кореновата зона с оборски тор. Но това трябва да се прави само когато процесите на изтичане на сок са спрели в дървото, в противен случай хранителните вещества могат да провокират ненужен растеж на леторастите.

Възрастният черен корк понася добре слана. За разлика от младото дърво, то не се нуждае от изолиране на багажника. Но корените трябва да бъдат покрити, особено около периметъра, където са разположени смукателните корени.

Болести и вредители

Слабото място на Чернокорка е нейната податливост към гъбични инфекции.Това се отнася преди всичко за дървета, при които е била приложена грешна селскостопанска техника. Отслабените череши също са уязвими на вредители.

Таблица: възможни болести и вредители

Болести и
вредители
Симптоми Мерки за контрол Предотвратяване
КокомикозаГъбичната инфекция кара листата да пожълтяват и да имат малки червеникаво-кафяви петна по тях. Обраслите петна изсъхват, а засегнатата тъкан се руши, оставяйки дупки по листата. Започва преждевременно падане на листа. Плодовете стават малки и губят сочността си. Болното дърво може да не оцелее през зимата.
 1. Борбата с болестта се провежда на няколко етапа. Преди пъпка и след прибиране на реколтата, напръскайте с 3% течност от Бордо. Можете да използвате лекарствата Skor, Oksikhom или Ordan.
 2. Ако се появят признаци на заболяването по време на изливането на плодове, можете да използвате разтвор на сапунена пепел. 2 кг пепел и 50-60 г сапун за пране се разтварят в 10 литра вода. Получената смес се напръсква с череши всяка седмица. Това ще съдържа разпространението на болестта.
 1. Побелете стволовете, като добавите меден сулфат към градината за варовик.
 2. Съберете и изгорете падналите листа и засегнатите плодове.
 3. Закупувайте само зонирани сортове.
Монилиален
горя
При влажно време пъпките и издънките започват да изсъхват внезапно. Плодовете стават по-малки и деформирани. В напреднал стадий върху кората могат да се образуват пукнатини, от които смолата започва да се откроява.
 1. Преди да започнете лечението, трябва да премахнете всички изсъхнали издънки, да обработите секциите с градинска смола.
 2. За борба с болестта се използва Speed. Работната смес се приготвя от 3 g вещество на 10 литра вода. Първата обработка се извършва преди цъфтежа на цветните пъпки, втората - след 10 дни. Норма на разход на разтвора - 10 l на 100 m2.
 1. Добра превенция е третирането на череши с разтвор на меден сулфат, което се извършва преди цъфтежа.
 2. Правилните земеделски техники ще помогнат за поддържането на високия имунитет на дървото.
 3. През пролетта е наложително да се извърши прореждане на резитба.
Черешова листна въшкаЛистните въшки могат да причинят голяма вреда на младите дървета. Колония от малки насекоми се установява, като правило, на гърба на листа или млади издънки. Изсмуквайки клетъчния сок, вредителят води до деформация на листата и изсушаване на леторастите. Черешата отслабва, става уязвима към болести, не понася слана.За борба с листните въшки се използват Actellik, Iskra, Fitoverm. Обработката се извършва преди цъфтежа. Добри резултати се получават чрез редуване на лекарства.
 1. Борба с кореновите издънки.
 2. Почистете стволовете от стара кора, варосване.
 3. Унищожете мравките. В началния етап на инфекцията ще помогне смес от сапун за пране (0,5 бара) и 10 литра вода.
Черешова мухаВредителят снася яйца вътре в плода. Ларвата изяжда зрънцето отвътре. Засегнатите плодове потъмняват, пулпата омеква, гние. Черешите бързо се рушат.
 1. Около месец преди узряването на плодовете, обработете с Decis. За целта разредете 2 ml от лекарството в 10 литра вода. След 2 седмици трябва да напръскате отново.
 2. В борбата срещу муха можете да използвате Spark, Aktar, Karate.
 1. Извършете есенното копаене на кръга на багажника.
 2. Съберете и унищожете повредените паднали плодове.
 3. Използвайте капани за лепило срещу мухи, като ги окачите между клоните.

Фотогалерия: как да разпознаем болести и вредители

Как да събираме и съхраняваме посевите

Трябва да започнете да прибирате череши от най-леката страна. Тук плодовете узряват по-рано. Беритбата трябва да се извършва само при сухо време сутрин или вечер. Ако валеше предния ден, по-добре е да изчакате, като оставите плодовете да изсъхнат. Мокрите плодове ще се развалят много бързо. Зрелият черен корк не се рони, така че не е нужно да се притеснявате, че ще загубите реколтата си.

Тази череша има мокра сълза, което може малко да затрудни брането.Ако откъснете зрънце без опашка, то ще се влоши много бързо, така че този метод е подходящ само за спешно ядене на сочни череши или обработка. За да може черешата да лежи в хладилника няколко дни без повреди, тя трябва да бъде оскубана с опашка. Можете да използвате ножица, за да отрежете половината от стъблото. Така и клоните, и плодовете ще останат непокътнати. Оскубаните цели череши веднага се поставят в малки контейнери, които имат вентилационни отвори, за да се изключи мухъл.

Дъждовни капки върху черешови плодове

Черешите трябва да се берат само при сухо време, мокрите плодове бързо се влошават

Cherry Chernokorka е универсално зрънце. От него могат да се приготвят много деликатеси: вкусно и ароматно сладко, гъсто сладко, череши в собствен сок, компот. Опаковани в целофанови торбички и замразени плодове могат да се съхраняват дълго време.

Отзиви за Chernokork череша

Вероятно няма нужда да се говори за Чернокорка - тя е добра в цъфтежа и няма равна по плодове. Не знам как културно се нарича този сорт череши - но ние го наричаме „черен корк“, черешите му узряват късно, но са сладки, големи и толкова тъмни, че са почти черни. Това е любимият ми сорт. Но това, което е лошо - не винаги е продуктивно и дървото е голямо.

Елолhttps://www.sazhaemsad.ru/forum/vishnya-t414.html

Имам и Чернокорка, супер череша. Отива както прясно, така и на празно място. Що се отнася до вкуса, той може да зависи от региона.

Ярослав Баранник

Ние високо ценим Чернокорка и за компот, и за кнедли, и за пайове, за консервиране, навсякъде, където можете. Голям, сладък, дори и за ядене.

Снежна топкаhttp://cadidacha.forum.st/t190-topic

Ако непретенциозна и плодовита Чернокорка се засели във вашата градина, тогава с подходящи грижи ще станете щастлив собственик на вкусна и здравословна реколта. Натуралните сладки плодове ще укрепят имунната система, а препаратите от череши ще разнообразят зимното меню.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.