Ниска и продуктивна череша Morozovka: грижи и защита на реколтата от птици

Казват, че за да получите истинско удоволствие от храната, трябва да смесите вкусовете в устата си. И така се оказа с черешите Morozovka: киселостта, смесвайки се с тръпчивост, дава уникален аромат, съчетан със сладост. Колко е хубаво да вземете прясно зрънце от дървото и да усетите пълнотата на вкуса. И ако в страната има не един, а няколко сорта, тогава можете да ги сравните, като намерите очарование във всеки сорт. И черешата Morozovka заема достойно място в състезанието на градински красавици.

Историята на появата на сорта Morozovka

Има няколко значими имена в селекцията на местни сортове череши. Кандидатът на земеделските науки Тамара Василиевна Морозова е една от тези, които са запазили името си в децата си: Тамарис, Морозовка, Морозова десертна череша. Работейки на базата на Всесоюзния изследователски институт по градинарство. IV Michurina, Тамара Василиевна се занимаваше с избора на сортове череши, които са устойчиви на неблагоприятни климатични условия и болести. Окончателният подбор на сорта също е повлиян от свойства, които опростяват грижите и прибирането на реколтата: малък растеж, компактна корона, добив и приятелско узряване на плодовете. Череша Морозовка е получена през 1988 г. в резултат на химическо действие върху разсад от череша Владимир.

Мразови черешови плодове на клон

Cherry Morozovka ви позволява да получите отлична реколта дори на малка площ

Описание на сортовете череши Morozovka

Дърво със среден растеж със сферична, средно плътна корона. Мразовити клони се повдигат, разстилат. Плодовете се формират главно върху букетни клони. Листната пластина е малка, тясна, назъбена по ръба. Листата са зелени с гладка лъскава повърхност. Щедрият разцвет на Морозовка оставя незабравимо впечатление. Бели големи цветя плътно се залепват около плодните клонки.

Цъфнали черешови клони

Големи черешови цветове Morozovka плътно се залепват около плодови клонки

Формата на плодовете е кръгла, с вдлъбнатина близо до основата на плода. Кожата, пулпата и сокът са тъмночервени. Пулпът е твърд и сочен. Средното тегло на плодовете е 4-5 г. Костилката е средно голяма, овална, лесно се отделя от пулпата.

Вкусът на плодовете е десертен, приятен, сладък с лека киселинност. Съдържанието на захар в пулпата е повече от 10%, органични киселини 1,4%, аскорбинова киселина 30 mg / 100g. Плодовете са подходящи за консервиране, консумация в прясно състояние и използване при готвене. Понасят добре транспортирането.

Череши

Големите тъмночервени плодове на черешите от Морозовка имат десертен вкус с висока сладост и лека киселина

Глазурата е ранна, засаждайки я на мястото, след три до четири години можете да съберете първите плодове. Сортът е високодобивен, зрелите дървета дават 50-60 ц / хектар. Плодовете узряват през юли. Периодът на узряване зависи от метеорологичните условия и климатичните характеристики на района, в който се отглеждат череши. Плододаването е редовно. Предимството на сорта е, че плодовете могат да се събират машинно. Тези свойства определят избора на череши Morozovka за индустриално отглеждане на плодове.

Глазурата се отнася до самоплодни сортове. За обилно плододаване е за предпочитане да се засаждат опрашители върху него: Гриот Мичурински, Жуковская, Лебедянска. Черешата се размножава чрез измръзване чрез пъпки или резници.До 70% от резниците се вкореняват.

Черешовите сортове Morozovka се отличават с отлична зимна издръжливост, устойчивост на суша и кокомикоза. Цветните пъпки могат да страдат само по време на силни студове в северната част на Черноземния регион. Morozovka се счита за един от най-добрите сортове череши в Русия.

Характеристики на отглеждане и грижи

Замразяването е удобно за отглеждане поради малкия си растеж, устойчивост на неблагоприятни фактори на околната среда и болести.

Кацане

Фиданките се засаждат на леки глинести или песъчливо-глинести плодородни почви със слабо кисела реакция... Те избират осветено място на хълм, на 1,5–2 метра над нивото на подпочвените води, защитено от студените северни ветрове. Черешите се засаждат през пролетта и есента. Препоръчително е да подготвите ямата предварително.

 1. Изкопайте дупка с диаметър 60 см до дълбочина 50 см, оставете разстояние от поне два метра между дупките.
 2. Горният плодороден почвен слой се смесва с изгнил оборски тор в равни количества, добавяйки 25 g калиев хлорид, 1 kg пепел и 40 g суперфосфат във всяка ямка.
 3. В центъра на ямата се оформя земна могила с височина 15 см, в нея се забива колче, оставяйки 50 см от дължината си над нивото на почвата.

  Кацаща яма

  Колчето се забива, водено от прореза в бордовата дъска

 4. Засажда се разсад, като корените се разстилат по повърхността на могилата, кореновата шийка не се заравя, за да се избегне свръхрастеж.

  Разсад в дупката за засаждане

  Корените на разсада се разпръскват внимателно по повърхността на могилата

 5. Те запълват почвата, уплътняват я плътно, завързват разсада за колче.
 6. Оформете дупка и поливайте обилно.

  Дупка около разсада

  Изсипете 3 кофи вода в дупката

 7. Кръгът на багажника се мулчира със сух торф или компост.

След прилагане на органични торове в ямата за засаждане през следващите 2-3 години, черешите няма да се налага допълнително да се торят.

Видео: препоръка за засаждане на череши

Подхранване

Започвайки от третата година, младото дърво трябва да бъде оплодено.

 • Всяка пролет добавяйте амониев нитрат (20 g на 1 m2).
 • През есента, веднъж на всеки 3 години, добавяйте половин кофа хумус, 50 ​​g суперфосфат и 35 g калиев сулфат на 1 m2.
 • За насищане на почвата с калций, веднъж на всеки 5 години, варуване с доломитово брашно, смлян варовик или креда. За песъчливи глинести почви са достатъчни 1,5–3 кг вар на 10 м2, за глинести 3-5 кг.

Едновременно с въвеждането на органични вещества не може да се извършва варовиране.

Поливане

За да се защитят младите разсад, те се изпръскват преди зимата. През пролетта те образуват почти стволов кръг и осигуряват на дърветата редовно поливане.

Важни периоди за черешите са цъфтежът и формирането на яйчниците. По това време дърветата трябва да се поливат, като се прилагат поне 15–20 литра под всяко дърво. За да се осигури бъдещата реколта, черешите отново се навлажняват обилно след бране на плодовете и в началото на октомври. В сухи години се полива по-често и по-обилно, за да се избегне отпадане на яйчника. В допълнение към поливането, грижата за черешите включва унищожаване на плевелите и разхлабване на кръга близо до стъблото, за да се подобри аерацията на корените.

Подрязване

Черешите от сорта Morozovka са устойчиви на болести, но се нуждаят от резитба. При резитба през пролетта се отстраняват стари, натъртени и изтъркани клони. Изтънете короната: премахнете клоните, растящи навътре. Ако не отрежете плододаващите клони, те ще продължат да растат и да станат голи, тъй като пъпките, най-близки до ствола, постепенно отмират. В този случай само пъпките в краищата на клоните ще дадат плод. В резултат на това добивът пада и обликът на дърветата се влошава.

Подрязването на зрели дървета е необходимо за образуването на нови млади издънки, които заместват узрелите клони.

Схема за подрязване на череши

Схемата за образуване на рядкостепенна черешова корона: клоните, растящи навътре, се отстраняват, централният проводник се съкращава

Когато режете, не забравяйте да премахнете ниско разположени клони. Ако няколко клона имат една и съща посока, слаб издънка се отстранява. Централният проводник постоянно се съкращава и след това се отрязва до страничен клон, образувайки сферична корона. По принцип те се опитват да оставят няколко силни скелетни издънки, насочени в различни посоки под възможно най-големия ъгъл спрямо ствола. Те се изрязват на външния бъбрек, като се съкращават наполовина, а останалите с две трети.

При резитбата на череши е важно разфасовките да се обработват с градинска смола.

Защита на културите от птици

По време на узряването на реколтата от череши се активират пернати приятели. Сладкото зрънце е привлекателно само по себе си и утолява жаждата в горещо време. За да се предпазят плодовете, се препоръчва да се изтеглят риболовни мрежи над короната или да се закачат стари CD-та върху клоните. Блестящи на слънце, те плашат птиците.

CD на клони на дървета

Ярки проблясъци на светлина плашат птиците

Инсталирането на поилки за птици няма да попречи на градината, защото те не само кълват реколтата от плодове, но и се борят с вредителите от насекоми.

Отзиви

„Търговското дружество продава разсад от следните сортове череши: Жуковская, Морозовка, Надежда, Тургеневка и Чудо-Вишня. От този списък трябва да изберете два сорта, които бихте препоръчали? " Мурмурка. Местоположение: SPb

Морозовка е недвусмислена, добре, може би Жуковская, всичко останало не е много устойчиво на зимата ...

Андрей V. Местоположение: село Москва-Бутово в района на Калуга.http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1148&start=1395

Игор, от сортовете, растящи в моята градина, със сухо разделяне на плодовете, с високи вкусови качества на сортовете Морозовка, Жуковская, Октава, Асол. Всички сортове растат като отделни дървета в продължение на много години. Дърветата Жуковская и Октава са на 25 години, Морозовка е на 20 години

Виктор Браткин. Местоположение: област Рязанhttp://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1148&start=1650

Морозовка и Харитоновская .. Те живеят на пясъка почти в борова гора, без да забележат това ... но мисля, че това също е предимство на тези сортове.

Садовник62. Адрес: Русия, Рязанhttps://www.forumhouse.ru/threads/46170/page-73

Времето за успокоени разговори, дълги чаени партита и огромни черешови градини отмина. Пространството на плантациите е стеснено до шест декара, дърветата със средни и малки размери влизат в модата и заемат позиции. И на този фон се откроява непретенциозната красавица Морозовка.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.