Cherry Novella е траен сорт, устойчив на замръзване: история на създаването и описанието

Черешната градина, прославена в творчеството на класика, винаги е била гордостта на градинаря. За любимия си ъгъл всеки уважаващ себе си специалист се стреми да получи само най-добрите сортове. Сред новостите череша Novella се откроява със своите положителни качества, основните от които са устойчивост на замръзване и болести.

Историята на създаването и описанието на сортовете череши Novella

Cherry Novella е включена в Държавния регистър през 2001 г. Сортът е подходящ за отглеждане в Централната черноземна област на Русия. Черешовите дървета в този район на страната често страдат от най-често срещаната болест по костилковите плодове, която причинява ранно падане на листата и намалява добивите - кокомикоза. Генетичната характеристика на черешата Novella е високо ниво на резистентност към това заболяване.

Черешови сортове Новела

Черешата Novella има отличен имунитет срещу често срещани заболявания на костилковите плодове

В средата на 90-те години група учени от Всеруския институт за развъждане на овощни култури в Орел: O.D. Голяева, А.А. Гуляева, Е.Н. Джигадло и А.Ф. Колесникова се сдоби с нов обещаващ сорт, който получи литературно име - Новела. Rossoshanskaya и донорът на резистентност към кокомикоза Revival 1 бяха използвани като родителски форми.

Черешовото дърво Novella достига 3 м височина. Вдигнатата корона има заоблена, леко разперена форма. Издънките са изправени, гладки, кафяво-кафяви. Цветът на кората на ствола и скелетните клони е кафяв. Пъпките са малки, яйцевидни, леко отклонени от издънките. Тъмнозелените листа са яйцевидни. Текстурата на листовата плоча е гладка, матова.

Младо черешово дърво Новела

Cherry Novella расте до 3 метра височина

Венчето на цветята е плоско, отворено. Венчелистчетата, боядисани в бяло, са свободно подредени. Подобно на букет съцветие се състои от 4 цветя. Цъфтежът настъпва средно - 10-18 май. Плодовете се образуват на букетните клони и израстъци от последната година.

Плодовете на Новела изглеждат много привлекателни - те са едноизмерни, широко закръглени-тъпи с леко депресиран връх. Тегло на плодовете при диаметър в 2 см достига 4,5-5 g. Кожата е лъскава, тъмночервена, почти черна. Костилката е малка - теглото й не надвишава 5% от общата маса на зрънцето, кръгла, жълта. Отделя се лесно от пулпата.

Новела черешови плодове

Едномерните череши Novella изглеждат много привлекателни

Пулпът е със средна плътност, тъмночервен, сочен. Дегустаторите оценяват приятния сладко-кисел вкус на 4,2 точки.

Характерни черти на сорта:

 1. Сортът има добра ранна зрялост. Можете да оцените вкуса на Novella още 3-4 години след засаждането.
 2. Реколтата узрява през 20 юли.Общият показател за добив е средно 78 c / ha, максималният е 100 c / ha. Но Novella не показва стабилно плододаване.
 3. Зрелите плодове не се напукват при влажно време. Отбелязва се и високата им степен на транспортируемост.
 4. Сортът има генетично предразположение към дълголетие.
 5. Възрастна череша показва много добра зимна издръжливост в Централния черноземен регион. Цветните пъпки обаче често страдат от повтарящи се слани.
 6. Явно предимство пред останалите сортове е високата му устойчивост на кокомикоза. Монилиозата е слабо засегната.
 7. Друго предимство на сорта е частичното му самоплодородие.
Новела черешови плодове на клон

15 кг плодове могат да бъдат отстранени от едно черешово дърво Novella

Таблица: предимства и недостатъци

Предимстванедостатъци
Ранна зрялост.Нестабилно плододаване.
Плодовете са с високо качество: не се напукват, добре се транспортират. Външно привлекателен, вкусен.Средна устойчивост на цветните пъпки към повтарящи се студове.
Частично самоплодие.
Доста висок добив.
Отлична устойчивост на замръзване.

Правила за кацане

Засаждането, състоящо се от няколко стъпка по стъпка, ще помогне на разсада бързо да се адаптира към новите условия.

Как да изберем правилното място

Когато избирате постоянно място за сорта Novella, ще трябва да вземете предвид следните фактори:

 • черешата обича слънчеви и топли места;
 • трябва да има достатъчно място за развитие на дървото - до най-близкия съсед най-малко 3 м;
 • югозападната или западната част на градината е подходяща. От южната страна земята се затопля по-бързо, така че черешовите цветове ще цъфтят по-рано. Но поради завръщането на студове, цветята могат да страдат, следователно това ще повлияе на количеството реколта.

Не си струва да засаждате Novella на сянка. Дървото, разбира се, ще расте, но плодовете няма да придобият предписаната маса и вкусът няма да угоди - в него ще преобладава киселинността.

Посоката на ветровете също трябва да се има предвид, особено през зимата. Добра идея е да покриете разсада зад ограда или сгради. Но все пак трябва да е налице малко продухване на короната.

Череша близо до къщата

Черешите трябва да бъдат защитени от вятъра с ограда или сгради

Откажете да засаждате Novella в ями или низини. Натрупаните там студени въздушни маси ще се отразят негативно на цъфтежа. Освен това такива райони често са обект на наводнения по време на топене на сняг или след обилен дъжд. А череновата коренова система има изключително негативно отношение към прекалено влажните почви. В тази връзка също си струва да се обмисли появата на подпочвени води - не по-високи от 1,5 м от повърхността.

Черешата не е особено капризна по отношение на механичния състав на почвата. Основното изискване е леки, питателни и рохкави почвени смеси с добра аерация. Тези изисквания отговарят на леки глинести, песъчливи или подзолисти почви, често срещани в централна Русия. Киселинността трябва да е по-близка до неутрална.

Киселите почви трябва да се алкализират, в противен случай черешата постоянно ще боли. За да се направи това, в зависимост от стойността на рН, се добавят 200 до 700 g вар на 1 m за изкопаване.2.

Подготовка на площадката и яма за засаждане

Тъй като черешите растат на едно място доста дълго време, преди засаждането, трябва внимателно да подготвите мястото - да го почистите от камъни, корени и смлени растителни остатъци. Бедните земи трябва да бъдат възстановени. Можете да засеете избраното парче със зелен тор една година преди засаждането за по-нататъшно есенно копаене, през пролетта да добавите изгнил оборски тор или хумус, като добавите минерали към органичните вещества - суперфосфат и калиеви торове.

Глинените площи се изкопават с добавяне на голямо количество едър пясък и дървени стърготини. Тези компоненти ще дадат необходимата разхлабеност на почвата. Значително количество торф се добавя към песъчливи почви, които са в състояние да задържат влагата.

Изкопана земя и торове

Изчерпаната земя преди засаждането трябва да се възстанови чрез добавяне на хранителни вещества за изкопаване

Подготовката на ямата за кацане също си струва да се направи предварително.За да бъде успешно планираното есенно засаждане, трябва да се изкопае дупка и да се запълни месец преди това. За пролетно засаждане подготовката на дупката трябва да се извърши през есента.

 1. Върху изчистената площ от земята нанесете размерите на бъдещата яма с диаметър 70 cm.
 2. Изкопайте яма с отвесни стени с дълбочина най-малко 50-60 см.
 3. Отделете плодородната почва от горния слой, повдигнат от дълбините - можете да я разпръснете на равномерен слой в градината.
 4. Забийте кол на височина най-малко 1,5 м в дъното на ямата. Той ще служи като опора за разсада.
 5. Ако по време на подготовката на площадката са въведени минерални торове, тогава вече можете да се ограничите до органични вещества - 1 супена лъжица. пепел и 1 кофа хумус.
 6. Смесете заделената почва с органични вещества и я изсипете в ямата.
 7. За да се утаи почвената смес, залейте я с вода. 10 литра ще са достатъчни.

Избор на фиданки

Докато сместа от пръст и хранителни вещества в дупката за засаждане придобива необходимата структура, можете да започнете да избирате разсад. Здравословният посадъчен материал ще осигури посеви за години напред. Разгледайте разсада, като вземете предвид следните точки:

 • едно младо дърво трябва да има равномерен ствол, покрит с еластична кора, без бръчки и рани;
 • обърнете внимание на вилиците. 3-5 клона с дължина до 20 см е добър показател за развитие;
 • кореновата система трябва да бъде достатъчно развита, като основните разклонения са покрити с мрежа от абсорбиращи корени. Счупени области, изгнили места, подуване са неприемливи. Коренът трябва да е бял, когато се реже;
 • когато купувате разсад, попитайте за неговата възраст. 1-2 годишните растения се вкореняват добре (едногодишен разсад има прав ствол без клони, висок до 1 м; 2-годишното дърво трябва да бъде до 1,5 м височина и да има клонове).

Най-добре е да си купите разсад през есента. Купувайте само зонирани сортове. Разсадът, донесен от юг, ще отнеме много време, за да се аклиматизира и да се разболее.

Разсад от череши

Закупувайки разсад в специализирани разсадници, няма да останете разочаровани от избора

Дати на кацане

Черешовата новела е зонирана в Централната черноземна област, където преобладава умерено континенталният климат. При такива условия най-доброто време за засаждане би било края на септември - началото на октомври. Преди настъпването на стабилно застудяване, разсадът ще има достатъчно време, за да пусне корени надеждно.

Ако по някаква причина не сте успели да кацнете в определения период от време, не бива да рискувате. Посадените по-късно череши рискуват да умрат от замръзване. Най-добрият вариант би бил да се копае в разсада до пролетта.

Изкопайте изкоп с дълбочина 50 см и поставете дърво в него под ъгъл 450... Короната трябва да е обърната на юг. Покрийте със земя преди разклоняване и предпазете от гризачи.

Схема за копаене на фиданки

За да запазите разсад до пролетта, той трябва да бъде погребан

Процес стъпка по стъпка

 1. Ако корените на разсада са сухи, потопете ги във вода за няколко часа преди засаждането.
 2. По това време подгответе дупката, като премахнете част от почвата от нея, а останалата част съберете под формата на конус на дъното.
 3. Поставете разсада вертикално в центъра на върха на хълма. Корените трябва да лежат спретнато отстрани. Уверете се, че не са усукани и насочете право надолу.
 4. Придържайки багажника с една ръка, внимателно върнете изкопаната почва обратно в дупката.
 5. За да избегнете образуването на кухини в корените, понякога разклащайте дървото за ствола.
 6. След засаждането леко уплътнете почвата около корените и в основата на багажника.
 7. Завържете разсада за опора.
 8. Изградете кръг за поливане със земна джанта около краищата.
 9. Изсипете 2 кофи вода в полученото пространство.
 10. След като абсорбира напълно влагата, покрийте кръга на багажника със суха трева.

При правилно засаден разсад мястото за присаждане трябва да се издига на 4–6 см над земята.

Видео: засаждане на череши

Опрашители

Въпреки частичното самоплодие на Новела, тя се нуждае от опрашители. Една или две цъфтящи череши едновременно ще помогнат за формирането на по-добра реколта. Подходящи сортове са Shokoladnitsa, Griot Ostgeimsky, Vladimirskaya.

За да привлекат пчели на мястото, което ще помогне в процеса на опрашване, опитни градинари развъждат 1 супена лъжица. л. мед в 1 литър преварена и охладена вода. Цветята и пъпките се напръскват с този разтвор.

Сортове череши Шоколадница

Черешката Шоколадница е подходяща за опрашване на сорта Новела

Характеристики на грижите

Правилната селскостопанска технология ще помогне на дървото да живее дълъг живот и ще зарадва градинаря с добиви от сочни плодове.

Подрязване

Формиращата резитба се извършва веднага след пролетното засаждане или следващата пролет след есента. Ако разсадът е едногодишен, той трябва да бъде увенчан на височина 50 cm. На върха трябва да останат около 5 пъпки, които впоследствие ще се развият в клони.

При 2-годишен разсад се оформя стъбло с височина до 40 см. Всички издънки и клонки в този участък от ствола се отстраняват. За да се създаде бъдещата корона, са оставени 5-7 странични клона и централен проводник. Избраните клони се съкращават така, че основният ствол да се издига над скелетните с 20 см. По правило 4–5 клона се оставят на нива.

Разстоянието между нивата е 60–70 cm, между клоните - 50 cm.

За формираните череши трябва да се извърши изтъняване на резитбата, освобождавайки короната от клони, растящи навътре или пречещи един на друг. Трябва да използвате добре заточен градински инструмент, покрийте секциите с градинска смола.

Видео: как да режем череши

https://youtube.com/watch?v=5FuJqo8XFXc

Поливане

Зрелите черешови дървета Novella не се нуждаят от честа влага, което води до застой на вода в почвата. За плододаващо дърво се извършва най-важното поливане:

 • на последния етап от цъфтежа;
 • в процеса на плододаване. През този период се извършва и полагането на цветни пъпки от бъдещата реколта;
 • след падащи листа. Поливането преди зимата ще помогне на дървото да презимува без загуби. Трябва да се извърши, ако есента е много суха.

За поливане трябва да се оформи кръг за поливане. Това ще концентрира водата в кореновата зона и ще предотврати разпространението й по повърхността. Почвата трябва да бъде наситена на дълбочина 40-50 cm. Скоростта на поливане е приблизително 4-5 кофи на дърво. Процедурата е най-добре разделена на 2 етапа - сутрин и вечер, като се прави половината от дозата за всеки от тях.

Поливането се спира 2 седмици преди да узреят напълно плодовете.

Разсадът трябва да се обърне повече внимание. Поливането на млади животни е по-често - 4-5 пъти месечно, като се вземат предвид атмосферните валежи. Ако пренебрегнете това правило, корените могат да страдат силно от липса на влага, което със сигурност ще се отрази на здравето на дървото в бъдеще.

Поливане на разсад от череши

За да поливате череши, трябва да оформите кръг за поливане

Подхранване

Когато черешите на Новела навлязат в плодния сезон, те се нуждаят от подкрепа под формата на хранителни вещества. Те трябва да се прилагат ежегодно, започвайки от 3-тата година след засаждането. Подхранването може да бъде разделено на 3 етапа.

 1. Пролет. Като правило пролетната превръзка съдържа достатъчно азот за бърз растеж на издънките и подобрен цъфтеж. Най-добрият тор през този период ще бъде органичен. Може да се внесе за копаене по периметъра на короната или като разтвор след поливане. Количеството компост или оборски тор за едно възрастно дърво е 20 кг. Но това количество е най-добре да се раздели на 2 приложения - преди цъфтежа и непосредствено след него. Разтвор от пилешки тор се приготвя от 1 част тор и 1 част вода. Добре смесената смес се влива в продължение на 3-4 дни и след това се филтрира. Преди поливане, концентрираната превръзка се разрежда във вода в съотношение 1:10.
 2. Лято. Обикновено през този период черешите може да нямат никакви микроелементи. Техният дефицит може да бъде идентифициран по появата на листата.
  При черешите, които често страдат от липса на желязо, листата ще започнат да пожълтяват по краищата и може да се наблюдава тяхното частично обезцветяване. При липса на мед растежът се забавя, върховете на леторастите отмират, листата стават летаргични, светлозелени, с кафяви петна. При калциев глад младите листа се извиват нагоре, пребледняват, възможно е смъртта на леторастите и яйчниците.Липсата на азот води до свиване на листата, загуба на цвят. Липсващите микроелементи се въвеждат по листния метод, стриктно в съответствие с инструкциите.
 3. Есен. Тя трябва да помогне на черешата да се подготви за предстоящата зима. През този период, под изкопаването, добавете: 80 g суперфосфат, 30 g калий, 1 kg пепел.

Плевене, разрохкване и мулчиране

Плевелите и излишните коренови издънки трябва да бъдат премахнати. По този начин няма нито един шанс вредителите да се преместят от трева на дърво. Също така, черешите не се конкурират с конкурентите за влага и хранене.

Разхлабването се извършва на следващия ден след поливане или дъжд. Разбивайки получената кора, помагате на корените на растението да дишат нормално. Мулчирането има функцията да поддържа влагата в почвата. Мулчираният кръг не трябва да се разхлабва след поливане. А тревната трева под слой органично вещество не е лесно да се пробие.

Покрит с мулч багажник

Мулчирането спестява енергията на градинаря в грижата за кръга на багажника

Подготовка за зимата

Вродената устойчивост на замръзване на възрастни дървета е напълно достатъчна, за да оцелее през зимата. Ако черешите са добре поддържани и добре оплодени, те не се страхуват от студове. През зимата с малко сняг единствената необходима мярка ще бъде затоплянето на кореновата зона. За да направите това, използвайте дебел слой мулч.

За разсад стъблото и основата на скелетните клони трябва да бъдат изолирани с всякакъв материал, който позволява на въздуха да премине през него. Това могат да бъдат найлонови чорапогащи, картон или покриващ материал.

Подготовка на разсад за зимата

Подготвяйки разсада за зимата, стъблото и основата на скелетните клони се обвиват с покриващ материал

Болести и вредители

Основното предимство на черешата Novella е отличната й устойчивост на основната болест на костилковите плодове - кокомикозата.

Таблица: как да победим болести и вредители

Болести и
вредители
Характеристика
симптоми
Мерки за контрол Предотвратяване
АнтракнозаВ началото на инфекцията по плодовете се появяват тъмни петна, които растат и се покриват с розов цвят. Плодовете губят вкуса си, загниват при дъждовно време и се мумифицират при сухо време.
 1. През пролетта и есента 1% разтвор на течност от Бордо ще бъде ефективен.
 2. След бране на плодовете можете да използвате меден сулфат (100 g от лекарството на 10 литра вода).
 1. Премахнете падналите листа навреме.
 2. Изтънете короната, като смажете секциите с градинска смола.
 3. Изкопайте кръга на багажника през есента.
 4. Почистете и избелете варелите.
КрастаПлодовете се оцветяват, които с времето се напукват. По листата се появяват жълти петна, които постепенно потъмняват и изсъхват от центъра до краищата.
 1. В началото на пролетта, преди да пъпка, напръскайте черешите с 3% разтвор на течност от Бордо.
 2. На млада зеленина можете да пръскате с Horus, като приготвяте сместа според инструкциите.
 1. Съберете и изгорете засегнатите листа и плодове.
 2. Избелете стъблата.
 3. След копаене
  кръг на багажника
  третирайте с разтвор
  Бордо течност или
  меден оксихлорид.
Кластероспориумна болестНа засегнатите от болестта листа се появяват малки петънца с червено-кафяв цвят. Болната тъкан отмира и се руши. Листният лист скоро пада. В средния стадий на болестта гъбичките заразяват плодовете, превръщайки ги в изсушени топчета, които също падат.
 1. Черешите се обработват три пъти с 1% течност от Бордо: на етапа на образуване на пъпки, след цъфтежа и 15 дни след втората обработка.
 2. След падането на листа черешата се напръсква с 3% течност от Бордо.
 1. Отрежете и изгорете засегнатите клони, листа, плодове.
 2. Обработете точките на среза с разтвор на меден сулфат.
 3. Поливайте и наторявайте черешите навреме.
Черешова листна въшкаУсукани млади листа и деформирани издънки са първите признаци на заразяване с листни въшки. Листните въшки са особено опасни за младите череши. Растежът им се забавя, образуването на плодни пъпки се забавя. Дървото отслабва, става уязвимо на болести и по-лошо толерира зимните студове.Обработката трябва да се извърши преди черешовите цветове. Подходящи са Iskra, Fitoverm, Aktellik. Препаратите трябва да се редуват, тъй като листните въшки развиват имунитет към пестициди.
 1. През есента отстранете старата кора от стъблата и основите на скелетните клони.
 2. Варовик.
 3. Борете се с растежа на тревата и корените в кръга на ствола на дървото.
 4. Лекарството Oleocobrite, използвано в началото на пролетта, ще предотврати развитието на възрастни от хиберниращи съединители.
Череша
дългоносица
Вредител, зимуващ в почвата в началото на пролетта, се качва на дърво и започва да яде пъпки, пъпки, цветя, листа. В пулпата на яйчника бръмбарите прегризват хода до самата кост и снасят там яйца. Развитата ларва в незряла кост изяжда дупката и се храни с ядрото.Пръскайте с Fitoverm веднага след цъфтежа и отново след една седмица.
 1. Изкопайте кръга на багажника през пролетта и есента.
 2. Отстранете старите стволове на кората и белина.
 3. Отърсете появилите се бръмбари върху плата, разположен под дървото, и ги унищожете.
Минен
къртица
Пеперудата е нощна, така че е трудно да я забележите. Гъсеницата гризе меката тъкан на листата. На повърхността им се виждат тесни и криволичещи проходи. Започва преждевременно падане на листа. Черешата отслабва, губи устойчивостта си към болести.Можете да се отървете от гъсениците с помощта на Karbofos, Metaphos или Phosphamide. Обработката се извършва преди цъфтежа.
 1. Съберете повредени листа от заразени и съседни дървета и ги изгорете.
 2. Използвайте капани от лепило или феромони, за да уловите пеперуди.
 3. Вредителят може да бъде избит от черешата под налягането на водата.
 4. Редовното третиране на черешите с рапично масло ще намали броя на пеперудите.

Фотогалерия: по какви признаци да се определи болестта и вредителите

Прибиране на реколтата и начини за нейното запазване

Трябва да започнете беритбата веднага щом узреят повечето плодове. Обикновено първите узрели плодове се появяват от страната, която е най-добре осветена от слънцето. В средата на короната, където слънчевата светлина прониква по-зле, плодовете ще узреят малко по-късно.

Има няколко начина за събиране на череши:

 • берете плодове без резници. Такива плодове няма да продължат дълго. Те ще трябва да бъдат изядени или рециклирани възможно най-скоро;
 • колекция от череши с резници. Това, разбира се, отнема много време, но ще удължи срока на годност на плодовете. Трябва да изскубвате внимателно, за да не повредите тънките издънки;
 • изрязване на рязането с ножица. Този метод е добър за дългосрочно съхранение и е подходящ за градинари, които предлагат на пазара своя продукт.

Зрелите плодове трябва да се поставят в малки кутии на тънък слой. Поставете повредените или набръчкани плодове незабавно в отделен съд.

Охлажда се в 20При влажност над 80% черешите ще бъдат перфектно запазени почти 2 седмици. Замразяването или сушенето на плодове значително ще увеличи този период.

Сладко от череши върху хляб

Черешовите заготовки на Novella са вкусни и здравословни

Домакините ще могат да направят много различни заготовки от череши Novella за зимата. Ароматното, леко кисело сладко е може би хит на зимни събирания на чай. Сладкото има страхотен вкус. Компотът ще зарадва любителите на готини напитки, а тези, които го харесват горещо, ще оценят ликьора.

Отзиви за череша Новела

Купих си друг устойчив сорт - Новела. Според характеристиките не е лошо и засега блести от здраве.

Андрий

Новелата е енергична и не се развива бързо. Основното предимство е високата зимна издръжливост на дървесината. Цветните пъпки замръзват повече. Плодът е доста черешов на външен вид, размер и вкус. Дори пресни, можете да "кълнете", но по-добре - за обработка. Сортът е относително устойчив на кокомикоза, но монилиоза "kotsat".

АлександърР

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1148&start=1305

Нашата Новела зимува без проблеми (област Тула), въпреки че през зимата сме имали зими със силни студове и размразявания, но всеки сезон събираме прилична реколта от големи, богати и тъмни череши.Ние не извършваме никакви лечения срещу заболявания. Нашите череши нямат кокомикоза (лятно падане на листа), въпреки че черешите на нашите съседи започнаха да болят.

Николаевна

http://otzyvy.pro/reviews/otzyvy-vishnya-novella-109248.html

Черешата Novella, която прилича на булка в бяло облекло, украсява градината през пролетта, а в средата на лятото радва със сочни и вкусни плодове. От плодовете можете да направите много прекрасни заготовки за зимата. Предприемчиви градинари, които продават череши на пазара, също са харесали Novella. Има добро качество на съхранение и перфектно издържа на трудностите при транспортиране.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.