Сорт Шоколадница - сладка царица череши, отглеждане и особености в грижите

Черешата се отглежда успешно в различни почвени и климатични условия в Русия, Украйна, Беларус. Тази култура се отличава с добра зимна издръжливост, ранна зрялост, годишен добив, ранно узряване на вкусни и здравословни плодове. Черешовите дървета са много декоративни и са добри медоносни растения. Един от модерните и перспективни сортове е Шоколадница.

Историята на произхода на сорта Шоколадница

Сортът череша Шоколадница е отглеждан преди повече от 20 години от специалисти от Орловския клон на Всеруския изследователски институт по отглеждане на овощни култури чрез кръстосване на два сорта джудже: Любская череша и Черешови череши Потребителски стоки в черно. През 1996 г. сортът е включен в Държавния регистър на развъдните постижения на Русия. Името на сорта се определя от тъмно бордо с кафеникаво сянка плодов цвят и високия им вкус.

Шоколадница е зонирана за отглеждане в Централната и Централна Черноземна област на Русия (в Москва, Рязан, Смоленск, Тула, Брянск, Владимир, Иваново и Калуга).

Череша Шоколадница

Името Шоколадница получи името си от тъмно-бордовия цвят на плодовете.

Описание на сортовете череши Шоколадница

Черешката Шоколадница принадлежи към средно големи сортове. Височината на дървото обикновено не надвишава 1,8–2,5 м. Всяка година разсадът нараства на 60–70 см височина и достига максималната си височина до 3-4 години.

Черешово дърво Шоколадница

Ниско и компактно дърво Shokoladnitsy заема малко място на площадката и е декорация на градината

Кореновата система на черешата е много развита и се състои от основни (вертикални) корени и допълнителни (хоризонтални), образувани от млади издънки. Дълбочината на вертикалните корени е от 2 до 4 м. Основната маса обаче лежи близо до повърхността, на дълбочина 0,5–0,75 м. Това свойство трябва да се вземе предвид при обработката на почвата и напояването.

Короната на дървото се разпростира, с форма, близка до обърната пирамида. Различава се по компактност и средна плътност на клоните. Разположението на клоните е право нагоре, така че те не падат на земята под тежестта на плодовете. Багажникът и клоните на черешата са кафеникави, младите издънки са светлозелени. Листата са конични, матови, тъмнозелени.

Цъфтящ черешов клон

През пролетта розовите и бели черешови цветове придават на градината специална красота

Шоколадница цъфти в началото до средата на май, в зависимост от района на отглеждане и метеорологичните условия. Цъфтежът продължава 2-3 седмици. Съцветията на чадърите са доста големи, всеки с по 3-4 бяло-розови цветя.

Черешата узрява до средата на юли. Първата реколта от плодове може да бъде получена в рамките на 4 години след засаждането. От едно възрастно дърво се събират 10–12 кг череши.Плодовете са големи, тъмно бордо на цвят, с плътна обвивка, тежаща средно 3,5–4 г. Пулпът е със средна плътност, сочен и ароматен. Костите са добре отделени от плода. Черешата от този сорт превъзхожда на вкус много подобни сортове. Вкусът на плодовете е сладък с леко забележима киселинност (съдържание на захар е 12%). Леката горчивина във вкуса напомня, че Шоколадница е четвърт череша.

Шоколадовото момиче е източник на полезни за организма вещества, включително елементи, които подобряват състава на кръвта: мед, кобалт, желязо. Черешовите плодове се считат за диетичен продукт; препоръчват се дори на хора с храносмилателни проблеми. А черешовият сок перфектно ще утоли жаждата ви и ще увеличи апетита ви.

Черешов клон със зрели плодове

Първата реколта на Шоколадовото момиче се появява на 4-та година от живота

Предимства и недостатъци на сорта

Основните предимства на Cherry Shokoladnitsa:

 • устойчивост на замръзване (до -35 ° C);
 • устойчивост на суша;
 • висок стабилен добив;
 • ранна зрялост и редовно плододаване;
 • вкусови и диетични качества на плодовете;
 • самоплодност.

Основни недостатъци:

 • чувствителност и слаба устойчивост на гъбични инфекции (кокомикоза и монилиоза);
 • кратък срок на плододаване - 15-17 години.

Черешово засаждане

Преди да започнете да засаждате разсад от череши, трябва да изберете място, където дърветата да растат през следващите 15-20 години. Пространството трябва да бъде без стръмни склонове и низини, в които може да се натрупват вода и студен влажен въздух, добре осветени, слънчеви, отворени, тъй като дори леката сянка влияе зле на добива и качеството на плодовете. Препоръчително е за засаждане да изберете южната или югозападната част на обекта със защита на младите дървета от студени ветрове (това може да бъде ограда или стопански постройки).

Нивото на подпочвените води не трябва да надвишава 1,2–1,5 m.

Избор на място за череши

За черешите трябва да изберете равномерно, добре осветено място.

Почвата

Всички костилкови плодове, включително черешата от Шоколадница, се развиват добре и се развиват на рохкави почви (песъчливи и глинести) с достатъчна аерация. Ако почвата на площадката е тежка, „запушена“, тя трябва да се олекоти чрез добавяне на торф или пясък. Преди засаждане трябва да обърнете внимание и на киселинността на почвата (pH). За отглеждането на череши той трябва да бъде в диапазона от 6,5–8,5.

Ако почвата е кисела, добавете дървесна пепел (700–800 g / 1 m²) към нея преди засаждане.

Време

За засаждане на разсад Шоколадница са подходящи както пролетни, така и есенни периоди. В южните райони началото на есента се счита за най-оптимално. В умерените региони засаждането е най-добре в средата на април. Разсадът, подготвен за засаждане, трябва да бъде здрав, с еластични еластични клони и развита коренова система. Оптималната височина на растението е около 70 cm.

Разсад от череши

Разсадът на череша трябва да бъде здрав, с твърди еластични клони и гладка кора

Разстоянието между дърветата трябва да бъде най-малко 2,5 м, а между редовете - най-малко 3,5 м. След маркиране на мястото се подготвят ями за засаждане. За плодородна почва размерът на ямата е 70x70 cm, дълбочината е 40-60 cm.

Ако почвата е бедна, недостатъчно плодородна, тогава размерът на дупката трябва да се увеличи с 50%.

Процес на засаждане стъпка по стъпка:

 1. Изкопайте дупка с необходимия размер. В този случай навийте горния плодороден слой земя (около 20 см) до ръба на ямата.
 2. Смесете равномерно органични и минерални торове в състава: 2-3 кофи изгнил оборски тор или компост, 1 кг дървесна пепел, 100 прости суперфосфата, 80 г калиев сулфат на ямка.
 3. Разхлабете дъното на дълбочина 8-10 см и навлажнете почвата с 10 литра вода със стайна температура.
 4. След като водата се абсорбира, сложете минерално-органичния субстрат и почвата от обработваемия слой в ямата на слоеве. Запълнете дупката не повече от 2/3. След това разбъркайте добре цялата почвена смес и я уплътнете леко.
 5. Забийте здраво бъдещата опора на разсада в центъра на ямата - кол в диаметър 5–7 cm и дълъг 130–150 cm.Това трябва да се направи непосредствено преди засаждането на разсада, а не обратното.
 6. Оформете малка могила пръст около опората.
 7. Преди да засадите разсад, трябва да отрежете всички счупени, изгнили и плесенясали корени.
 8. Поставете релса през ямата. Опрете разсада към опората по такъв начин, че мястото на присаждане, което се откроява отвън с малък извивка на стъблото, да е на 5–8 cm над повърхността на почвата.

  Засаждане на разсад

  Разсадът трябва да се постави в дупка, така че мястото на присаждане да е на 5–8 см над повърхността на почвата

 9. Внимателно разнесете и разпространете корените на разсада надолу по могилата.
 10. Постепенно покрийте корените с останалата почва от сметището, като периодично я уплътнявате.
 11. Когато корените са около 15 см покрити с пръст, е необходимо дървото да се полива обилно с вода и да се запълни дупката със земя до върха.
 12. Мулчирайте почвата около разсада с торф или хумус със слой от около 10 cm.
 13. Внимателно завържете засаденото дърво за опората.

Опрашители

Шоколадница принадлежи към самоплодни (самоопрашени) сортове, т.е. плодник се образува дори при отглеждане на едно дърво. Опитните градинари обаче стигнаха до заключението, че черешите, растящи до нея или други сортове сладки череши, допринасят за увеличаване на добива. Най-ефективно е да се използват череши Turgenevskaya, Vladimirskaya, Lyubskaya, Sklyanka, а също и череши Griot, които цъфтят едновременно с Shokoladnitsa като опрашители.

За районите на Урал и Сибир уралската рубинова череша се използва като опрашител.

Видео: как правилно да засаждаме череши

Особености на отглеждане и грижи за череши от сорта Шоколадница

За нормално развитие и устойчиво плододаване дървото се нуждае от редовно поливане, периодично подхранване и поддържане на короната в правилно състояние чрез подрязване.

Поливане

За правилното поливане се образуват две плитки бразди: една на разстояние 0,5 м от багажника, втората на 0,5 м от първата. Налейте 30-40 литра вода под едно дърво.

Поливането се извършва преди изгрев или след залез слънце. Когато цялата влага се абсорбира в почвата (след около половин час), повърхността на земята около дървото се разхлабва и мулчира с торф, дървени стърготини или компост. По правило само за един сезон се изискват четири обилни поливки: по време на залесяването на плодовете, в края на юни, около 2 седмици преди пълно узряване на плодовете и 1–1,5 месеца преди очакваната слана (поливане през зимата).

При дъждовно и студено лято поливането се регулира според времето.

Образуване на близкостеблени кръгове за поливане на череши

Водата не трябва да се излива под корена, а в специално оформени канали или вдлъбнатини

Подхранване

Ако при засаждането на разсад ямките за засаждане са били подготвени правилно (с въвеждането на всички необходими торове), то през следващите 2-3 години торенето може да бъде пропуснато. В процеса на хранене на череши почвата се разхлабва в стволовия кръг. Това се прави, за да може кореновата система на дървото да получи достатъчно въздух. Под младите разсад почвата се разхлабва поне веднъж седмично. Също така е необходимо внимателно да се почисти пространството под черешите от плевели и да се предотврати тяхното размножаване.

Таблица: минерални и органични торове, използвани за подхранване на череши

месечен цикъл
хранене
Хранене с корени (в кръга на багажника)Листно
подхранване (пръскане)
минерален торорганичен торминерал
тор
органични
тор
Количеството тор на дърво
Март-
април
урея
до 25 g на 1 m²
изгнил компост
(тор) 5–8 л
Започнете
юни
урея
15 g
за 5 литра вода
Средна
юни
обикновен
суперфосфат
250 g за 35 l вода
калиев хлорид
150 г в 35 л вода
дървесна пепел
1 супена лъжица за 1 литър вода
Септемвриобикновен суперфосфат
75 g
калиев хлорид
30 g
изгнил компост
(тор) 3-4 кг / 1 м²
дървесна пепел
1 л / 1 м²

Подготовка на черешови дървета за зимата

Подготовката за студено време включва няколко етапа:

 • през есента, след падането на листа, кръгът на ствола трябва да се почисти от плевели, паднали листа и остатъци от растителни остатъци.Почвата трябва да се разхлаби добре и да се покрие с мулч със слой 5-7 см. Могила хумус или натрошен торф трябва да се излее около ствола;
 • стволът се вароса с воден разтвор на гасена вар до точката, в която започва разклоняването. Това ще изплаши гризачите, които обичат да пируват в дървесината на овощните дървета. За да се засили ефектът, към състава за избелване се добавят канцеларски лепило и меден сулфат;
 • след това основата на багажника се обвива с всякакъв дишащ материал на няколко слоя (чул, покриващ материал за легла);
 • когато падне сняг, той се загребва до дървото, образувайки преспи. Тъй като утихва, той се актуализира няколко пъти през зимата;
 • младите разсад могат да се поставят върху подходяща картонена кутия, като запълват празното пространство вътре с дървесни стърготини, слама, смачкана хартия.
Избелването на багажника е необходимо средство за защита на черешите от гризачи

Стволовете на черешовите дървета са варосани до точката, в която скелетните клони започват да растат

Болести и вредители по черешите

С всички високи качества на черешите на Шоколадница, предразположението на дърветата към гъбични инфекции с кокомикоза и монилиоза е доста сериозен недостатък на сорта.

Таблица: болести и вредители на череши Шоколадница

Болест или
вредител
Външни проявиКак да се справим с проблема
КокомикозаОтгоре листната плоча е покрита с малки точки, отдолу - с непрекъснат тънък слой от розов цвят, подобен на паяжина. Тогава засегнатите листа пожълтяват, изсъхват и падат.
 1. Неразкъсаните пъпки и листа се напръскват с железен витриол (170 g на 5 l вода).
 2. Ако се наблюдават признаци на заболяването през лятото, използвайте Horus, Topaz, Skor с интервал от около месец, с изключение на 3 седмици преди и след плододаването.
МонилиозаКлоните и листата почерняват, сякаш изгарят. След това тези области са покрити с малки подутини с цвят на маслина. На плодовете - подобни израстъци, само сиво-черни. Засегнатите череши бързо гният и се ронят.
 1. Преди и след цъфтежа, черешите се напръскват с нитрафен, Oxyhom, Kuprozan, течност от Бордо и меден сулфат. Концентрация на разтвора - не повече от 2%.
 2. След прибиране на реколтата, нанесете HOM (меден оксихлорид), Phtalan.
АнтракнозаПо зелените череши се появяват по-светли участъци, които след няколко дни се трансформират в кафяви петна, покрити с цъфтеж на розово. При сухо време такива череши изсъхват бързо, при дъждовно време изгниват.
 1. Устойчивостта на гъбички се повишава чрез варосане на череши с вар с добавяне на меден сулфат всяка пролет и есен.
 2. Поливане с разтвор на калиев нитрат (70 g на 10 литра вода). Такова подхранване се извършва преди появата на листа върху черешите.
 3. Лекарството Poliram е ефективно срещу антракноза. Неотворените пъпки и яйчниците се напръскват с 0,2% разтвор веднага след цъфтежа. След 2 седмици се провежда друго лечение.
КрастаПо листата и плодовете се появяват бързо нарастващи петна от блатен или кафяв цвят, леко груби на допир. Тогава повърхността им е покрита с пукнатини.
 1. Кръгът близо до стъблото се напръсква с нитрафен, преди да се отворят листните пъпки.
 2. Цъфтящите листа се третират с 1% разтвор на течност от Бордо. Процедурата се повтаря 12-15 дни след плододаването.
Лигав
трион
Подобни на пиявици ларви „изстъргват“ тъкан от горната страна на листната плоча. Листата изсъхват и окапват. След това трионът преминава към плодове, увреждайки кожата.В случай на масово поражение (ларвите повреждат един лист от 10 или повече) се използват инсектициди - Fufanon, Kemifos. В по-леки случаи те се справят с разтвор на натриев хлорид или сода за хляб (30 g на 1 литър вода).
Листна листна въшкаМалки насекоми от вар, бледозелен или черно-кафяв оттенък се заселват по върховете на леторастите, като изсмукват соковете от младата зеленина. Листата се свиват в тръба, кафяви, падат.
 1. Не се увличайте с азотсъдържащи торове.
 2. Народно лекарство - настойки от суха портокалова кора, тютюневи листа, листа от всякакви силно миришещи растения, люти чушки. За да задържите продукта по-дълго на дървото, добавете малко сапунени стърготини.
 3. Обработка с инсектициди (Fitoverm, Aktara, Inta-Vir, Iskra-Bio).
Череша
летя
Най-голяма вреда причинява ларвите, които ядат месото на черешите отвътре. Плодовете стават кафяви, стават воднисти и придобиват неприятна миризма.
 1. В средата на май и началото на юни, когато възрастните са най-активни, черешите се напръскват с всякакъв инсектицид, който унищожава летящи насекоми - Мълния, Искра, Карате, Инта-Вир.
 2. През есента почвата под дървото се разхлабва старателно, за да унищожи ларвите на вредителите.

Фото галерия: болести и вредители, застрашаващи череши

Формиране на черешова корона Шоколадница

За пълното развитие на дърветата и получаване на стабилни високи добиви, черешовата корона трябва да бъде правилно оформена. Подрязването на черешите се дели на формиращо, изтъняващо, подмладяващо и санитарно.

Формиращата и изтъняваща резитба на черешовите дървета се извършва в началото на пролетта, през март-април, преди разпадането на пъпките и началото на соковия поток. При отрицателни температури на въздуха обаче трябва да се въздържате от рязане. Целта на процедурата е да стимулира дървото активно да отглежда нови издънки. За да направите това, страничните клони се изрязват на една трета от дължината. 3-4 от най-силните клони се съкращават до последния добре развит клон, растящ нагоре под лек ъгъл на издънка. Минималната дължина на клоните, които трябва да се режат, трябва да бъде около 55-60 см. Много къси клони не се пипат.

Млад черешов разсад се подрязва веднага след засаждането. Страничните клони се съкращават с около една трета. В този случай основният издънка трябва да бъде с 10-15 см по-висок от точката на растеж на горната част на страничните.

При оптимален годишен прираст от около 30-40 см при сортовете храстови череши обикновено се извършва само изтъняване с режещи клони на пръстен. Не се препоръчва съкращаване на едногодишни клонове, тъй като това ще загуби много генеративни пъпки.

Целта на санитарното подрязване на черешите е да се премахнат стари, сухи, мъртви, счупени и болни клони, както и тези, насочени към вътрешността на короната или преплетени помежду си. Санитарното подрязване може да се извършва както в началото на пролетта, така и през есента след прибиране на реколтата. Излишните клони трябва да се режат възможно най-близо до точката на растеж, без да се оставят "пънове".

Подрязване на череша

При санитарна резитба се отстраняват стари, повредени клони, растящи вътре в короната

За да се избегнат повреди по клоните и последващото им заболяване, всички операции по подрязване трябва да се извършват с чисти, добре заточени градински инструменти. Секциите трябва да бъдат внимателно обработени с градински лак, цинобър или маслена боя.

Тъй като сортът Шоколадница дава обилен растеж на корените, той трябва да бъде премахнат, като се изрежат издънките възможно най-близо до корените.

Инструмент за подрязване на череши

За подрязване на плодно дърво е необходим чист, остър инструмент

Видео: подрязване на череши

Отзиви

Много обичам черешата на Шоколадница, защото е много удобно да се прави сладко от череши от тъмните му, почти черни плодове. Костилката е перфектно отделена от пулпата, а зрънцето е спретнато и не се деформира. И вкусът й е приятен, не кисел "извадете си очите", а по-близо до сладък. Дори сурово е напълно възможно да се яде. Дървото понася зимата доста комфортно, не изисква допълнителен подслон, но е податливо на някои болести. Кокомикозата и монилиозата се отразяват зле на нея. Но сега има голямо количество торове и лекарства за растения, използвам Horus и съм забравил за черешовите болести. Най-хубавото от всичко е, че Шоколадница расте на не твърде влажни почви, на слънчеви, не особено проветриви места, така че има смисъл жителите на сухи и спокойни региони да обърнат голямо внимание на този сорт.Също така дървото се нуждае от редовно подрязване и оформяне на багажника, а младите издънки наблизо трябва да бъдат премахнати непременно, в противен случай може да се превърне в храст и да подивее. Сортът е самоплоден, но черешата от сорта Владимирски, който расте наблизо, увеличава добива впечатляващо, т.е. повторното опрашване в полза на Шоколадница.

аноним_6970http://www.critman.ru/reviews/vishnyashokoladnitsa/otziv_vishnyushokoladnitsaochenlyublyu_438.html

Шоколадница е частично самоплоден сорт. За увеличаване на добивите е необходим опрашител. Като опрашители за Shokoladnitsa, можете да използвате Turgenevka, Studencheskaya, Lyubskaya и други сортове, които съвпадат с Shokoladnitsa по отношение на цъфтежа.

Андрейhttps://www.greeninfo.ru/fruits/cerasus_vulgaris.html/Forum/-/tID/3765

Малко дърво до 2–2,5 м, самоплодно, средно узряващо, със собствени корени. Плодовете са около 3,5 г, почти черни. Дегустационен резултат - около 4 точки. Камъкът е доста голям. Предимства: зимна издръжливост, производителност, самоплодност. Недостатъци: податливост на кокомикоза и монилиоза. От 5 клонки-разсад, закупени под името Шоколадница, две са пуснали корени.

Gloria52http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=14968&st=270

Най-добрият процент на оцеляване и висок добив от черешата Shokoladnitsa демонстрира у дома - в централния регион на Русия. Но ако изберете правилното място, подготвите почвата и правилно се грижите за реколтата, тогава можете да получите добри реколти в други области.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.