Сортове и видове череши: техните характеристики за различни региони на Русия и Украйна

Черешовият цвят през пролетта е незабравима гледка. Бяло-розов облак като магическа визия очарова собствениците на вили и дава надежда за богата реколта през лятото. За да се сбъднат очакванията, производителят трябва да избере подходящите сортове за своята климатична зона.

Съдържание

Класификация на черешите по метод на опрашване

Когато купувате разсад, трябва да знаете, че обилният цвят сам по себе си не гарантира добра реколта. Без опрашване по-малко от 20% от цветята ще достигнат етапа на плододаване. Плододаване над 50% може да се получи само със сдвоен опрашител. В зависимост от вида му се разграничават две големи категории череши: самоплодни и самоплодни сортове.

Самоплодното е видът кръстосано опрашвани култури, който е способен да дава плодове само когато е в съседство с растение от друг сорт, което играе ролята на опрашител.

Самоплоден е сорт, за който близко растящо дърво от същия сорт може да се превърне в опрашител.

И за двете категории има правило за засаждане на дървета в масиви от три или четири парчета, за предпочитане цяла градина. За дузина самоплодни дървета от същия сорт се препоръчва да се вземе поне едно растение от различен сорт със същия период на цъфтеж. В този случай, поради попадането на цветен прашец от различен сорт върху плодника на цвете, ще получите максималния брой яйчници (нормата за самоплодни сортове е опрашването до 40-50%, с други сортове - С 10-15% повече).

Самоплодните сортове череши включват следното:

 • Апухтинская;
 • Любская;
 • Загоревская;
 • Шоколадово момиче;
 • Булатниковская;
 • Брюнетка;
 • Младежта;
 • Assol;
 • Волочаевка;
 • Памет на Йеникеев.
Череша Любская

Череша Любская е типичен представител на самоплодни сортове

Смята се, че самоплодните сортове са самодостатъчни и не изискват нито насекоми, нито кръстосано опрашване, нито се страхуват от студено време или гореща топлина. Това отчасти е вярно. На практика градината дава плодове по-богато там, където се разрежда с друг сорт.

Избор на сортове за Московския регион и Северозападния регион на Русия

Климатичните условия на Московска област и Северозападния регион (Санкт Петербург, Псков, Калининград, отчасти Карелия) са сходни през прохладното лято и относително топлите зими, когато температурата не пада под -120В. В същото време на земята се създава снежна възглавница през зимата, която предпазва корените на растенията от замръзване. Въпреки това сортовете, отглеждани в южната зона, тук няма да пуснат корен поради чести дъждове, недостатъчно лятно слънце и студове в началото на пролетта.Ето защо е важно да изберете растения, подходящи за вашата климатична зона.

Предимства на маломерните сортове

За региони с прохладен летен климат е по-добре начинаещите градинари да избират маломерни сортове череши. Височината на такива дървета няма да надвишава 2,5 метра. Те дават не по-малко от високите си роднини, но ползите от отглеждането и грижите за тях може да са много за предпочитане, особено за летните жители с ограничена земя.

Ето само няколко от тях:

 • Нискорастящите храсти достигат по-бързо етапа на плододаване.
 • Ниските храсти заемат по-малко място за засаждане: там, където се побират три маломерни, един висок може да пусне корени.
 • По-лесно е да се грижите за ниско дърво, да правите санитарна резитба и да правите пролетно-есенно пръскане.
 • По-лесно е да се берат плодове от дървета с височина 2–2,5 метра.
 • Клоните на нискорастящите череши практически не се страхуват от ветровито време: през зимата се чупят по-рядко, през пролетта ще летят по-малко цветни стъбла.
 • Корените на ниските дървета не достигат подземни подпочвени води, което означава, че не са застрашени от преовлажняване и гниене.

Всички тези атрактивни характеристики правят черешата джудже една от най-популярните култури в региона.

Чери Булатниковская

Плодовете на черешовите плодове Bulatnikovskaya имат маса 3,2 грама и дегустация 3,9

Нискорастящи самоплодни сортове

Има много от тях. Често това са сортове, които растат като храсти, с няколко скелетни клона. Като правило всички те имат отлични добиви още през третата година след вкореняване, а присадените екземпляри - на следващата година след пъпките. Има хибридни сортове с череши, има чисто черешови сортове. Обединява ги едно нещо - зонова адаптивност към метеорологичните условия с относително хладно лято и дълга пролет.

Най-популярни култури:

 1. Любская. Сортът е рано узряващ. Той е в държавния регистър на черешовите култури от 1947 година. Той получи широко разпространение едва през 80-те години на XX век. Вкорени се почти навсякъде: в северозападните региони на Русия, Московска област, Поволжието, Република Адигея, Ростовска област, в Кавказ. Има разпръскваща корона. Средно големи плодове с тегло до 5 грама с тъп връх. На вкус е кисел. Пулпът е сочен и нежен. Костта се отстранява лесно. Среден добив, до 6 кг от петгодишно растение. Плодовете са добри за приготвяне на сокове, компоти, конфитюри.
 2. Апухтинская. Той е устойчив на замръзване средно късен сорт. Плододаването е богато. В региона на Средния Запад на Русия се отглежда като храст с няколко ствола. Има резистентност към кокомикоза. Непретенциозен към условията на отглеждане. Зреят доста големи тъмночервени плодове, които имат леко изразена форма на сърце. Плодовете са сладки, но с горчив послевкус. От петгодишно дърво се събират 9-12 кг плодове.
 3. Младост. Сортът съществува от 1993 г. и е резултат от кръстосването на Владимирската череша и Любская. Дървото проявява умерена устойчивост на кокомикоза. Характеризира се с висока адаптивност към зимните температури. Плододаването започва на четиригодишна възраст на клони на същата възраст. Яркочервените плодове, узряващи през юли, тежат до 5,3 грама. Кръгла форма, кисел вкус. Костта се отстранява свободно. Плодовете се използват широко за опазване. По отношение на добива сортът е доста плодороден с годишна честота.
 4. Тургеневка, или Тургеневская. Черешата е позиционирана като средно късна и частично самоплодна. Вписан е в регистъра на овощните култури през 1979 г. за разпространение в централните региони на Русия. Утвърдил се е като устойчив на замръзване, но реагира слабо на пролетни студове. Дава реколта едва през петата година, се характеризира като много продуктивна култура. От възрастно растение се получават до 25 кг плодове. Сладки сърдечни плодове с тегло 5 грама или повече се събират в началото на юли. Има лесно отделяща се кост.
 5. Бистринка. Съществува от 2004 г. и се позиционира като средно узряващ сорт. Получи широко разпространение в централната зона на Русия.Плододаването идва през четвъртата година. Тъмночервените плодове имат сладко-кисел послевкус. Тегло - от 3,0 до 3,6 грама. Животновъдите отбелязват неговата висока устойчивост на замръзване и силна устойчивост на болести и вредители.
 6. Загоревская. Черешата е създадена специално за зоната на Москва и региони с подобен климат. Зимоустойчивостта е добра, но пролетните студове в почвата могат да увредят цветните пъпки. Тогава съществува риск от намаляване на добивите под средните стойности. Плодовете узряват в края на юли при миналогодишния растеж. Теглото на плодовете варира от 3,0 до 3,5 грама. Цветът е кестеняв, почти кафяв, формата е закръглена. Те се използват както за прясна консумация, така и за консервиране.
 7. Шоколадово момиче. Частично самоплодна култура. Получено от селекционерите на Oryol чрез пресичане на Cherry Consumer goods и Lyubskaya. Обратното броене продължава от 1996 г. Короната на дървото е доста разклонена, като обърната пирамида, която не позволява на клоните да докосват почвата. Тази функция намалява риска от улавяне на бактериални болести или вредители от земята. Сортът е устойчив на кокомикоза. Сезонът на плододаване включва петгодишни растения, които успешно дават реколта за 15–20 години до 20–25 кг на дърво. Плодове с тегло до 4,5 грама. се отличават със сладък вкус и нежна каша. Съдържание на захар до 12,4%.

Фото галерия: самоплодни сортове череши

Собствениците на нискорастящи самоплодни череши са много доволни от избора си.

Отзиви

Моята възторжена похвала за сортовете Молодежная и Шоколадница. Използвам сорта Владимирская като опрашител за тях. Всички те са самоплодни, маломерни. Плодовете са вкусни, размерът е голям. Съревноваваме се със златинките, които ще се хранят по-бързо. Но миналата година имаше повтарящи се студове, така че Шоколадница даде минимална реколта. Но младежта беше цялата в плодове.

Ирен Гордееваhttps://www.asienda.ru/post/41483/

Имам две дървета Тургеневка. Тя дава плодове вече трета година. И тя започна да дава плодове на петата година. Няма да получим достатъчно от тази череша. Зимоустойчив, доста устойчив на кокомикоза и монилиоза, въпреки че не го оставяме без лечения. Големи, ароматни плодове с тъмно черешов цвят. Отлично сладко, прекрасни компоти, идеални за замразяване за зимно ползване. И колко е продуктивен! Ако до Тургеневка има добър опрашител и това може да бъде всяка череша или череша Любская, тогава реколтата в Тургеневка е такава, че клоните падат на земята. Тя има особеността на цъфтежа и прибирането на реколтата с гирлянди.

Applehttp://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1148&start=900

Високи и средно големи сортове

Както подсказва името, тези дървета са високи, започват от 3 метра, а понякога надвишават 7-8 метра.

Тази група включва:

 • Робин, сорт със сферична корона и плод с тегло 3,5-4 грама;
 • Асол, която получи дегустационен резултат от 4,7, потвърждаващ яркия вкус на плодовете си;
 • Гриот Московски, череша с тъмночервени плодове, специално зонирана за Средния Запад на Русия;
 • Играчка, устойчива на зима и устойчива на суша череша, плодовете на която имат деликатен вкус и сочна каша.

Най-известният сорт е Владимирская череша.

Череша Владимирская

Тази легендарна култура заслужава своя глава. Има версия, че сортът, много обичан във Владимир, и в Псков, и в Москва, е донесен в Русия от скитащи монаси от южните страни. В продължение на няколко години учени-аграрии се бориха да приспособят това зрънце към суровите условия на страната. И те го направиха!

Зрънцето, зонирано под централните и северозападните области, регионите Волго-Вятка и Централната черноземна земя, съществува в селекционните анали от 1947 г.През следващите години на базата на сорта Владимирская се отглеждат нови дъщерни череши, като Избилецкая, Вязниковская, Доброселская, Горбатовская, Морозовка, Украинка и други. Терминът "Владимировская" започва да се прилага и за тях, като по този начин се превръща в името на цяло семейство череши.

Град Владимир изпитва особена любов към черешите от този сорт. Той е символ на богатство, плодородие и просперитет. През 2014 г. жителите на града, в знак на уважение към плодовете, които дават солидна порция витамини на масата, издигнаха художествена скулптура в нейна чест на централния булевард на града.

Паметник на Владимирската череша

Черешовият паметник във Владимир се намира на хълма Спаски и е част от наблюдателната площадка (открита през 2014 г.)

Дървото може да бъде многостеблено храстче или стандартно стъбло с височина от 2,5 до 5,5 метра. Отнася се за сортовете в средния сезон. Присадените растения са готови за плододаване през втората или третата година след вкореняването. Сортът е относително зимоустойчив, но само за зони със зимни температури, които не падат под -25относно ОТ. Слана над -30относно С ще убие генеративни пъпки. Плододаването в зоните на отглеждане се отбелязва като постоянно високо - до 25 кг плодове от всеки храст.

Сортове, районирани за Украйна, средна и долна Поволжия

Разбира се, не трябва да се правят твърде категорични разделения между условията за отглеждане на череши в Централния окръг на Русия и регионите на Поволжието и Украйна. И там, и тук има подобни характеристики на климата с променливи суши и дъждове. Така че, всички гореспоменати ниско растящи сортове са подходящи за района на Москва, и за Волгоград, и за Киев.

Шпанка Брянская

Шпанка Брянская - един от представителите на семейство Шпанка

Сунк семейство

Регионът, разположен в по-южните ширини от Московския регион, има свои специфични разновидности. На първо място, това е черешата Шпанка (Украйна). Spunk е името на цяло семейство череши, което съдържа следните сортове:

 • Шпунк Брянск. Черешата се счита за ранен сорт. Неговите заоблени плодове с тегло до 4 грама и мека кремообразна каша са много транспортируеми и са отлични за обработка. Добивът достига 30-40 кг плодове от едно дърво.
 • Донецк шпанку, сорт за ранно узряване, устойчив на атмосферни условия. Сортът Донецк е резултат от кръстосване на череши Валери Чкалов и Дончанка. Дървото навлиза в плодова зрялост за 3-4 години и носи много прилична реколта - 45-50 кг плодове. Размерът е голям, може да достигне 8-10 грама.
 • Shpanku Kursk, който дава плодове с интересна леко сплескана форма, но с малки размери - до 2,5 грама. Сортът е самоплоден, поради което няма да даде реколта без опрашител.
 • Shpanku едроплодна, способна да понася перфектно суша и слана. Плодовете с тегло до 7 грама са идеални за консумация в прясно състояние.

Фотогалерия: семейство Черешови

Недостатъците на семейство Шпанка включват преди всичко техния висок растеж - до 6 метра. Това е неудобно както при пръскане на дървото срещу вредители, така и при бране на плодове. Други недостатъци включват ниска самоплодност и трудна резитба.

Отделен ред трябва да бъде подчертан от джуджето шпунк. На първо място, поради факта, че поради малките си гени не достига декларираната височина от 6 метра, а само до три метра. В същото време той не подлежи на замръзване и може да понася студове до 250В. Тези качества позволиха на сорта да се адаптира към топлите зони на Московска област и северозапад. Плододаване от петата година от живота. Устойчив на гъбични заболявания. В добри години той дава до 35 кг плодове на храст.

Естрадна среща

Тази череша също е от украинска селекция. Приет за разплод през 1966г. Дървото има няколко скелетни ствола с височина до 2,5 метра. Сферичната компактна форма на короната ви позволява лесно да берете плодовете.

Срещата принадлежи към ранните сортове. Тъмночервените плодове с тегло около 10 грама узряват през втората половина на юни. Вкусът е сладък, десертен. Съдържанието на захар е доста високо - 11,6%. Добивът от един възрастен храст надвишава 20 кг.

Черешна среща

Големите плодове от срещата череша могат да достигнат маса от 10 g

Избор на сортове череши за Сибир и Далечния изток

Климатът на Сибир и Далечния изток с дълги зими и кипящи летни месеци е оставил своя отпечатък върху отглеждането на череши.

Основното правило при избора на сортове за този регион е да се помни, че сортове с дълъг вегетационен период са неподходящи в Сибир. Те просто нямат време да преминат през целия цикъл на растеж през краткото лято от май до август и да заминат неподготвени за зимата.

Според метода на закрепване към клоните, сортовете, районирани за студен климат, се разделят на класически и филц. Класическите имат дръжка от 3 до 5 см. При филцовите не надвишава 1 см.

Класически сортове

Културите, способни бързо да завредят и узреят за кратък период от вегетацията, се ползват със специални предпочитания при избора между сибирци и Далечния изток. Сред тях са сортове като:

 1. Курил. Храстът не надраства 1,5 метра височина. Влиза в фаза на плододаване от 9-годишна възраст. Средна зимна издръжливост, понася студове до 200В. Цъфти в края на май. Плодовете са малки, горчиви на вкус. Най-добрият метод за готвене е консервирането.
 2. Алтайска лястовица. Нискорастящ храст с гъста, но компактна корона. Необходима е резитба, в противен случай прерасналата зеленина няма да позволи на плодовете да се развиват нормално. Средно големите плодове със сладък вкус са отличен деликатес, както пресни, така и приготвени. Узрява през втората половина на юли.
 3. Сахалин. Супер устойчив на зима сорт, способен да издържа на студове до -400В. Не изисква специални условия за отглеждане или подслон за зимата, с изключение на естествена снежна преспи. Добивът е достатъчен, за да се получат до 9-10 кг плодове от тригодишен храст. Плодовете са по-скоро кисели, отколкото сладки.
 4. Свердловск. Сортът е непретенциозен и устойчив на болести по костилковите плодове. Вегетационният период започва в началото на пролетта и продължава почти до първата нощна слана. Дърветата се считат за къси, височината им не надвишава 2 метра височина. Плодовете узряват през август. Беритба от едно дърво - от 10 кг. Плодове от сладко-кисел вкус.
 5. Полевката на Мичурин. Културата дължи името си на своя родител - полска или степна череша. След като получи гени с отлична издръжливост от него, полечката на Мичурин стана почти най-обичаният сорт в региони с резки промени в летните и зимните температури. Видът се характеризира с дълъг вегетационен период, късно узряване и сладък вкус на плодове, чието тегло може да достигне 3 грама. Успешните градинари събират до 15-18 кг плодове от един храст.

Фото галерия: класически сортове череши за Сибир, Заурал и Далечния изток

Това са далеч от всички класически сортове череши, които са станали широко разпространени в регионите на Сибир, Заурал и Далечния изток. Например, Фарът е великолепен, което е признато от градинарите не само заради производителността си, но и заради декоративния си ефект. Или сортът Иртиш, който дава плодове, дори ако е на известно разстояние от свързаните с него култури. А собствениците на „шест акра“ обичат уралските череши заради уникалния им сладък вкус и обилните реколти.

Филцови сортове

Но специално уважение в Сибир и Далечния изток се радват на сортовете от филцова череша, дошли в Русия от Китай и Монголия и напомнени от местните селекционни станции.

Черешата "филц" получи прякора заради малкия пух по плодовете. Малкият процес на дръжката е невидим, което създава впечатлението, че плодовете са групирани в гроздове точно на клоните.Височината на храста зависи от сорта и варира от 1 до 2 метра.

Повечето филцови череши имат пикантен сладко-кисел вкус, а съдържанието на захар варира между 7 и 9%. Това обаче не пречи да бъдат преработени в сладки конфитюри и консерви. Черешата е много непретенциозна към почвата, климата, мястото на растеж, грижите. Добивът дава до 10 кг на храст и може да виси дълго време на клони, радвайки прелетни птици.

Филц Чери Натали

Плъстената череша на Натали е високопродуктивна

Таблица: предимства и недостатъци на популярните филцови сортове череши от ранно и средно узряване

РазнообразиеПредимстванедостатъци
АлтанаВисока устойчивост на гъбични заболявания
 • Лоша транспортируемост.
 • Изисква подслон за зимата.
КрасотаДобивът надвишава 10 кг от възрастен храст.
 • Лоша транспортируемост.
 • Плодовете стават по-малки, ако не се извършва резитба.
НаталиВисок добив: от 8 до 10 кг на храст.Ако има много плодове, размерът им става по-малък.
Кралица или принцесаРазстилащата се корона служи като декорация на обекта. Не е лош добив.Бушът абсолютно не понася преовлажняване.
Деца
 • Големи плодове.
 • Висока зимна издръжливост.
 • Отличен добив.
 • Плодовете стават по-малки с голяма реколта.
 • Има тенденция гъбичките да бъдат засегнати - монилиоза.

Фото галерия: филцови сортове череши

От късно узряващите сортове, готови да бъдат събрани през първата седмица на август, животновъдите отбелязват два плодовити филцови вида:

 • Даманка. Културата има само едно непрекъснато предимство: от висока зимна издръжливост до обилна реколта от сладки плодове, която може да достигне 10-14 кг на храст. Високата продължителност на живота - до 20 години - позволява на градинарите да се грижат за заместващите дървета навреме.
 • Oceanic Virovskaya. Основното предимство на този сорт е неговият устойчив на суша характер и имунитет към гъбичките - кокомикоза. Плододаването през втората година на присадени разсад и жизнен цикъл до 17–18 години беше приятна изненада.

Фотогалерия: късно узряващи сортове филцови череши

Филцовите сортове се приемат добре от градинарите. Ето какво казват за тях:

Имаме 5-годишен храст от това растение. Втулката е маломерна, компактна, около един и половина метра. Ражда обилно всяка година. Съветвам ви да засадите на всяко място. Лично аз наистина не го харесвам, плодовете са малки, има малко пулп. Правим сокове от него в двоен котел, след което се получава вкусно.

звезда7579http://ireкоменnd.ru/content/vishnya-voilochnaya-prunus-tomentosa?new=1

Чувстваните череши са вкусни, сладки и на вкус много приличат на домашни череши. Те растат на храст, който е напълно непретенциозен, устойчив на замръзване и доста устойчив на болести. Освен това храстът от филцова череша цъфти много красиво.

Сан Маркоhttp://ireкоменnd.ru/content/vishnya-voilochnaya-prunus-tomentosa?new=1

Пясъчен сорт Бесея

Отделна група е сортът череша от пясък Bessey. Той дойде в Русия от Северна Америка и благодарение на своята непретенциозност спечели популярност в Далечния изток.

Чери Беси

Терпката пясъчна череша на Беси е добра за декоративни насаждения

Храстът може да се използва както като овощна култура, така и като декоративно растение. Факт е, че плодовете Bessey, тръпчиви на вкус, са с много скромни размери, до 1 см в диаметър, с кост, здраво улегнала вътре. Следователно, те не са напълно подходящи за производството на сладки конфитюри и само условно са подходящи за ядене в прясно състояние от тези, които обичат стягащия вкус. Но храстът изглежда страхотно като зелен плет, особено по време на узряване на плодове, които с лилавите си нюанси могат да украсят всяко цветно легло или ръба на градинската пътека.

Изборът на черешова култура за градински парцел трябва да се подхожда внимателно и четливо. Преди да купите разсад, трябва да анализирате климатичните особености на територията, състава и качеството на почвата, да определите предпочитаната форма и височина на дървото, да проучите характеристиките на сортовете и тяхната податливост към характерни заболявания.Само чрез разбиране на всички тези тънкости ще бъде възможно да се изберат приемливи варианти от повече от 150 сорта череши, които са регионализирани за Русия.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.