Череша Владимирская - ароматен сорт за перфектно сладко

Сладкото от череши е любимо лакомство от детството. Дори не самото сладко, а пяната, като очакване. Меден леген с конфитюр линее на печката. Случва се да свирите и слушате, не ви ли се обаждат още? Като дете дори не знаете, че черешите се отглеждат по различни начини: едната е подходяща за пай, а другата е за трапезата. Владимирская е изключително добра за сладко.

Историята на произхода на сорта Владимирская

Владимирската череша дължи произхода си на Юрий Долгоруки.

Когато през първата половина на 12 век великият княз Юрий Долгоруки се установява в района на Суздал, той взема със себе си гръцки и руски монаси от Киев, които познават добре различни занаяти, занаяти и градинарство.
С основаването на манастирите трябваше да се появят манастирски градини с любимата на югозападния регион - череша. Синът на Юрий, Андрей Боголюбски, който прави Владимир негова столица, през втората половина на 12 век, засажда градина в селската си къща в град Боголюбов (сега село и манастир - от 1912 г.).
Според легендата, цитирана от свещеник К. Веселовски, първите черешови дървета в Ярополч (Вязники) са донесени от Гърция (от гръцки монаси?). Отглеждането на череши е трябвало да се развива особено широко във Владимир и, вероятно, в Ярополч (Вязники), когато през 7 век външните врагове са престанали да заплашват тези градове и градините започват да растат свободно по градските укрепления и по самите тези укрепления. Първата, достоверна информация за Владимирските черешови градини датира от 1657 година.

Алекс Лофиченко

Най-добрата череша на Русия

По дефиницията за Владимирска череша се комбинират най-малко шест различни сорта, основният от които е „родителската“ череша, която е заемала повечето насаждения. Дърветата бяха с малки размери: селяните се опитаха да засадят няколко разсада в една дупка, така че да не растат. Смята се, че малкият размер на дърветата се дължи и на факта, че първоначално селяните са навеждали разсад преди зимата и са ги покривали със сняг, за да ги предпазят от замръзване. До края на 19-ти век, благодарение на усилията на местните градинари, черешите са се аклиматизирали толкова много във провинция Владимир, че са спрели да ги огъват надолу, поради което дърветата са се увеличили значително.

Череша Владимирская

Апетитни плодове от Владимирска череша

Описание на Владимирская череша

Сортът е вписан в държавния регистър от 1947 г., въпреки дългата си история. Регионът за прием е обширен, включително: Северозапад, Централен, Волго-Вятка, Централен Чернозем, Средна Волга. Само един сорт череши от наличните деветдесет и пет е вписан в държавния регистър за голям брой региони. Дърветата са средно големи, храсталаци. Образува широка, плътна, падаща корона. Цветът на кората е сиво-кафяв.

Сортът Владимир се характеризира като среден сезон. От цъфтежа до плододаването минават 60–65 дни. Плодовете узряват необичайно и падат, докато узряват. Отличава се с висока зимна издръжливост на дървесината. Цветовете са по-малко устойчиви на замръзване. Vladimirskaya череша се оценява за своя добив, устойчивост на зимата, ярък плодов вкус: тръпчив, сладък, с характерна киселинност.Когато се култивира в по-южните райони, съдържанието на захар се увеличава, киселинността изчезва. Малките плодове, едва повече от три грама, имат плоска кръгла форма. Кожицата на плодовете е тъмна до черна, тънка, плътна; пулпата е тъмночервена, сочна. Те са универсални в употреба, но поради приятния си вкус се считат за идеални за конфитюр, въпреки че имат голяма кост. Плодовете не лъжат.

Това не е бързо растящ сорт; след засаждането дърветата започват да плододават в продължение на 4-5 години. Владимирската череша е самоплодна. Трябва да засадим черешови дървета от други сортове на мястото за кръстосано опрашване, за да получим прилична реколта. Когато засаждате различни сортове на даден обект, трябва да вземете предвид времето на цъфтеж на дърветата и тъй като Владимирская не цъфти едновременно, няма проблем: всеки сорт е подходящ за квартала. Най-често Lyubskaya, Turgenevka, Vasilievskaya, Fertile Michurina, Shubinka съжителстват с Владимир череша.

черешово дърво

Черешите на Владимирская узряват необичайно

Недостатъкът на сорта е, че Владимирская, както всички стари сортове череши, е засегната от кокомикоза. Болестта се проявява с преждевременно падане на листата. Той има гъбичен характер, но не е известно със сигурност коя гъба го причинява. Особено често черешите се разболяват от кокомикоза при топло и дъждовно време. Ситуацията се влошава и от вятъра, носещ спорите на гъбичките. В случай на значителни щети, дърветата напълно губят листата си до август, което ги изчерпва. Черешите губят устойчивостта си на замръзване и могат да измръзнат, вегетативните и цветните пъпки страдат. Това до голяма степен се отразява в добива и качеството на плодовете през следващата година. Ако не се борите с болестта, можете да загубите не само черешови дървета, но и други костилкови овощни дървета: сливи, кайсии.

Характеристики на отглеждане и грижи

Владимирская череша предпочита неутрални почви. За да разберете какъв вид почва е на мястото, не е необходимо да се провежда сериозно лабораторно проучване, достатъчно е внимателно да се разгледат плевелите. Ако трябва постоянно да се борите срещу живовляк, хвощ, мента, тогава почвата най-вероятно е кисела. Детелина, подбел, метличина расте добре на умерено кисела почва. Предвид предпочитанията към черешите, такива почви трябва да се варят.

Лайм на няколко етапа. Обикновено основното варуване на почвата се извършва 1-2 години преди засаждането на овощни дървета и храсти, съчетано с дълбоко копаене. Това се прави, защото съставът на почвата все още не е балансиран за първи път след нанасяне на вар. Поради алкализирането фосфорните торове се абсорбират слабо. След 3–6 месеца ситуацията ще се нормализира и в бъдеще остава само да се извършва ежегодно поддържащо дезоксидиране.

За кисели почви се прилагат 600-650 g гасена вар на 1 m като основно дезоксидация2... Умерено киселите и слабо киселинните почви се варят чрез добавяне на 500-550 и 400-500 g гасена вар на 1 m2 съответно. През есента сухата вар се нанася равномерно върху почвата и се изкопава с почвата.

Доломитовото брашно или дървесната пепел се използват за подпомагане на дезоксидацията. Освен това пепелта е и сложен алкален тор, съдържащ калий, фосфор, калций и повече от тридесет микроелемента.

Поддържащата дезоксидация се извършва през есента, при подготовката на дупките или през пролетта, чрез въвеждане на дезоксидатори заедно със сместа от почвата и влагата в дупката за засаждане.

Тор за череши

Навременното дезоксидиране на почвата значително увеличава добива от череши

Как се размножава сорт

Изборът на качествени разсад и места за засаждане оказва значително влияние върху бъдещата реколта. Фиданките се купуват в доказани разсадници или използват потомство, ако вече има добра череша от Владимир, но стара. Потомството на череша запазва всички свойства на майчините дървета.

Мястото за засаждане е избрано така, че да предпазва разсад от ветрове и студове. Черешите не трябва да се засаждат в низините, близо до появата на подпочвени води.Счита се, че най-добрите места са на определена височина, защитени от северни ветрове, добре осветени и отопляеми: западните, югозападните склонове. Владимирская обича глинести почви.

Дупки за засаждане на разсад от череши се приготвят през есента:

 1. Изкопайте дупки с ширина 100 см и дълбочина 70 см;
 2. Горният плодороден почвен слой се отделя, долните почвени слоеве се отстраняват;
 3. Варовият трошен камък се изсипва на дъното на ямата, той ще осигури дренаж и ще поддържа киселинно-алкалния баланс;
 4. Доломитовото брашно се въвежда в размер на 3-5 кг на една дупка за кацане;
 5. Смесете с горния слой на почвата.

През пролетта към тази дупка се добавя хумус и се засажда дърво, като се опитва да не задълбочава кореновата шийка. В отвора заедно с разсада се поставя колче, което да поддържа багажника в изправено положение. Почвата се утъпква, образува се напоителна дупка. Поливайте разсада обилно, внасяйки толкова вода, колкото почвата ще приеме. След поливане кръгът на багажника се мулчира с компост или изгнили дървени стърготини, за да се запази влагата.

Видео: агроном Андрей Седов показва как правилно да засаждате костилкови плодове

За Владимир череша грижите са важни:

 • разрохкване на почвата;

 • Оплождане;

 • поливане;

 • резитба на растения;

 • защита срещу болести и вредители.

Разрохкването на почвата осигурява оксигениране на корените, инхибира растежа на плевелите и спомага за задържането на влагата. Оплождането е необходимо за попълване на минерали, които напускат почвата в резултат на растителния живот. Ако компостът или хумусът са внесени по време на засаждането, то през следващите 2-3 години дърветата не се нуждаят от ново торене.

Поливането е от съществено значение за нормалния растеж и развитие на дърветата. При липса на топлина обикновено се извършват четири поливки на сезон, като се разливат най-малко 40-50 литра на дърво:

 • по време на бутонизация;
 • при връзване на плодове;
 • след прибиране на реколтата;
 • преди слани, обикновено в края на октомври.
Поливане на череши

Черешите трябва да се поливат рядко, но щедро

Препоръчва се навременна резитба на дърветата, за да се осигури добра реколта и да се предотврати заболяване.

Видео: как да режем череши

За профилактика на гъбични заболявания през пролетта черешовите дървета се напръскват с 1% разтвор на меден сулфат или течност от Бордо. За да се предотврати напукване на кората, препоръчително е да избелите ствола и клоните възможно най-високо през есента. Защитата на дърветата от смучещи и гризащи насекоми и техните ларви се осигурява от препаратите Fitoverm, Biotlin, Zircon. За да предпазят ствола на черешата от замръзване и гризачи, те го увиват в плътен материал.

Отзиви

И тук Владимирская узрява. Вярно е, много, въпреки че този сорт не може да се прибира. Тук растат много череши от различни сортове - 18 храста. Всяка череша има много плодове.

Чарли 83

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1148

Владимирка през целия си живот беше голяма и ниска. Тъмно. Много вкусен.

Просто кваша. Местоположение: Югоизточен MO

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1148

... Но сериозно, най-вероятно почвата не е подходяща. Имах подобна ситуация: баба ми във Владимирска област имаше разкошна черешова градина, повече от 30 дървета от различни сортове. И тъй като решиха да ги трансплантират, изобщо нямаше резултати, защото почвата е различна, глинеста.

Игел. Местоположение: Москва - Горковское ш. - Ногинск - СВ Березка

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1148

... Чух, че заедно с Владимирская е необходимо да се засади и Любская за опрашване, иначе почти няма да има реколта. И черешата не обича, вероятно, точно както всички плодови квартали с декоративни храсти - люляк, жасмин, спирея. Е, планинска пепел, бреза, кестен също не са за тях. По принцип всички плодове и костилки трябва да се засаждат отделно, на най-доброто слънчево място. Аз също искам да засадя череши през пролетта, но мисля дали ще расте тук, имаме парцел до гората и северната част на Московска област. Ще опитам.

Натуска. От: Москва, Дмитр.ш. 94 км от МКАД

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=14968

Въпреки впечатляващия списък от дейности, които осигуряват растежа и развитието на Владимир череша, този сорт се счита за непретенциозен сред градинарите.Приятният вкус и непретенциозността осигуриха дълъг живот и признание на Владимир череша.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.