Отглеждане и грижа за ядлив физалис: съвети, снимки

Този плод се консумира пресен и се използва за приготвяне на десерти.Физалисът е познат на човека от древни времена. Първите хора, които се запознават с това растение, са жителите на Северна и Южна Америка, които отглеждат Физалис 7000 години пр. Н. Е. д. Освен това, това зрънце растение може да се култивира в условията на нашата страна. За съжаление не всички градинари разполагат с необходимата информация за особеностите на отглеждането и грижите за физалис. Поради това е толкова изключително рядко да се срещат на сайтовете.


Но трябва да се каже, че летните жители напразно пренебрегват това растение. Плодовете му са не само много вкусни, но и богата на хранителни вещества, и в това отношение те могат да се конкурират при равни условия с домата. Следователно, ако вече сте се заинтересували от физалис, вероятно ще ви е интересно да научите за технологията на отглеждането му в страната или в апартамент.

Описание и биологични особености на физалиса

Как да отглеждаме физалисРодът на Physalis включва повече от 110 вида от това растение. Повечето от тях обаче са диви, сред тях са малко култивираните сортове - само 4. У нас най-разпространен е зеленчуковият или мексиканският физалис, ягода и глутен-плод, но последният се отглежда изключително рядко.

Често можете да намерите и декоративен физалис... Неговите оранжеви плодове, напомнящи на фенери, често се използват при проектирането на летни вили и градски цветни лехи. Въпреки че физалисът е класическо многогодишно растение, използваната техника на отглеждане, съответстваща на едногодишните. Следователно сеитбата на семена или резници се използват като основни методи за размножаване.

Мексиканският физалис расте под формата на доста обемен храст, достигащ височина не повече от 1 м. Видът ягоди изглежда по-компактен, който може да нарасне до 0,5 м. По време на вегетационния сезон, образува единични цветя, които имат различна сянка - жълто, зелено, оранжево. Чашата, която прилича на фенерче, се отличава и с богата цветова палитра. Тя може да бъде жълта, зелена, оранжева, ярко червена и лилава. Имайте ягодов физалис порасна плодове с тегло 5-25 грамакоито издават изключително устойчива миризма. По-големите са плодовете от зеленчуков физалис, чиято маса може да варира от 25 до 100 грама. Самите семена са малки и могат да се използват за сеитба в продължение на 8 години.

Зеленчукът Физалис е семейство нощници, сред представителите на които се отличава с най-голяма устойчивост на отрицателни температури. Разсадът може да издържи на студове до - 3 градуса. Грижата за това растение е проста. Това растение обича слънчеви райони, толерира периоди на суша, чувства се най-добре на леки, богати на органични почви. Важното е, че колорадският бръмбар не проявява никакъв интерес към физалиса. Тази култура е устойчива на късна болест, както и на други гъбични заболявания. Това го прави по-гъвкав, позволявайки ви да го обработвате в апартамента, както и в страната.

Плодовете на растението, което имат сладникав вкус, са богати на много полезни вещества:

 • захари - 12,5%;
 • полезни фибри - до 1%;
 • протеини - около 2 g;
 • каротин -1,2 mg;
 • витамин С - до 30 mg.

Съставът съдържа и голямо количество органични поликиселини и лизин, чиято уникалност се свързва със способността му да предотвратява рака.

Физалисът понякога се нарича растение ашваганда, чиито лечебни свойства се използват от индийските лечители от незапомнени времена:https://myflowers.desigusxpro.com/lekarstvennye-rasteniya/lechebnye-svoystva-i-protivopokazaniya-ashvagandy.html

Малко за най-популярните видове и сортове

За да останете напълно доволни, по-добре е да изберете най-добрите сортове физалис за отглеждане, които не създават никакви проблеми в грижите.

Физалис зеленчук

С какво се яде зеленчуковият физалис?Сред всички видове ядлив физалис най-интересен е мексикански вид... Много гастрономи са се насладили на плодовете на това растение. Поради това те често се използват за готвене в много ресторанти. Едно растение може да даде до 200 плода на сезон, които могат да имат различни цветове. Единственото, което остава непроменено, е капакът на фенерчето, който винаги е жълто-зелен. Зеленчуковият физалис се използва в храната в най-различни форми: суров, маринован, осолен. Използва се и като основа за приготвяне на хайвер, както и на различни сладкарски изделия: мармалад, консерви, захаросани плодове, плодови сладкиши.

Сред сортовете има видове, които имат най-добри вкусови свойства:

 • Кинглет;
 • Грибовска почва;
 • Москва рано;
 • Едроплодни;
 • Лихтарик.

Растенията, изброени по-горе, обикновено се отнасят към групата на консервирана салата.

Ягоди и горски плодове физалис

Какво е направено от физалисТози вид физалис е известен като Флорида или космат. Отглежда миниатюрни плодове с размер на грахово зърно, но те са по-сладки и по-ароматни. В това отношение те могат да се конкурират с ягоди и малини, тъй като съдържат два пъти повече плодови захари. От практическа гледна точка има смисъл да се занимавате с отглеждане на ягодов физалис, в случай че някой от членовете на семейството страда от диабет. Плодове имат ярък кехлибарен цвят.

Едно растение може да произведе до 3 кг вкусни плодове на сезон. Те могат да се консумират не само пресни, но и сушени. В този случай обаче при тях настъпват промени: сушените плодове стават много подобни на стафидите. Преди да се използват за храна, плодовете на физалис трябва да се третират с вряща вода. Това ще помогне да се премахне лепкавото вещество, което присъства на повърхността на плодовете. Поради това плодовете имат малко необичаен вкус, който някои хора може да не харесат. Най-добрите вкусови свойства притежават плодовете от сортовете Candy и Philanthrop.

Физалис стафиди

Обикновено се счита за сорт ягодов физалис... Този вид се откроява с по-приятен вкус, тъй като има лека киселинност и аромат на ананас. Сокът от това растение е много необичаен, който прилича на мандарина.

Физалис перуански

Този сорт има много фенове по целия свят. Уникалността на плодовете му придава изискан плодов вкус с киселост, те издават миризмата на грейпфрут. Самите плодове са големи и сплескани, с подчертан аромат на портокалова ягода, излъчващ се от тях. Най-добрите вкусови свойства притежават плодовете от сортовете Columbus, Kudesnik. В изсушена форма те стават подобни на сушени кайсии, но разликата все още е налице тук, тъй като вкусът им става по-ярък.

Физалис декоративен

Това растение може да достигне височина 60 см, има бели цветя, които нямат декоративен ефект. Физалис започва да се трансформира с настъпването на есента, когато вътре има ярко оранжеви фенери, съдържащи червени плодове. Такива фенерчета обаче не издържат дълго и постепенно сменят цвета си на прозрачен.

В този момент могат да се разграничат само жилки и плодове. Отглеждането на физалис е доста просто упражнение, тъй като е многогодишно растение, който ще расте коренището си през годините. Клонките с фенери имат ярки декоративни свойства, така че могат да бъдат включени в сухи букети. Това растение образува отличен състав в комбинация с лунария.

Списък и характеристики на растенията от семейство Solanaceae:https://myflowers.desigusxpro.com/dikorastuschie-rasteniya/spisok-rasteniy-semeystva-paslenovyh.html

Отглеждане на физалис от семена

Зеленчукова култура ФизалисСмята се, че Физалис е отличен избор за мързеливи градинари. И за това има логично обяснение. Физалисът е не само устойчив на замръзване, но и плодовете му бързо достигат зрялост. Осигурявайки благоприятни условия, той може да даде висок добив.

Градинарят не трябва да отделя много време и усилия за отглеждане на разсад от семена. Вместо това, открита почва може да се засява в началото на пролетта. Освен това това ще трябва да се направи само веднъж. Впоследствие той ще образуват семенакоито ще ви осигурят нови растения. Ако обаче за вас е важно да получите вкусни плодове от физалис възможно най-рано, тогава е най-добре да използвате метода за отглеждане на разсад.

По принцип градинарят не трябва да се задълбочава в особеностите на тази култура, за да получи висок добив на физалис от семена. Това растение расте добре на тежки и песъчливи почви, ситуацията не се променя твърде много, ако вместо осветена зона, засажда физалис на сянка.

Сеитба на семена за разсад

Можете да планирате тази операция веднага след Нова година. За тези цели се препоръчва използването на отделни контейнери, например, чаши с обем 0,5 л.

 • с настъпването на март те се трансплантират в обща саксия или кутия за засаждане;
 • когато дойде времето за засаждане на разсад в земята, трябва да бъдете много внимателни, за да не повредите кореновата система при отделяне на храстите;
 • когато околната температура е над + 8 градуса, можете да започнете да втвърдявате разсада, за това разсадът се изнася на чист въздух.

Плододаване на физалис

Как да отглеждаме физалисЗа да се получат първите плодове от семена, трябва да минат около 100 дни от момента на покълването. Плодовете на физалис растат на места, където стъблото се разклонява. По-голямата част от добива се формира от две издънки от първи ред и четири издънки от втори ред. В други райони плодовете растат един по един и често имат нестандартни размери.

Плододаване продължава до първата слана... Можете да определите, че плодовете са узрели от промяната на цвета и началото на тяхното проливане. Препоръчително е да планирате събирането на плодовете от ядлив физалис в слънчев ден. В началото на септември трябва да прищипите върховете, в резултат на което растението ще изразходва енергия не за растежа на клоните, а за образуването на плодове.

За боровинките форте, които нямат нищо общо с боровинките, и най-директното нещо за семейство Solanaceae:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/rastenie-chernika-forte.html

Понякога с пристигането на слана повечето плодове нямат време да достигнат техническа зрялост. В този случай ситуацията може да бъде коригирана чрез узряването им. Градинарят ще трябва да изкопае храст от земята с корени, да го прехвърли в сухо, без замръзване помещение и да го окачи в него. Такава мярка ви позволява да прибирате реколтата до Нова година, а в някои случаи и до пролетта. Градинарят не трябва да предприема никакви действия: когато плодовете узреят, те самите ще паднат на земята. Но трябва да поставите мек парцал под растенията, така че да не бъдат повредени. Обикновено незрелите плодове от физалис, които нямат дефекти, узряват за 3-4 месеца. Зрелите плодове могат да се съхраняват 2 месеца при температури от 1 до 5-6 градуса.

Събирането на ядливи семена от физалис се извършва по подобна технология, както при доматите.

Първо се избират здрави, големи, зрели плодове, които трябва да се нарязват на две части, да се поставят в съд, пълен с дъждовна вода, и да се оставят да престоят 24 часа, така че пулпата да стане мека.В бъдеще е необходимо да отделите семената от пулпата с помощта на сито, след което да ги изплакнете и изсушите. Плодовете на физалис имат много малки семена - повече от 1000 броя на 1 грам.

Ако градинарят отглежда няколко сорта на обекта, тогава има голяма вероятност да ги смесите. то растението се опрашва перфектно с други... В същото време плодовете на ядлив физалис, отглеждани в резултат на кръстосано опрашване с няколко сорта, имат същия размер и вкус като оригинала и в някои случаи го надминават.

Заключение

Сред известните култури има много, които много градинари незаслужено игнорират. Физалисът е точно такъв, който образува вкусни плодове с ярко оранжев цвят. Много е лесно да се грижите за него, тъй като той може да расте във всякаква почва. Освен това в някои случаи дори не можете да губите време и енергия за отглеждане на разсад, а да сеете семена директно в земята. Това ще трябва да се направи само веднъж, защото в бъдеще младите слоеве ще започнат да растат от храста на физалиса.

Отглеждане на растение от физалис
Какви свойства притежава растението физалис?Как се използва растението физалисХарактеристики на засаждане и грижи за физалисСортове ФизалисРастителни видове физалисКъде се използва растението физалис?Отглеждане и грижа за растение физалисКакви са особеностите на плодовете на физалисКак да засаждаме физалисКак изглежда плодът на физалис?Отглеждане на зеленчуков физалисХарактеристики на грижите за PhysalisКак се размножава растението физалисКак расте Физалис Бери

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.