Торове за ябълкови дървета, техните видове, значение и правила за хранене

В магазините се продават много различни торове, всеки от които съдържа специфични хранителни вещества, от които се нуждаят растенията. Освен това във всяка градина има възможност да се приготвят естествени превръзки без химикали. С известни познания, продуктивността на ябълковото дърво може да се поддържа в продължение на много години, без да харчите и стотинка. А в неопитни ръце дори най-скъпите сложни смеси могат да навредят повече, отколкото да помогнат.

Стойността на торовете и торенето за ябълковото дърво

Почвата, дори и най-плодородната, с времето се изчерпва. Ябълковото дърво расте на едно място 20-30 години и повече. Тя харчи хранителни вещества, които са били в земята при засаждането, докато е все още младо дърво. Оказва се, че в годините на плододаване, когато е необходима още повече храна, изобщо няма. В резултат на това плодовете растат малки и кисели. Дървото започва да боли. Градинарят се кара на продавача на разсада и на развъдчика, но всъщност той е виновен: той не е приложил тор, не е дал торене, ябълковото дърво няма откъде да вземе сили да устои на неблагоприятни условия и да увеличи богатите добиви на сладко плодове.

Зрели ябълки

За да растат толкова красиви ябълки, дървото трябва да бъде добре хранено.

Видове торове за ябълкови дървета

За ябълковото дърво са подходящи същите торове, както за всяка друга градинска или градинарска култура. Само дозировките и честотата на приложение са индивидуални. Така, за дърветата, разходът отива за 1 м² от стволовия кръг. Младите ябълкови дървета се нуждаят само от две превръзки на сезон, а плодоносните се нуждаят от до четири корена и едно или повече пръскания върху листата, в зависимост от състоянието на дървото.

Всички торове могат да бъдат разделени в три широки категории:

 1. Минерал:
  • прост, т.е.съдържащ едно хранително вещество, урея и амониев нитрат - азот, суперфосфат - фосфор, различни калиеви соли - калий;
  • комплекс, състоящ се от два или повече макро- и микроелемента (нитроамофоска, калимагнезия, диамофос, различни смеси с микроелементи под наименованията: "За градината и зеленчуковата градина", "За плодови и ягодоплодни култури" и др.).

   Минерален тор

   Минералните торове винаги имат точна формула, съдържанието на вещества в тях е посочено като процент

 2. Органични. Това може да включва: компост, хумус, зелен тор, тор, тор. Всички тези материали са богати на азот, съдържат калий и фосфор, но в много по-малки количества. Органичният е естествен сложен тор с микроелементи, но няма точна формула за него: колко от кой елемент се съдържа в процент.

  Хумус

  Хумусът е продукт от разлагането на оборски тор, тор, растителни остатъци, във всяка ферма този тор има свой индивидуален състав

 3. Органоминерално. В магазина ще ги разпознаете по името или състава им, които съдържат думата „хумус“ или част от нея: Gumi-Omi, натриев хумат, BioHumus, хумофоска и др.Обикновено такива смеси съдържат комплекс от макро / микроелементи и хумус (хуминови киселини) - продукти на разлагане на органични отпадъци (оборски тор, растителни остатъци и др.).

  Калиев хумат

  Торовете, съдържащи хуминови киселини, често се продават в течна или желеобразна форма

Не знам в коя категория да класифицирам дървесната пепел, но това е склад на хранителни вещества, липсва само азот. Ако моето ябълково дърво се нуждае от сложно хранене, тогава внасям пепел. Технологията зависи от метеорологичните условия. Вали - прахообразен кръг в близост до багажника, отстъпвайки от багажника на около метър. Дъждът ще се разтвори сам и ще отнесе храна до корените. При сухо време разклащам чаша пепел в кофа с вода и я изсипвам в жлеб по периметъра на короната. Разливам чиста вода отгоре и изравнявам земята.

Дървена пепел

Дървена пепел - естествен комплексен тор

Какви торове да се прилагат при засаждане

В дупката за засаждане се влага толкова много тор, че да продължи поне първите 2-3 години. Храненето на ябълките от самото начало трябва да бъде сложно, тоест да съдържа всичките три макронутриента, необходими за всяко растение: азот, фосфор и калий. Те се намират в хумус или компост, както и в минерални торове и дървесна пепел (фосфор и калий).

Засаждане на ябълково дърво

Ние прилагаме първите торове за ябълковото дърво, когато е засадено.

Опции и дози за торове за яма за засаждане:

 1. Класически, естествен и най-добрият комплекс: хумус или компост - 2–4 кофи, в зависимост от големината на ямата (нейните размери: дълбочина 60–80 см, диаметър 60–100 см) и дървесна пепел - 1–2 кг на разсад . Смесете торовете с почвата, отстранена от горните 30 см, когато копаете дупката, и напълнете дупката с получената почвена смес.
 2. Ако няма дървесна пепел, заменете я със суперфосфат - 120-200 g и калиев сулфат - 100-300 g.
 3. Ако няма хумус и компост, поставете на дъното на ямата 20-30 см дебела възглавница от плевели, паднали листа, тънки клонки и кухненски отпадъци. Смесете почвата, отстранена от горните 30 см, с 1 кг пепел и запълнете дупката.

Видео: какво да донесете в дупката за засаждане

Лесно е да се заключи, че пепелта и фосфорно-калиевите торове са взаимозаменяеми. Но доставката на органични вещества по време на засаждането не може да бъде заменена с голямо количество минерални азотни торове. Урея, амониев нитрат, нитроамофоска, за разлика от фосфорно-калиевите торове, лесно се разтварят чрез стопяване, дъждовна вода и напояване. Соленият разтвор отива на дълбочина, недостъпна за корените. И при недостатъчна или умерена влажност на почвата, напротив, се образуват силно концентрирани солеви разтвори, изгарящи корените на разсада. Няма да се вкорени добре и бавно отваря бъбреците. Ето защо няма да намерите дозировки за ямата за засаждане в инструкциите за такива торове, тяхното предназначение е хранене по време на вегетацията и кандидатстване за едногодишни зеленчуци при копаене.

Азотни торове

Азотните торове се внасят под дървета само под формата на подхранване

Подхранване за млади ябълкови дървета

При добро запълване на ямата за засаждане подхранването започва не по-рано от 3-4 години след засаждането. Ако току-що сте направили дупка с размера на корените и сте я заровили с изкопана почва, тогава започнете да се храните от следващия сезон. И в двата случая скоростта на торене и начинът на разнасяне ще бъдат еднакви.

Какво, колко и в какъв период да поднесете под млада ябълка:

 1. В началото на пролетта, веднага щом земята се разтопи - тор, съдържащ азот: инфузия на лопен (1:10) или изпражнения (1:20), разтвор на амониев нитрат или карбамид (2 супени лъжици на 10 литра вода). Разход - 10 литра за едно дърво.
 2. През есента, по време на падане на листа - 1,5-2 супени лъжици. л. суперфосфат и калиев сулфат или чаша дървесна пепел за всеки квадратен метър от кръга на багажника. Направете 30 см дълбока бразда по периферията на короната, поръсете равномерно тор, вода и изравнете.
Суперфосфат

Най-популярният фосфатен тор - суперфосфат

Подхранване за плодно ябълково дърво

Плодното ябълково дърво, за разлика от младото, се нуждае от още по-обилна и разнообразна диета.Микроелементите са отговорни за вкуса на ябълките, те също влияят върху качеството на яйчника, правилната форма на плодовете, качеството им на съхранение, както и устойчивостта на дървото към болести и неблагоприятни метеорологични условия. Микроелементите играят същата роля за растенията, както витамините за нас, но без основно хранене те са безполезни. Ябълковото дърво все още се нуждае от азот, фосфор и калий.

Плодно ябълково дърво

Възрастното ябълково дърво има по-голяма площ за хранене, което означава, че консумацията на торове се увеличава

Има още един нюанс: всички торове (течни и сухи) вече нямат смисъл да се изсипват и изсипват в дупка под дърво. При възрастна ябълка (на възраст 5-6 години) всмукателните корени са разположени в радиус 1–2 m от ствола. Това означава, че в тази зона трябва да се внася храна. Ако използвате сухи торове, не забравяйте да поливате почвата преди и след торенето или го правете при дъждовно време.

Подхранване на възрастно ябълково дърво

За да се нахрани възрастно ябълково дърво, торове се изсипват и изсипват по периферията на короната, а не под багажника

Технологии за прилагане на превръзки за възрастно ябълково дърво:

 1. Поставете пръстеновиден жлеб по периметъра на короната с дълбочина 30 cm.
 2. Направете няколко дупки (9–12) широки и дълбоки на щика на лопатата около ябълковото дърво.
 3. Разместете земята настрани: на няколко места по обиколката залепете лопата върху щик и я завъртете напред-назад, за да направите тясна депресия. Този метод се прави най-добре заедно: единият изтласква почвата, а другият излива или налива тор в получената дупка.

Видео: колко лесно и лесно се правят дупки за хранене на дърво

Течното торене за едно дърво ще изисква 4-5 кофи. Нормата на внасяне на сухи минерални торове на 1 m² е същата като при младите хора, но кръгът около ствола е по-голям (5-8 m²), което означава, че вместо 30-45 g карбамид или суперфосфат под едно дърво, Ще са необходими 150–360 g.

Торове за пролетта

През пролетта на ябълковото дърво трябва да се дадат две превръзки:

 1. В началото на пролетта, в началото на вегетационния период, добавете едно нещо:
  • 30 g карбамид (урея) или амониев нитрат на 1 m². Дори ако дозировката е дадена за цялата площ на кръга около багажника, нанесете тор, както вече беше споменато, по обиколката на короната, отстъпвайки от багажника.
  • 5-6 кофи хумус, разпръснете в зоната за хранене и смесете с горния слой на земята.
  • Ферментирала инфузия на лопен (1:10) или птичи тор (1:20) - 40-50 литра около обиколката на дървото.
 2. В самото начало на цъфтежа дайте минерален или естествен дресинг по ваш избор:
  • 40 g калиев сулфат, 50 g суперфосфат и 25 g урея на 10 литра вода. Разтворете суперфосфата отделно в топла или гореща вода и след това комбинирайте с останалите компоненти.
  • Ферментирала запарка от плевели или само от коприва (1: 5). Можете сами да създавате рецепти, като добавяте фитосанитари: жълтурчета, бял равнец, невен, чесън или растения, богати на някакъв специфичен елемент. Например пелинът е естествен източник на фосфор, а ливадните треви са калий. Във всяка кофа билкова инфузия разклатете чаша пепел и изсипете, докато твърдите вещества се утаят.

Дървесната пепел съдържа не само калий и фосфор, но и всички необходими за ябълковото дърво микроелементи: магнезий, калций, натрий, сяра, бор, манган и др.

Тор за плевели

Популярен народен тор със сложно действие - запарка от плевели и лечебни билки

Ако искате да улесните работата си, ако е възможно, купете готови сложни смеси за градината: Fertika, Pure Leaf и други, които са предназначени за пролетно подхранване. Такива смеси обаче по правило са по-скъпи от конвенционалните торове и тяхното потребление е по-голямо. Те съдържат едни и същи минерали, а някои съдържат и хумус, но в балансирана форма. Измерете, разбъркайте, няма нужда да настоявате.

Торове за лятото

През лятото се дава само една коренна превръзка, веднага след образуването на яйчниците:

 • сложен тор с микроелементи, например добре познатата Fertika (бивша Kemira), Agricola и др .;
 • дървесна пепел - чаша 10 литра вода;
 • нитроамофос - 25 g и натриев хумат - 4 ml (10% концентрат) на 10 литра вода.

Видео: за състава, ползите и приложението на натриев хумат

Листно превръзка

В допълнение към кореновите превръзки има листни превръзки - от листа.Те се извършват от началото на вегетационния сезон и през цялото лято, завършващи месец преди прибиране на реколтата. Интервалът между леченията е най-малко 2 седмици. Такова хранене обаче не може да се превърне в основно, поддържа само листата и частично плодовете, а не цялото дърво като цяло, в добро състояние.
Опции за листно обличане:

 1. В началото на пролетта, ако по някаква причина не можете да приложите азотни торове в корена, напръскайте с разтвор на карбамид върху листата и издънките (1 супена лъжица на 10 литра вода).
 2. За да се образуват повече яйчници, цветята могат да се напръскат с разтвор на борна киселина (2-3 g кристали на 10 литра вода).
 3. Почти всички сложни торове за градината от магазина са подходящи и за двата вида торене, но за листно торене концентрацията е по-ниска. Това трябва да бъде написано на опаковката.
 4. Настойката от пепел също се абсорбира добре от листата: изсипете 2 литра гореща вода в чаша, оставете я да се охлади и докарайте обема до 10 литра.
 5. Стимулантите на растежа (Epin, Novosil, Energen) помагат на ябълковото дърво да оцелява по-лесно при екстремни температури, замръзване, топлина, повишава устойчивостта му към болести и вредители и има положителен ефект върху добивите.
Листно превръзка

Листната превръзка върху листата е само допълнение към основното торене в корена

Торове за есента

Последната превръзка се прави след прибиране на реколтата. Състои се от фосфорно-калиеви торове: 40-60 g суперфосфат и калиев сулфат на 1 m². В резултат на въвеждането им се подобрява узряването на пъпките, което ще цъфти през следващата година, повишава се устойчивостта към болести, ябълковото дърво ще оцелее по-лесно през зимата. Торовете се внасят в края на вегетационния период, когато дървото спре да се храни, така че посочената доза също ще е достатъчна за пролетта, до следващото лято. През топлия сезон фосфорът и калият укрепват кореновата система и участват в образуването на плодове. В магазините можете да намерите готови смеси за есента. Азотните торове не могат да се прилагат през втората половина на лятото и есента!

Калиев сулфат

Калиев сулфат се влюби в градинарите, защото не съдържа вреден хлор

Всяко ябълково дърво - индивидуално хранене

Моето мнение е, че това е твърде интензивна схема на хранене, която трябва да бъде коригирана за вашето ябълково дърво. Може би по този начин трябва да храните твърде капризни и нискодоходни сортове в бедните земи. Имам най-често срещаната и непретенциозна Alyonushka, създадена специално за нашия сибирски регион. Добивът му е просто извън мащаба. Едно дърво е достатъчно, за да се храним, да се подготвим за зимата, да споделим с роднини и да изхвърлим няколко допълнителни кофи. Ябълките не са големи, приблизително колкото пилешко яйце, но много красиви и вкусни.

Ябълково дърво Alyonushka

Моето ябълково дърво Alyonushka (20+ години), всички клони на подпори, пръснати от плодове

През лятото клоните просто са обсипани с плодове, лежат на земята, поставяме подпори. Трябва да изскубате яйчниците, за да не се деформират един друг. И ако аз също започна да се храня на всеки 2 седмици, какво ще се случи с нея? Затова ви съветвам да сравните дадената тук схема с вашите нужди, характеристиките на ябълковото дърво, свойствата на почвата и климата. Никой не е хранил нашето ябълково дърво в продължение на 10-15 години. Детелина, живовляк, невен растяха в кръга около ствола; през есента те останаха там и изгниха. Очевидно това беше достатъчно за младо дърво.

Сега е над 20, започна да я боли. Изминаха две години, откакто започнах да го правя. Първото нещо, което направих, беше изрязано добре. Храня се три пъти за сезон: в началото на пролетта - с карбамид, по време на цъфтежа - с пепел, през есента със суперфосфат и калиев сулфат. Постоянно хвърлям плевели около стволовия кръг. Тази година имаме много студена пролет, плюс дъждовете се изливат и измиват храната от земята, само затова я подхранвах втори път с азот. Пръскам листата със стимулант Energen на капсули и също според обстоятелствата, например, ако цветята попаднат под студа, листата са бити с градушка, топлината стои дълго време или някакъв друг стрес близо до дърво.

За да разберете възрастното си ябълково дърво, трябва да го гледате поне 2-3 години. Тогава ще се появят мисли: нещо тази година не е толкова зелено и плодоносно, както преди, би било необходимо да се храни по-добре.

За пълно развитие една ябълка се нуждае от азот, фосфор, калий и микроелементи. Всеки тор има свой собствен благоприятен период на приложение: за азот - пролет, микроелементи - лято, фосфор и калий - през целия сезон, но оптимално - есен. Можете да използвате готови смеси от магазина, прости или сложни минерални торове. Любителите на всичко естествено, разбира се, ще изберат домашна органична материя, пепел, в краен случай - торове, съдържащи хумус. Основното нещо е да не прекалявате. Гледайте ябълковото си дърво, давайте храна само ако наистина се нуждае от тях.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.