Ябълково дърво Melba: как да отглеждате този уникален сорт

Сортът ябълки Melba може да се нарече уникален. Дългата история по никакъв начин не е повлияла на популярността му. Напротив, интересът само расте. Канадските животновъди трябва да благодарят за това чудо: чрез техните усилия се появиха необичайно вкусни и ароматни ябълки, така обичани от потребители и градинари от почти целия свят.

История на сорта ябълки Мелба

В почти всяка градина в Русия можете да намерите сорта ябълка Melba. Тази култура се култивира повече от дузина години и интересът към нея не отслабва. Каква е тайната на такава популярност?

Историята на сорта започва през далечната 1898 г. в Канада. В централната експериментална станция в Отава се появи разсад чрез безплатно опрашване на ябълковото дърво Macintosh, което получи отлична оценка у дома. Поради високия си вкус и отличните си характеристики, Melba скоро се озова в градините на Европа, а след това и на Русия, където също показа отлични резултати. За своите положителни качества през 1947 г. ябълковото дърво Melba е включено в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация и е районирано в почти всички региони на Русия:

 • Централен;
 • Северозападна;
 • Волго-Вяцки;
 • Централна Черна Земя;
 • Севернокавказки;
 • Средна Волга;
 • Нижневолжски;
 • Западносибирски;
 • Източносибирски.

Сортът получи името си в чест на австралийската оперна певица Нели Мелба. В литературата често се среща правописът на сорта като Melba. Малко хора обаче знаят, че ябълковото дърво има още едно име, но не толкова популярно - Azure.

Летен сорт ябълки Мелба

Ябълковото дърво Melba се отглежда в много региони на Русия

Сортове

Мелба е не само отличен пример за вкус. Освен това е отличен материал за създаване на нови сортове на сорта - с нейно участие са родени над 20 сорта. Развъдчиците на Русия, Канада и САЩ показаха на градинарския свят такива сортове и клонинги на Мелба:

 • Ранно алено;
 • Заветни;
 • Прима;
 • Каравела;
 • Дъщерята на Мелба;
 • Мелба Червено.
Сортове Ранно алено и Прима

Мелба роди много нови сортове ябълки, включително ранното алое и прима

Как изглежда ябълковото дърво и плодове Melba?

Дървото Мелба е със средни размери - възрастно ябълково дърво достига 3 метра височина. Съществуват и сортове на джудже подложка с височина само 1,8–2 м. Разстилащата се и повдигната корона има широко закръглена форма и средна зеленина. Цветът на кората е тъмно - оранжево-кафяв. Културата се характеризира със смесен тип плододаване, но в зряла възраст реколтата се формира главно върху анелиди (това са къси (до 3 см) издънки с неразвити странични пъпки, които растат с възрастта, разклоняват се и образуват плодни пъпки при краищата).

Характерна особеност на сорта е фактът, че преди да влезе в периода на плододаване, младо ябълково дърво по-скоро прилича на колоновидно растение: стволът е прав и дебел, издънките са леко притиснати към него и се простират нагоре. Разпространението на короната се появява само с течение на времето.

Младо ябълково дърво Мелба

През първите години от живота Мелба много прилича на колоновидния тип ябълково дърво

Листата са светлозелени, понякога основният цвят разрежда жълтеникавия оттенък. Формата на листа е овално-продълговата, с решетъчен ръб и лек завой. На едногодишните разсад ръбовете на листните плочи висят надолу. При възрастните ябълкови дървета листата, растящи на силни издънки, изпъкват нагоре, стават изпъкнали.

Ябълкови листа от мелба

Формата на светлозелените листа на ябълковото дърво Мелба е овално-продълговата, с гранулиран ръб и лек завой

Цветните пъпки, готови за отваряне, са розови и бели с лилав оттенък. Цветята са големи, с кръгли светлорозови листенца, които са много стегнати, почти се припокриват, съседни един на друг. Цъфтящата Мелба изпълва въздуха с прекрасен аромат.

Кръгло-коничните плодове с правилна форма са със среден размер. Обичайното тегло на ябълката е 120–140 g, понякога 300 g. Повърхността е гладка или леко оребрена. Кожата, макар и плътна, но не груба, е мазна на допир поради восъчно бяло-сив цвят. Основният цвят е бяло-зелен, в узрелия плод е зеленикаво-жълт. Припокриващият яркочервен райе руж може да отнеме половин ябълка. Точките под кожата са многобройни, малки или средни по размер, бели, добре различими. Семената са продълговати, едри, кафяви.

Под ярката кожа е почти снежнобяла пулпа, нежна и сочна. Има прекрасен сладко-кисел вкус с карамелени нотки. Като цяло, Melba се счита за стандарт за вкус на ябълка. Ароматът на плодовете е ярък, бонбонен. Дегустаторите оценяват вкуса на сорта много високо - от 4,4 до 5 точки.

Разрязани плодове Melba

Плодовете на мелба имат снежнобяла сочна каша и прекрасен аромат на бонбони.

Характеристики на сорта

 • Мелба е разновидност със средна ранна зрялост: при подходящи грижи ябълковите дървета, присадени върху джудже подложки, започват да плододават още на 3-4 години; дървета на енергични подложки - за 4-5 години;
 • добивът на ябълково дърво е много висок. В частните градини едно зряло дърво дава 50 до почти 90 кг плодове. В индустриалните насаждения добивът е 90–160 c / ha. Но Мелба има една особеност. Младите ябълкови дървета са в състояние да плододават обилно и стабилно до 8-10-годишна възраст, но при възрастно дърво честотата на плододаване се проследява - веднъж на всеки две до три години;
 • реколтата узрява в края на лятото, започвайки през втората половина на август. Но по-хладното време може да удължи процеса на узряване до средата на септември;
 • презрелите плодове са склонни да се отделят, затова се препоръчва да ги берете няколко дни, преди да са напълно узрели. В тази форма ябълките могат да се съхраняват 1 или 2 месеца;
 • друго предимство на Melba е отличната транспортируемост на плодовете. Именно тази характеристика и отличният външен вид на ябълките привлича тези, които се занимават с отглеждане на плодове за продажба;
 • ябълковото дърво е относително устойчиво на замръзване, има над средната зимна издръжливост. Но в региони със суров климат кората на ствола и клоните може да страда от пукнатини от замръзване (това са пукнатини, които се появяват по влакната или по целия ствол на дървото при силни студове). Следователно в Сибир ябълково дърво се формира в застояла (пълзяща) форма, което помага да се скрие дървото под всякакъв покривен материал;
 • се отбелязва лоша устойчивост на струпясване. В години, когато лятото е студено и дъждовно, Мелба може да бъде сериозно засегната от това заболяване;
 • за да се увеличат добивите и да се подобри качеството на плодовете, опрашителите трябва да бъдат засадени по двойка до мелба. Старите и доказани сортове - Антоновка и Боровинка - отлично се справят с тази задача;
 • узрелите ябълки са гъвкави в употреба. Пресните плодове ще укрепят здравето и ще зарадват с вкус.А също така ябълките Melba са чудесни за запазване. Плътно сладко, ароматно сладко, сладък сок и компот - всички тези препарати съдържат фибри, витамини и други полезни вещества, които при правилна обработка могат да се запазят дори в преработения продукт.

Видео: ябълково дърво Melba

Условия за кацане

За да може разсадът да пусне корени на ново място, трябва да знаете климатичните особености на вашия регион. В края на краищата, само навреме и според правилата, засаденото дърво може да угоди с бързия си растеж.

Дати на кацане

Тъй като Melba може да се отглежда в почти всеки регион на нашата обширна страна, следователно датите на засаждане в различни части от нея не съвпадат.

За топлите райони и райони с умерен климат есенното засаждане е подходящо. Добре е, че благоприятната комбинация от мека есен и валежи ще помогне на разсада бързо да придобие абсорбиращи корени.

Младите ябълкови дървета се засаждат активно от средата на септември до средата на октомври, когато започва падането на листата, което показва, че ябълковото дърво потъва в период на покой.

В Крим е подходящо и по-късно кацане, тъй като времето е хубаво. Основните фактори на есенното засаждане:

 • разсадът трябва да спре активността на растежа на издънките, като по този начин цялата сила на растението ще бъде отдадена на процеса на отглеждане на корени;
 • за да бъде процесът на вкореняване успешен, температурата на почвата не трябва да пада под +4 ° С;
 • засаждането е най-добре през втората половина на деня, това ще ви позволи да засадите разсад в топла почва.

За да може едно младо ябълково дърво да пусне корени преди студеното време при такива условия, му трябва малко време - 2-3 седмици.

Пролетното засаждане в централна Русия се случва от края на март до началото на април. Основното е да засадите ябълковото дърво в момент, когато пъпките му все още не са започнали да цъфтят, в противен случай процесът на вкореняване може да се проточи.

В Сибир, напротив, няма нужда да бързате. Обикновено на места със суров климат засаждането се извършва в началото на май, когато възможната заплаха от пролетни завръщащи студове ще отпадне.

Малцина знаят, но Мелба може да бъде засадена през лятото. За да направите това, трябва да закупите разсад със затворена коренова система.

Засаждане на ябълково дърво през лятото

Ако разсадът има затворена коренова система, той може да бъде засаден дори през лятото

Избор на място, подходяща почва

За да бъдат ябълките с отлично качество - румени и сладки, дървото трябва да се засажда само на добре осветени места. Мястото трябва да бъде защитено от течение и пронизващи зимни ветрове, особено в студените райони, тъй като, въпреки че Мелба има над средната зимна издръжливост, стволът и клоните могат да се напукат при силни студове с вятър.

Не си струва обаче да лишавате ябълковото дърво от необходимата лесна вентилация на короната, това може да провокира развитието на гъбична инфекция.

В региони, където климатът е суров и непредсказуем, Melba може да бъде засадена близо до южната или югоизточната страна на къща или стопанска сграда. Когато се нагрява от слънчевите лъчи, каменната повърхност ще отделя топлина за растението и почвата.

Ябълково дърво у дома

За да предпазите ябълковото дърво от вятъра през зимата, то може да бъде засадено в близост до сгради

Мелба е непретенциозна, но въпреки това предпочита плодородните земи. Леките и рохкави глинести плодородни черноземи, тъмно кестенови почви, богати на хумус, са идеални за засаждане и по-нататъшен растеж.

Един от факторите за успешното отглеждане на Мелба е ниската поява на подпочвени води - не по-близо от 1,5 м до повърхността на почвата. В наводнени и влажни зони за засаждане на разсад се изграждат изкуствени височини (до 50 см) и брандирани канали, които спомагат за бързото отводняване на проблемната зона.

Овощни дървета на изкуствени хълмове

В наводнени райони ябълковото дърво се засажда на изкуствен хълм

Избор на фиданки

От правилния избор ще зависи бъдещата съдба на ябълковото дърво: няма да има смисъл от крехък и болен посадъчен материал. Затова подходете отговорно към избора на разсад и обърнете внимание на следното:

 • възрастта на разсада е 1-2 години.Тази възрастова категория има най-добри нива на оцеляване;
 • багажникът е дебел, равномерен, без признаци на повреда;
 • кореновата система е развита, с няколко основни корена, покрити с мрежа от абсорбиращи корени;
 • наличието на ваксинация ще ви подскаже, че това е присадено растение, а не диво.

Ако купувате разсад през пролетта, не бъдете мързеливи, за да проверите дали дървесината е жива. За да направите това, направете малък разрез на багажника. Ако дървото отдолу е зелено, значи всичко е наред. Кафяв цвят показва проблем - най-вероятно разсадът не е оцелял през зимата.

За да не сгрешите с избора (тъй като сортът е много популярен, недобросъвестните продавачи могат да продадат друг под прикритието на Melba) и да закупят зониран и здрав разсад от ябълково дърво Melba, свържете се само с доверени продавачи или със специални градинарски центрове.

Фиданки

За да предотвратите небрежния продавач да обърка сортовете, закупете разсад в градинарски центрове

Подготовка на сайта

Подгответе сайта предварително. Често се случва, че при липса на допълнително свободно парче земя на мястото на старо дърво или храстова култура, ние планираме да засадим ново дърво. Но предишният жител вече беше изчерпал почвата, взе всички хранителни вещества от нея. Ето защо, преди да засадите ябълково дърво, подгответе почвата, увеличете нивото на плодородие и й дайте малко почивка. За да направите това, направете следното:

 1. Една година преди засаждането освободете предвидената площ от остатъците от предишна растителност, камъни, многогодишни корени.
 2. Разпределете следните торове равномерно по повърхността на земята, които след това ще попаднат в почвата по време на дълбоко копаене. Цена за 1 м²:
  • 10–20 кг изгнил оборски тор или компост;
  • 15 g азотсъдържащи торове;
  • 25 g суперфосфат.

   Подготовка на почвата за засаждане

   Отнема малко време и подходяща обработка, за да се възстанови изчерпаната почва.

 3. Ако извършите такава подготовка през есента, тогава не разбивайте земните буци, те ще помогнат да се запази снежната покривка на мястото и до пролетта ще се разпаднат.
 4. Можете да засеете сайта със сидерати и да ги изкопаете през есента. Органичните вещества ще помогнат на почвата да придобие пореста структура и да попълни запасите от хранителни вещества.

  Сидерата

  Сидерата обогатява почвата с хранителни вещества

Ако почвата ви е кисела, погрижете се показателите да бъдат неутрални. За да направите това, добавете пухкава вар или доломитово брашно (до 500 g на 1 m²) към торовете за изкопаване.

Също така се погрижете предварително за ямата за кацане. За есенно засаждане изкопайте и запълнете дупката с хранителна смес поне месец предварително. Подгответе се за пролетната процедура през есента. Процедурата е следната:

 1. Изкопайте дупка дълбока и широка 70–80 см. Ако почвата не е била обработена преди засаждането или почвата на площадката е гъста, глинеста, увеличете дълбочината до 1 m.

  Яма под ябълковото дърво

  На тежки почви дълбочината на ямата под ябълковото дърво трябва да бъде 1 m

 2. Оставете горния плодороден слой настрана. Разпръснете почвата, вдигната от дълбините в градината.
 3. Добавете хранителни вещества към отложената почва: 1-2 кофи изгнил хумус (добавете 3-4 кофи върху необработена площ); 50–80 g всякакви калиеви торове; от 100 до 200 г суперфосфат.

  Торове за засаждане на ябълково дърво

  Всеки органичен тор може да се добави към ямата за засаждане на разсад от ябълково дърво

 4. Забийте кол в дъното на дупката, който ще служи като опора за разсада.
 5. Смесете торовете с почвата и изсипете в ямата. Ако няма достатъчно пръст, за да запълни браздата до ръба, добавете градинска пръст.
 6. За да помогнете на почвата да се утаи и хранителните вещества да се разтворят, изсипете 2 кофи вода в ямата.

Видео: как правилно да подготвите седалка за ябълково дърво

Схема и ред на кацане

За да предотвратите растежа на ябълковото дърво на плътна сянка, следвайте две схеми:

 • доказан вариант е уплътнена схема - 6/3 м;
 • използвайки модел 7/7 m, можете да използвате междуредия за отглеждане на зеленчуци, преди Melba да стане твърде голяма.

Навреме, след като сте закупили фиданка ябълково дърво Melba, преминете към засаждане. По-добре е да го прекарате заедно.Процесът се състои от следните стъпки:

 1. Отстранете част от почвата от подготвената дупка, оформете останалата част на дъното под формата на пързалка.
 2. Поставете разсада в центъра, изправете корените - те трябва да лежат свободно, без прегъвания и усуквания.

  Схема за засаждане на ябълкови дървета

  На дъното на ямата трябва да оформите пързалка, върху която да инсталирате разсад от ябълково дърво с изправени корени

 3. Докато единият градинар държи разсада на място, вторият, използвайки лопата, запълва дупката и корените с премахната почвена смес.
 4. Когато дупката е пълна, набийте почвата и завържете разсада за опора.

  Уплътняване на почвата около разсада на ябълковото дърво

  Когато дупката около разсада на ябълковото дърво се запълни със земя, трябва да натъпчете повърхността

 5. При правилно засадено растение кореновата шийка трябва да бъде с 5-7 см по-висока от нивото на засаждане.
 6. Оформете кръг за поливане около разсада на разстояние 40-50 см от багажника и изсипете 2 кофи вода в него.
 7. Когато влагата се абсорбира, покрийте кръга с торф или суха трева.

Не забравяйте да засадите опрашващи сортове до разсада на Мелба, които бяха разгледани в раздела "Характеристики на сорта", тъй като, въпреки че този сорт е самоплоден, реколтата без опрашители ще бъде по-лоша.

Характеристики на отглеждане и грижи

За да може ябълковото дърво Мелба да зарадва с вкусни плодове, дървото се нуждае от подходящи грижи. Отглеждането на младо дърво и грижата за възрастен обаче е много различно.

Как се полива

Възрастният Melba не понася излишната влага, така че поливайте рядко, но обилно, така че водата да насища почвата на дълбочина 40-50 cm. В условията на централна Русия поливането обикновено се извършва веднъж месечно, като се излива 60–70 литра вода под едно дърво.

Поливане на ябълковото дърво

За да предотвратите изтичането на вода от напоителния кръг, подредете границите му със земни брони

На песъчливи почви поливането се извършва по-често и по-обилно, на глинести почви, напротив, количеството вода е леко намалено. Ако зимата беше богата на сняг, тогава в началото на пролетта можете да правите без поливане, тъй като почвата е достатъчно наситена с размразена влага. И ако пролетта е гореща и суха, тогава е необходимо поливане. Не пропускайте необходимата хидратация след цъфтежа и по време на формирането на плодовете.

Фиданките се поливат малко по-различно:

 • младото растение се нуждае от влага за успешно вкореняване. Ако засаждането е станало през есента, тогава погледнете времето. Обикновено есенните валежи са достатъчни, за да се откажат от допълнителна влага. Но ако времето е сухо, тогава 2 седмици след засаждането, поливайте разсада отново;

  Поливане на разсад от ябълково дърво

  Ако есента е суха, тогава поливайте разсада 2 седмици след засаждането

 • ако засаждането е било през пролетта, тогава поливането се извършва ежеседмично, като се изсипват 1-2 кофи вода под разсада. Успешното вкореняване, което ще бъде придружено от активен растеж на издънките, ще ви подскаже, че честотата на поливане може да бъде намалена наполовина.

Полезни съвети:

 • опитайте се да поливате разсада само с топла вода. За да направите това, не е необходимо да го затопляте специално, просто оставете кофите на слънце за няколко часа;
 • поливането на зряло дърво изисква много влага. Ако излеете цялата вода с едно движение, тогава на повърхността на почвата се образува истинско блато. Затова разделете едно приложение на влага на 2 дози - сутрин и вечер;
 • денят след поливане, леко го разхлабете в кръга на багажника. Чрез разбиване на почвената кора, възстановявате аерацията на почвата;
 • ако прогнозата за времето обещава скорошно охлаждане и валежите все още не са паднали, е необходимо да се напоява преди зимата с повече вода (50-100 литра на дърво);
 • кръгът за поливане се увеличава с възрастта. Тя е равна на периметъра на короната.

Какви торове предпочита ябълковото дърво Melba?

Melba реагира невероятно на органични вещества, което не може да не зарадва любителите на естественото земеделие, но минералните торове все още са незаменими.

Ако по време на засаждането са били въведени хранителни вещества, те започват да хранят ябълковото дърво едва от втората година на развитие. По време на вегетационния сезон са необходими 3 допълнителни превръзки:

 • през пролетта, докато ябълковото дърво не е цъфнало, равномерно разпръснете 1-2 кофи хумус, 1 чаша дървесна пепел и 2 супени лъжици суперфосфат в кръга около ствола.След това внимателно изкопайте почвата;
 • през лятото дайте предимство на естествения дресинг. Можете да използвате разтвор от 1/10 лопен или 1/20 пилешки тор. Не забравяйте за зеления тор, който лесно се прави от коприва:
  • смачканото растение се поставя в контейнер и се излива с вода - за 1 част от суровината, 2 части от течността;
  • затваря се с капак и се оставя на открито място за 3-4 дни;
  • след филтриране. За 1 дърво ще ви трябва 1 кофа с някое от изброените решения.
 • през есента, след като реколтата е напълно събрана, е време да подготвите ябълковото дърво за настъпването на зимата. За да узрее дървото преди да настъпи студеното време, използвайте калиеви торове (50–70 g на дърво) и компост.
Зелен тор

Зеленият тор се приготвя най-добре от коприва

Подрязване

Подрязването е друга важна стъпка в поддържането. Разсадът задължително трябва да се подложи на процедура за формиране на корона, която обикновено се придава на оскъдна форма.

Разредена форма на короната

Короната на разсад от ябълково дърво, включително сортовете Melba, обикновено получава рядкостепенна форма

Този процес обикновено отнема около 4-5 години. Формирането се извършва в началото на пролетта, преди началото на соковия поток, като по този начин:

 1. През пролетта едногодишно дърво се коронясва (централният издънка се отрязва) на височина 80 cm.
 2. Стъблото се формира на разстояние 50 см от повърхността на почвата, за това трябва да премахнете всички издънки в тази област. От останалите пъпки ще се развият издънки, които през следващата година ще послужат като основа за полагане на подреждане.
 3. През втората година се избират 3 развити издънки, които не растат от съседни пъпки. Съкратете ги на същото ниво (около 1/3). Това ще бъде първото ниво. Централният проводник се нарязва така, че да се издига на 15–20 см над клоните на първото ниво. Останалите издънки се нарязват на пръстен.
 4. През третата пролет по подобен начин се оформя второ ниво, при което остават до 2 клона, израстващи с 50 см по-високо от първите скелетни.
 5. В началото на следващия сезон се полага още един слой.
Схема за подрязване на ябълково дърво

Формирането на правилната корона на ябълково дърво отнема повече от една година

Както вече беше отбелязано, в студените райони се предпочитат пълзящите форми на короната на ябълковото дърво Melba. Той позволява не само да предпази дървото от силен вятър, но и да го покрие в случай на силни студове.

Когато формирането приключи, идва ред на следните видове резитба, които имат различни цели и срокове:

 • изтъняване - помага за изчистването на короната от извивки, които са израснали през вегетационния период, слаби, растящи надолу или в короната на леторастите. Извършва се през пролетта, преди пъпките да започнат да цъфтят;
 • санитарен - извършва се при необходимост, ако клоните на ябълковото дърво са повредени от болест. За сорта Melba този вид резитба е особено актуален поради склонността към струпясване: за да се избегне по-нататъшна инфекция, е спешно да се премахнат и унищожат клони и издънки, листата и плодовете, на които са твърде заразени или вече са умрели ;
 • против стареене - извършва се, за да стимулира избледняващите процеси на растеж и плод на издънки. Може да се направи през есента, докато температурата спадне под –5 ° C, или през пролетта, преди да набъбнат пъпките.

Видео: как да режем старо и занемарено дърво

Зимна защита

През октомври трябва да подготвите ябълковото дърво за зимния период:

 1. Първо се изисква задълбочена проверка.
 2. След него трябва да отрежете счупени или изсушени клони, да отлепите старата обелена кора.
 3. След това трябва да избелите стволовете на дърветата.

  Варосане на ствола на ябълковото дърво

  През есента е необходимо да избелите ствола на ябълковото дърво, за да се предпазите от вредители

 4. Не на последно място е необходимо да се извърши подхранване, напояване с вода и обработка от болести и вредители.

В топлите райони е достатъчно да се изолира кореновата зона с дебел слой мулч. Само в студено време такава защита може да не е достатъчна. Така че кората на ствола и скелетните клони да не страдат от замръзване, изолирайте ябълковото дърво с всякакъв материал, който позволява на въздуха да премине през него. Използването на покривен материал или целофанов филм може да доведе до гниене на кората.

Подготовка на ябълково дърво за зимата

Изолацията на ствола и основните клони ще помогне на ябълковото дърво да оцелее под нулевите температури

През снежна зима можете да съберете голяма снежна преспичка около ябълковото дърво. От този естествен подслон има двойна полза. През зимата багажникът няма да замръзне, а през пролетта топената вода правилно ще насити корените с влага и ще ви спаси от поливане.

Болести и вредители, мерки за контрол и превенция

Ябълковото дърво Мелба почти не устоява на една от най-често срещаните болести по костилковите плодове - струпясването. Понякога дори добрите грижи не ви спасяват от неблагоприятни метеорологични условия, които могат да причинят появата и разпространението на инфекцията. Затова провеждайте по-често превантивни прегледи на дървото, за да установите навреме болестта или вредителите и да вземете мерки за борба с тях. Освен краста, Мелба може да страда и от брашнеста мана.

Краста

Първоначално болестта засяга листата, като се проявява върху нея под формата на кафяви петна. След това идва ред на плодовете. Тяхната повърхност се покрива с тъмни петна, които се увеличават по размер, засегнатата тъкан става като корк, пукнатини. Ябълките спират да растат, деформират се и вече не могат да се съхраняват. Студеното и влажно време допринася за разпространението на болестта. Гъбичните спори лесно се разпространяват от вятъра и дъждовните капки.

Профилактиката на заболяванията се състои в подходящи земеделски практики. През есента трябва да изкопаете кръга на багажника, като премахнете всички паднали листа от повърхността му. Изтъняването на резитбата и варосването ще помогне да се увеличи устойчивостта на ябълковото дърво. Мерки за контрол:

 • лечение с 1% течност от Бордо - извършва се, когато бъбреците са във фаза на зелен конус;
 • пръскане с разтвор на Skor (2 ml на 10 l вода) върху розова пъпка;
 • преработка след 2-3 седмици със смяна на лекарството на Ciben или Kaptan (50 g на 10 l вода).

  Краста

  Крастата е едно от най-опасните заболявания, което прави плодовете неподходящи за съхранение.

Брашнеста мана

На леторастите и листата почти едновременно се появява бяло, подобно на брашно покритие. С напредването на болестта листът се деформира, повърхността му се втвърдява и изсъхва. Гъбичките също могат да атакуват цветя и яйчници. Пренебрегваната болест намалява устойчивостта на замръзване на ябълковото дърво. Най-често огнището на болестта се провокира от твърде висока температура на въздуха. За да се предотврати развитието на брашнеста мана, е необходимо да се контролира поливането, да се предотврати изсъхването и преовлажняването на почвата, да не се увличате с азотсъдържащи торове, а да се даде предимство на фосфорно-калиевите торове - те се увеличават съпротивлението на ябълковото дърво. Ако едно дърво е засегнато от болестта, вземете следните мерки:

 • третирайте ябълковото дърво три пъти с разтвор на колоидна сяра - 2% в етапа на бутониране, 1% след цъфтежа и 15–20 дни след втората обработка;
 • вместо колоидна сяра можете да използвате течност от Бордо.

  Брашнеста мана

  Брашнестата мана намалява устойчивостта на замръзване на ябълковото дърво

Ябълков молец

От вредителите за ябълковото дърво гъсениците на ябълковия молец са опасни. След като излизат от пашкула, те започват да се хранят с пулпата от млада зеленина, захапвайки пъпките. Това води до загуба на зелена маса и забавяне на фотосинтезата. В резултат на това ябълковото дърво изостава в развитието си, а през зимата остава неподготвено, което се отразява неблагоприятно на нивото на зимоустойчивост. Профилактиката започва през есента с изкопаване на кръга на ствола и отстраняване на старата ексфолирана кора от ябълковото дърво. През пролетта се поставят феромонни капани за улов на молци. Мерки за контрол:

 • парафинсъдържащи препарати (например Dimilin) ​​се използват за унищожаване на снасянето на яйца;
 • с гъсеници се бори с помощта на разтвор Actellik или Inta-Vir.

  Ябълкови молци гъсеници

  Гъсениците на ябълковия молец унищожават по-голямата част от листната маса на ябълковото дърво

Apple Melba отзиви

Смятам, че Мелба е една от най-вкусните, ако не и най-вкусните, летни ябълки, които познавам. Срещнах много от нейните клонинги. Избрах много добър от един от моите приятели - голям, вкусен, ароматен и не особено болезнен клонинг на този сорт и го засадих на 118-та подложка. Вярвам, че Мелба трябва да бъде във всяка градина, където само тя може да расте.

Apple

Ябълковите дървета Lobo и Melba и лошото време не се интересуват - те са узрели и ни радват със своите сладки, вкусни ябълки.

Марта И.П.

http://sad54.0pk.ru/viewtopic.php?id=127&p=6

Младата Мелба (4-годишна) в слънчева местност вече е събрана и плодовете са изядени. Красиви големи вкусни ябълки! На второто място ябълковото дърво е на 12 г. Беше на сянка. Ябълките висят. Руж само в горната част на главата. Все още има много зелени. И малки. Ядем сега.

зета

https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=10388&start=570

Е, Мелба определено замръзва - за да го изрежете и да го разпространите като строфа - тоест да го подмладите и да го скриете под снега - веднага ще започне да дава плодове - с вече израсналата ви коренова система. Мелба е едно от най-вкусните ябълкови дървета, затова всички са износени.

серов владимир

http://fialka.tomsk.ru/forum/viewtopic.php?t=16678&start=90

Отглеждането на ябълково дърво Melba не е трудно. Сортът е непретенциозен, лесно се адаптира към различни условия. Вярно е, че има някои нюанси на грижи, чието изпълнение ще помогне за удължаване на плододаването и увеличаване на добивите. Само малко грижи - и вашата градина ще бъде изпълнена с прекрасния аромат на цъфтяща Мелба и след това ухаеща с уникалния аромат на нейните плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.