Цвете азалия: снимка, отглеждане и грижи за растенията

Азалията е декоративен храст с красиви големи фуниевидни цветя, принадлежащи към голямата градинска група Rhododendron. Този храст бързо спечели голяма популярност сред любителите на цъфтящите растения на закрито благодарение на ярката си и буйна шапка, състояща се от красиви цветя по време на цъфтежа.


А закритата азалия цъфти през зимата, когато вали сняг пред прозореца, падайки върху оголените стволове на клони на други дървета. Съгласете се, гледането на цъфтящ храст през скучните вечери определено ще ви развесели, а също така ще събуди пролетните нотки във всеки човек. Голям избор от различни сортове стайна азалия Рододендрон ви позволява да изберете растение с ресни, двойни или гофрирани цветя от всякакъв цвят.

Азалия на закрито: снимка и описание

Ако решите да закупите стайна азалия за засаждане, тогава трябва да се организирате компетентна грижа за цветята вкъщи. Снимките на различни сортове азалии, които можете да видите по-долу, могат да ви помогнат да изберете най-добрата опция за интериорния дизайн на стаята. Ако купувате храст в магазин, обърнете внимание на външния вид на листата; те не трябва да имат петна, повреди или други дефекти. Потърсете храст с много неразцъфнали цветя.

Не пресаждайте стайното растение, докато то избледнее. У нас най-популярни са следните видове храсти за отглеждане в домашни условия, като японска и индийска азалия... Когато декорират интериорен дизайн, растения като азалия често съжителстват с:

  • орхидея фаленопсис;
  • пеларгония (например, царски здравец);
  • грудкова бегония.

С подходящи грижи ранните сортове на това стайно растение цъфтят в началото на зимата. Средно късните видове обикновено цъфтят от февруари, а късните от април. В Япония азалията е символ на женствеността, тъй като това растение в тази страна е толкова емблематичен подарък, колкото у нас имаме спатифилум „Женско щастие“. На много снимки тези цветя приличат на малки дървета бонсай. Миниатюрните растения всъщност са доста популярни при създаването на предмети в различни стилове бонсай.

Бонсай

Азалия в парковата зонаКато правило се избират цветя от следните сортове за създаване на бонсай: Рододендрон импедитеум и индикум... Доста интересно е да се формира корона в японски видове бели сацуки, като кахо, айкоку, хакурей, уакаебису, кинсай. Дърветата, направени в стил каскада Khan-kengai, изглеждат доста стилно, в този случай издигащият се връх на растението не излиза над нивото на земята в саксията. Тези бонсай дървета изглеждат доста оригинално в комбинация с crassula, често срещана у нас - "Парични дървета".

Ако искате да построите дърво бонсай от младо растение азалия, тогава трябва активно да отрежете издънките в продължение на няколко години, стимулирайки рязането, за да увеличите диаметъра на основния ствол. След това се формира короната, за която се подрязват доста дебели и слаби издънки.

За да създадете буйна корона, имате нужда постоянно прищипвайте младите издънки дървета, оставяйки не повече от 7 листа на клон. За да придадете на дървото желания стил, трябва да следвате посоката на растежа на растението. В допълнение към периодичното подрязване на леторастите се използва методът на разтягане с въже и дистанционери, както и усукване на клоните с тел. Но не трябва да забравяме, че дървото на това дърво е доста твърдо и същевременно много крехко. Ако решите да подредите композиция от "мини-дървета", препоръчваме да обърнете внимание на следните сортове стайни цветя, като Dracaena Marginala и фикус Бенджамин, те изглеждат хармонично с бонсай азалии Рододендрон.

Грижа за азалия

Местоположение и светлина

Най-доброто място за засаждане на това растение е перваза на прозореца с източно изложение или подова стойка близо до прозореца. Този храст също се чувства удобно в близост до прозорци с северно и западно изложение, но позицията на южните первази на прозореца е нежелана. Поставете цветето далеч от пряка слънчева светлина, тъй като те са вредни за него. В горещо време е желателно сутрата и по обяд дифузната светлина от слънцето да падне върху растението и тогава е необходимо да се организира полусянка. Изнесете храста навън през лятото, но далеч от горещите слънчеви лъчи.

Температура

Как да предпазим азалиите от вредителиАко искате да видите растението си да цъфти, трябва да се спазва доста строг температурен режим. През зимата температурата от 17-19С е удобна за азалии, но за формиране на пъпки, съцветия и пъпки е необходимо намалете температурата до 9-14C... Добър вариант е да прехвърлите цветето на остъкления балкон след включване на отоплителната система. Някои производители използват климатик за охлаждане на въздуха около растението, за да създадат желания климат на цъфтеж около растението. През лятото също е необходимо да държите растението далеч от топлината. Най-добрият вариант е 19-22C.

Влажност на въздуха

Това растение обича високата влажност (над 55%) през цялата година. Този проблем често се решава чрез инсталиране на въздушен овлажнител. Можете също така да пръскате цветето с хладка вода всеки ден. Но не забравяйте, че венчелистчетата от азалия могат да се покрият с тъмни петна след проникване на вода, следователно, за овлажняване на въздуха по време на цъфтежа, можете да инсталирате контейнер с вода близо до цветето, за да се изпари.

Поливане

За да направите това, трябва да използвате само утаена и мека вода. Най-добре е да се подкислява водатачрез добавяне на няколко кристала лимонена киселина на литър. През лятото можете да поставите цялата саксия с растението в леген, пълен с вода, така че корените да поемат необходимото количество течност. Необходимо е бучката земя, където се намира азалията, да е постоянно влажна. Ако заминавате за определено време и няма кой да прави поливане, поставете саксията с растението на голям палет с мокра експандирана глина.

Почва и тор

Съставът за засаждане на азалии трябва да бъде избран кисел (рН 3,9-4,6). Някои градинари използват хедерална почва за засаждане, но е подходяща и готова смес от азалия. Смес се прави и от борова пръст, пясък и мъх (3: 1,5: 1,5). На дъното на саксията не забравяйте да поставите слой дренаж от едър и експандиран глинен пясък.

Подхранване:

  • през есента и зимата, по време на цъфтежа, те се хранят със суперфосфат веднъж на 2 седмици;
  • през пролетта и лятото добавяме примамка на всеки 7 дни.

Прехвърляне

Най-добрият контейнер за азалия е ниска саксия или саксия. Трансплантацията се извършва за първи път след цъфтежа. Трябва да прехвърлите храста в саксията доста внимателно и в същото време с бучка пръст, тъй като корените на растението са крехки и крехки. Когато пресаждате, трябва да подрежете - премахнете изсъхналите клони, издънки и цветя. Изсипете равномерно и внимателно нова почва около краищата на земната топка.

Подрязване

Условия за цъфтящи азалииЗа да създадете красива корона на рододендрон, трябва периодично да прищипвате и подрязвате клони.По време на резитбата слабите и плътно разположени клони се отстраняват напълно, а едногодишните издънки се правят по-къси. Ранното подрязване на азалии се извършва през март и средно късно през юли.

Подрязването образува красива цветна корона с равномерно разположени пъпки. Мога направете цветна корона под формата на храст или под формата на малко дърво.

Ако трябва да направите храст от азалия, тогава трябва да прищипите горната част на страничните издънки и багажника на разстояние 12 см от нивото на земята. За равномерен растеж на растенията трябва периодично да разгъвате саксията с цветя в една посока.

Технологията за създаване на дърво е различна от горната опция. Трябва да вземете най-красивия и силен клон на храста, а останалите да отрежете. Ще създадем багажник от този клон. Трябва да прищипите горната част, когато багажникът нарасне до желания размер. Тогава върхът на храста ще се разклони. За да създадете корона от сферично дърво, трябва периодично да прищипвате страничните издънки.

Блум

Когато температурата и високата влажност, необходими за цъфтежа на рододендрон, са изпълнени, храстът може да ви зарадва с ярки цветя в продължение на няколко месеца. Ако грижата за растението се случи с нарушения на правилата, тогава времето за цъфтеж ще бъде не повече от няколко седмици... След цъфтежа не забравяйте да премахнете всички сухи цветя.

Размножаване

Това цвете може да се размножава:

  • разделяне на храста;
  • резници;
  • чрез ваксинация;
  • семена.

Опцията за размножаване на семена обикновено се използва от градинарите, за да се консолидират характеристиките на сорта и допълнително да се култивират нови видове. Обикновените любители на цветята на закрито размножават това растение разделяне на храста и използване на резници.

Разделяне на храста. Растението за възрастни е внимателно разделено на няколко части, за да не деформира повърхностните корени. Отделените храсти се засаждат в контейнер с необходимия размер с нова смес от земя.

Резници. Отрежете твърда дръжка с размер 6-7 см през пролетта. Мястото на рязане трябва да бъде импрегнирано със стимулатор за образуване на корени и резникът да бъде засаден в земята (торф или борова почва) на дълбочина 2 см. Резникът трябва да бъде покрит със стъкло, което периодично се отстранява за поливане. Изрезката се вкоренява след месец.

Болести и вредители на азалии

Гъба фузариум

Как може asaria да се разболее?Признаци: листата изсъхват и губят тонуса си поради инфекция през новата почва след засаждане или поради нараняване на растението.

Лечение: първо е необходимо да се излее с фон дьо тен, след няколко дни, да се третира с антибиотичен разтвор и след това с лек манганов разтвор.

Хлороза

Признаци: по краищата и краищата на листата се образуват жълти петна (обикновено хлорозата се появява през лятото). Между жилките на листата могат да се образуват отровни жълти петна.

Лечение: листни примамки с желязо и магнезиев сулфат.

Септория

Признаци: първо, на някои листа се образуват продълговати кафяви петна. След като заразените листа изсъхнат и окапнат.

Лечение: обработвайте цветето с 1% разтвор от Бордо всеки ден в продължение на 14 дни.

Фалшиви щитове и щитове

Признаци: Изпъкнали кафяви плаки се образуват по листата и клоните на растението. Насекомите се хранят със сока на цветето и листата изсъхват.

Лечение: Първо избършете азалията напълно с мека гъба и сапунена вода. След това обработваме цветето с 0,20% разтвор на актеллик, актара или карбофос.

Драскотина

Признаци: на клоните, листата и цветовете на Рододендрон се появяват малки вредители с овална форма с разцвет на брашно. Цветята са забележимо деформирани и бързо изсъхват.

Лечение: измийте цветето с топла вода, като изтриете старателно листата и клоните с мека гъба. След това третирайте цветето с разтвор на Actellik.

Паяк акари

Цъфтяща азалияПризнаци: отдолу на листа можете да видите купчини малки бели или жълтеникави насекоми, както и малка паяжина. Листата на растението се свиват, пожълтяват и изсъхват.

Лечение: първо трябва да изтриете старателно рододендрона с кърпа и сапунена вода, след което да изплакнете под топла вода. Ако след определено време отново видите насекоми, обработете цветето с лек разтвор на Actellik или Aktara.

Акара Tarzanemus

Признаци: Доста е трудно да видите насекоми на растение без лупа. Жизнената дейност на насекомите се проявява, когато цветята изсветляват, листата се сгъват и цъфтежът не настъпва своевременно.

Лечение: избършете го ежедневно с разтвор от дървесна пепел (Приготвяне на инфузия: смесете 250 грама дървесна пепел в няколко литра утаена вода, оставете да се запари за един ден и прецедете с марля).

С подходящи грижи и подходящо внимание, можете да се насладите на прекрасните пъпки на нежните и красиви цветя на азалия Рододендрон с удоволствие почти по всяко време на годината: както през лятото, така и през зимата - на фона на шарен прозорец от замръзване и оголване дървета отвън.

Растение азалия
Цъфтящ храст на азалияГрижа за азалия в стаятаКолко дълго цъфти азалияПериод на цъфтеж на азалияПравила за отглеждане на азалииГрижа за азалия в стаятаЯпонска азалияКак да се грижим за азалияКак расте азалиятаАзалия на закритоГрижа за растенията азалияАзалия на закритоЗасадете правилно азалиятаРазнообразие от градини на азалияЗасаждане и грижи за азалия

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.