Прост и сложен стрептокарпус: отглеждане и грижа за цвете у дома

Ако за първи път видите това необичайно красиво цвете с трудно произнасяемо име, създавате впечатлението, че е много взискателно, както много цъфтящи растения. Това е погрешно схващане. Отглеждането и грижата за стрептокарпус (или просто каишки - както много производители ги наричат ​​накратко) не създава много проблеми, те се отличават със своята непретенциозност, продължителност и изобилие от цъфтеж и огромно разнообразие от цветове и форми.

Съдържание

Как изглежда стрептокарпусът

Естественото местообитание на стрептокарпусовия растеж са тропическите и субтропичните гори на южноафриканските планински склонове. Те са разположени доста високо над морското равнище и се характеризират с липсата на високи температури. В природата има около 130 вида от това растение. Те са по-малко декоративни от хибридните сортове, отглеждани от животновъди.

Стрептокарпусът на Уендлен и неговият див роднина

Вляво: Streptocarpus в естественото му местообитание. Вдясно: стрептокарпусът на Vendlen, отгледан от животновъди, с един голям лист

Стрептокарпусът няма стъбло. Растението представлява розетка с дълги месести листа, които са покрити с меки вили. Дръжките растат от пазвите на листата. Един дръжка може да даде няколко цветя, а елитните сортове се отличават с огромен (до 100) брой цветя, растящи едновременно на един храст. Цветовете на стрептокарпус са оформени като камбани с диаметър от 2 до 9 см. Цветът им варира от бял до лилав, често в едно цвете се комбинират различни нюанси, те могат да имат петна и петна. Някои хибриди имат двойни листа. Венчелистчетата (винаги са пет) могат да бъдат с различни форми със заоблени или вълнообразни ръбове.

Стрептокарпус във фазата на активен растеж

В долната част на листа се образуват дръжки от стрептокарпус

Видовете стрептококи и листа се различават: техният брой, размер и цвят. Плодът на растението е усукана семенна капсула. Поради формата си цветето получи името си: стрептокарпусът се превежда от гръцки като усукана кутия.

Капсула със семена от стрептокарпус

Размерът на капсулата стрептокарпус зависи от броя на семената, съдържащи се в нея, както и от сортовите характеристики

Първото научно описание на стрептокарпуса е дадено от английския ботаник Джеймс Боуи. Той също така предостави семената на растението на Лондонската ботаническа градина. Това се случи в началото на 19 век.

През последните десетилетия стрептококът бързо набира популярност сред производителите на цветя, занимаващи се със стайни растения. Всички те отбелязват, че цветето лесно издържа на различни отклонения от препоръчаните правила за грижи и цъфти обилно.

Събиране на стрептокарпус

През последното десетилетие са отгледани стотици хибридни форми на стрептокарпус

Сортове

Сортове и цветове на стрептокарпус цветя

Цветните нюанси са невероятни

Има много разновидности на цъфтящо чудо, най-популярните и красиви се предлагат в статия.

Трансплантация на цветя

Защо производителите на цветя любители различават стрептокарпуса сред огромното разнообразие от стайни цветя? Факт е, че това растение има много предимства в сравнение с други обилни цъфтящи екзоти:

 • грижата за цветята е проста, лесна за отглеждане;
 • цъфти великолепно от пролетта до ноември;
 • използвайки допълнително осветление, можете да се възхищавате на цъфтежа на стрептокарпуса през зимата;
 • възпроизвеждането на цветя не е трудно;
 • растението се отличава с богата палитра от цветове и разнообразие от форми.

Отличителна черта на стрептококите е добре развитата коренова система, която бързо запълва обема на саксията, така че растенията се нуждаят от ежегодно презасаждане. За предпочитане е това да се направи през февруари, преди да започне активният растеж на цветето.

Ако току-що сте закупили цвете и то е засадено в малък контейнер, дайте му няколко седмици, за да се адаптира към новите условия и след това не забравяйте да трансплантирате, дори ако стрептокарпусът цъфти. Препоръчва се да се отрежат всички дръжки преди безмилостно разсаждане, така че растението да насочи силите си към развитието на кореновата система.

Капацитет за кацане

Правилно подбраният капацитет за засаждане на стрептокок е една от съставките за добър растеж и буен цъфтеж. Характеристика на растението е фактът, че земната му част се развива слабо, докато корените овладеят земната бучка на саксията, така че размерът на контейнера трябва да бъде пряко свързан с възрастта на стрептокок, размера на храста и състоянието на кореновата система. Когато избирате, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • предпочитание трябва да се дава на широки и ниски пластмасови саксии. Факт е, че цветето има много тънки корени, които проникват в порите на стените на глинени съдове, поради което по време на трансплантацията кореновата система на растението може да бъде дълбоко повредена;
 • не трябва да избирате високи и тесни контейнери - невъзможно е да се постигне равномерна влажност на почвата в тях. При сух горен слой на почвата, долният все още ще бъде навлажнен, в резултат на което корените на растението ще страдат едновременно от излишък и липса на влага;
 • всяка следваща саксия трябва да бъде с 1-2 см по-широка и по-дълбока от предишната;
 • за млади растения трябва да изберете саксии с диаметър не повече от 5–6 cm, за отглеждане на ленти е подходящ контейнер с размер 6–8 cm, а за възрастни растения - 12–14 cm;
 • използването на контейнери с диаметър над 18 cm е нежелателно, тъй като в тях ще се натрупва излишна влага и може да възникне загниване на корените;
 • Когато избирате цвят, заложете на саксии със светъл цвят, които ще предотвратят прегряването на кореновата система през летните жеги.
Стрептокарпус в саксии

За декорация в красиви саксии могат да се поставят непрезентабилни, но удобни контейнери за засаждане

За деца на стрептокарпус се препоръчва да се изберат прозрачни контейнери, например чаши за еднократна употреба. Корените на растението се виждат ясно в тях, можете лесно да регулирате количеството вода, необходимо за всяко цвете.

Грундиране

Почвата за цветето трябва да има рохкава структура, добра въздухопропускливост и хранителна стойност. Купената в магазина почва за теменужки е съвсем подходяща, която се препоръчва да се смесва с торф с висока влажност.

Почва за теменужки

За трансплантация на стрептокарпус можете да използвате същата почва като за теменужки

Ако решите сами да подготвите субстрата за растението, можете да използвате следната рецепта:

 • глинесто-копка земя;
 • торф;
 • хумус;
 • едър речен пясък.

Тези съставки трябва да се използват в съотношение 2: 1: 1: 1. Полезно е да добавите фин въглен към почвената смес. Това ще предотврати задържането на влага в почвата, ще помогне да се избегне гниене на кореновата система.

Всяка използвана почва, включително закупената, трябва да се запарява за час в пещ на 180 градуса или поне да се разлее с вряща вода. Такава процедура ще дезинфекцира почвената смес, ще унищожи всички вредители и огромното мнозинство от патогени.

Процес на трансплантация

Ако трансплантацията на стрептокарпус се извърши правилно и своевременно, тогава цветето реагира много добре на него, започва да расте активно и бързо цъфти. Някои интернет източници препоръчват използването на метода за трансбордиране при трансплантация на стрептокарпус, т.е. Като се има предвид, че кореновата система на цветето се развива бързо, цветето вече е отнело всички хранителни вещества от старата почва, по-ефективно е напълно да замести субстрата при пресаждането. Разбира се, някои от корените ще бъдат повредени в този случай, но в повечето случаи новите корени растат без проблеми, като по този начин подмладяват кореновата система и самото растение.

Процесът на трансплантация се извършва, както следва:

 1. На дъното на избрания контейнер е организиран дренажен слой от експандирана глина, камъчета, малки глинени парчета.
 2. Приготвена почвена смес се излива върху дренажния слой. Ако субстратът е предварително навлажнен, след пресаждане на растението поливането не се извършва.
 3. Внимателно извадете стрептокарпуса от старата саксия. Преди това растението не се полива, така че да е по-добре и по-лесно да се премахне старата почва.

  Стрептокарпус, изискващ трансплантация

  Стрептокарпусът се трансплантира веднага щом кореновата му система овладее напълно пространството на саксията

 4. Ако е необходимо, разделете храста на няколко отделения. Раните се третират с активен въглен, зеленина и леко се изсушават.

  Разделяне на храста на стрептокарпуса

  Изходите на стрептокарпус са малки, така че те са разделени на две, максимум три части

 5. Остатъците от стария субстрат се отстраняват от корените. Повредените и твърде дълги корени се отрязват.

  Премахване на стария субстрат

  Корените се почистват от стара почва, ако е необходимо, разплитайте ги на ръка

 6. Повредените и твърде дълги корени се отрязват.

  Стрептокарпус с изгнили корени

  Дори ако стрептокарпусът изобщо няма корени или те са били повредени по време на разделяне или трансплантация, цветето ще пусне корени, при условие че се използва лек, рохкав, дишащ и леко влажен субстрат.

 7. Растението се спуска в саксия и се поръсва с почвена смес, като се гарантира, че точката на растеж остава над повърхността на субстрата, а младите листа не са заровени в земята.
 8. Изцедете леко земята около храста, така че да не останат кухини.
 9. Отрежете стари, повредени листа, дръжки. Препоръчително е да съкратите големите млади листа наполовина.

  Съкращаване на листата на стрептокарпус

  За да се намали изпарението, големи листа се препоръчва да се режат наполовина.

 10. При необходимост се извършва повърхностно поливане.
 11. Покрийте цветето с найлонов плик, за да създадете парникова среда. Те премахват подслона, след като се появи първият нов лист.

Първите две седмици след пресаждането се използва горното поливане на растението, а след това долното: в тигана или през фитила.

Видео: правилно трансплантираме стрептокарпус

Подкрепа за дръжки

В зависимост от сорта, стрептокарпусът може да има високи (до 25 см) или къси цъфтящи стъбла. Най-често те са силни, издръжливи и издръжливи, способни да издържат тежестта на големите цветя и да не падат. При някои сортове растения дръжките са слаби, те висят в каскада. Ако е необходимо, по време на трансплантацията в саксия с такова растение трябва да се постави опорно устройство. Това могат да бъдат просто саморъчно изработени дървени пръчки, за които дръжката е добре завързана, или предлагани на пазара държачи за цветя, включително тези за орхидеи.

Държачи за цветя

В специализирани магазини можете да закупите пластмасови държачи, направени в различни цветове.

Характеристики на грижите за стрептокарпуса

Въпреки цялата си непретенциозност, цветето изисква известно внимание.Той е дете на тропиците и субтропиците, следователно е топлолюбив. Комфортната температура за лентите е обичайната стайна температура от + 20-25 градуса. Цветето не обича топлината и не понася добре. През зимата, когато растението е в покой, температурата може да бъде намалена до +14 градуса.

Моля, имайте предвид, че цветето няма да понася температури под +12.

Стрептокарпус върху остъклена лоджия

Подобно на много растения, стрептокарпусът не обича течения. Ако през лятото изпратите цвете до остъклена лоджия или балкон, препоръчително е да покриете крилото на прозорците през нощта

Доброто и правилно осветление е важно условие за дълъг и обилен цъфтеж. Дневните часове за стрептококи трябва да бъдат 12-14 часа, докато светлината, падаща върху растението, трябва да бъде разсеяна. През лятото е по-добре да изпратите саксията до прозорци, ориентирани на запад или изток, тъй като от южната страна за стрептокарпус ще трябва да създадете засенчване от пряка слънчева светлина.

Организация на разсеяна светлина за ремъци

Стрептокарпусът харесва мека дифузна светлина за 12-14 часа на ден, особено по време на цъфтежа

Ако цветето е поставено от северната страна на къщата, то постоянно ще изпитва липса на светлина.

Можете да създадете удобно осветление за каишки навсякъде в къщата, дори в задната част на стаята, ако използвате специални фитолампи за осветяване. Традиционните лампи с нажежаема жичка не са подходящи за тази цел, тъй като излъчват твърде много топлина, имат слаба светлинна мощност и няма ултравиолетово лъчение. Луминесцентните, т.е. конвенционалните енергоспестяващи, също не са подходящи, най-вече поради светлинния поток. Дори конвенционалните светодиоди имат твърде малко излъчване по краищата на спектъра. Най-добрият вариант са специалните фитолампи за осветяване на растенията. Основният им недостатък е приличната им цена. Но предимствата на специалните лампи са много повече:

 • те са икономични;
 • трайни;
 • безопасно;
 • природосъобразен;
 • компактен;
 • имат еднакво излъчване, което ви позволява ефективно да фокусирате потока светлина върху културата;
 • съдържат спектри, полезни за растенията в светлинния поток, ускорявайки фотосинтезата.
Фитолампа за допълнително осветление

Фитолампите са специални лампи за ефективен и естествен растеж на всякакви растения при условия на слаба светлина

Поливане

Много често неуспехите в отглеждането на стрептокарпус са свързани с неправилна влага на почвата. Ако растението бъде забравено да се полива, тогава листата му бързо ще възстановят еластичността веднага щом получат влага. Вярно е, че увисналите цветя ще трябва да се режат, те се губят. Ако цветето е прекалено овлажнено, то може да се разболее сериозно и дори да умре. Повечето хибриди имат малко листа, те изпаряват малко влага, така че растенията трябва да се поливат умерено и само с утаена вода. Поливането може да се извърши по различни начини:

 • в палета;
 • по ръба на контейнера, така че водата да не пада върху листата;
 • с фитил. Това е най-ефективното поливане при стрептококи, тъй като постоянното капилярно снабдяване с влага прави почвата стабилна, но умерено влажна.
Поливане на стрептокарпус

Растенията предпочитат поливането през дренажни отвори

Растението не се чувства добре с повишен сух въздух, поради което е подходящо периодично да се пръска областта около цветето, но не и самото растение. Влагата, влизаща в пазвите на листата, може да причини петна по листата, заболявания и гниене на стрептокок. Можете да поставите контейнер с вода или навлажнена експандирана глина до цветето.

Храна

За да може растението активно да се развива и цъфти, трябва да му бъде осигурено необходимото хранене. Цветето бързо усвоява субстрата в контейнера за засаждане, избира всички хранителни вещества от него. Ако не захранвате презрамките, то ще започне да изсъхва и боли. За нормален растеж и развитие културата се нуждае от азот, калий и фосфор. Азотсъдържащите торове са необходими за натрупване на зелена маса, а за стабилен и буен цъфтеж са необходими калий и фосфор.

Веднага след вкореняване се препоръчва торене с азот. Те могат да се извършват седмично до появата на дръжки.От готови препарати можете да използвате Флорист-растеж. Освен това е по-добре да се прилагат сложни торове за цъфтящи стайни растения: Цветен валс, Master, Kemira-Lux и др. Те ще осигурят изобилието от цъфтеж, яркостта и наситеността на цветовете на цветята. Идеалният вариант би бил да се редуват различни формулировки.

Комплексни торове за стайни растения

Готовите препарати съдържат балансиран набор от хранителни вещества, необходими за пълния растеж и развитие на флоралните и декоративни растения

За да не навреди на растението, да не го прехрани, опитни производители на цветя съветват да се използва половината от дозата за хранене, от посочената на опаковката.

За оплождане на стрептокарпус можете да използвате народни средства, редуващи се със сложни препарати. Ето няколко прости опции за такова хранене:

 • 1 супена лъжица Разтворете лъжица захар в 0,5 литра вода. Подхранването с този разтвор може да се извършва веднъж месечно;
 • 3 с.л. супени лъжици дървесна пепел, настоявайте за една седмица в 1 литър вода. Честота на поливане - веднъж на две седмици;
 • Добавете 1 чаена лъжичка рициново масло към 1 литър вода. Вода през периода на бутонизация.

Храненето на растенията се извършва само във фазата на активен растеж и цъфтеж. Ако растението е настроено да почива. тогава храненето не се извършва.

Периоди на цъфтеж и почивка у дома

Стрептокарпусът започва да цъфти през пролетта и завършва в края на есента и при достатъчно светлина те могат да цъфтят през зимата. Те нямат подчертан период на почивка. С намаляване на дневните часове, ако растението не е снабдено с допълнително осветление, лентите забавят растежа, спират да произвеждат цветни стъбла и растителни пъпки. По това време можете да започнете да трансплантирате цвете, да извършите санитарно почистване, което се състои в премахване на стари листа, доведени деца-розетки. Понякога растението отделя листата си само.

През периода на почивка саксията с цветя може да се остави на перваза на прозореца. Стрепс лесно понася ниски температури (до +14 градуса), спокойно реагира на течение. Струва си да защитите цветето от горещия въздух на отоплението. Поливането на растението по това време трябва да бъде умерено. Подхранването през зимата е излишно.

Ако вашият стрептокарпус живее на рафтове със задно осветяване, те ще цъфтят през зимата. Вярно е, че цъфтежът няма да бъде толкова буен и изобилен, колкото през пролетта или лятото. Моля, обърнете внимание, че някои сортове каишки не цъфтят през зимата, дори и с допълнително осветление. Ако планирате да създадете малка зимна градина с цъфтящи растения, тогава внимателно проучете характеристиките на сорта и изберете подходящи хибриди.

Streptocarpus на багажник със задно осветяване

За цъфтеж през есенно-зимния период растенията се нуждаят от допълнително осветление.

Опитните производители съветват изпращането на растението на зимна ваканция, за да може да натрупа сили за нов сезон на цъфтеж.

През есенния период бебешкият стрептокарпус често цъфти. Ако искате да имате силен и здрав храст от стрептококи в бъдеще, по-добре не им позволявайте да правят това. В най-добрия случай оставете едно цвете, за да видите сянката и формата му, а останалото подрежете. Цъфтежът изисква много сила от растението, така че понякога младите растения, които цъфтят през зимата, просто умират.

Цъфтящо бебе стрептокарпус

Експертите отбелязват, че колкото по-рано бебето от стрептокарпус цъфти, толкова по-охотно и изобилно този сорт ще цъфти за възрастни.

Естественият активен растеж на цветето започва през февруари, с увеличаване на дневните часове. Ако не сте трансплантирали през есента, не забравяйте да го направите в края на периода на покой. До около май растението ще придобие зелена маса и след това ще започне да образува пъпки. След края на периода на цъфтеж се препоръчва да се отрежат всички сухи дръжки от стрепс. Важно е да направите това с остър инструмент, а не да издърпвате или отчупвате издънките. За да предотвратите загубата на растението от хранителни вещества върху стари листа, препоръчително е също така да ги премахнете.

Подрязване на дръжки

Избледнелите дръжки на стрептокарпуса трябва да бъдат премахнати, за да се избегне образуването на яйчници

Небрежното отстраняване на изсъхнали цветни стъбла и стари листа може да повреди спящите цветни пъпки.

Таблица: условия, необходими за стрептокарпус, в зависимост от сезона

ПодхранванеОсветлениеВлажностТемператураПоливане
ПролетСедмично течно торене с преобладаване на азотен компонентРазсеяно осветление. Подпрозоречните первази, обърнати на изток или запад, са най-добри. В стая с южно изложение саксиите трябва да се поставят на рафт или маса. Растението не трябва да се излага на пряка слънчева светлинаОт 55% на 75%. При ниска влажност е необходимо допълнително пръскане или поставяне на контейнери с мокри камъчета, сфагнум или вода до цветето+ 20-25 градусаУмерен
ЛятоФосфорно-калиеви комплекси за цъфтящи стайни растения
ЕсенРастението се подхранва с фосфорно-калиев комплекс до края на цъфтежаПрозоречни первази, обърнати към южната страна на къщата. Ако цветето стои на прозорец, обърнат на север, тогава ще се нуждае от допълнително осветление
ЗимаАко растението е изпратено за почивка, тогава храненето не се извършва+ 15-20 градусаАко растението е изпратено да почива, тогава минимумът

Ако стрептокарпусът не цъфти

Ако цветето е достатъчно развито, листната му розетка е впечатляваща и цъфтежът не започва, тогава най-вероятно проблемът е свързан с неправилното съдържание на стрептококи. В този случай се препоръчва да се обърне внимание на следните точки:

 • растението получава по-малко слънчева светлина. Преместете саксията по-близо до слънцето, като избягвате директните лъчи;
 • почвата е прекалено влажна. Може би корените на цветето са започнали да гният. В този случай трябва спешно да трансплантирате лентите, след като отрежете всички болни и повредени корени;
 • на цветето липсват хранителни вещества. Цъфтежът е процес, който изисква много от растението, което то получава от почвата. Подхранвайте стрептокарпуса със сложни минерални торове;
 • храстът е твърде удебелен. Понякога в основата на листата не се появяват дръжки, а малки листа. Те трябва да бъдат премахнати, тъй като предотвратяват развитието на цъфтящи издънки, могат бързо да запълнят пространството в центъра на храста;

  Лист вместо дръжка

  Понякога на дръжката на силен лист на мястото, където трябва да се появят дръжките, започват да растат единични листа, които не принадлежат към точките на растеж

 • насекоми вредители забавят растежа на растението. Ако при визуална проверка откриете нежелани гости, тогава храстът трябва бързо да бъде третиран с народни средства или химически препарати;
 • твърде голям капацитет за кацане.

Размножаване на цветя

Има много прости и ефективни начини за възпроизвеждане на стрептокарпус:

 • разделяне на храста;
 • семена;
 • лист.

Размножаване чрез разделяне на храста

Стрептокарпусът расте доста бързо и до края на сезона в саксията се образуват няколко дивизии с обща коренова система. Не е трудно да се получат няколко пълноценни храста от едно растение:

 1. Бушът трябва да бъде добре навлажнен и отстранен от почвата.
 2. Отърсете се от земята и използвайте остър инструмент, за да нарежете храста на парчета. Всяко разделение трябва да има няколко листа. Големите листа могат да бъдат съкратени или премахнати изобщо. Това ще стимулира растежа на младите листа и ще насърчи най-бързото вкореняване на растението.

  Разделяне на стрептокарпус

  Бушът на растението, заедно с кореновата система, се нарязва с остър и чист инструмент (нож, острие) на две или три части

 3. Повредените, мъртви корени се отрязват. Мястото на среза трябва да бъде изсушено и поръсено с пепел или таблетка от натрошен активен въглен.
 4. Приготвеният разрез се поставя в саксия, напълнена около 2/3 с дренажен материал и почвен субстрат.

  Поставяне на среза в резервоара за засаждане

  Подготвено растение се инсталира върху почвената смес, корените се изправят внимателно, като се уверите, че не се счупват и не лежат в заплетена топка

 5. Новообразуваната част се поръсва с пръст до кореновата шийка. Почвената смес се набива леко, като се уверите, че в нея не се образуват кухини.

  Засаждане на среза

  Те покриват цялото свободно пространство със земя, като многократно потупват саксията по твърда повърхност, така че почвата да се утаи равномерно и да се разпредели между корените

 6. Почвата се полива с топла вода.
 7. Засаденият разрез е покрит с целофан, създавайки вид мини оранжерия. При такива условия стрептокарпусът ще пусне корен по-бързо.

Този метод ви позволява бързо и евтино да получите поне две нови растения от едно растение.

Видео за този метод

Листова плоча

Най-често този метод се използва в случай, че сте получили един лист от желания сорт за вашата колекция. Най-добре е да започнете тази процедура през пролетта. Листът може да пусне корени във вода. За това долната част на листовата плоча се заточва и се поставя в съд с вода. Значителен недостатък на вкореняването на водата е честото гниене на листата.

Вкореняване на лист от стрептокарпус във вода

В съд се налива малко вода, в него се поставя фрагмент от лист и се формира добра коренова система.

Много по-ефективно е вкореняването на листната пластина в почвена смес за теменужки чрез добавяне на вермикулит и торф към нея:

 1. Листът се отстранява от растението.
 2. Използвайки остър инструмент, нарязайте листната пластина на фрагменти с ширина 3-5 см. Линиите на разрезите трябва да преминават перпендикулярно на централната жилка, което се препоръчва да се изрязва.

  Разделяне на листова плоча на части

  Вземете фрагмент от здрав лист или лист, който е нарязан напречно с острие

 3. Фрагментите се напудрят с нарязан въглен и се оставят да изсъхнат за 5 минути.

  Дезинфекция на отрязани фрагменти от листа

  Фрагментните секции са на прах с натрошен въглен

 4. След това най-дългата част от среза се засажда в земята, като се задълбочава с 5-6 мм. Парчета лист могат да бъдат засадени на разстояние 3-4 см един от друг.

  Засаждане на фрагменти от листа

  Фрагментите се поставят със странично изрязване в земята, изравняване на земята отстрани и задълбочаване на разреза с 0,5-1 см в основата

 5. Препоръчва се засаждането да се третира с фунгицид и след това да се покрие с прозрачен материал, за да се създадат парникови условия.

Контейнерът със засадените фрагменти трябва да се постави в стая с температура + 20-22 градуса. Торбата трябва да се изважда ежедневно и засадените листа да се проветряват. Поливайте почвата много внимателно. Ако е разрешено преовлажняване, засадените фрагменти могат да изгният.

В ранните дни засадените части от листната плоча могат леко да увяхват, но по време на процеса на вкореняване те ще се изправят и ще имат нов вид.

След около два месеца се образуват бебета в областта на кръстосаните вени. Когато младите растения достигнат размер от два до три сантиметра (това ще се случи след още 1,5-2 месеца), изолацията се отстранява и младите се трансплантират в отделни контейнери.

Деца върху фрагменти от листни плочи

Бебето на стрептокарпус често се състои само от един лист с корени, но тя вече е напълно способна да живее самостоятелно

Семена

Този метод е много прост, но гарантира, че получавате млади разсад с признаци на майчиното растение, само ако закупите семена от специализиран магазин.

Семена от стрептокарпус

Производителите предлагат огромен избор от семена от различни сортове стрептокарпус на достъпни цени

При засяване на самосъбрани семена резултатът ще бъде непредсказуем. Повечето стайни стрептокарпуси са хибриди, така че те са в състояние да запазят сортовите си характеристики само когато се размножават по вегетативен начин. Най-добре е да се сеят семена на стрептокарпус в началото на пролетта. Тъй като семената са много малки, те са равномерно разпръснати по повърхността на почвата.

Важно! Семената поникват на светлина, така че не могат да бъдат покрити с пръст.

Издънки на стрептокарпус

Ако ви поникнат твърде много разсад, просто изрязвате излишните екземпляри, оставяйки най-силните от тях да растат.

След засяването семената се напръскват внимателно с вода от пулверизатор, след това саксията се покрива със стъкло или друг прозрачен материал, за да се създаде парников ефект. Периодично се отстранява за кратко време, за да се проветри засаждането. Разсадът ще се появи 5-9 дни след засяването. Те могат да бъдат разредени и когато младите стрептокарпуси достигнат височина 2-3 см, те могат да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Опитните производители съветват да се гмуркат малки разсад и няколко пъти преди трансплантацията на постоянно място.

Първият избор се препоръчва да се извърши около месец след появата на издънки. Кълновете все още са много малки, така че могат да бъдат прехвърлени на ново място на пребиваване с помощта на пинсета или обикновена клечка за зъби. Ако разсадът не е удебелен, тогава брането може да се извърши в същата кутия, в която са се появили.

Избор на разсад от стрептокарпус

Флористите съветват да направите първия избор, веднага щом стане възможно да вземете растението с клечка за зъби или писалка

От засяването на семена до началото на цъфтежа на стрептокарпус, получен по подобен начин, са необходими поне 8-9 месеца.

Видео: бране на разсад от стрептокарпус

Проблеми при отглеждане на стрептокарпус и начини за тяхното решаване

Ако вашият стрептокарпус е спрял да расте, листата са станали летаргични, загубили своята еластичност, дългоочакваните дръжки не се появяват, растението не реагира по никакъв начин на поливане и промени в осветеността, тогава най-вероятно цветето е засегнато от някои вид болест или вредител. При внимателен преглед проблемите със стрептокарпуса лесно се диагностицират и цветето бързо реагира на компетентно лечение.

Гъбичните заболявания засягат стайни цветя, включително стрептокарпус, ако не са спазени основните правила за грижа за растението:

 • поливането надвишава нормата;
 • температурата на въздуха беше по-ниска или много по-висока от необходимата.

За да се предотврати заразяването на цветето, е необходимо, освен спазването на основните правила за грижи, редовно да се изследва растението, да се предотврати тълпата, удебеляването на храста и редовното проветряване на помещението.

Таблица: основни болести и вредители

ИмеПризнаци на поражениеМерки за контрол
Болести
Брашнеста манаЧаст от листата, дръжките са покрити с тънко бяло покритие, люспи, под които се появяват рани и рани
 • Отстранете засегнатото листо;
 • заменете горния слой пръст в саксията;
 • напудрете растението с дървесна пепел;
 • поливайте растението с бледорозов разтвор на калиев перманганат за 2-3 седмици;
 • третирайте растението и почвата с Topaz, Fitosporin, Baktofit
Сиво гниенеПоявата на кафяви петна и след това пухкаво покритие върху която и да е част от растението
 • Ако е възможно, премахнете засегнатите области;
 • изплакнете растението под душа;
 • спрете храненето с азотни торове;
 • третирайте растението и почвата с Trichodermin, Fitosporin
Гниене на корени, стъбла и дръжкиПоявата на кафяви петна, потъмняване на дръжките, загуба на тургор от листата
 • Осигурете на растението удобно осветление;
 • нормализира напоителния режим;
 • създайте благоприятна температура на въздуха;
 • лекувайте цветето с биологични препарати Trichodermin или Pseudobacterin;
 • разсипете субстрата с разтвор на Fundazole
Вредители
Паяк акари
 • Визуално откриване на вредителя на гърба на листовите плочи;
 • наличието на тънка паяжина, обгръщаща листа;
 • пожълтяване, бланширане, изсушаване на листни плочи
 • Изолирайте цветето от други растения;
 • откъснете цветя;
 • за обработка на самото растение и най-горния слой на почвата с инсектицид Aktara
Трипс
 • Появата на жълтеникави или кафяви петна по листата;
 • листата започват да изсъхват и да се навиват;
 • откриване на екскременти на паразити от външната и вътрешната страна на листната плоча
 • Откъснете цветя и пъпки, тъй като именно в тях насекомото се установява за първи път;
 • напръскайте надземната част на растението и почвата с разтвор Fitoverm. Извършете обработката три пъти с интервал от една седмица, за да унищожите не само възрастните, но и ларвите
Щит
 • Появата на заоблени некротични кафяви петна по листата. На тяхно място след известно време се образуват проходни дупки;
 • визуално откриване на вредители
 • Механично отстраняване на вредители със слаб мек разтвор и мека четка за зъби;
 • лечение с разтвор на Aktara (съгласно инструкциите)

Вредители и болести на снимката

Появата на растението винаги ще показва на собственика навреме наличието на проблем, най-важното е редовно да инспектира растението и да обръща внимание на проблемите му.

Таблица: външни признаци на проблеми

ПроблемВъзможни причиниРешения
Увяхващи листаИзсъхване от почвата при недостатъчно поливанеНормализирайте поливането на растенията
Разлагането на корените с прекомерно поливанеТрансплантационно растение
Пожълтяване на листата
 • Изгаряния от пряка слънчева светлина;
 • липса на хранене;
 • нападение от вредители
 • Покрийте растението или го пренаредете на място, където директните слънчеви лъчи няма да падат върху листата;
 • фуражен стрептокарпус;
 • трансплантирайте растението;
 • ако при инспекция на растението откриете вредители, тогава трябва незабавно да вземете ефективни мерки
Изсушаване на върховете на листата
 • Сух въздух в помещенията;
 • липса на хранене;
 • недостатъчен капацитет за засаждане
 • Поставете купа с вода до растението;
 • напръскайте зоната около цветето;
 • фуражен стрептокарпус;
 • трансплантирайте растение
Не цъфтиНедостатъчно дневна светлинаИнсталирайте лампи за допълнително осветление
Петна по листата
 • Атака от вредители;
 • падане върху листата на водни капчици при неточно поливане или пръскане
 • Огледайте растението за вредители;
 • вода и напръскайте цветето при спазване на необходимите правила
Ръждиво покритие по листата
 • Прекомерно поливане;
 • излишен тор
 • Нормализирайте графика на поливане и торене на цветето;
 • трансплантирайте растение

Видео: удивително прости и красиви презрамки

Отзиви на опитни производители за отглеждане

оранжерия е незаменим инструмент за пресаждане на ремъци. Само тогава не го сваляйте рязко, а бавно го отбийте, иначе пак ще ви уши.

Багирка
http://forum-flower.ru/showthread.php?t=99&page=4

Старите листа, които могат (и дори трябва да бъдат премахнати), трябва да бъдат директно откъснати (отчупени, отрязани) под основата. Това се отнася за онези листове, на които е имало цветни дръжки, те се виждат лесно от „пънчетата“. На такива листове така или иначе вече няма да процъфтява, но те удебеляват изхода и пречат на растежа на нови, млади. И точно сега е най-подходящото време за това, докато той си почива, така че до пролетта всичко да е в ажур! Интересувах се и от поливане. Оказва се, че стрептите изобщо не харесват напластена навлажнена земя, като теменужки например. Поливайте ги само когато почвата изсъхне, дори се допуска леко увисване на чаршафите. Това става особено важно през периода на покой, за да цъфтят красиво и обилно, те трябва да осигурят истински мир!

Брадва
http://forum-flower.ru/showthread.php?t=99&page=5

Ако стрептококът е болен, спешно се трансплантира: почвата се взема леко влажна (накисвам торфената таблетка, изцеждам я, добавям малко почва за сенполии, перлит и смачкан сфагнум, търкам всичко старателно между дланите ми, така че влагата от таблетката се разпределя равномерно между всички съставки). Разклащам внимателно корените на самата стрепс от старата почва (разбърквам ги с ръце, раздухвам ги, за да се разкъса почвата). Взимам капацитета по обема на корените, без запас. Нека бъде по-тясно от излишната почва, която не е проникната от корените. Уплътнявам почвата при засаждане доста (по-добре е да добавите още след първото поливане по време на свиване). И не поливам 1-2 дни или дори повече (пробвам го с пръст за влага). За първи път поливам болни ремъци с лек калиев перманганат.Ако каишките са си закачили ушите, тогава го слагам в оранжерията, а ако веселият не го покривам с филм. И още нещо: за да дишат корените, поставям саксията не в плосък палет, а в чаша - палет, така че под дъното на саксията да има пространство от 2 сантиметра (тогава излишната вода тече надолу добре по време на поливане, а корените дишат влажен въздух - не източвам водата, но тя не докосва дъното на саксията). Също така забелязах, че стрептокосите наистина харесват, ако поставят саксията в саксията - дори да не е стегната, но тогава, вероятно, се създава собствен микроклимат за корените.

TaCo
http://forum-flower.ru/showthread.php?t=99&page=7

Ще ви кажа как точно го направих. Просто сложих съвсем младите от лист или от гнездо в торфена таблетка почти половината от него с перлит, в чаша от 50 грама. След това, подобно на корените, те запълниха цялото пространство на чашата, сложиха чаша за кафе за еднократна употреба в чаша и добавиха там изгнила кравешка тор. Направих това: дренаж, след това малко смес от торф + перлит, след това го поръсете със сух тор, след това отново слой земна смес от торф + перлит, чак тогава засадих стрепс. При този метод корените имат време да се развият без намеса, както е известно в хранителната среда, те се развиват много по-бавно, а след това, корените вече намират храна за себе си (тор) и всичко се случва без увреждане на корена и самото растение. Но отново, оборският тор е само за здрави ремъци, а не за млади животни !!! И задължително е изгнило, а не прясно.

М.М.
http://forum-flower.ru/showthread.php?t=99&page=8

и единственият ми стрептокарпус на слънчев прозорец беше изгорен, бързо летаргичен и изсуши дръжките. Расте добре при изкуствено осветление и цъфти охотно.

Адил
http://forum-flower.ru/showthread.php?t=99&page=69

Стрепове като теменужки, глоксиния, пеларгонии и други растения с пухкави листа не трябва да се пръскат, тъй като водата се утаява върху тези кадифени игли и не се абсорбира от листната повърхност, получава се водна леща и растението получава силно изгаряне от активното слънце . Освен това може да доведе до гниене.

Аз съм Анастасия
http://forum-flower.ru/showthread.php?t=99&page=79

Струва ми се, че не е трудно да се гмуркат стрептокарпуси. Вдигам разсада с клечка за зъби и го притискам в друг съд със същата клечка за зъби, без церемония. Все още не е починал никой, те са упорити

Ирина Лазукина
http://frauflora.ru/viewtopic.php?t=6805&start=20

Тънки, изящни съцветия, красота на формата, огромна палитра от цветове - всичко е за стрептокарпус, цвете, което много производители сравняват с орхидея. Ако все още не сте се сприятелили с това буйно закрито растение, което реагира много активно на всякакви признаци на внимание, тогава ви съветваме да го направите възможно най-скоро. Уверяваме ви - няма да съжалявате!

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.