Крокус цветя: отглеждане у дома, засаждане и грижи

След зимния студ в страната или в градски апартамент красивите минзухарни цветя дават много положителни емоции. Ако не сте безразлични към това растение, тогава трябва да знаете правилата за засаждане и грижи за него. Тези вестители на пролетта могат да растат не само на открито, но и у дома на перваза на прозореца. От статията ще научите как да накарате минзухара да цъфти у дома на Нова година или Свети Валентин.


За растението

Тези цветя принадлежат към семейство ирис, те се отглеждат практически по целия свят. Луковицата на тази култура е идеално пригодена за зимуване на открито, така че с първите слънчеви лъчи тя да излезе от плен под формата на красиво цвете. Не цъфти дълго, след няколко дни изсъхва, листата на това ранно растение могат да издържат до средата на първия месец на лятото, след което започва период на покой. През този период градинарите изкопават луковиците за бракуване и засаждане на ново място.

Тази култура, освен естетическото си предназначение, има и кулинарна стойност. Цветното клеймо се използва от кулинарните експерти като подправка. Нарича се шафран. Как да се грижим за минзухарите?

Минзухари: отглеждане и грижи на открито

За да могат тези очарователни цветя да растат буйни и красиви, трябва да знаете как да се грижите, размножавате, засаждате. При отглеждане на открито има правила за тези цветове:

 • Как се размножават минзухаритеДнес има огромен брой разновидности на тази култура. Всеки сорт цъфти в свое време, така че трябва да знаете правилата за засаждане. Така че, ако минзухарът цъфти през пролетта, той се засажда през есента, ако през есента, то през пролетта.
 • Цветята обичат плодородна и лека почва, не изискват често поливане, така че ако почвата е по-глинеста, тогава трябва да я разредите с пясък и да нанесете тор.
 • Крокусите се нуждаят от добро осветление. Ако се отглежда при подходящи условия, растението ще ви благодари с големи цветя. Може да цъфти на сенчесто място, но забележимо ще отстъпи по красота на цветето, което стои в по-удобни условия.
 • Преди покълването трябва да наблюдавате съдържанието на влага в земята. Когато културата расте и на повърхността се появят кълнове, растението трябва да се напоява добре. Тогава растението няма да се нуждае от обилно поливане, почвата ще трябва да се навлажнява само докато земната кома изсъхне.
 • Ако почвата е плодородна и цветята растат в нея за първи път, тогава не е нужно да ги храните. Необходимо е да се прилагат торове, когато минзухарите се отглеждат върху този субстрат повече от една година.
 • Заредете земята поне 3 пъти. Първият път, когато растението се храни, когато се появят издънки, вторият - след появата на яйчника на цветята, последният - когато културата избледнява. Торът трябва да съдържа калий и фосфор. Необходимото количество калий се изисква от растението по време на растежа и развитието на луковиците, фосфорът има благоприятен ефект върху образуването на пъпки и цъфтежа.
 • Луковиците се засаждат според размера им. Малките се засаждат на дълбочина 5 см, големите се заравят в почвата до 12 см.Между растенията трябва да има разстояние повече от 5 см, но се допуска и по-малък интервал от 3 см, ако не се планира да расте на ново място.

Грижата за минзухара, както можете да видите от горното, не е много трудна. Ако не планирате да трансплантирате на ново място, тогава само след цъфтежа премахнете мъртвата земна част... Ако растението живее в сурови климатични условия, е необходимо луковиците да се покрият със слой листа или суха трева за зимата. Трансплантацията се извършва по следния начин: в средата на лятото растенията се изкопават, сортират и отнасят за съхранение на добре проветриво място с положителна температура 18 - 20 градуса, където са до слизането.

Минзухарите могат да се отглеждат заедно с други луковици. В една и съща цветна леха с тях могат да съжителстват лалета, нарциси и други луковици. Тъй като те цъфтят по различно време, предната ви градина непрекъснато ще цъфти. За да направите това, през есента те се засаждат в съответствие с плана за поставяне на сайта.

Избор на крушки

Крокуси в къщатаЗа да растат красиви цветя, трябва избирайте внимателно крушки... По-добре е, ако материалът за растението е специално отглеждан сорт, той се продава в цветарски магазини. Сред най-приспособените към студените условия на страната ни са холандските хибриди. Те издържат на резки температурни промени и радват с отличен цъфтеж.

Когато избирате луковици, трябва да се ръководите от едно просто правило: ако посадъчният материал е голям, тогава ще се образуват големи цветя, от един храст ще има много от тях. Торбите с холандски хибриди са с етикет 10+, което означава крушки с обиколка над десет сантиметра. От този материал образува се мощен храст, на която ще бъдат вързани 5-6 големи пъпки. Луковиците с индикатор 8-9 см дават 2-3 цветя. Такъв селективен посадъчен материал е в състояние да възпроизвежда цветя с диаметър до 7 см, докато стъблото ще бъде дълго до 20 см.

Отглеждане в саксии

Тези цветя се отглеждат широко у дома поради факта, че растението е в състояние да цъфти за определен празник. Те приготвят цъфтежа за Нова година, Свети Валентин или 8 март. Използва се специален метод за принуждаване на растенията.

Крокусите изискват широк и не много дълбок контейнер... Не забравяйте да направите доста големи дренажни отвори отдолу, за да отстраните излишната вода. Счупената тухла или остатъците от плочка ще се поберат като дренаж, тя се поставя на дъното на саксията. Поставяме тава под контейнера за събиране на влага. Крокус субстрат изисква пясъчна или пясъчна глинеста почва. Не е необходимо да се наторява почвата. За да образуваме дебел букет, засаждаме луковиците близо една до друга. За да подготвите цветята до падежа, трябва да знаете кога да ги засадите. Кацането се извършва 16 седмици преди празника.

След засаждането изпращаме саксията на хладно и тъмно място за няколко дни. Отглеждат се минзухари при температура от 5 до 9 градуса... Обикновено за тези цели се използва изба, тъй като тя има постоянна температура и влажност. Трябва постоянно да наблюдавате кълновете, които не трябва да се появяват по-рано от 10 седмици от момента на засаждането. Ако се появят, това означава, че растението не цъфти преди определената дата, температурата в помещението трябва да бъде понижена.

След 14 седмици след засаждането саксията се прехвърля в къщата. Не можете веднага да поставите цветето на топло място, ние подготвяме цветето за висока температура постепенно. Първо го поставяме в студено помещение, после по-топло и накрая го слагаме на перваза на прозореца на най-топлото помещение. След известно време ще се появят цветя, които ще зарадват с красотата си само за 10 дни.

Крокус видове

Всички разновидности на културата условно разделени на няколко групи:

 1. Ботанически или ранно пролетен цъфтеж.
 2. Едроцветни или цъфтящи през пролетта.
 3. Цъфти през есента.

Първата група включва минзухари, които могат да дават цветя, след като последният сняг се стопи.Този период, в зависимост от региона, е между февруари и април. Растението не е много високо, достига 8 см, цветята са красиви. Ботаническите пъпки не са много големи, но има много от тях и храстите са буйни. Тези цветя имат много силен и приятен аромат.

Тази група разполага със следните разновидности:

 • Домашни минзухариСинята перла расте, за да образува бледосини цветя. Съцветието е жълто в основата. Този сорт цъфти рано и обилно.
 • Жълтото е най-често срещаният сорт минзухар. Наречен е така заради цвета си на цъфтеж, който е изобилен. Има обаче и много други имена.
 • Принц Клаус, според много експерти, е най-красиво цъфтящият сорт сред целия растителен вид. Те се отличават с белия си цвят, който се отличава с ярко лилав гръб. Този сорт цъфти много рано и пищно, има безпрецедентен аромат.
 • Крем красота. Този сорт цъфти обилно и много ефективно, има кремави цветя с оранжеви стигми.

Едроцветните или цъфтящи през пролетта цъфтят след първата група след 10 дни. Те се отличават по-големи пъпки... Известните големи холандски хибриди са получени от тези сортове чрез кръстосване. У нас тези растения цъфтят някъде от средата на април, всичко зависи от времето. Понякога се случва да цъфтят дори в условия на лежащ сняг на тъмни места. Тази група има богата палитра от цветове - от светло бяло и жълто до тъмно лилаво.

Тази група включва популярни сортове като:

 • Отглеждане на красиви цветя минзухариЖана Д'Арк. Снежнобял минзухар с нежна люлякова основа и височина 4 см. Пъпките се появяват в средата на април.
 • Pickwick расте голям с оригинален бял и лилав цвят.
 • Flower Record има ниско стъбло, но голямо лилаво цвете с тъмна основа. У нас цъфти от края на април. Расте добре в група, така че е идеален за алпинеуми.

Крокусите, цъфтящи през есента, дават красотата си в края на септември или началото на октомври. Тези, които са засадени година по-рано, отделят листата си през лятото и образуват пъпки през есента. Сред най-популярните сортове от тази група е красивият минзухар. Расте непретенциозно, достига 20 см, разтваря се преди всички останали - в средата на септември. Красивият минзухар има широка палитра от цветове - от бяло до лилаво.

Следните сортове са еднакво популярни сред есенните минзухари:

 • Дългоцветните цъфтят от началото на ноември.
 • Холофлората има красиви лилави цветя.
 • Бледа охра. Образува малки кремообразни съцветия.

Ако искате да получите прекрасен празничен букет за Нова година, тогава засадете луковиците в началото на октомври. След това, до зимните празници, с добри грижи, ще получите отлични минзухари, цъфтящи на перваза на прозореца.

Крокус цветя
Методи за отглеждане на минзухарКрокус цветя и техните видовеЦъфтящи минзухариКак да отглеждаме минзухари в апартаментКак цъфтят минзухаритеКрокуси в парцелаКрокуси в къщатаОписание на цвете минзухарКак да отглеждаме цветя у домаКрокус видовеКак да отглеждаме минзухариОтглеждане на минзухариУсловия за отглеждане на минзухариКак да се грижим за минзухаритеКак да отглеждаме цветя у дома

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.