Крокуси: как да се грижим за растение у дома?

Що за растение е това? Това е деликатна иглика, която от векове привлича любителите на цветята с красотата на своите пъпки. Култивирането се извършва чрез форсиране, което е създаване на благоприятни условия за обилен цъфтеж през период, когато в природата той е в покой.

Не е трудно да се грижите за тях и с малко усилия дори начинаещ цветар може да ги накара да цъфтят до определена дата. За да бъде дестилацията на такова стайно растение успешна, е необходимо внимателно да ги подготвите преди засаждането на луковиците, да ги засадите навреме и впоследствиесъхранявайте при определена температура и влажност... Нека се опитаме да разберем как правилно да отглеждаме минзухари в саксия у дома, както и как да се грижим за това растение.

Отглеждане на принципи

За да растат бързо минзухарите, те трябва да създадат условия, максимално близки до естествените:

 • Как да засаждаме и отглеждаме минзухариТакава култура обича добре осветени места, така че е препоръчително да инсталирате саксията от южната страна на къщата, където има много слънчева светлина.
 • Почвата трябва да се дренира. Стагнацията на влагата в почвата допринася за гниенето на луковицата. Като дренаж се използват едър речен пясък и чакъл.
 • Поливайте растението пестеливо, но редовно. През периода на почивка това не трябва да се прави и също така не е необходимо лукът да се пръска.
 • Цветята не обичат киселата почва, така че трябва да се изберат глинести, които не задържат влага.
 • При презасаждане трябва да се използва само прясна почва, която може да се състои от листни и влажни почви, както и чист пясък. Препоръчително е да добавите малко количество минерални добавки, които включват фосфати и калий.
 • Нормалната температура за отглеждане на минзухар трябва да бъде 18 - 20 градуса, а през зимата луковиците се поставят в хладно помещение с температура не по-висока от +10 градуса.

Характеристики на дестилацията

За да отгледате растение и да постигнете обилен цъфтеж в определено време, трябва да знаете някои от нюансите. Принудителен процес се състои от следните етапи:

 • избор на посадъчен материал;
 • охлаждане;
 • вкореняване.

Нека ги разгледаме по-подробно.

Изборът на посадъчен материал

За да отглеждате минзухари в саксии, трябва да изберете правилния посадъчен материал. Има голям брой видове и сортове на тази култура, но не всички от тях са в състояние да цъфтят на закрито. Естествените сортове са малко декоративни, тъй като цветята им са малки и незабележими. Хризант хибриди доста настроение и изискват специални грижи, пъпките им често изсъхват, без дори да цъфтят.

Най-добре е да отглеждате едроцветни холандски хибриди у дома, които радват с големи ефектни цветя. По отношение на избора на определен сорт е необходимо да се съсредоточи върху очаквания период на цъфтеж.

Размерът на луковицата е от голямо значение и за форсиране диаметърът й не трябва да бъде по-малък от 5 см. Посадъчният материал, продаван в магазините, обикновено се сортира не по диаметър, а по обиколката. За отглеждане се изискват луковици от размер 7/8, това ви позволява да получите едно цвете.Размери 8/9 гарантират, че от една крушка ще растат 2-3 цветя, а при размер 10 или повече можете да очаквате до 5 - 6 броя. В този случай големият посадъчен материал обикновено цъфти по-рано.

Луковиците с най-високо качество се продават от средата на август до началото на септември, тоест в началото на сезона. Трябва да се отбележи, че грижите за всеки сорт минзухар ще бъдат почти еднакви.

Охлаждане

Грижа за минзухар у домаЗа да може цветето да цъфти преди време, за това е необходимо изкуствено да се създадат условия, които ще бъдат възможно най-близки до естествените. В този случай клубнелуковиците трябва да се охлаждат и да се вкореняват в продължение на поне три месеца.

Ако култура се отглежда от градински парцел, тогава луковиците трябва да бъдат изкопани през юни, след което те се изсушават и сортират, като се избере най-голямата и здрава и след това се поставят за съхранение. През първата седмица те се съхраняват при висока температура, която може да достигне +34 градуса, след това постепенно го намалете до +20 градуса.

След две седмици температурата трябва да бъде понижена с още няколко градуса и се поддържа на +17 градуса до около втората половина на август. След това започва процесът на охлаждане, който трябва да се извършва в сухо и тъмно помещение при температура от +4 до +9 градуса. В апартамент най-доброто място за това е хладилник, който осигурява стабилна температура.

Някои хора използват остъклени лоджии за тези цели, но поради температурни колебания, които причиняват външни фактори, посадъчният материал може да се влоши. Ако охлаждането се извършва в хладилника, тогава крушките могат съхранявайте в дебела хартия и не засаждайте в земята до месец.

Закупените крушки обикновено се изсушават добре и се съхраняват при висока температура, но все пак трябва да се съхраняват в хладилник. За да могат да се адаптират, те се държат в стая в продължение на няколко дни, след което се поставят в хладилник.

Цъфтящо вкореняване

 • Култивирането на културата се извършва в плитки и широки саксии и ако няколко луковици са засадени в един контейнер, тогава те не трябва да влизат в контакт помежду си.
 • Обикновено в саксиите първо се поставя дебел слой пясък, последван от слой пръст. Това гарантира добър дренаж и кореново хранене.
 • Понякога върхът на крушката е оставен на повърхността, но обикновено тя е напълно заровена в земята.
 • След като луковиците са засадени в саксии, те се отнасят в тъмна стая, където се оставят за 2 месеца.
 • По това време луковиците дават корени и започва процесът на вкореняване. Първите зелени издънки трябва да се очакват малко след това.
 • Когато кълновете са високи от 3 до 5 см, минзухарът трябва да бъде изнесен на светлина, където той продължава да расте при температура от 10 до 15 градуса.

Доста е лесно да се погрижите за свръхрастежите, но ако знаете определени нюанси и тънкости, тогава можете да постигнете не само техния обилен цъфтеж, но и изчакайте пъпките да се появят до определена дата.

Крокус: домашни грижи

Крокуси в къщатаТрябва да знаете, че ако температурата в помещението е над +20 градуса, тогава тази култура избледнява доста бързо, за няколко часа, като същевременно губи своя декоративен ефект. Също така излишъкът от осветление действа върху тях по негативен начин, поради което пъпките цъфтят много бързо и веднага изсъхват. Освен това може да бъде както слънчева светлина, така и ярки крушки с нажежаема жичка.

За да цъфти минзухарът възможно най-дълго, той предпазвайте от пряка слънчева светлина и се съхранява при температура 14 - 16 градуса. Поради това някои сортове могат да останат декоративни до три седмици.

След дестилация културата обикновено не цъфти втори път, така че или се изхвърля, или се засажда в лятна вила, където след определено време се появяват нови деца. Повторната дестилация се извършва само ако крушката е добре запазена.

Грижите за повторно използваните растения имат свои собствени характеристики.Те също трябва да бъдат засадени в питателна почва, хранени два пъти, преди растежа и след цъфтежа, като се използва калий или амониев нитрат за това. Водата се излива само в тигана, така че нивото на водата да е на няколко сантиметра под дъното на крушката. то предпазва го от гниене... Поливането при грижа за минзухарите спира след като листата пожълтеят и окапнат. През септември културата се трансплантира в нов субстрат и процесът започва отначало.

По този начин отглеждането и грижата за минзухарите не е твърде обезпокоително и ако е правилно дестилирана, такава култура може да цъфти в определено време. Има много разновидности на това растение и няколко саксии с различни видове ще ви позволят да създадете интересна декоративна композиция у дома.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.