Примули минзухари: снимка, засаждане и грижи на открито

В началото на пролетта, когато снегът току-що се стопи, минзухарите са сред първите, които цъфтят в градината. Тези красиви луковични цветя представляват пристигането на пролетта. Те изглеждат ефектно на тревни площи и цветни лехи, подходящи са за алпийски пързалки и могат да бъдат декорация за всяка цветна градина. Отглеждането на минзухари на открито не е трудно дори за неопитни градинари, така че те често могат да бъдат намерени в летни вили и дворове.


Описание, сортове и снимки на минзухари

Крокус или шафран принадлежи към семейство ирисови и е луковично растение... Тази маломерна иглика достига височина 10 cm. минзухар цветя цъфтят на къс цветонос и могат да бъдат оранжеви, жълти, лилави, лилави, сини, кремави или бели. Тесни листа с люспести и снопчета се появяват преди или след цъфтежа.

Минзухарите се делят на пролетно цъфтящи и есенно цъфтящи видове. Напоследък сред градинарите най-популярните сортове са холандските хибриди.

Пролетно цъфтящи минзухари

Сред пролетните иглики може да се различи четирите най-известни типа:

 1. Грижа и отглеждане на минзухарКрокус Томизани цъфти в продължение на три седмици през април. Отличава се с цветя с височина 6 см във формата на звезда и розово-люлякови околоцветници. Една луковица развива от един до три цветя.
 2. Златният минзухар цъфти със златистожълти цветя около двадесет дни през април, расте до 20 см и има много тесни листа. Луковицата на растението е сферична, но леко сплескана.
 3. Двуцветният минзухар се отличава с цветя с различни форми и цветове. Те могат да бъдат бели с кафеникаво-лилави ивици, лилаво-сини или бели с кафяви петна. Фаринксът на цветята е най-често жълт или бял.
 4. Пролетният минзухар цъфти в началото на пролетта за около три седмици. От една луковица се развиват един или два лилави или бели цветя. Растението расте до 17 см, има тъмнозелени листа със сребриста ивица и сплескан луковица.

Есенно цъфтящи минзухари

Сред растенията цъфтят през септември или октомври най-популярните са три вида:

 1. Банатският минзухар има цветя със светло люляков цвят, височината на които може да бъде до 14 см. Линейните листа на растението растат до 15 см и имат сиво-сребрист нюанс.
 2. Хубав минзухар, висок 7-10 см и 6-8 см в диаметър, има светли цветя с тъмно лилави ивици. Растението не се страхува от леки студове и образува от 5 до 10 цветя на една луковица.
 3. Красивият минзухар е известен със своите светло лилави, люлякови, сини, бели и тъмносини цветя. Листата му са дълги 30 см.

Минзухари: засаждане и грижи на открито

Минзухарите са светлолюбиви растения, затова се препоръчва да ги отглеждате на добре осветено място, затоплено от слънчевите лъчи.За свободен растеж те се нуждаят предоставят просторен парцел земя.

Как да изберем здрави бульби?

Как правилно да засаждаме минзухариУспехът на добрия растеж и обилния цъфтеж на минзухарите е здравословен посадъчен материал. Когато купувате луковици в цветарски магазини, разсадници или пазари, трябва внимателно да обмислите луковиците. Те не трябва да имат:

 • тъмни петна;
 • гниене;
 • механични повреди.

Всички дефекти в луковиците трябва да бъдат отстранени, като първо се освободят от корени и люспи. След това повредените места поръсете с разхлабени въглища или пепел.

В някои цветарски магазини минзухарите се продават вече в разцвет. Такова растение може да не пусне корени, а просто да изсъхне. За да не се случи това, е необходимо да отрежете цветята, листата и да оставите растението на мира. В този случай минзухарът ще цъфти отново през следващата година, но ще може да се възстанови напълно едва след две години. Ето защо трябва да закупите посадъчен материал още преди да цъфти.

Характеристики на засаждането на минзухари

Пролетните растителни видове на открито се засаждат през есента, а тези, които цъфтят през есента - през лятото.

Когато засаждате минзухари, имайте предвид, че те не обичат влажните зони и киселите почви. Предпочитат питателна, рохкава, суха, лека почва.

Когато подготвяте мястото за засаждане на минзухари, необходимо е да добавите към почвата:

 • едър речен пясък или фин чакъл;
 • торф с вар или изгнил тор;
 • пепел, ако почвата е глинеста;
 • дренажен слой от чакъл или развалини, ако почвата е мокра.

Есенно засаждане

За да ви радват игликите с цъфтежа си през пролетта, те трябва да бъдат засадени на постоянно място за отглеждане през есента. Това се прави най-добре от средата на септември до средата на октомври.

Характеристиките на засаждането на луковици включват:

 1. Красиво цвете минзухарПри тежка почва дупката на луковицата трябва да бъде със същия размер.
 2. Ако почвата е рохкава, тогава дупката се прави два пъти по-голяма от размера на лука.
 3. Разстоянието между отворите трябва да бъде 7-10 cm.
 4. Засаденият посадъчен материал веднага се напоява добре.

Правила за грижа за минзухарите в градината

Отглеждането на иглики не е трудно. За да могат те да растат добре, да се развиват и цъфтят, просто трябва следвайте някои препоръки:

 1. От момента на появата растенията се нуждаят от редовно поливане. Въпреки факта, че минзухарите са устойчиви на суша култури, липсата на влага по време на активен растеж може да доведе до смачкване на луковици.
 2. Листата не трябва да се отстраняват от растението, докато не изсъхнат напълно. В противен случай цветето може да отслабне.
 3. За да се образуват нови пъпки и минзухарите да цъфтят по-дълго, препоръчително е да премахнете изсъхналите цветя.
 4. След като листата изсъхнат, грижата за игликите се състои в мулчиране на почвата между тях със сухи листа или дебел слой торф.
 5. На всеки три до четири години трябва да се засаждат иглики. През този период от време много деца ще растат на клубника. Есенно цъфтящите минзухари могат да се засаждат през лятото, а пролетно цъфтящите - от средата на лятото до края на септември.

Кога можете да изкопаете минзухари?

Пролетните цъфтящи растения започват активния си растеж вече късна зима или ранна пролет... Към средата на юни игликите имат период на покой. И през есента, когато минзухарите отново се активират, те започват да натрупват храна, да растат корени и да образуват пъпки. Ето защо изкопаването и засаждането на пролетни растения трябва да се извършва през периода на покой, който обикновено продължава почти цялото лято, започвайки от средата на юни.

През август започва активното цъфтене на цъфтящите есенни минзухари. По това време те активно формират нови луковици и растат листа. Периодът им на почивка започва в края на пролетта. Изкопаването и засаждането на есенно цъфтящи растения може да се извърши от началото на лятото до средата на август.

Лук, извлечен от почвата почистени от люспите и мъртвите корени... След това трябва да се изсушат, като се разпределят на един слой в подходящ съд.У дома посадъчният материал трябва да се съхранява в сухо и тъмно помещение с добра вентилация и стайна температура.

Крокус вредители и болести

Крокус болестиОтглеждане на луковични растения при спазване на всички препоръки, не трябва да има проблеми с вредители и болести.

Основните им врагове са гризачите, които обичат да ядат луковици. Поради това не се препоръчва оставянето на посадъчния материал, изложен за сушене, без надзор.

Същото гризачи, листни въшки или трипси могат да бъдат носители на вирусно заболяване. Болното растение може да бъде разпознато по сплесканите цветя в сиви петна. Докато други цветя се заразят, луковиците на болното растение трябва да бъдат изкопани и унищожени, а почвата трябва да се разлее с горещ разтвор на калиев перманганат.

Докато се грижат за минзухарите, в луковиците могат да се открият дупки, направени от телени червеи. Ако на растението има много от тези трудно докосващи се жълти ларви, тогава трябва да се отървете от тях. За това можете възползвайте се от домашните капани:

 1. През пролетта разпръснете върху участъка коси слама, сено или трева, косени миналата година.
 2. Навлажнете всичко и покрийте с дъски.
 3. След като ларвите се преместят в тези капани, кичурите трева ще трябва да бъдат събрани и изгорени.

Неправилната грижа и влажното време могат да доведат до гъбични заболявания на игликите. Fusarium, склероциално или пеницилно гниене, сиво гъбично заболяване може да ги порази. За да се избегне такъв проблем, посадъчният материал трябва да бъде внимателно изследван. Преди засаждане се препоръчва да се маринова в разтвор на фунгицид.

След като засадите иглики във вашия район през есента, можете да се насладите на цъфтежа им в началото на пролетта. Но за да бъдат растенията наистина грандиозни и да цъфтят красиво, при засаждането, отглеждането и грижите за тях е необходимо да се следват простите препоръки на опитни градинари.

Крокус цветя
Какви условия да създадете за минзухаритеПрисаждане на минзухарЦъфтящи минзухариУсловия за растеж на минзухаритеЗасаждане и грижа за минзухаритеКак да отглеждаме минзухариКрокуси - как да се грижимОтглеждане на минзухариПролетни цветя минзухариГрижа за минзухарЦъфтящи минзухариЦъфтящи минзухариКак да се грижим за минзухаритеКъде обикновено растат минзухарите?Цъфтящи минзухари

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflowers.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.