Как да различим еуфорбията от кактуса: 3 основни разлики

Начинаещите любители на закрити цветя много често бъркат кактусите с други сукуленти, особено с млечни водорасли. Някои с гордост представят своите растения не с името си, но междувременно това е съвсем различно растение. Тези видове са напълно различни както в грижите, така и по отношение на безопасността, така че е много важно да се научите как да ги различавате един от друг.

Цветна структура

Цветовете на кактус на външен вид практически не се различават от цветята на повечето растения на планетата.Най-лесният начин за идентифициране на семейство еуфорбия е чрез цветя, които са много различни от цветята на други растения по необичайна структура. Големи и много ярки прилистници, по-често червени, по-рядко бели, розови, кайсиеви, им придават оригиналност и красота. Растението се нуждае от тях, за да привлече по някакъв начин опрашващите насекоми.

Бодли или игли

Ако в основата на сукулент се вижда ограничена площ, сякаш изпълнена с кадифени люспи, така наречената "ареола", с куп къси косми и шипове, тогава имаме кактус. Също така се случва, че тръните отсъстват, понякога дори реални листа растат по месестото стъбло, но винаги могат да се намерят ареоли. Инжекцията дори с малка и мека козина от кактус е доста болезнена и не зараства дълго време.

На стъблото на млечницата има бодли. Достатъчно големи, остри и плътни, те са предназначени да предпазват стъблото или съцветието. Но тяхното инжектиране няма много болезнени последици.

Растителен сок

За да се адаптира към сухия климат, се оформя мощен месест ствол, изпълнен с необходимата живителна влага.

В същото време кактусовият сок е прозрачен, безопасен и не съдържа токсини. Освен това има такива, чиито плодове могат да се ядат, те са не само годни за консумация, но и вкусни, съдържат полезни витамини.

Euphorbia от своя страна няма такава надеждна защита като остри шипове, които се ухапват в тялото, така че е принудена да се защитава с помощта на отровния си сок. Още от името на семейството следва, че мнозина имат млечен сок в местата на увреждане. По-добре е собственикът на чувствителна кожа да работи с тях в защитни ръкавици и незабавно да измие сока, попаднал върху кожата, и да не му позволява да влиза в контакт с лигавиците. Ако у дома има малки деца или домашни любимци, тогава е по-добре да нямате такива растения у дома или да ги поставяте на труднодостъпни домашни места.

Истинската любов към растенията е невъзможна без знания за тях. И така, две външно много сходни растения при по-внимателно разглеждане се оказаха напълно различни помежду си и всяко от тях се нуждае от специален подход.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.