Pedilanthus: видове, размножаване и грижи у дома

Pedilanthus е декоративно цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Euphorbia. В природата се среща в Южна и Централна Америка. Сукулентът получи името си от комбинация от две гръцки думи, които се превеждат като „обувка“ и „цвете“. Цветовете му наистина наподобяват женска обувка по форма. Няколко сорта от това растение се отглеждат у дома. Цветарите са привлечени не само от необичайни цветя, но и от красива пъстра зеленина.

Как изглежда едно цвете в природата и защо е интересно

1548177510_5c4750639dcbf.jpg

В естествената си среда това сукулентно растение е разклоняващ се храст или малко дърво, достигащо 3 м височина. По време на дъждовния сезон педилантусът натрупва влага в стъблата и листните плочи, покрити с восъчен налеп, а по време на суша често изхвърля напълно листа. С настъпването на периода на цъфтеж растението развива малки чадъровидни цветя с наситено розови или червеникави прицветници.

Отглеждането на педилантус на закрито е съвсем просто. Един начинаещ цветар също ще се справи с тази задача.

Този храст не само ще украси интериора, но и ще запълни въздуха с кислород. Листата му са богати на етерични масла, които действат като антисептик и абсорбират токсините на закрито. Но това растение може да бъде и вредно, тъй като неговата характеристика е едър сок, който се отделя, когато листата и стъблата са повредени. Изгаря лигавиците и кожата.

Pedilanthus трябва да се поставя на място, недостъпно за деца, за да се предпази от отравяне. Котките и кучетата най-често не се приближават до цветето, но птиците ще трябва да бъдат прогонени, тъй като сокът от растенията е смъртоносен за тях.

Видове и разновидности със снимки

Следните сортове на това декоративно растение се отглеждат на закрито:

Pedilanthus titimaloid

1548179755_5c47592830053.jpg

Този вид с тъмнозелени листа с бели кантове е най-често срещаният. Отличава се със зигзагообразно стъбло, което е особено изразено в размножителния хибрид „smalii“ и именно благодарение на него е получило такива имена като „Дяволският хребет“, „Дяволският мост“ и „Стълбата на Яков“.

Pedilanthus koalkomanevsky

1548180092_5c475a793b148.jpg

Растението се откроява със своите прасковени или сьомгови цветя с розов оттенък.

Едроплоден педилантус

1548180478_5c475bf9f149c.jpg

Сукулентно растение е разклоняващ се храст, който практически няма листа. На едно стъбло могат да присъстват както цилиндрични, така и плоски листни плочи, както и цветя с коралов или ярко алено оттенък.

Pedilanthus macrocarpus

1548180657_5c475caeb4e0d.jpg

Този сорт е безлистен и има особена форма.

Педилант Финка

1548182011_5c4761f81750f.jpg

Този тип се нарича „коледна свещ“. Долната част на растението е гола, а отгоре има изумрудено зелени листа.

Кацане

След закупуването на педилантуса се препоръчва незабавно да го трансплантирате в подходящ нисък и затворен съд с дренажни отвори.Препоръчително е саксията да е от керамика, тъй като е добра за пропускливост на въздуха и влагата.

За педилантус е необходимо да се приготви почвена смес. Трябва да смесите следните компоненти:

 • 1 част плодородна трева;
 • 2 парчета листна земя;
 • 2 части едър речен пясък.

grunt_dlya_sukkulenta_1548183610_5c47683ac882e.jpg

Можете да си купите готова почва в цветарски магазин. Почвената смес за сукуленти и кактуси е подходяща за педилантус.

1548184011_5c4769c839124.jpg

Флорариум

 

Педилантус изглежда много впечатляващо във флорариума, който е малка домашна оранжерия. В този случай растението се засажда в прозрачен съд от стъкло или пластмаса. Кацането се извършва, както следва:

 1. Избраният съд се измива старателно и се избърсва отвън и отвътре с алкохол.
 2. На дъното на контейнера се поставя сантиметров слой дренаж, същото количество дървесна пепел и натрошен активен въглен.
 3. Почвата се изсипва отгоре и се изравнява, подготвяйки дупка за педилантус.
 4. Корените на растенията се измиват и се накисват в 1% разтвор на фунгицид за четвърт час.
 5. Pedilanthus се засажда в контейнер, след като кореновата му система изсъхне.
 6. Почвата е леко навлажнена със спринцовка без игла.

Композицията може да бъде украсена с цветен пясък, парчета кора и стъкло, камъчета, камъни, мъх и миниатюрни фигурки. Ако флорариумът е затворен, той трябва да се проветрява ежедневно, тъй като високата влажност може да провокира появата на гниене. Веднага след като педилантусът надрасне контейнера, той трябва да бъде трансплантиран в подходяща саксия.

Условия на задържане

Необходими условия за растежа и цъфтежа на педилантуса, в зависимост от сезона:

Сезон ОсветлениеОптимални температурни условия Влажност Настаняване
Пролет, лято и есенРастението се нуждае от ярка, но разсеяна светлина. Той трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина.Температурата трябва да бъде в рамките на + 23 ... 26 ° CВ жегата педилантусът трябва да се пръска всеки ден, но не обилно. Можете също така да изтриете листовите му плочи с влажна гъба. Препоръчително е да поставите съдове, пълни с вода, близо до саксията с цветя.През лятото можете да изнесете саксията на терасата или балкона. През останалото време педилантусът трябва да се държи на западния перваз на прозореца или на стойка на 1 м от южния прозорец
ЗимаПедилантусът се нуждае от допълнително осветление. Продължителността на светлинните часове през този период е най-малко 10 часаЖелателно е термометърът да не пада под +15 ° CРастението не се нуждае от пръскане. Сукулентното растение трябва да се пази от отоплителни уреди.Западен или източен перваз на прозореца

Характеристики на грижите

Грижата за педилантус у дома включва следните манипулации:

 • правилно поливане;
 • Оплождане;
 • трансфер;
 • резитба.

С подходящи грижи и поддръжка, периодът на цъфтеж на това тропическо растение продължава от ноември до декември. След като педилантусът избледнее, съцветията му трябва да се отрежат с остри ножици. Веднага след като този сукулент завърши цъфтежа, започва период на покой, който продължава до началото на пролетта.

Поливане

През лятото растението се нуждае от обилно поливане. В същото време се препоръчва да се навлажни почвата, след като листата са леко набръчкани или увиснали (около 1 път на 3-4 дни). Невъзможно е да се запълни педилантуса, тъй като кореновата му система ще започне да гние.

През периода на покой трябва да се намали броят на поливките. Необходимо е да се навлажнява почвата само когато горният слой на почвата изсъхне, около 1 път за 7-10 дни. Водата за напояване и пръскане трябва да се филтрира или утаи. Препоръчително е да го загреете до +30 ºС и да добавите малко лимонена киселина.

Подхранване

udobrenie_dlya_sukkulentov_1548189252_5c477e4488a2d.jpg

Необходимо е да храните педилантуса през пролетта, лятото и есента. Не се препоръчват торове с високо съдържание на азот. Веднъж месечно, след поливане, растението трябва да се подхранва с течен разтвор, предназначен за сукуленти и кактуси.

Трябва да се избягва силна концентрация на тор, тъй като педилантът понася по-лесно липсата на микроелементи, отколкото излишъкът от тях.

Прехвърляне

Препоръчва се трансплантация, когато корените се появяват от дренажния отвор. Тъй като кореновата система на педилантус се развива бавно, растението може да бъде трансплантирано не повече от 1 път на 3 години. Препоръчително е процедурата да се извърши в средата на пролетта, когато на сукулента започват да се образуват нови листа.

Първо трябва да вземете контейнер. Диаметърът на новата саксия трябва да бъде с 1,5 см по-голям от предишния. Трансплантацията трябва да се извърши, както следва:

 1. Изсипете 2-сантиметров слой дренаж в нов контейнер (подходяща експандирана глина).
 2. Напълнете тенджерата до половината със свежа стерилизирана почвена смес.
 3. Извадете педилантуса от стария контейнер и внимателно отърсете почвата от корените му.
 4. Изследвайте кореновата система и изрежете сухи, черни и лигави на допир корени със стерилни остри ножици. На изгнили корени трябва да отрежете не само почернелите части, но и допълнителни 4 см.
 5. Засадете растението в нов контейнер и добавете почва около краищата.
 6. Разклатете контейнера няколко пъти и изсипете педилантуса.

В продължение на 7-10 дни сукулентът трябва да бъде отстранен в тъмно, топло помещение, за да се сведе до минимум стресът от трансплантацията. След това контейнерът с растението може да бъде върнат на първоначалното си място и да се грижи както обикновено.

Подрязване

След пресаждането растението трябва да се подрязва. Около една трета от издънките трябва да бъдат премахнати. Подрязването на педилантуса е необходимо за ускоряване на растежа и стимулиране на разклоняването. Процедурата трябва да се извърши с помощта на дезинфекциран инструмент. Точките на рязане трябва да бъдат обработени с натрошени въглища или колоидна сяра.

Подрязването трябва да се извършва с гумени ръкавици, за да се избегне попадането на отровния сок на растението върху кожата.

Размножаване

При естествени условия педилантусът се размножава със семена, но е много трудно да ги получите у дома. Рядко се срещат и в магазините за цветя. Следователно сукулентът се размножава чрез резници. Тази процедура се препоръчва през пролетта.

Инструкции стъпка по стъпка за присаждане на педилантус:

ДействияСнимката
Изрежете резниците с дължина 8-10 см и отстранете долните листа от тях, оставяйки 5-6 отгоре1548191342_5c47866b9537d.jpg
Поставете резниците за кратко в чаши, пълни с филтрирана топла вода, за да спре отделянето на токсичния сок1548191353_5c4786768876b.jpg
Изсушете резниците за 2 дни и ги засадете в контейнери, пълни с мокър вермикулит, кокосови люспи и пясък, заровени на 4-5 см в почвата1548191367_5c478685025af.jpg

Засаждането трябва да се полива и да се изнесе на засенчено топло място. Веднага след като корените растат, растенията трябва да бъдат засадени в отделни контейнери и да започнат да се грижат за тях, както за възрастния педилантус.

Нарастващи проблеми

Въпреки факта, че този сукулент е непретенциозен, неправилната грижа може да доведе до факта, че той започва да избледнява и да спре да се развива. Най-често производителите на цветя имат следните проблеми при отглеждането на педилантус:

ПроблемМетоди за отстраняване
Падащи листаПрез зимата и есента това явление се счита за норма. В други случаи е необходимо да се предпази растението от пряка слънчева светлина, да се увеличи честотата на поливане и да се осигури допълнително осветление.
Пожълтяване и изсушаване на върховете на листните плочиУвеличете нивото на влажност в стаята и изнесете педилантуса от слънцето
Изтъняващи стъбла и избледнели листаАко проблемът е възникнал през лятото, тогава саксията с растението трябва да се пренареди на място с добро осветление. През зимните месеци стайната температура трябва да бъде понижена до оптималната
Липса на цъфтежРастението трябва да осигури период на покой, така че да цъфти през следващата година.
Промяна на цвета на листата (придобива отровен зелен оттенък)Оплодете сукулент само с формулировки без азот
Неравномерно развитие на летораститеПроблемът възниква, ако контейнерът с растението не е разположен правилно и повече светлина попадне от едната страна.Ако не е възможно да пренаредите гърнето на друго място, трябва периодично да завъртате контейнера около оста си
Почерняване на стъблата и дръжките в основатаСпрете поливането и оставете почвата да изсъхне. В бъдеще трябва да се опитате да не заливате сукулента

pedilantus_rozovatye_listya_1548192819_5c478c33b421c.jpg

Често бялата граница на листата на педилантуса започва да става розова. Но тази ситуация е норма, тъй като през лятото или есента, под въздействието на слънчевата светлина, листните плочи променят цвета си. В този случай не е необходимо да предприемате никакви мерки, тъй като растението ще отскочи само.

Болести и вредители

Когато купувате, трябва внимателно да разгледате растението. Ако върху нея има петна, лепкави петна и малки точки, тогава покупката трябва да се изхвърли.

При спазване на всички правила за грижи и поддръжка на този сукулент, той рядко се атакува от вредители и болести. Но ако някое растение в стаята е заразено, тогава най-вероятно педилантусът също ще бъде засегнат. В този случай тя трябва да бъде изолирана и лечението да започне.

Списъкът с вредители и болести, които най-често засягат този сукулент, е както следва:

Вредител или болест Признаци на инфекция Предпазни мерки Лечение
Кореново гниене1548194212_5c4791a10d138.png
 • Появата на тъмнокафяви петна по листните пластинки;
 • почерняване на корените и стъблата в основата;
 • липса на цъфтеж;
 • изсъхване и падане на листа
 • Правилно поливане;
 • използването на подходяща почвена смес;
 • стерилизиране на саксията и почвата преди засаждане на растението;
 • запрашаване на почвата с колоидна сяра;
 • поливане на сукулента веднъж на 2 седмици с течност от Бордо
В ранен стадий на заболяването е достатъчно да се трансплантира сочен непредвидено, като се замени саксията и почвата. Също така е необходимо да се отрежат гнилите части на растението със стерилен инструмент. В напреднали случаи е необходимо допълнително да се обработи педилантуса с разтвор на Gamair или Alirin-B. Растението се нуждае от 3 обработки на интервали от седмица
Паяк акари1548194522_5c4792d846425.jpg
 • Образуване на бели петна и тънки паяжини по листните плочи;
 • пожълтяване и изсъхване на листата
 • Поддържане на влажност в помещенията над 50%;
 • облъчване на сукулента с кварцова лампа (2-3 минути веднъж седмично);
 • пръскане на растението с инфузия на лечебна лайка
Първо трябва да дезинфекцирате саксията и тигана и да избършете листата с памучен тампон, потопен в спирт. След това трябва да напръскате сукулента и почвата с Fitoverm или Vermithek и да покриете с полиетилен. Също така се препоръчва растението да се третира с инфузия на цикламени грудки, коренища на глухарче, лук и чесън 2 пъти с интервал от 7 дни
Листни въшки1548195601_5c47970e1b062.jpg
 • Кърлинг и деформация на листа;
 • появата на малки зеленикави или жълтеникави насекоми по пъпките и върховете на леторастите;
 • образуването на лепкав прозрачен разряд под формата на капки
 • Поддържане на оптимални нива на влажност;
 • ежедневно проветряване през горещия сезон;
 • редовна проверка на завода;
 • пръскане на сукулента с инфузия на чесън, борови иглички или цитрусови плодове;
 • поставяне на отрязани цветя далеч от стайни растения
Засегнатите листа и издънки трябва да се отрежат, а сукулентът да се третира с инфузия от смлян пипер, жълтурчета и тютюневи трохи. Освен това можете да прибегнете до употребата на наркотици (Aktara, Karate, Akarin)
Бяла муха1548195620_5c47972201f61.jpg
 • Пожълтяване на листата;
 • образуването на нехарактерен лъскав блясък върху листовите плочи;
 • появата на летящи бели насекоми и кафеникави ларви
 • Редовно проветряване на помещенията;
 • окачване на лепкава лента близо до растението за улов на насекоми
Третирайте сукулента с прахосмукачка рано сутринта и избършете листата с алкохолен разтвор или инфузия на чесън (трябва да се повтаря всеки ден, докато вредителят изчезне).Препоръчително е също така да напръскате растението, саксията и почвата с Actellik, Guapsin или Arrivo. Обработката трябва да се извърши 3 пъти след 7 дни. Препоръчително е постоянно да използвате фумигатор през цялата седмица
Mealybug1548195646_5c47973b166b0.jpg
 • Образуване на бял цвят, подобно на памучна вата;
 • изтъняване и изкривяване на стъблата
 • Поддържане на оптимално ниво на влажност в апартамента;
 • провеждане на редовна проверка на сочния;
 • своевременно отстраняване на мъртвите издънки и листните плочи;
 • избърсване на листата с влажна гъба;
 • осъществяването на ежедневно поливане на растението с тинктура от хвощ
Почистете плаката с четка за зъби, напоена със сапунена пяна и разтрийте листата с алкохолна тинктура. Също така трябва да лекувате сукулента с Tanrek, Rogor и Phosphamide. Препоръчва се тези лекарства да се редуват, като се използват веднъж на всеки 10 дни. Необходимо е да се извършат поне 3 процедури. Маслена емулсия трябва да се нанесе върху листата на педилантуса (всяко растително масло, смесено с вода в съотношение 1:10)

Признаци и суеверия за цвете в къщата

Има много суеверия и признаци, свързани с това тропическо растение. Ако им вярвате, препоръчително е да държите сукулента на работното място, тъй като той обещава повишаване на заплатата или повишение.

Сред често срещаните признаци, свързани с педилантуса, заслужава да се подчертае:

 • отсъствието на цъфтеж означава, че в къщата се нарушава хармонията на семейните отношения;
 • проливането на листа показва, че някой от домакинството скоро ще се разболее;
 • наклонът на листните плочи надолу предвещава проблеми в професионалната сфера;
 • промяна в цвета на листата обещава промени в живота (ако са потъмнели, тогава очаквайте неприятности, а ако са по-светли - добри новини);
 • гниещ сочен показва, че нещастие може да сполети един от членовете на домакинството.

Не бива да вярвате сляпо на подобни „поличби“, тъй като подобни явления се наблюдават при неправилна или недостатъчна грижа за растението или при развитие на определена болест при сукулент.

Непретенциозният педилантус в грижите е идеален за отглеждане на закрито. Този сочен изглежда добре не само като оригинално единично цвете, но и в композиция с други декоративни широколистни и цъфтящи растения.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.