Haworthia - парче Африка в интериора: основни правила за отглеждане

Стайното растение Haworthia е член на подсемейство Asphodelic, което принадлежи към малки сукуленти. Неопитните производители може да го объркат с алое, но красивият и по-ярък външен вид отличава първото растение от лечебното.

Разнообразие от видове

В дивата природа Haworthia е широко разпространена в Южна Африка. Удължените тесни листа с бели хоризонтални ивици изглеждат ефектно и придават на растението оригиналност. Освен това има няколко вида такива домашни цветове:

  1. Раираната Haworthia има бели ивици по листата, достигащи 5 см дължина.
  2. Купър има сферични балонни листа, вътре в които има запас от вода.
  3. Маугани прилича на къси и дебели зелени колони.
  4. Terkovidnaya с листа, които изглежда растат един върху друг.
  5. Retuza или pritulina се отличава със своята плътност, триъгълни елементи.
  6. Шахматна дъска или мозайка има кариран модел на зелена повърхност.
  7. Haworthia Reinwardt е удължена розетка с къси и дебели венчелистчета.

Къде да поставите и кой съд да изберете

За ефективното отглеждане на закрито цвете си струва да изберете прозорци от западната, източната или южната страна. Прозорецът трябва да се държи отворен в горещо и топло време, но е важно да се избягват течения.

За засаждане е оптимален кръгъл контейнер с обем най-малко 1 литър. Възможно е разпадане на корените при квадратни. С нарастването на Hawortia се трансплантира в по-голяма саксия. Във всеки случай трябва да има дупка за излишна влага и стойка.

Почва и дренаж

За отглеждане на това цвете оптимална е содната и листна земя в съотношение 1: 1. В този случай почвата трябва да има леко алкална или неутрална реакция.

За по-добър дренаж добавете към тази смес около 30% фин чакъл или тухлен чипс.

Засаждане и пресаждане

Ежегодното пресаждане е едно от важните условия за отглеждане на хавортия. Ако растението е възрастно, тогава саксията може да се сменя на всеки две години.

Във всеки случай подгответе почвата, изсипете около 1 см фин чакъл на дъното на контейнера, след това го напълнете до половината с пръст, поставете корените на растението и го поръсете почти до върха със земя.

Температура и влажност

За добър растеж и развитие на Haworthia, температурата на въздуха през лятото не е по-ниска от 15-20 ° C, а през зимата около 12 ° C. Цифрите може да са малко по-високи, но трябва да се изключат течения и пориви на студен вятър.

Тъй като това цвете е сочно, всяка влажност в помещението е подходяща за добър растеж. Помещението, в което се намира Haworthia, трябва редовно да се проветрява както през лятото, така и през зимата.

Поливане и пръскане

През зимата е достатъчно да поливате стайно цвете веднъж месечно, ако растението е в хладно помещение с температура на въздуха не по-висока от 15 ° C. Когато индикаторът е по-висок и зеленината расте, можете да увеличите честотата на поливане до 1 път за 2 седмици.

Пръскането се прави най-добре в горещо време. В този случай водата не трябва да попада между листата, вътре в храста, което може да доведе до гниене и смърт на елементи. Понякога можете да избършете цветето с влажна гъба.

Осветление

През лятото си струва да залепите слънцезащитен филм върху стъклото, който предотвратява ефекта на парещите лъчи върху растението. Пряката слънчева светлина може да навреди на зеленината.

През зимата няма нужда от внимателна слънцезащита. Ако стаята е слабо осветена, тогава са подходящи специални растителни лампи.

Подхранване и торове

От април до август се препоръчва торене веднъж месечно. Комплексите се използват за кактуси, но разтворът се прави два пъти по-слаб от посоченото в инструкциите на опаковката.

Този състав се полива с хавортия до есента, когато храненето трябва да бъде спряно. От този период до пролетта зелените на практика не растат, те са в покой и не се нуждаят от много хранителни вещества.

Подрязване

Образуването на сухи листа е резултат от неблагоприятни условия, например прекомерна сухота на въздуха, липса на поливане, потоци горещ вятър от отоплителни устройства. В този случай трябва внимателно да отрежете повредената зеленина и също така да премахнете причината. През зимата защитната преграда за стена, инсталирана по ръба, ще помогне да се огради цветето на перваза на прозореца.

Появата на гниене показва излишък на влага и поливането трябва да се спре преди почвата да изсъхне. Ако растението е опънато на височина, тогава ще трябва да трансплантирате в по-просторен контейнер и да нахраните Haworthia. По този начин изгнилите и сухи листа се отстраняват с остри ножици и също така премахват причината за разваляне.

Южноафриканското цвете не изисква специално внимание, добре се разбира на същия прозорец с кактуси и широколистни растения. Трябва да се има предвид, че всеки вид зеленина се нуждае от оптимални условия за растеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.