Стайни растения, които виреят във високи саксии

Стайните растения подобряват въздуха в апартамента, създават уютна, релаксираща атмосфера и оживяват интериора. Всеки вид стайни цветя има своя форма на саксията. Всичко зависи от структурата на кореновата система: за някои тя е слаба, тогава е необходима ниска, за други коренът е дълъг и е необходима дълбочината на почвата. Вторият случай ще бъде разгледан по-долу.

Традесканция

Растение ампел, жител на тропиците и умерените географски ширини на Америка, обичано от производителите на цветя заради буйната корона от пъстри бяло-зелени или розово-зелени листа. Клоните се изкачват добре, прищипват се, за да образуват буйна корона. Под тежестта клоните започват да висят надолу и получавате буен храст.

Ако поставяте Традесканция на пода, без да използвате висяща сеялка, изберете висока саксия за нея. Висящите клони ще стигнат до пода, което изглежда неестетично. А корените са добре развити, така че за развитието на Tradescantia се нуждаете от много хранителна почва и влага. Поливайте го веднага след като почвата изсъхне отгоре, като се избягва суша.

палми

Обширен вид стайни растения, с различни форми и размери на листата. Характерна особеност е дълго стъбло и буйна корона отгоре. Родината на мнозинството са тропиците на Америка, Африка, скалисти почви в близост до водни тела.

Три причини, поради които високите контейнери са подходящи за палми:

  1. Корените на палмата са дълги и се развиват бързо, за да извлекат влага от почвените слоеве.
  2. Те обичат пясъчна почва, с добър дренаж, така че водата да не застоява в корените, така че напълнете долната четвърт на саксията с експандирана глина.
  3. Палмите растат бавно и не обичат презасаждането.

Някои видове палми имат корени, издигащи се от земята, това е друга причина за избора на висока саксия, която да ги покрие с мъх или малка експандирана глина.

Палмите са подходящи за едно място, изглеждат елегантни и добавят екзотичен обрат.

Драцена

Родината на Драцена е Южна Америка, Централна и Източна Африка. Прилича на палмово дърво, въпреки че не е - дълго стъбло и буйна корона от тънки листа, зелени или с тъмночервена граница. Появата и непретенциозността му го превърнаха в популярно стайно растение.

Драцената изисква само добро осветление и умерено поливане - по-близо до прозореца, но не на директни лъчи и поливане, докато почвата изсъхне. Корените на драцената са повърхностни, но вземете голям контейнер наведнъж, тъй като той расте бързо.

За да подчертаете красотата на Dracaena, изберете висока и тясна форма на саксия. Поставяйки цвете за възрастни в такава саксия, можете визуално да увеличите височината на стаята.

Бонсай

Културата на отглеждане на мини-дървета се появи в Япония. Отглеждането на бонсай понякога отнема десет години. За живото изкуство на бонсай се използват различни видове - фикуси, рододендрони, хвойни и дори дървета - клен, бряст.

Короната, клоните, са оформени по такъв начин, че растението да прилича на дърво в миниатюра - те редовно се подрязват, преплитат, прищипват. В същото време корените продължават да растат и е необходимо много почва, за да може дървото да получава хранителни вещества и влага. Бонсаите се трансплантират в малки контейнери, след като са постигнали желаната форма.

Аглаонема

Родината на Аглаонема са тропическите гори на Югоизточна Азия. Растението е храст с дълги, широки пъстри листа, които варират от зелен до лилав цвят.Ефектно цвете, с което обичат да украсяват стаи, като използват видове с различни цветове и шарки.

Като обитател на тропическите гори, Aglaonema изисква много влага и хранене от почвата, така че изберете висока саксия за нея. Нейната коренова система е развита, запълва целия обем на почвата, така че да не се нарушава при често трансплантация, незабавно засадете в голям контейнер.

Aglaonema, поради формата на короната, изглежда по-добре във високи и тесни контейнери. При широките ще изглежда сплескано. Следователно втората причина за избора на тази форма е декоративна.

Антуриум

Луксозно растение от Централна и Южна Америка, изглежда ефектно както в цъфтеж, така и в декоративна листна форма. Листата са с форма на сърце, с матова или лъскава повърхност. Цветя - бели, червени, но винаги под формата на кочан, увити в одеяло.

Младият антуриум се засажда в плитък съд, а за възрастен човек вземете висока цилиндрична саксия. Това е за стимулиране на цъфтежа. Широко цвете ще издава по-скоро издънки, отколкото пъпки.

Фикус

Най-многобройният вид домашни растения, включително популярните - еластика, лира, Бенджамин, джудже.

Външно те могат да бъдат много различни, но грижите за тях са еднакви, тъй като родината е една климатична зона - тропиците и субтропиците на различни континенти. Добро осветление, поливане, докато изсъхва - няма специални изисквания за грижа за фикусите.

Тъй като стайните цветя се отглеждат с декоративна цел, изберете саксия, в която те ще изглеждат изгодни. Повечето фикуси са високи и се нуждаят от достатъчен капацитет.

Фикусът също се нуждае от дренаж, така че запълнете долната четвърт с експандирана глина. Също така размерът на саксията може да забави скоростта на растеж на цветето, ако вземете повече. Следователно за възрастни фикуси е по-подходящ цилиндричен висок съд, в който растението постепенно ще се добавя нагоре.

Шефлера

Шефлър може да се намери в тропиците на всяка част на планетата. В природата расте до размера на дърво, декоративните видове са по-компактни, достигайки 2 метра височина.

Флористите я обичат заради формата на листата - когато се вземат заедно, те приличат на отворена длан или чадър. Те могат да бъдат тъмнозелени или с жълти, бели ивици. Отглежда се за шефър като фикуси - като малко изправено дърво или оформя короната, така че да се получи буен храст.

Във всеки случай това е голямо растение и той се нуждае от висока саксия. Опитните производители на цветя съветват всеки път да трансплантират Шефлер в много по-голяма саксия. Буйна корона изисква много хранене и влага, така че трябва да има много почва.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.