Какъв вид растение е - обикновена папрат

Вероятно няма човек, който да не знае как изглежда папрат. Но има сорт, който е получил името "bracken", непознато за мнозина. Оказва се, че това растение папрат папрат расте в почти всички части на света. Изключение правят регионите, където има постоянен студ и студ. Дори планините не са пречка за него и той може да расте на склонове с височина до три хиляди метра.


Това растение е известно не само със своята приспособимост към различни климатични зони на растеж, но и с използването на зелените му в кулинарията и народната медицина. Как изглежда лишеят като снимка на папрат, може да се намери в Интернет. Можете да го видите и в специализирани книги, които съдържат снимки на различни растителни видове.

Какво представляват папратите

Характеристики на растението папратБиолозите се идентифицират папрати в целия отдел, който включва висшите съдови многогодишни растения. Папратите са различни от другите растения по това способни да се размножават чрез спори.

На гърба на листата на папрат се образуват кафяви израстъци, в които спорите отлежават до определен период. Израстъците са подредени по такъв начин, че върху листа да се образува сложен модел.

Папрат, за да получи продължение по рода си, изхвърля узрели спори в околното пространство. Ако спората удари почвата, благоприятна за растежа, тя ще покълне, образувайки мънички кълнове.

Първото поколение, което започва, след като поникне от спората, се нарича гаметофит. Това поколение изглежда като при почти всички видове папрат, като малко сърце, състоящо се от два дяла.

Необичайното размножаване на папрат е, че този миниатюрен процес има зародишни клетки наречени антеридии и архегонии. Когато се случи сливане между тези клетки, папратът прераства във второто поколение, което се нарича спорофит.

Второто поколение е напълно в съответствие с идеята, която всеки е свикнал да помни, когато думата "папрат".

Именно това растение ще засее спорите си, за да продължи да размножава папрати по всички повърхности, където е възможно такова непретенциозно създаване на природата.

Грижа за закрита папрат у дома:https://myflowers.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/paporotnik-komnatnyy-raznovidnosti-foto-uhod-v-domashnih-usloviyah.html

Bracken папрат

Теории за появата на името на обикновената папратОбикновената папрат се отличава от другите папрати по това, че обича да расте в гори, където расте по-добре. Но това не изключва способността му да расте другаде.

В зависимост от областта на растеж достига различни размери... Например в Задкавказието можете да намерите двуметрови гиганти. В централна Русия обаче те не растат до метър височина.

Защо обикновената бракена получи името си, не е надеждно известно, но има две теории:

 1. Листът е с триъгълна форма, напомнящ на орелово крило.
 2. Ако отрежете корена на тази папрат, чертежът на съдовете смътно наподобява „герба на орела“.

Обикновена скакалка расте така - на половин метър дълбочина в земята има корен, от който листа растат в подходящ за покълване сезон. Нови издънки в структурата приличат на феновете на палмите.

Имената на тези новообразувани стъбла получиха „ваями“, което в превод от гръцки език описва външните им данни и буквално означава палмова клонка.

Такива издънки се срещат не само в този сорт папрати, поради което на тази основа не си струва да се приписва растението, което се вижда, на обикновената скака на тази основа. По-добре е да помислите как изглежда сухарят на снимката, от която можете да намерите много в интернет.

През пролетта от земята се появява стъбло, което на върха навита като охлюв... Името му е "rakhis", което се превежда от гръцки като хребет. Тази характерна млада издънка расте и в други папрати.

Папрати, гостоприемници, анемони и други любители на сенките растения:https://myflowers.desigusxpro.com/sadovye-rasteniya/tenelyubivye-mnogoletnie-i-odnoletnie-cvety-v-sadu-cvetuschie-vse-leto.html

Вид и особености на папрат
Описание на местата, където вирее папратОтличителни външни свойства на обикновената папратХарактеристики на структурата на обикновената папратОписание на методите за отглеждане на обикновена папратНюанси на вегетативния метод на размножаване на обикновената папратХарактеристики на растеж на обикновената папрат

Лесно е да се различи обикновеният сорт бракени, когато той е напълно израснал и достигнал зряла възраст. След първоначалната издънка кълновете се разделят на три клона, на които по двойки пернати листа отворени.

Горният лист на папрата е несдвоен. Изцяло оформен клон изглежда като нечетен брой пера с форма на пера, които образуват триъгълник... Именно това отличава този вид от другите папрати.

В долната част на листа на това растение се образуват малки нектари, които са много привлекателни за мравките. Какво значение имат тези нектари за самото растение, все още не е известно на специалистите.

Въпреки че бракените са често срещани и могат да се възпроизвеждат чрез спори, които образуват граница по краищата на листовете, този вид папрат предпочита вегетативен начинчрез изхвърляне на нови стрелки от корена.

Обикновената папрат има славата на агресивно растение, което расте, запълвайки всички възможни площи. Това се дължи на факта, че коренът на тази култура е достатъчно дълбоко в земята, за да не бъде изложен на замръзване през студените сезони.

Сушата също не е особено страшна за него. Една от основните заплахи за горите, пожарите не са много опасни за обикновената скакалка, тъй като тя ще се развие отново от кореновата си система при пожар.

Приложения за готвене

Особености на използването на обикновена папрат при готвене У нас бракените се ядат само от любители. Те използват млади сухи издънки, почистени от неразцъфтели листа.

Издънките се варят, измиват се два пъти с вода и се използват за готвене салати и супи или пържени и служи като подправка за основните ястия. Печените издънки имат вкус на гъби.

Не можете да ги ядете сурови, тъй като младото растение съдържа ензима тиаминаза, който унищожава витамин В1.

Преди готвене, издънки напоена със солена водада ги освободи от вредни вещества и да им придаде солен вкус. Използването на обикновен бракен в готвенето стана известно от японската кухня. Храната се използва:

 • кълнове на "rakhis";
 • коренища.

Младите издънки, които са на не повече от пет дни, се откъсват с височина двадесет сантиметра. Това трябва да е издънка, преди първия клон на растението.

Японците толкова обичат тази обикновена папрат, че всяка година около триста тона от тях се изяждат само в Токио.

Коренищата на това растение в съвременното готвене нямат същата стойност като младите издънки. Но в някои страни през миналите векове изсушените корени се начукват и след това се използват вместо брашно за печене на сладкиши.

Горчив пелин: за лечебните свойства и противопоказанията за употребата на това растение:https://myflowers.desigusxpro.com/lekarstvennye-rasteniya/polyin-gorkaya-lechebnyie-svoystva-i-protivopokazaniya.html

Орляк обикновен в народната медицина

Основното използване на това растение в народната медицина е като противоглистно средство. От коренището на папрат се прави отвара, която се взема, за да се отърве от паразитите, които живеят в червата. Но дори древните лекари отбелязват положителния ефект от приема на отвара от млади издънки:

 • Лечебни свойства на обикновената скакалкаОблекчете стреса.
 • Нормализиране на метаболизма.
 • Подобряване на производителността.
 • Процес на растеж.
 • Премахване на болката.
 • Попълване на йодния баланс.
 • Отстраняване на радионуклиди.
 • Премахване на трескаво състояние.
 • Помага на тялото да формира правилно скелета.

От отварата от корените можете да приготвите лекарство, което ще ви помогне премахване на болки в ставите... Също така ще помогне за спиране на диарията. Когато се диагностицира с рахит, бульонът може да се вземе, за да остави болестта завинаги.

За производството на разтвори и отвари е по-добре да се обърнете към специалисти по традиционна медицина, за да не си навредите.

Скараната папрат може да се превърне в необходимо растение както за приготвянето на екзотично японско ястие, така и за медицински цели. Основното е да знаете как изглежда, за да не навредите на тялото при събирането му.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.