Жасминово цвете: снимка, сортове, домашни грижи

Цяло лято и дори през зимата цъфти с бели звездовидни цветя. растение жасмин... Това е лоза или храст, върху които цветята могат да растат както отстрани, така и отгоре. Жасминът често се бърка с чубушник. Но тези растения принадлежат към различни семейства. Само миризмата ги свързва. Има около 190 вида жасмин. Някои от тях могат да се отглеждат в зимни градини и в закрити условия.


Снимки, сортове и описание на жасмин

Растението е едновременно вечнозелено и проливно зеленина храсти или лозя... Несдвоените или тройни кожести листа могат да растат както на свой ред, така и срещу тях. Цветята растат едно по едно, събират се в щитове или чадъри. Венчето с форма на чинийка с цилиндрична тръба може да бъде бяло, жълто и понякога розово. Долната част на жасминовото стъбло ще се лигнизира с течение на времето, а горните му тънки клони се нуждаят от опора.

Видове жасмин

Жасминът е най-добрият или многоцветен - растението е вечнозелен храст или пубертетна лиана, произхождаща от северния регион Калимантан. На тънки издънки растат ланцето-овални прости листа, които на дължина достигат 3,5 см... В основата листата имат сърцевидна форма, а отгоре са заострени. Цъфти от януари до март с големи, бели, ароматни цветя.

Жасмин Самбак (снимка) е националното цвете на Индонезия, роден в Тропическа Азия. Нарастващата до 4-6 м лиана има тънки, мъхести издънки и противоположни, яйцевидни листа. Тъпи или насочени към върха; в основата те често са заоблени. Бели прости, полу-двойни или двойни цветя се събират по чадър. Цъфти обилно от март до октомври. Ароматни цветя жасмин самбак могат да се добавят към чай, придавайки му уникален вкус. Най-често се използва като стайно растение.

Жасмин сгънат - растението се отличава с многоцветни съцветия, които се събират от цветя с диаметър 2,5 см. Яйцевидни листа растат до 6 см и растат на групи от 5-7 парчета.

Жасминът е нисък - вечнозелен храст расте до два метра височина. Трилистните листа нарастват до 2,5 см и могат да бъдат с яйцевидна или елипсовидна форма. Те са тъмнозелени отгоре и светло зелени отдолу. На съцветието под формата на чадър се събират ароматни цветя с жълт венец. Венче тръба и диаметър на цветето - 1 см. Цъфти през лятото.

Многоцветният жасмин - храст (снимка) се отличава със слабо разклоняващи се издънки, достигащи височина до два метра. Овалните, тъмнозелени листа са вълнообразни по краищата и заострени отгоре. Розовите цветя със силен аромат имат пет лопатки и растат по върховете на леторастите.

Jasmine officinalis - растението е многогодишен храст със сдвоени листа, растящи на тънки и гладки клони. Дъното на плочата е светло зелено, а горната е ярко зелено. Листата са ланцетни, заострени отгоре и опушени по краищата.Ароматните бели цветя цъфтят върху чадъровидни съцветия през април.

Жасминът с големи цветя е вечнозелен храст или лиана, който расте до десет метра дължина и има голи издънки. Големи, бели цветя се събират в съцветие с форма на чадър. Пъстрите елипсовидни листа са заострени отгоре и са дълги 3 см. Първите цветя на храста цъфтят през юни. Периодът на цъфтеж е пет месеца.

Жасмин - храстът се отличава с дълги, увиснали, слабо разклоняващи се издънки, на които растат много малко листа. В същото време, през зимата, част от листата на жасминови холоцветни капки. В пазвите на листата по цялото стъбло има жълти цветя, цъфтящи от средата на зимата до средата на пролетта.

Жасмин Биса е вечнозелена лиана или храст, който расте до два метра дължина. Тъмнозелените прости листа са яйцевидни или ланцетни. Те са мъхести от двете страни, израстват с дължина до 5 см. Ароматните цветя на този вид жасмин са розови или тъмно розови на цвят. Те достигат 1,3-1,7 см в диаметър и са разположени на две или три в горната част на леторастите.

Отглеждане и грижа за закрит жасмин: снимка

Не би трябвало да има особени проблеми със съдържанието на жасмин у дома, тъй като растението не е капризно. Трябва обаче да се вземат предвид някои характеристики на грижата.

Осветление и температура на въздуха

Домашен жасмин харесва разсеяна ярка светлина... За отглеждането му са подходящи западните и източните первази на прозореца. Ако цветето стои близо до южния прозорец, тогава ще трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина. На северните прозорци поради липса на осветление растението расте бавно и практически не цъфти.

С настъпването на топлите дни саксията с цветя може да бъде изнесена в лоджията или градината. За него е избрано място, защитено от вятър и пряка слънчева светлина.

Жасминът е неизискващ към температурата на въздуха. Оптималната температура за отглеждане е от 18 до 24 градуса... За да може растението да цъфти обилно и дълго време, се препоръчва да се държи в хладно помещение с температура в рамките на 10 градуса през зимния период. В противен случай храстът ще расте добре със зеленина и цветята няма да се появят. Ако температурата у дома през зимата е твърде висока, тогава се препоръчва редовно да се проветрява помещението, предпазвайки растението от течение.

Влажност на въздуха и поливане

Жасминът се нуждае от висока влажност на въздуха. Когато се грижите за растение в закрити условия има три начина за увеличаване на влажността:

 1. Пръскайте храста всеки ден с утаена вода със стайна температура.
 2. Поставете саксията с цветя върху палет с влажна експандирана глина, торф или мъх.
 3. Инсталирайте овлажнител.

Ако храстът цъфти, тогава не се препоръчва да го пръскате. През зимата, отглеждан в хладни условия, жасминът не трябва да се пръска.

През пролетта, лятото и есента растението редовно се полива с утаена вода. Поливането се извършва само след изсъхване на горния слой на почвата. Цвете, зимуващо в прохладата, започва да се полива по-малко през есента, а през зимата те просто се грижат земната топка да не изсъхне. Не можете да излеете жасмин.

Трансплантация и оплождане

Цвете, донесено от магазина в транспортен контейнер, трябва да бъде трансплантирано в подходяща саксия. Препоръчително е да направите това няколко седмици след покупката, през която растението трябва да се адаптира към новите условия.

Трансплантирайте почва жасмин може да се купи в магазина, като се смеси в следните пропорции:

 • смес за цъфтящи растения - част 3;
 • смес за азалии - 1 част;
 • пясък - 1 част;
 • малко вермикулит.

Резултатът трябва да бъде кисела, рохкава почва. Ако е възможно, можете сами да приготвите глинената смес. Трябва да смесите:

 • земя от глина и копка - 1 част;
 • листна земя - 1 част;
 • пясък - 1 част;
 • торф - 1 част.

На дъното на саксията първо трябва да излеете малък слой експандирана глина, след това малко земя. Младо растение се трансплантира чрез претоварване, за да не се нарушават корените. В този случай храстът ще пусне корен по-бързо и по-добре. Около растението, засадено в саксия, се изсипва, земята се набива малко и се полива.

Растението се нуждае от хранителни вещества за буен цъфтеж и добро развитие. Препоръчително е да се използват сложни минерални торове и органични вещества за хранене на жасмин.

След период на покой, първото подхранване се извършва в средата на май. За да се приготви разтвор въз основа на един квадратен метър засаждане в 10 литра вода, той се разрежда:

 • калиев сулфат - 15 g;
 • суперфосфат - 30 g;
 • урея - 15 g.

Втори път жасмин се подхранва след цъфтежа... За да направите това, 1 кв. m насаждения се използва една чаша дървесна пепел и 30 g суперфосфат. През август храненето се спира, тъй като издънките трябва да се подготвят за зимата.

У дома, когато се грижите само за едно растение, най-лесно е да използвате специални торове за цъфтящи растения. Цветето се подхранва с тях веднъж на две седмици.

Едно растение на средна възраст, обрасло, може да бъде пуснато на някаква опора, като привързва издънки към него. Преди началото на активния растеж, около средата на зимата, в средата на храста трябва да се режат тънки, недоразвити и сухи клони. Дългите издънки се съкращават с една трета. След такава процедура ще започнат да растат допълнителни странични издънки, върху които ще се образуват цветя. Жасмин Самбак се реже не повече от веднъж на всеки три години.

Стайно цвете жасмин - размножаване

Жасминът се размножава по два начина:

 1. Резници. Резниците се отрязват от растение за възрастни. Те трябва да са дълги поне 12-15 см и да имат 4-6 листа. Преди засаждане в земята за по-добро вкореняване, резниците се обработват с "Хетероауксин" или „Корневин". Смес от листна пръст и пясък се изсипва в контейнера за разсад, в който се засаждат резници и се покриват отгоре с полиетиленови или стъклени съдове. Сегментите ще се вкоренят за около месец и половина. По това време грижата за тях се състои в поддържане на температурата в помещението най-малко + 18C и редовно поливане.
 2. Въздушно наслояване. В близост до майчиното растение се поставя малка саксия с пръст, в която подготвеният въздушен слой ще пусне корени. За да направите това, се прави малък разрез на долното стъбло на храста, който се притиска към земята с тел или фиби. Почвата, където резниците пускат корени, трябва да се поддържа влажна. Веднага след като младите издънки се появят в малка саксия, резниците могат да бъдат отрязани.

И единият, и другият метод за разплод се извършва през пролетта и лятото.

Когато отглеждате жасмин на закрито, препоръчително е да се придържате към него четирите най-важни правила:

 1. Когато пресаждате, не забравяйте да излеете дренаж на дъното на саксията.
 2. Не можете да трансплантирате жасмин в просторна саксия.
 3. Цветето трябва да има период на почивка, така че през зимата трябва да се държи в хладно помещение.
 4. През пролетта храстът трябва да бъде отрязан.

След като сте проучили всички характеристики на отглеждането на жасмин и правилата за грижа за него, можете да се наслаждавате на компанията му в продължение на много години. И къщата ви ще бъде украсена с цъфтящ, ароматен храст до късна есен.

Цвете жасмин
Колко време цъфти жасмин Миризмата на разцъфнал вътрешен жасмин.Ароматният аромат на жасминПериод на цъфтеж на жасминЗащо жасминът не цъфтиРазмножаване на жасминДомашни сортове жасминСтайно растение жасминКак да отглеждаме жасминЖасмин - видовеНежни цветя от жасминКак да се грижим за домашен жасминСтайно растение жасминКак да трансплантирате жасминЕжасмин цъфти в апартамента

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.