Кога цъфти люлякът, кой месец?

Люлякът е късо дърво, храст с приятен опияняващ аромат. Цветята са подредени много плътно, до такава степен, че зелената клонка, върху която растат, е почти невидима. Сянката на цветята може да бъде лилава, розова, бяла и дори бордо.


Описание

Всеки вид люляк, който би си помислил, се различава един от друг дори по аромат. Например, бялото мирише много по-сладко... Но бледо розовото има фин аромат. Някои хора дори твърдят, че е напълно без мирис.Формата на цветето също може да варира. Според структурата на цветето, люляците се разделят на три основни вида:

  • просто;
  • полу-двойно;
  • хавлиена.

В зависимост от вида и цъфти по различно време. Това обикновено се случва през май. Метеорологичните условия обаче могат леко да изместят линиите, когато започне да цъфти. Например, ако пролетта е ранна люляк може да цъфти през първата седмица на май. Ако е готино, то последното. В Москва обикновено цъфти през втората половина на май... Но имаше и такива, че в Москва люлякът цъфти през първата седмица на юни. Следователно продължителността на цъфтежа е различна и зависи от температурата на въздуха. Ако не е твърде горещо, ще цъфти още няколко дни.

Лечебните свойства на люляка

Люлякови свойстваВ днешно време това растение се използва широко за медицински цели. Но нашите далечни предци не са обичали и дори са се страхували от него. Люляковият храст се смяташе за предвестник на смъртта. Ако някой, не дай Боже, е донесъл поне един клон люляк, тогава ще има неприятности. Вярваше се, че скоро някой в ​​къщата ще бъде сериозно болен или дори ще умре. В това няма мистика. Причината за този страх се оказа проста. Днес този страх от нашите предци може лесно да бъде обяснен. Известно е, че миризмата на люляк е често причинява алергии и пристъпи на астма... Което от своя страна може да доведе до смърт.

Ако човек страда от бронхиална астма, той трябва да избягва контакт с това растение. В никакъв случай не трябва да засаждате близо до дома си. Въпреки това, люлякът се използва широко при лечението на човешки заболявания. От цвета се правят тинктури и мехлеми. Мехлемите ефективно лекуват ставите. Алкохолните тинктури намаляват топлината. И дори го приемат вътрешно. Но с тези процедури трябва да бъдете изключително внимателни.

Грижа

Смята се, че люлякът е сред най-непретенциозните растения. Всички обаче разбираме, че всеки се нуждае от грижи, без изключение. Искаме да се възхищаваме на буйния и ароматен цвят, което означава, че ще трябва да обърнем внимание и грижи в замяна. Най-важното в грижите е редовно разрохкване на почвата... Особено когато люлякът е млад. Разрохкването допринася за добрия достъп на влага и въздух до почвата. Люляците трябва да бъдат защитени от измръзване през пролетта и суша през лятото.

Поливане

Поливайте това растение през първата половина на лятото. Ако времето през този период не е дъждовно, поливането трябва да е обилно и дълбоко. До приблизително тридесет литра на квадратен метър. През втората половина на лятото, люлякът може да се полива в случай на силна суша. Излишната влага през този период може да доведе до повторно пробуждане на бъбреците.

Тор

Правилното хранене също е важно условие за пълноценния растеж на люляците. Това растение се нуждае от почти всички основни химични елементи. Сред тях са азот, фосфор, калций, сяра, желязо, йод, флуор, цинк и това не е целият списък. Трябва да наторите храста, когато достигне двегодишна възраст. Тори се три пъти в годината... Първото подхранване се извършва веднага след разтапянето на снега. Вторият и третият с интервал от двадесет дни. Идеалният материал за хранене е хумусът или изгнилият тор.

Вредители и болести

Нека да разгледаме най-често срещаните заболявания, това са:

  • мозайка;
  • калциево петно;
  • некроза;
  • вертикално увяхване;
  • късна болест.

Как се засажда люлякЗа да разпознаем лесно тези рани, нека разгледаме описанието им. Мозайката се проявява в появата на малки жълти петна по люляковите листа. При сериозни щети листата се извиват и растението в крайна сметка изсъхва. Калциево петно Е вирусно заболяване. Предава се чрез рязане и чрез ваксинация. Появява се под формата на различни шарки върху листата. Некрозата е много често срещано бактериално заболяване. Появява се под формата на изсъхнали листа и люлякови върхове. Особено често се среща в студени и влажни години.

Вертицилиумното увяхване е гъбично заболяване. Листата в присъствието на това заболяване пожълтяват и изсъхват. Болестта е много сложна и нелечима. Засегнатите храсти се унищожават чрез изгаряне. Доказана е късна болест изсушени и почернели пъпки... По кората и листата се виждат кафяви петна. Това заболяване се лекува чрез пръскане с течност от Бордо.

Люлякът като символ на пролетта с опияняващ аромат. Той олицетворява пробуждането на природата след дълъг сън. Наслаждавайки се на неговия аромат и възхищавайки се на буйния цвят, ние твърдо вярваме в началото на нов и щастлив етап от нашия живот. Нека е така и само така.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.