Люляк: снимка на цвете и разнообразие от сортове

Разнообразие от сортове люлякВ Европа познаването на люляците се е случило през ХVІ век, а това растение е дошло в Русия едва през ХVІІІ век. Но това цвете по чудо завладява руската душа и се превръща в местно растение на руски места, в паркове и градини. Всеки любител на градината ще каже, че очаква с нетърпение всеки нов цъфтеж на люляк.


Какво е люлякът?

Люлякът е в по-голямата си част храстови растения, но има и дървета. Цветето привлича със своя опияняващ аромат, разнообразие от видове и сортове. Това растение има непретенциозни, кожести, заострени листа и съцветия под формата на метли. Забележително е също, че през есента люлякът не променя цвета на листата, а хвърля зеленината в зелено.

Видове и сортове люляк, снимка

В Русия често се среща и люляк, както и хибридни видове въз основа на него, Както и:

 • Правила за отглеждане на люлякЗюмбюл. Има хибриден произход. Цветето е отгледано чрез кръстосване на широколистни и обикновени. Растението е зимоустойчиво, но въпреки това при тежки климатични условия може леко да замръзне.
 • Китайски. Височината на растението може да достигне 3-5 метра. Цветовете са лилаво-лилави, големи по размер. Храстът има широка корона. Растението е устойчиво на замръзване.
 • Персийски. Средно голям храст, висок не повече от 2 м. Съцветия от бели и люляко-бели нюанси.
 • Амурска. Растението е разпространено в Далечния изток, Япония и други азиатски страни. Култивираните храсти достигат около 10 метра, но в естествената им среда растението може да нарасне до 20 м височина. Цветовете са малки, бели или кремообразни. Растението има приятен аромат с медени нотки.

В момента, чрез селекция, голям много видове люляци, но науката не стои на едно място и продължава да дава на света нови сортове. Много домашни видове са постигнали световно признание.

Сортовете люляк първоначално се отличават по цвят, разделяйки се на седем групи:

 • бял;
 • лилаво;
 • синкаво;
 • люляк;
 • розов оттенък;
 • пурпурен;
 • лилав цвят.

В допълнение към това групиране има и няколко други класификации:

 • Тери и форма на цветя.
 • Размерът и формата на съцветията.
 • Аромат.
 • Размерът и формата на храста.

Благодарение на всички тези класификации всеки градинар може да избере подходящ за него сорт цветя.

Правила за засаждане

Правила за засаждане на люлякЗа засаждане на всякакъв сорт, трябва да изберете места облян и безветрен... Също така трябва да се уверите, че предложеното място за кацане не е наводнено от топящ се сняг и обилни валежи. Този подход при избора на място се дължи на факта, че дори краткото стояне на вода може да доведе до смъртта на младите корени.

Храстът е неизискващ към околните условия, но цъфти по-добре в почви с повишена ронливост, слабо кисел или неутрален състав, с голям дял хумус. Ако подземните води са наблизо, тогава трябва да се направи дренаж.

Преди засаждането в предварително изкопаните дупки се внасят торове и суперфосфат. Ако почвата е с високо съдържание на глина, добавете пясък.

Идеалното време за засаждане на различни сортове люляк е август. Този факт е свързан с факта, че растението през пролетта бъбреците започват да се подуват много ранои по време на този процес растението просто няма да понася трансплантацията.Ако не знаете времето за засаждане на люляци, но има материали в контейнери, тогава можете да засадите по всяко време. Трябва да се внимава при избора на растение за засаждане на пазара, тъй като може да се натъкнете на току-що изкопан храст и засаден в саксия. В тази ситуация растението вероятно ще умре.

Храстът не изисква специално внимание, той е устойчив на суша, но по време на растеж, образуване на пъпки и цъфтеж, той се полива за растеж и повишен цъфтеж, особено в сухо време. През последния летен месец растението не се полива, за да се предотврати стимулиране на пробуждането на пъпките и ранния им растеж.

През първата година след засаждането люляци не се хранят... Те започват да правят това едва през втората - третата година по време на растежа и формирането на пъпки. Трябва да направите сложни минерални торове, съдържащи микроелементи. Всеки сорт люляк веднага реагира на органични торове. Можете също да прилагате пепел на всеки две години.

Подрязване на люлякови храсти

През първите няколко години след засаждането храстът расте бавно и не трябва да се подрязва. Освен това е необходимо да се оформи храст, оставяйки само 5-10 от най-успешните клони на скелета на растението.

За букети е най-добре да отрежете около една трета от цъфтящите издънки. Това насърчава растежа на нови странични клони, върху които набъбват цветните пъпки. Поради това съществува убеждението, че трябва да разчупите люляка на букети за по-добрия му растеж. Това мнение обаче е погрешно, тъй като в местата на счупвания може да се появи инфекция.

Люляци в градините

Сортове и видове люлякМожете да си купите люляци от два вида - това вкоренени и присадени... Най-често се купуват разсад от самовкоренени люляци, които се размножават чрез разсад по старите методи. Съществува и микроклонален метод за размножаване, но закупуването на такива разсад е свързано с редица рискове, тъй като когато люлякът се умножи по този метод, има възможност за мутации, нарушения, които могат да доведат до растение, което ще се различава от майката. Всъщност се придобива неизвестно растение.

Най-често ваксината се извършва върху обикновен люляк или унгарски. Въпреки това, такива растения имат редица недостатъци... Първо, това е крехкостта на ваксината поради отхвърлянето на издънката след известно време. На второ място, това е постоянна борба с храсталака, който може да „чука“ присадения сорт, което ще доведе до регенерация на люляка. И последното нещо е, че храстът има една основна издънка, която пречи на растението да се подмлади и да съкрати живота си. Въпреки че в малки градини и паркове, такива растения са по-популярни поради компактните си размери.

Люлякови цветя
Как правилно да се грижим за люлякаЛюлякови вредители и болестиЛюляк в разцветРазнообразие от сортове люлякКак цъфти люлякътОбикновена люлякЛюлякова градина в странатаОписание на растението люлякПериод на цъфтеж на люлякКак расте белият люлякГрадински люлякКак се засажда люлякКремообразни бели люлякови цветяОтглеждане на люлякСортове люлякКремообразни бели люлякови цветя

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.