Персийски люляк и хавлиени: сортове и видове, снимка

Градинарите често засаждат люляк на парцела си, така че той да радва със своя необичаен и ярък цъфтеж. Големите и красиви гроздовидни съцветия обикновено имат необичайна специфична миризма. Но освен това самият храст придава на всеки градински парцел добре поддържан и цъфтящ вид. Струва си да се отбележи фактът, че зеленината на люляковите храсти продължава до самата слана.

Периодът на цъфтеж зависи от кой сорт ще бъде избран градинар за вашия сайт. И така, обикновеният люляк цъфти от средата на май до края на юни. Днес може да се твърди, че вече има повече от 30 сорта и вида на това растение, което принадлежи към семейство Маслинови.

Описание

Персийският бял люляк цъфти много красиво.Сортови люляци винаги могат да бъдат връхната точка на всеки градински парцел, зарадвайки собствениците с техните цветя. Има различни версии откъде растението е получило името си. Един от тях твърди, че е от името на музикален инструмент, който е бил в древна Гърция. Такава флейта е направил горският бог Пан от тръстиката, в която някога е била превърната нимфата Сирингу.

Ако разгледаме поезията на символизма, тогава можем да проследим, че бялото е свързано с първата любов. Известно е, че в някои щати на Америка има дори фестивали, посветени на люляка.

Това е прекрасен малък храст, който цъфти през май-юни. Височината на такъв храст варира от 2 до 10 метра, а диаметърът на багажника зависи от възрастта на дървото и може да бъде до 30 сантиметра. Листата са срещуположни, които падат през зимата. Обикновено листата са перести - отделни, но има и цели.

Интересно е и съцветието: метличка с малки двуполови цветчета. Обикновеният люляк е най-често срещаният.Цветът може да бъде много различен: от бяло до тъмно лилаво. Ако се вгледате внимателно, можете да видите две тичинки в цветето. А самите тези сложни съцветия имат устойчив и приятен аромат.

Плодът е малка кутийка, плътна, кафява, двучерупчеста. Той съдържа две продълговати семена във всяка клапа. Бушът може да продължи до 90 години.

Видове и сортове бял люляк

За съжаление все още не е установено колко точно видове има в съвременния свят. Някои ботаници посочват 13 вида, а други повече от 30. Но става въпрос за природни видове, но има и хибридни сортове, които са възникнали в резултат на кръстосване на различни видове. Но броят на постоянните хибридни сортове не може да бъде точно определен, тъй като те непрекъснато се увеличават. Например хибридните сортове включват:

 1. Широколистен люляк - друг сортЗюмбюл. Този сорт се е образувал в резултат на кръстосване на широколистни и обикновени.
 2. Китайски.
 3. Хенри.
 4. Персийски.
 5. Тери.
 6. Други.

Но гледката към персийския люляк заслужава специално внимание. Тя могат да бъдат отнесени към хибридни сортове, тъй като се появи поради кръстосването на два естествени вида: афганистански и дребносечен. Появата на този сорт датира от 1640 година. Персийският храст расте до 2 метра височина, клоните му са разперени и тънки.

Многоцветните съцветия достигат дължина 10 сантиметра, а ширината им ще бъде равна на 7-8 сантиметра. Цветът на цветята е бял или с люляков оттенък, но много ароматно. Персийските храсти започват да цъфтят през май и могат да приключат цъфтежа си едва в края на юни.Този вид лесно понася както силни студове, така и суши. За съжаление е почти невъзможно да го срещнете в дивата природа, но и той не изисква специални грижи.

Унгарски люляк - много красив цъфтежИнтересен хибриден вид хавлиено люляк, който се използва широко от 1855 година. Височината му обикновено е 4 метра, но има гъста зеленина. Разпространено в някои провинции на Китай... Тя се различава по това, че издънките се втурват нагоре, а младите клони имат жълто-сив цвят.

Съцветията са дълги 30 сантиметра, изправени и метличести. Форма на съцветие обикновено или пирамидални, или цилиндрични. Цветовете са лилави или оцветени в розово, но много ароматни. Венчето има тясна тръба, която се разширява нагоре. Тери цъфти през юни-юли, следователно принадлежи към късните сортове. Устойчив на студено време.

Но най-често срещаните природни видове са следните:

 1. Люляк Звягинцев - особености на растениетоОбикновени.
 2. Широколистни.
 3. Унгарски.
 4. Звягинцев.
 5. Комаров.
 6. Вълк.
 7. Амурска.
 8. Мрежа.
 9. Дребнолистна.
 10. Пухкав.
 11. Пернати.

Обикновена люляк е малко дърво, чиято височина варира от 2 до 7 метра. Този храст има добре разклонена коренова система. Кората му е сива, а клоните жълтеникави. Кореновата система спасява склонове от ерозия. Овалните листа имат заострени краища, те са овални и гладки. В основата листата са сърцевидни, 10 сантиметра дълги и 5 сантиметра широки. Широколистните дръжки са дълги 15 сантиметра.

Цветята от този вид се появяват през май заедно с листата. Обикновено цветните съцветия са гъсти и многоцветни. Самите цветя са малки и ароматни... Най-често видовете могат да бъдат намерени в горите и по склоновете. Доказано е, че издържа на най-силната слана, понася сухо време и дори може да расте в райони с много сянка.

Люляк Комаров - колко години живее?Широколистният храст е подобен на обикновения, но има някои разлики: малки цветя, големи листа и цъфтежът започва по-рано.

Храст унгарски люляк израства до 4 метра височинаа багажникът е сив. Интересна е формата на листата: овална, широка до 3 сантиметра и дълга до 8 сантиметра. Корените на листата са малки: до 2 сантиметра. Клоните на този вид са изправени, ако храстът е млад, тогава те са леко спуснати. Цветята се събират в многоцветни метли, ароматни, тъмни. Този храст цъфти през юни. Можете да ги намерите в горите на Украйна, Унгария, Румъния и Югославия.

Други видове са подобни на унгарския храст, например люляците на Звегинцов, Комаров, Вълк.

Люлякова четка - любими пролетни цветяЗюмбюлен люляк - особености на сортаПо какво се различава китайският люляк от другите сортовеХенри Люляк е разнообразие от лилави цветя.Персийски люляк - розов разкошТери люляк - много интересни цветяНетната люляк се откроява сред сортовете люляк с много необичайни цветяДжудже люляк са ниски храсти, дори можете да отглеждате у дома.Пухкавият люляк е красиво растениеCirrus люляк е друг вид с необичайни цветя

Амурският люляк изненадва със своите размери. Тя по-скоро като дървоотколкото храст, защото само височината му достига 10 метра. Можете да я срещнете в Далечния изток, следователно цъфтежът започва късно, в края на юни.

Мрежестият храст има пухкави кремообразни цветя. ТойБял вълк люляк - красив сорт люлякчесто срещано в декоративното цветарство Запад поради малки листа, както и вид дребнолистен храст и пухкав люляк. Пълновидният вид се отличава с перисто отделени листа.

Струва си да се отбележи, че съществува международна класификация на люляка и в нея сортовете са описани въз основа на формата и цвета на цветето.

Отглеждане и грижи

За да засадете дърво в градината си, е необходимо да изберете тези места с добро осветление. Много сортове люлякови храсти не обичат почвата с висока влажност, тъй като това може да навреди на кореновата им система. Но почвата е богата на хумус, леко навлажнена и с киселинност от 5 до 7 ще бъде идеална за тях.

Но за зимата не е нужно да ги покривате и изолирате. Но ако времето е горещо и знойно, тогава поливането на дърветата е просто задължително. Обича люляци и торове, особено пепел и лопен.

Размножаване

Амурски люляк - много атрактивни цветяДнес има много начини разплодни храсти. Например отглеждане от семена. Разбира се, такъв процес изисква много време и внимание. Обикновено, когато се отглежда по този начин, той ще цъфти само за 5 години.

Друг метод за размножаване е засяването на леторастите, но това е възможно само ако има добра коренова система. Но самият метод на възпроизвеждане е резници.

Подрязване

Не можете да отрежете издънките от миналата година, тъй като тя цъфти върху тях. Но след цъфтежа е необходимо да се премахнат всички избледнели съцветия. Короната се формира в рамките на 2-3 години, следователно е необходимо да се оставят само 3-4 ствола, а останалите да се отрежат. Основният растеж се отстранява в основата на храста.

Известно е, че храстите с люляк винаги цъфтят обилно и изглеждат просто луксозно. Те помагат за създаването на уникален ландшафтен дизайн във вашата градина. Например, те могат да се използват за създаване на очарователен жив плет. Люлякът съществува отдавна, но изборът на нови видове не го спира. Ще изглежда страхотно във всяка градина и използването на храсти с различни цветове на цветя. Ако ги вземете с бели и лилави цветя, тогава те ще изглеждат много нежни, а лилави с бордо - яркост и уникална привлекателност. Прекрасна е и комбинацията на растението с много представители на флората, например с божури.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.