Алое: как да се грижим за растение

Повече от 300 вида алое живеят в естествени условия, но само малка част от тях се отглеждат у дома. Това растение от рода на сукулентите е известно не само със своите декоративни свойства, но и с лечебните си свойства. Някои от отглежданите сортове изглеждат много оригинални. Поради лечебните си свойства той се използва широко в народната и официалната медицина, както и в козметологията. Ако растението расте у дома, въздухът в помещенията ще стане по-чист, тъй като съдържа фитонциди - вещества, които действат като дезинфектант.


Видове за домашни условия

Алое расте на перваза на прозореца у дома, като правило, не повече от метър. За декоративни цели изберете джуджета и хибриди... На закрито можете да видите следните разновидности на този сочен:

 • Алоето е подобно на дърво; сред хората агавата има мощен ствол и множество странични издънки. Расте на около метър височина.
 • Обикновеното алое достига големи размери, образува розетки. Има и имена: алое вера, Барбадос, жълто.
 • Пъстро или тигрово декоративно алое расте късо, има късо стъбло и понякога цъфти.
 • Страхотно. Този вид получи това име поради многобройните силни тръни, разположени по краищата на месестите листа.
 • Сапунено алое цъфти, стъблото му е късо и дебело, а листата са широки.
 • Миниатюрните сортове се наричат ​​така: многолистни, късолистни, дългоколонни, клякащи, шиповидни, приятни.

Как да се грижим за алое у дома

Общите правила за грижа за това растение са едни и същи, но някои сортове се нуждаят от специален подход, по-специално, когато алоето трябва да се размножава.

Място

Как да се грижим за аленоКонтрол на температурата и осветление играе основна роля в отглеждането на много сортове алое при избора на място. Родът на сукулентите и алоето не са изключение, много обичат яркото осветление. Следователно, за отглеждане на това растение, южната, югоизточната или югозападната страна на местоположението на прозорците е по-подходяща.

Алое толерира зимния период, когато на много светлолюбиви растения им липсва светлина и се изисква допълнително осветление, така че няма нужда да се притеснявате за това. През лятото, за втвърдяване на саксия с растение, е по-добре да се постави на балкон или лоджия, там алоето ще стане по-силно, но при екстремна топлина е необходимо да се гарантира, че горещите лъчи не падат върху листата.

Трябва да се внимава, като се отчита температурният режим. Лятото трябва да бъде в рамките на 22-26 градуса, а през зимата растението се чувства добре в 10.

Почва и торене

За алое земята се избира, като се вземат предвид нейното плодородие, разхлабеност и въздухопропускливост. В магазините днес те продават готов субстрат за сукуленти, но можете да го приготвите сами. За да направите това, трябва да вземете листна пръст и пясък, една част на две глинено-глинести, след това да го разредете малко с въглен и торф, на дъното е поставена експандирана глина. Алое през периода на повишен растеж, а именно от април до септември, се нуждае от хранене. Оставянето с торене се извършва веднъж или два пъти месечно с комплекс от минерални торове.

Колко често да се полива и пръска алое?

Поливане и напояване аленоПоливането зависи от сезона, през лятото е доста изобилно. През зимата ограничаване до намокряне на основата, между поливките земната бучка трябва да изсъхне добре. Използвайте вода само със стайна температура.

През лятото водата трябва да се прави веднъж седмично или повече, в зависимост от метеорологичните условия. Фокусирайте се върху почвата, тя трябва да изсъхне малко след предишното овлажняване. През зимата поливайте веднъж месечно.

Помня! Трябва да поливате растението, придържайки се към правилото: по-добре е да имате липса на влага, отколкото излишък.

Вредно е за алоето, когато се натрупва вода, докосва както палета, така и изхода. От това следва, че е по-добре да се полива растението през дренажния отвор. Саксията трябва да се потопи във вода за 10 минути, сукулентът ще отнеме толкова вода, колкото е необходимо.

По време на пръскането трябва да се наблюдава липсата на натрупване на вода в изхода. През зимата не се произвежда, тъй като алоето е практически нечувствителен към сух въздух, през лятото растението се пръска, но пръскачката се държи на разстояние от листата. Пръскането се извършва късно вечерта, тъй като на листата може да се появи изгаряне. Особено ако растението получава много слънце, за което свидетелства неговият червеникав оттенък.

Трансплантация и размножаване

Грижа за растението у дома, трябва да извършите процедурата по трансплантация през пролетта. Същото време е благоприятно за размножаване. Младите растения изискват годишна трансплантация, докато по-старото растение струва 2-3 години. Кореновата система на растението се развива много добре и се увеличава бързо в обем, така че саксията трябва да бъде с 20% по-голяма всеки път. Как се извършва трансплантацията?

 1. За да трансплантирате растението, растението трябва да се извади от предишната саксия с помощта на нож, който се изтегля по контура на саксията и почвата се отделя от него.
 2. Дъното на по-големия контейнер е изпълнено с дренаж,
 3. Към него се добавя питателна, предварително приготвена смес,
 4. След това растението се спуска заедно със земна бучка, а свободното пространство близо до стените е внимателно покрито с пръст.

Размножаване на растения се случва по няколко начина:

 • Алено растениеАко по време на развитието сукулентът има два ствола, което се случва при дървоподобен сорт, трябва внимателно да разделите корените и да засадите всеки поотделно.
 • Растението може да се размножава чрез основни процеси, те се отделят внимателно и се поставят във вода, за да образуват корени, след което се засаждат в почвата.
 • Дъщерните гнезда се отделят веднага щом започнат да се оформят.
 • Алоето може да се размножава чрез апикални резници. Те трябва да бъдат нарязани и изсушени, обърнати към земята само когато мястото на изрязване стане сухо.
 • Целите листа се размножават по същия начин, изсушавайки линията на изрязване.
 • Семената се използват много по-рядко; те могат да бъдат закупени в магазина. Дръжте саксията под лампата, след като я засеете в земята.

Проблеми

Ако сукулентът получи излишна влага, се наблюдава бледност и увяхване на листата, стъбло. Кълцането и рисуването е свързано с липсата на слънчева светлина. Листата придобиват алено оттенък и се набръчкват, напротив, в случай на излишък и топлина.

При напускане у дома растението може да изглежда жълто около краищата, а краищата да станат сухи. Причините могат да бъдат няколко: или от хлорирана вода, от въздух, наситен с тютюнев дим, липса на калий.

Растението не расте добре в тежка глинеста почва, което предотвратява навлизането на въздух. Това може да бъде идентифицирано от напълно жълто растение. Същата реакция се получава, когато основата е пресушена, както и когато въздухът е сух или много влажен.

Болестите при алое са както следва:

 • Най-често срещаният проблем е гниенето на корените. Това заболяване води до загниване на корените, когато има излишна влага по време на поливане. Това се случва и ако излеете алое с твърде студена вода. Растежът на растенията спира или се забавя и стъблото изсъхва.Какви мерки да предприемете? Алоето трябва да се извади от саксията, да се извърши щателна проверка на кореновата система, след отстраняване на изгнилите части, поръсете със смес от въглищен прах, пепел и сяра. След тази процедура растението се трансплантира в субстрат с увеличено количество пясък. Важно! Растението, подложено на такова изпълнение, не се полива в продължение на 3 седмици. В случай на пълно разпадане на корените, растението трябва да се размножава чрез изрязване на върха или листата.
 • Сухо гниене. Това заболяване е много коварно. Развива се за кратко време и води до изсъхване. Не е възможно да се спаси растението, но за да се предотврати, то се третира със системен фунгицид.

Растителните вредители са:

 • Как расте червенотоНай-забележимото е брашнест... Отстранява се с четка или пинсета, засегнатото място трябва да се втрие с тинктура от чесън (70% алкохол). След това поставете на сянка за 2 дни. За по-сериозен проблем се използват инсектициди.
 • Щитът може да стане безвреден с оцетен разтвор, използван за третиране на растението. Използват се и инсектициди.
 • Паяк акари не обича студената вода. През лятото профилактиката и лечението се извършват чрез пръскане с инфузия на тютюн, сапунена вода и тинктура от чесън. Акарицидите също са ефективни.
 • Те се борят с трипса, като всеки път използват нов препарат от групата на инсектицидите, тъй като вредителите развиват имунитет. Растението трябва да се пръска и полива. Седмица след успешното унищожаване процедурата се повтаря, за да се отървете от ларвите.
 • Микроскопичните нематодни червеи заразяват кореновата система на алое. Когато са заразени, засегнатите области трябва да бъдат премахнати, те изглеждат кофти.

Алое може да се нарече непретенциозно стайно растение, но когато се грижите за дома, имате нужда спазват редица правила... И също така да реагира своевременно на промени, свързани с промяна във външния вид на сукулента и спиране на растежа по време на вегетационния сезон. Периодично провеждайте щателна проверка на растението, така че в случай на повреда от вредител, да започнете борба с него навреме.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.