Алое вера: отглеждане на растение у дома

Алое вера напоследък стана много популярна и може да се отглежда у дома. Той не само изглежда много красиво, но има и лечебни свойства. Това качество се забелязва за това растение от много дълго време. Този сукулент се оценява като източник на фитонциди, които дезинфекцират въздуха.


Освен това листата му се използват не само в народната медицина, но и в традиционната медицина, както и в козметологията. Следователно, за да бъде това растение полезно, е необходимо правилно да се отглежда и да се грижи за него.

Характеристика на растението

Родина на алое вера - Централна Африка, но сега тя се е разпространила по целия свят. Той е напълно безразличен към състава на почвата и дори може да расте върху вулканична пепел. За медицински цели отглеждането му се извършва на специални насаждения.

Алоето цъфти в малки тръбички под формата на тръбички, които се събират в четка. В естествени условия цъфтежът се случва веднъж на 2-3 години, но у дома се случва много рядко - веднъж на 10-15 или дори 20 години, главно през пролетта и лятото.

Как да расте и да се грижи за алое?

Алое вера може да се отглежда в саксии.Домашните грижи за това растение не представляват никакви трудности. Той се адаптира добре към различни условия. За да може сокът да расте добре, той трябва да осигури следните условия:

  • добро осветление;
  • оптимални температурни условия;
  • правилно поливане;
  • подхранване.

Нека ги разгледаме по-подробно.

Засаждане и осветление

Преди да засадите алое, трябва да подготвите контейнер за него. Тя трябва да е керамична саксия, защото глината абсорбира добре излишната влага. В него трябва да се постави висок дренажтака че влагата да не застоява. Тъй като това растение е доста нестабилно и често пада встрани, при засаждането трябва да се фиксира възможно най-добре. За тази цел в контейнера се поставят няколко камъчета и се притискат плътно към основата на алоето. Това му помага да расте прави.

Грижата за това лечебно растение включва прилагането на правилното осветление. Той много обича слънцето, затова се препоръчва да го държите на прозорците с южно или югоизточно изложение. При липса на светлина започва да се разтяга, а през зимата използвайте допълнително осветление. През пролетта, когато слънцето започне да пече все повече и повече, растението първо трябва да се засенчи, за да се избегне изгарянето. Това трябва да се прави за около седмица, като се използва тюл или марля за засенчване, филтрирайки ярка слънчева светлина.

През лятото трябва да се изнесе на открит балкон, за да се получи необходимата доза ултравиолетова радиация, която не позволява прозорците да преминават през тях. Поради това растението има по-мощно стъбло и по-дебели листа.

Температура и поливане

През лятото алое вера може да се съхранява при стайна температура. Ако е възможно, можете занесете го на терасата или балкона и го поставете на място, където няма да вали и няма да има течение... През зимата сукулентът е в латентно състояние и по това време трябва да бъде преместен на хладно място с температура от +14 градуса.

Грижата за алое у дома включва правилно поливане, което трябва да бъде умерено. Това трябва да се направи, когато горният слой на почвата изсъхне. Щом настъпи студено време, поливането се намалява наполовина. Почвата винаги трябва да е леко навлажнена. Поливайте растението по такъв начин, че водата да не попадне в изхода с листа, тъй като това ще доведе до гниене на багажника.

Подхранване

Това сукулентно растение се нуждае от подхранване, което трябва да се извършва от ранна пролет до средата на есента, като се прави почивка до следващата пролет. Обикновено за това се използват минерални торове.

Методи за отглеждане на алое вера

Това растение се размножава по следните начини:

  • семена;
  • апикални издънки;
  • резници;
  • подраст.

Грижата за алое е съвсем проста, не много по-различна от другите саксийни растения.Ако семена се използват за размножаване, тогава тази процедура трябва да се извърши в началото на пролетта. След като узреят, те трябва да бъдат засети в малки контейнери, които се пълнят с почвена смес от трева, листна почва и пясък в съотношение 1: 1: 2. Възможно най-скоро разсад ще покълнат и ще станат по-силни, те трябва да бъдат трансплантирани в друг контейнер със същия състав на почвата. За всяко отгледано растение се използва отделна саксия. За да стане почвата питателна и рохкава, към нея се добавят въглища и тухлени стърготини.

В бъдеще грижата за младите растения се състои в умерено поливане, извършвано редовно. След една година те се трансплантират в по-просторни контейнери. За тях се грижат по същия начин, както за възрастни екземпляри.

Размножаването чрез резници също е доста ефективен метод и може да се извършва целогодишно, но е за предпочитане през пролетта и лятото. Здравите и узрели издънки се нарязват на парчета с дължина 10 см и поставете на сенчесто място да изсъхне, а разфасовките трябва да се поръсят с въглен на прах. Резниците трябва да се засаждат в добре навлажнен пясък на дълбочина 1–2 cm и на разстояние 5 cm един от друг. Когато се появят първите корени, е необходимо да се увеличи интензивността на поливането. След една седмица издънките се засаждат в отделна саксия.

Много хора предпочитат да размножават алое у дома с помощта на апикални резници и издънки, образувани в основата на издънките. След изрязване на резниците, те трябва леко да се затегне, след това те се задълбочават в почвения субстрат 2 см и завързани за опора. В бъдеще грижите трябва да се състоят в осигуряване на оптимален температурен режим (+18 градуса) и редовно пръскане. След като резниците са добре вкоренени, те трябва да се поливат като зрели растения.

Как да засадите алое?

Рано или късно този сочен трябва да бъде засаден, за да изглежда винаги добре. За възрастни растения тази процедура трябва да се извършва на всеки 3-4 години, за млади растения - веднъж на 2 години. Засаждане на алое в по-голяма саксия, на дъното на която се поставя дренаж и отгоре се излива субстрата. След това сукулентът се изтръсква внимателно от старата саксия и почвата се почиства внимателно от корена. Много внимателно растението се поставя в подготвена саксия, покривайки кореновата система със субстрат.

Какви проблеми могат да възникнат при отглеждане?

Алое реално - растителни характеристикиОтглеждането на алое у дома може да бъде придружено от различни проблеми и най-често те възникват поради неправилна грижа.

Ако растението се овлажни твърде много, тогава листата му след известно време ще станат бледи и летаргични. Стъблото и кореновата система също могат да започнат да гният. Следва наводненото цвете трансплантирайте в нова саксия със суха почва, преди това, внимателно изследване на корените му и отстраняване на изгнилите.

Поради липса на слънчева светлина, алоето може да расте рязко, което го прави много грозен. Необходимо е да се компенсира липсата на осветление с лампи с изкуствена светлина.

При ниска влажност на въздуха листата по върховете стават кафяви. Въпреки че това растение изобщо не реагира на промени в такъв индикатор, помещението трябва редовно да се проветрява.

Цвете не обича течения и не понася ниски температури... По време на вентилация, тя трябва да бъде защитена от това.

В допълнение към тези проблеми, алоето у дома може да зарази различни вредители, като например:

За борба с тях се използват различни химикали.

Щитът може да се премахне с кърпа, напоена с алкохол. След това алоето се напоява с инсектицид. Основното нещо е забележете навреме, че от горната страна на листа са се образували тъмнокафяви петна.

Ако се появи паяк, сукулентът трябва да бъде изнесен на чист въздух или стаята трябва да бъде добре проветрена. Често се използва и инсектицид.

Алое дървоподобно е растение, което се засажда на парцели.Такова мимолетно заболяване като сухо гниене изобщо не се проявява. Засегнатото растение започва да изсъхва отвътре и е невъзможно да се спаси. Правилната грижа, добре подбраната почва и добрият дренаж помагат да се предотврати нейното образуване.

Така открихме, че алое вера е доста непретенциозно растение, грижите и отглеждането на което не са трудни. Но в същото време трябва да се придържате към определени правила, обърнете внимание своевременно на промяната във външния вид на такова цвете, за да идентифицирате болести и възможни вредители.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.