Сортове и имена на алое: снимка на видове агаве

Външен вид на алое вераАлое е непретенциозно растение, което натрупва влага в месестите си листа, благодарение на което цветето е в състояние да оцелее дори в условия на продължителна суша.

В света има повече от 300 вида алое, както в дивата природа, така и у дома. Родината на цветето е Арабския полуостров, Южна Америка, Африка, Мадагаскар. Височината на отделните представители на това растение достига цели 15 метра!


У дома алоето цъфти много рядко, но в природата често можете да наблюдавате специфичния му цъфтеж. Първо месестите листа пускат дълга стрела от своята розетка, от която след това се появява цвете с форма на шип с тръбести венчелистчета от лилаво, жълто или оранжево.

Видове алое

По правило алоето се отглежда като лечебно растение, но животновъдите са отгледали много декоративни сортове, които се различават по интересен цвят на листата и необичайни форми.

Най-често срещаните видове алое

Популярните сортове включват:

 • Видове и сортове алоеПъстро алое. Хъставо растение, което няма стъбло. Височината на храста е 25 - 30 см и има коренови издънки, които образуват групи от розетки с дълги листа. тъмно зеленикаво-кафявите листа са украсени с бял райест или петнист модел. През лятото от изпускател на листа се появяват изправени гроздовидни съцветия с жълт, огненочервен или розов нюанс, с размери 25 - 30 см, може да има от 2 до 6 броя. Алоето расте разнообразно в сухите райони на Южна Африка.
 • Сгънато или раздуто алое... Това е дървоподобно или храстовидно растение с лигнизирано разклонено стъбло с височина 3 - 5 м. Върхът на всеки клон има голяма розетка, състояща се от 12 - 13 ветриловидни лентовидни противоположни листа със зеленикаво-сив цвят. Ръбовете им са слабо назъбени или гладки. Расте в скалистите райони на Южна Африка.
 • Марлота. Това е неразклоняващо се дървоподобно растение, чиято височина достига 4 м в горната част на алое, широколанцетни месести листа с бодли по двете повърхности и ръбове, цветя с оранжев оттенък. Марлота расте в Южна Африка.
 • Клякам. Малко тревисто многогодишно растение с линейно-ланцетни листа със зеленикаво-сив или синкаво-зелен оттенък, по краищата на които има бели зъби, а на повърхността има светли папили. Съцветието се състои от червени или оранжеви цветя, дълги 3 секунди. расте в Южна Африка.
 • Дихотомата е дървоподобно растение с разклонена корона и дебел ствол. Листа с малки тръни по краищата, синкаво-зелени линейно-ланцетни. Цветовете са жълти. Расте в Югозападна и Южна Африка.
 • Силно разклонени... Това е малко (до 2 м), силно разклоняващо се растение с жълти цветя. Отличителна черта на този вид е, че той може да издържа на доста ниски температури и може да расте на открито до късна есен. При горещо време силно разклоненото алое се нуждае от малко засенчване. Родината на растението е Южна Африка.
 • Променлив на външен вид, подобен на предишното растение, но по-малък по размер. Има двуцветни четки.
 • С форма на капачка - тревисто многогодишно растение с пълзящи стъбла (1 - 2 m). Листата са синкаво-сиви или зелени на цвят, сочни, яйцевидни, с жълти или бели зъбчета по краищата си и бодли от долната страна. Цветята са тъмно алени. Родина - Южна Африка.
 • Много малко. Това е тревисто многогодишно растение с тесни, тъмнозелени листа, покрити с брадавици или бели петна, малки тръни по краищата. Цветовете са с форма на камбана. Родина - Централен Мадагаскар.
 • Spinous - храстовидно растение с многобройни тесни листа със сиво-зелен цвят с бели петна, в горната част на листа - дълга тента. Цветовете са оранжево-червени, тръбести. Расте в източните райони на Южна Африка Лесото. Култивира се като домашно растение, използва се като лекарствен продукт.
 • Белоцветни. Това е храстовидно растение, което няма стъбло. Листата са линейно-ланцетни, сиво-зелени, с бели точки, по краищата - светли зъби. Цветовете са тръбести, бели. Родина - Мадагаскар.
 • Растението лекува рани и възпаленияАлое Джаксън - многогодишен храст с малко стъбло (0,25 м). Листата са светлозелени с малки петънца, покрити с цъфтеж. По краищата има малки зъби, в края има трън. Цветовете са червени, тръбести. Расте в Сомалия и Етиопия.
 • Алое Десконигс. Това е билка с късо стъбло. Листата са удължени, с триъгълна форма с восъчни туберкули и бели петна. Цветовете са оранжеви, тръбести. Родина - Мадагаскар.
 • Алое черен трън. Това е тревисто многогодишно растение, високо 0,5 м, без стъбло. Листата са с тъмнозелена делтовидна форма. От долната страна на листа има бодли. Цветовете са червени. Родина - Южна Африка.
 • Hawortievidnoe Представлява безстеблено растение със сиво-зелени листа и бели папили. Цветята са бели или светло розови. Родина - Централен Мадагаскар.
 • Аранжиран. Това е тревисто многогодишно растение с пълзящо стъбло, даващо дълги издънки (до 2 - 3 m). Листата са широки, яйцевидни, синкаво-зелени на цвят, с жълти шипове по краищата. Цветята са тъмно алени. Този вид е роден в Югозападна Африка.

Лечебни видове алое

Някак ни стана обичайно да отглеждаме у дома алое дърво - многогодишно листно растение, незаменим помощник при незарастващи рани и настинка. Ние възприемаме други видове от този пустинен обитател само като декоративни и непретенциозни сукуленти. Но освен дървото алое има и други видове, които също могат да се използват като домашен лекар.

 • Как да отглеждаме алоеСапуненото алое е многогодишно растение с късо (до 0,5 м) стъбло или изобщо без него. Листата са тъмнозелени с бели петна, ланцетни. По краищата има кафяви тръни. Цветовете са оранжеви, червени, розови или жълти. Родина - Южна Африка.
 • Алое Барбадос. Това е храстовидно многогодишно растение със скъсено стъбло и много странични издънки. По остри зъбни ръбове на леко гофрирани ланцетни листа има малки тръни. Листата на растението са зеленикаво-сиви, понякога с бели петна на цвят, кантовете са розови. Алое Барбадос се използва широко в козметологията и се отглежда като домашно растение.
 • Алоево дърво (агаве). Това е храст или дървоподобно разклоняващо се растение с височина 2 - 4 m. листата са мечовидни, достатъчно сочни, имат малки зъби по краищата. Цветовете са жълтеникаво-оранжеви, розови или огнено червени. Расте в тропическа и Южна Африка. Също така се разпространява широко като стайно растение. Тъй като този вид алое цъфти веднъж на сто години, той е наречен "агаве".
 • Страхотно алое. Това е мощно растение с едно изправено стъбло, което при благоприятни условия може да достигне до три метра височина. На върха на растението има розетка, състояща се от яркозелени (понякога червеникави) ланцетни листа.Растението е получило такова оригинално име поради червено-кафявите тръни по краищата, а от време на време на двете повърхности на листа, чиято дължина е около 6 mm от центъра на розетката, започва да се развива съцветие, като от 5 до 12 четки. Височина на съцветието 50 - 80 см настъпва в края на пролетта. Цветовете са червеникаво-оранжеви на цвят (понякога жълти или бели), тръбеста форма. Сокът от това растение се използва широко във фармакологията и козметологията. Алоето е страховито местно население в сухите райони на Южна Африка и Лесото.
 • Алое Сокотринское Този вид е роден на остров Сокотра (южен Йемен). Понякога Сокотринското алое се счита за вид ужасяващо алое.

Лечебни свойства и противопоказания

Лечебните качества на алоето са известни от древни времена, когато лечители изгони различни болести с помощта на лечебни растения. Въпреки че свойствата на алоето все още не са напълно изяснени, чудодейната сила на това цвете е призната дори от официалната медицина.

Лечебната сила на алоето се дължи на големия брой вещества, които могат засили процесите на възстановяване в човешкото тяло:

 • Лечебната сила на алоеетерични масла;
 • антиоксиданти;
 • бета каротин;
 • витамини от група PP, E, C, A, B;
 • фитонциди;
 • алантоин;
 • ензими;
 • полизахариди;
 • стирени;
 • гликозиди;
 • моларни вещества и др.

Имунитет

Алое е страхотно тоник и общо тоник... Това се обяснява с уникалния химичен състав на това растение. Редовният прием на сок от алое помага да се засили естествената защита на организма срещу различни инфекции и бактерии.

Това е особено вярно по време на обостряне на настинки, причинено от липса на витамини и лошо време (пролет, есен). Лечебните свойства на агавата се използват не само в борбата с инфекциозните заболявания на дихателните пътища.

Алоето се използва широко в козметологията и фармакологията. Може да се приема през устата или със сок, за да се смазват раните и да се правят компреси.

Растението е отлично справя се с кожни заболявания... Доказано е, че този естествен антисептик е ефективен при лечение на порязвания, изгаряния, акне, циреи, гнойни възпаления и язви. При екзема и дерматит агавата успокоява кожата и помага за облекчаване на възпалението.

Производителите на многобройни балсами и кремове за кожа използват алое за следните свойства:

 • възстановяване, хранене и омекотяване на кожата;
 • UV защита;
 • стесняване на порите.

Противопоказания

Кой е противопоказан при употребата на алоеНе можете да използвате агавата вътре, ако сте бременна, като нея може да провокира спонтанен аборт.

Пациентите със стомашни язви и гастрит също не се препоръчват да приемат лекарства, които включват алое. Това причинява дразнене на стомашно-чревния тракт.

Тъй като агавата съдържа вещества, които провокират обостряне на възпалителни процеси в бъбреците и пикочния мехур, а също могат да причинят маточно кървене, препарати на основата на алое не може да се използва при заболявания на пикочно-половата система.

Въпреки факта, че агавата е обитател на пустинята, тя е станала широко разпространена по целия свят поради необичайните си свойства. Този „домашен лекар“ винаги ще ни се притече на помощ и затова всеки дом трябва да има алое. Цветето не изисква никакви специални грижи и специални условия, но ще получите аптечка за всички случаи.

Алое и неговите видове
Свойства на алоеКак се използва сок от алое?Алоето лекува рани и възпаленияОтглеждане на алое у домаСок от алоеИзползването на олое в вродената медицинаКакво алое се използва за лечениеВидове алоеКакви свойства притежава алое?Сортове алоеКакви са сортовете алоеВъншен вид на алое вераКак се полива алоеКак да отглеждаме алое у домаСорт алое

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.