Отглеждане и грижа за дафинови листа у дома

Един от най-популярните домашно отгледани вечнозелени растения е лавровото цвете. Той може да е малък храст или миниатюрно дърво.

В древни времена лавровите венци са се носели на главите на победители и известни хора. Това растение е много удобно да се отглежда в домашни условия, защото освен декоративна украса на апартамента, то има и полезни функции. Не е нужно да бягате до магазина за дафинов лист, а само да го откъснете от дървото.


Характеристики

Лорелът принадлежи към стайните растения, за които е лесно да се грижи. Дори начинаещ в отглеждането на цветя може да направи това. В природата лавровото дърво расте много високо... Има екземпляри, надвишаващи 18 метра. Днес в сочинските гори можете да видите лавр, достигащ 15 метра височина.

Въпреки че това растение не е много претенциозно, то изисква благоприятна среда, за да расте добре. Това стайно растение много обича слънчевите лъчи, но може да расте добре на сенчесто място.

Как да се грижим за дафиновите листаЛорелът не реагира на течение, не се страхува от суша. Лавровото дърво у дома не изисква много поддръжка, необходимо е винаги да има достатъчно вода, без да се преовлажнява почвата.

Домашният лавр се справя добре с болести, не се страхува от вредители. За да се придаде определена форма, лавровите храсти могат да бъдат подстригани. ОТсъвременните градинари успяват да отглеждат високи лаврови дървета, различаващи се от колегите си по ажурен, сложно преплетен багажник.

Видове закрит лавров

Това растение е класифицирано в две групи:

  • Благороден;
  • Канарски.

Канарският лавр има широки, големи листа, чиито ръбове изглеждат някак набръчкани. Този вид губи от благородния лавр в силата на своя аромат.

Основният ботанически сорт лавров е разделен на три вида:

  • Теснолист;
  • Златен;
  • Бръчки.

Всеки сорт се характеризира с форма и цвят на листата.

Как се засажда лавр

Отглеждане на лавров - засаждане на резнициБлагородният лавр трябва да бъде засаден в началото на пролетта. Ако вече сте отгледали лавров по-рано, тогава трябва да вземете саксия, чийто диаметър е с няколко сантиметра по-голям от предишния.

Първо в саксията се поставя дренажен слой. За това можете да използвате експандирана глина или счупена тухла. Подложката се поставя върху този слой. За лавровата пръст трябва да се състои от пясък, трева и листна земя.... Такъв състав се продава в магазина, като земя, предназначена за размножаване на кактуси.

Домашни лаврови грижи

Това стайно растение не е много капризно. Но трябва постоянно да се пръска и подрязва, така че короната да има декоративна форма. Също така е необходимо да се наблюдава появата на вредители или болести, за да се предотврати тяхното развитие.

За добър растеж лаврът не пречи на много слънчева светлина. Може да расте добре в полусянка. През лятото, когато температурата е над 25 градуса, заливният храст може да се остави на балкона... С подходящи грижи, закритият лавр може да живее над 15 години.

За да се получи добър растеж на закрит благороден лавр, е необходимо да му се създадат условия, които да приличат на родните му места. С настъпването на студеното време оптималната температура, при която може да бъде безопасно стайният лавр, е 18 градуса.

Професионалистите препоръчват през януари температурата да се понижи до 10 градуса.В апартаменти, в които централното отопление работи през зимата, е по-добре да инсталирате лаврови втулки далеч от отоплителните радиатори.

Къде трябва да бъдат лавровите храсти в апартамента?

За да отгледате добро лаврово цвете, е много важно да намерите правилното място за него. Желателно е растението да не попада в течение, лаврът не ги харесва. Но трябва редовно да проветрявате стаята с лавр.

Как да спасим болно лаврово дърво и да удължим живота муНе е необходимо да се създава специално осветление за лавровата. Нормалната светлина в стаята е достатъчна. За да постигнете цъфтежа на лавровата у дома, трябва да се погрижите за нея, опитвайки се да приближите условията на нейното местоположение до реалните.

Например, саксия с дърво трябва да се постави там, където има много светлина. Така че, с голямо количество разпръсната слънчева светлина, лавровите листа ще придобият по-декоративен вид. Бушът ще бъде много гъст, което рядко се случва, ако дафиновото дърво расте в по-сенчести райони.

Как да се поливат лаврови храсти

През пролетта и лятото храстите трябва да се поливат редовно. Когато навън е много горещо, поливането трябва да е по-енергично. Но не трябва да се допуска продължително преовлажняване, защото застоялата вода в почвата може да доведе до гниене на корените и смърт на растението.

Графикът за поливане през зимата е много различен от летния. Субстратът трябва да се полива едва след като горният слой на почвата в саксията започне да изсъхва... Поливането трябва да става с добре утаена вода със стайна температура.

С настъпването на топлината благородният лавр трябва да се пръска сутрин и вечер. Можете също да поставите съд с вода близо до гювеч.

Опитните цветари използват друг метод. В палета се изсипват камъчета, след това се пълни с вода, отгоре се поставя саксия с лавр.

Как се размножава лавровият

Обикновено размножаването на това непретенциозно растение се извършва чрез резници, но можете да размножавате лавр и семена.

Отглеждане на лавров благороден - как е правилно?За да отглеждате лавр от семена, трябва да имате специална почва. За да се получи бърз растеж, се препоръчва предварително накисване на семената в загрята вода и задържане за няколко часа.

Не е необходимо семената да бъдат заровени дълбоко в почвата. Достатъчно е да ги поръсите със земя и да ги покриете с фолио.

Когато лаврът се размножава чрез резници, те трябва да бъдат отрязани от издънки, които не са имали време да се лигнифицират напълно.

С настъпването на пролетта отсечените издънки се засаждат в леко навлажнена почва. Препоръчително е да премахнете всички листа от багажника, оставяйки два или три. Дължината на дръжката не трябва да надвишава 8 cm... За да може растението да пусне корен по-бързо, струва си да се използва мокър пясък. Обикновено младите разсад се вкореняват добре в рамките на един месец.

Как се прави трансплантацията

Не е необходимо тази операция да се извършва много често. Малко дърво не трябва да се трансплантира в голяма саксия. Laurel ще се справи чудесно в малка тенджера.

Когато порасне и саксията стане тясна за него, се взема друг съд, с голям диаметър около 4 cm.

Трансплантацията се извършва чрез пренареждане на земната кома. Липсващата почва се изсипва в саксията. След това трансплантираният лавр се полива добре. Прехвърляне на работа обикновено се изпълнява през пролетта или лятото.

Проблеми, които могат да възникнат при отглеждане

Когато декоративният лавр се отглежда в домашни условия, е възможна появата на вредители и болести по дърветата. Няколко вида паразити могат да причинят сериозна вреда на растението:

Laurel на сайта - как да го отглеждаме?Дафиновият храст обикновено е засегнат от гъбични заболявания. Това може да се дължи на излишно поливане. По това време на дафиновия лист се появяват кафяви петна.

Борба с такива заболявания, имате нужда премахване на повредени участъци и трансплантация на растения, с добавяне на нов пресен субстрат.

Ако спазвате всички правила за отглеждане на лавров у дома, винаги можете да имате красиво, ароматно и здраво растение в стаята.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

    1. АватарСергей Титаников

      Е, как да се справим с щита ???

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.