Характеристики на отглеждането на краставици в поликарбонатна оранжерия

Оранжериите от поликарбонат не са просто почит към модата: те наистина направиха малка революция в градинарството. Те са надеждни, издръжливи, но когато ги използвате, трябва също да се помни, че почти запечатана конструкция изисква системна вентилация. Независимо от това, при отглеждането на много зеленчуци и по-специално на краставици при неблагоприятни климатични условия, тези оранжерии предоставят безценна помощ.

Основни изисквания за отглеждане на краставици

Поликарбонатните оранжерии се използват широко, тъй като краставиците се нуждаят от:

 • стриктно спазване на влажността и температурните условия: през деня 23-27 относноС, малко по-студено през нощта, влажност на въздуха 70–80%, почва - около 60%;
 • нормално осветление с продължителност на деня поне 10-12 часа, за предпочитане разсеяно, така че ултравиолетовата светлина да не изгаря растенията;
 • питателна почва, с възможност за нейното ежегодно обновяване с цел унищожаване на патогени и вредители.

Именно в такива оранжерии светлината, преминавайки през клетъчни материали, се разсейва правилно, почти без да губи интензивност, топлината не излиза през пукнатините, които практически липсват, а някои видове оранжерии са преносими и могат да бъдат пренаредени в ново място, без да се лопати почвата и напълно да се замени вътре в оранжерията.

Какви сортове краставици са най-подходящи за засаждане в оранжерия

В момента има много разновидности и хибриди на краставиците. Много от тях са специално въведени за оранжерии. Като правило те са устойчиви на сянка (в края на краищата част от слънчевата радиация се абсорбира от стените на оранжерията), те са в състояние да издържат на високи температури (в крайна сметка собственикът не винаги има време да проветри оранжерията във времето) и самоопрашващи се (не всяка оранжерия се посещава от пчели в точното количество).

На първо място за оранжерии трябва да бъдат избрани самоопрашваните краставици (партенокарпични). В същото време, ако е възможно да привлечете пчели в оранжерията с помощта, например, на захарен сироп или самият градинар е готов да опрашва цветя в ръчен режим, можете да засадите сортове, опрашвани с пчели.

В допълнение към метода на опрашване, струва си да се съсредоточите върху целта на сорта: те могат да бъдат салата, мариновани (за консервиране) и универсални. Според периода на узряване се различават ранните краставици (плододават 40–45 дни след засяването на семената), средно узряващите (45–50) и късните. Необходимо е да се обърне внимание както на устойчивостта към болести, така и на добива.

През последните години в оранжериите по-често от други се засаждат следните сортове:

 • Емеля (ранозрееща, енергична, високодобивна, със сладникави плодове с дължина до 20 см);
 • Смелост (ранно узряване, устойчиво на болести, непретенциозно, с плодове с дължина до 15 см, добре съхранявани);

  Краставица Кураж

  Краставицата Courage стана много популярна преди няколко години

 • Маша (ултраранно узряла, маломерна, с малки вкусни плодове);
 • Мазай (рано узрял, с плодове с дължина до 17 см, много вкусен, но изискващ висококачествени грижи);
 • Маринда (ранно узряване, непретенциозен сорт, високодобивен, със средно големи плодове, устойчив на болести);
 • Херман (ранно узрял представител на сортове гроздове, плодовете са идеални за консервиране, без горчивина).

Градинарите не забравят за старите, заслужени краставици, например Zozulya, която дава много големи плодове, която се отличава със своята надеждност, гарантирано получаване на висок добив.

Краставицата на Зозуля

Краставицата на Зозуля - представител на дългоплодните сортове - е много добра, но външно не е толкова сладка, колкото много от нейните братя

Времето за засаждане на краставици в оранжерията

Най-често оранжериите от поликарбонат се използват в неотопляем режим, поради което времето за засаждане на краставици в тях зависи преди всичко от климата в региона. Така че, засаждането на разсад от краставици в оранжерия в Московска област или регион, подобен на климата, е възможно по-близо до средата на май. В Северозападния регион или в Сибир - до края на пролетта. При сеитба на семена директно в оранжерията - седмица по-рано. Разбира се, ако има отопление, можете да засадите краставици и през февруари (в зависимост от качеството на оранжерията).

Трудно е да се определи конкретно времето за кацане, трябва да се ръководите от текущото време. Температурата в оранжерията през деня, която позволява засаждане на разсад, не трябва да бъде по-ниска от 16-18 относноС, а през нощта - не падайте под 10 относноОТ. Почвата също трябва да се затопли. Въз основа на тези цифри времето за започване на домашното отглеждане на разсад се определя предварително: той се засажда в оранжерия на възраст 25-30 дни и е необходима дори седмица, за да се появят разсад, когато се засяват със сухи семена.

Подготовка на оранжерия

Преди засаждане на разсад (или засяване на семена), оранжерията трябва да бъде подготвена. На първо място, всички повърхности се измиват с обикновен сапун, след което оранжерията се проветрява. След това стените и носещите конструкции трябва да бъдат дезинфекцирани с 1% разтвор на железен сулфат, като предварително са били изстъргани възможните нараствания механично. Ако решетката е многократна, дезинфекцирайте я добре. Ако краставиците се отглеждат чрез обвързване с колове, коловете се забиват в почвата още при изкопаване на лехите, като преди това са минали с дезинфектант и над тях.

Почистване на оранжерия

На първо място, оранжерията трябва да е чиста.

Много по-важно е обработката на почвата. Ако болестите вилнеят миналата година, то трябва да бъде заменено с ново. Това е тежка физическа работа, тъй като трябва да премахнете слой почва с височина 20–25 cm. Ако не е имало особени затруднения с болестите, почвата след изкопаване се разлива с 1% разтвор на меден сулфат. Достатъчно често лечение с варов разтвор (500 g на кофа вода), който не само се полива, но и се обработва с четка, оранжерийните щандове и използваното оборудване.

През последните години много хора предпочитат разтвора на фитоспорин (20 ml от лекарството на кофа вода).

Тъй като е трудно да се третират всички места с пулверизатор и четка, някои градинари използват сярна пръчка за дезинфекция на оранжерията. Опушването се извършва в топло време и трябва да бъде поне 3 часа.

Краставиците изискват големи количества торове, особено органични. Те обикновено понасят дори пресен тор, което е противопоказано при повечето зеленчукови култури. Но полузрелият тор и дори повече хумус се усвояват по-лесно, поради което при подготовката на лехите те се опитват да използват хумус, а ако го няма, смеси от торф и компост. 1 м2 правете от една и половина кофи органично вещество, добавяйки към него до 100 г азофоска или добра шепа дървесна пепел.

Схема за засаждане на краставици в оранжерията

Краставиците могат да се отглеждат по различни начини, най-често срещаните са:

 • обикновен метод (засаждане на един ред с разстояние между редовете до метър (в оранжерии - най-малко 70 см), растенията се засаждат в ред на всеки 15–30 см;
 • лентов (двуредов) метод (два реда са разположени на разстояние 30-50 см един от друг, а между такива ленти, ако са много, оставете поне метър): плътност на засаждане - както при обикновения метод;
 • метод на квадратно гнездене (краставици се засаждат в „гнезда“, разположени на разстояние 60–70 cm една от друга, често на шахматно ниво): във всяко гнездо се отглеждат до 5 растения.

В парникови условия засаждането с лента е най-популярно, ако е удобно да поставите леглото точно срещу входа на оранжерията. Ако оранжерията е малка, използвайте едноредово засаждане близо до стената. Ако се отглеждат много краставици, като се използва цялата площ на оранжерията за тях, изборът на схемата зависи от желанието на градинаря. Ако са засадени само няколко растения, също е възможно засаждане в кофи, торби или бъчви.

Схема за засаждане на краставици в оранжерията

Най-популярна е двуредовата лентова схема.

Техника на кацане

Засаждането на разсад е просто. Важно е сутрин добре да поливате разсада в саксии.

 1. След изравняване на леглата с гребло, на местата, определени според избраната схема, се правят малки дупки с дълбочина малко повече от височината на саксиите.
 2. Малка шепа пепел и супена лъжица азофоска се добавят към кладенците, смесват се добре със земята, заливат се с топла вода.

  Кладенци с краставици

  Освен това в дупките се организира локално торене

 3. Торфени саксии с разсад се засаждат в дупки с леко задълбочаване (максимум - семеделни листа). Ако саксиите са за многократна употреба, е важно да извадите разсад от тях, без да увреждате корените; по същия начин се засажда с бучка земя.

  Разсад от саксия

  Ако почвата се напоява умерено, разсадът с бучка се отстранява лесно

 4. Полива се добре с топла вода, мулчира се с торф или хумус.

  Мулчиране

  Мулч от всеки насипен материал ще помогне да се запази влагата

Засяването на семена директно в оранжерията се извършва по същите схеми като засаждането на готови разсад, само малко по-рано. За да направите това, направете канали с всеки удобен инструмент според избраната схема, поливайте ги от лейка без цедка и след това изложете семената на краставицата на необходимите разстояния. Ако няма недостиг на семена, можете да сеете по-дебело и след това да премахнете най-слабите растения. Семената са покрити с пръст или хумус със слой от около 3 см. Можете да покриете леглото с филм, преди да се появят издънките, но го отстранете навреме.

Грижа за разсад от краставици след засаждане в оранжерия

Отглеждането на добра реколта от краставици не е лесно дори в оранжерия от поликарбонат: грижите са необходими през цялото време. В края на краищата, ако летен жител може да посети краставици, засадени в незащитена почва само през уикендите, тогава в оранжерия без периодично проветряване те просто ще се задушат и не е възможно да отворите вратите и да напуснете при всяко време.

Поливане

Почвата под краставиците трябва да е умерено влажна през цялото време, но преовлажняването е неприемливо: корените трябва да дишат. Мулчиране със слой хумус от 3-4 см значително улеснява спазването на режима на влажност, но често се изисква поливане в оранжерията: в края на краищата не вали. Много градинари оборудват системи за капково напояване, това спестява вода и енергия, осигурява равномерно навлажняване на почвата, но периодично организира пръскане за краставици в оранжерията. Вярно е, че след такава процедура е необходимо проветряване, така че листата да не останат мокри дълго време.

Капково напояване

Малко перфорираните, положени тръби спестяват вода и поддържат почвата винаги влажна

Поливането е възможно само с вода, загрята на слънце или по някакъв друг начин: оптималната температура е 25-30 относноОТ. Студената вода често разболява краставиците. Поливането в самия корен е опасно, тъй като това може да доведе до излагане на корените; ако това се случи, растенията се притискат внимателно, поръсвайки почвата отстрани.

Ако храстите все още не са се затворили, плиткото разхлабване се извършва скоро след поливането (при наличие на мулчиращ материал, разхлабването се извършва много рядко, с неговото обновяване). Плевелите трябва да бъдат унищожени незабавно: те не само изчерпват почвата, но и привличат вредители.

Честотата на поливане също е свързана със спазването на температурния режим: в жегата големите листа от краставици интензивно изпаряват водата. В оранжерия от поликарбонат е лесно да се поддържа микроклимат с необходимата влажност на въздуха, но лесно можете да прегреете въздуха. Следователно е необходимо проветряване, но е невъзможно да се организират течения: или само вратите, или горните отвори са отворени.

Подхранване

Краставиците често се хранят в оранжерията, поне пет пъти през лятото. Основната подправка за краставица е разнообразие от органични инфузии: на основата на лопен, птичи тор или нарязани треви... В краен случай те приемат сложни минерални торове, но трябва да добавят подхранване в разтворена форма след поливане. На бедни почви инфузията на лопен (200 g на кофа вода), ферментирала в продължение на 2-3 дни, може да бъде обогатена със суперфосфат (30 g).

Подхранване

За краставица е особено желателно подхранването с естествени торове.

Първата превръзка (7-10 дни след засаждането на разсада) може да се направи с разтвор на карбамид, след това - с органични вещества - краставиците се хранят на всеки 2 седмици. Периодично поръсвайте почвата около растенията с дървесна пепел.

Няколко пъти по време на плододаването можете да извършите листно превръзка, като пръскате листата с разтвор от 2 g борна киселина в 10 литра вода.

За пълноценно плододаване краставиците се нуждаят не само от храна в почвата, но и от въглероден диоксид във въздуха. Следователно, те се опитват да запазят този лопен или тор, който е подготвен за хранене директно в оранжерията; тук слагат и торови разтвори за ферментация.

Предотвратяване на заболявания, контрол на вредителите

С подходяща селскостопанска технология съвременните сортове и хибриди от краставици рядко се разболяват и вредителите не попадат често в оранжерията. Но трябва да сте нащрек. Болестите, особено гъбичните инфекции, най-често се развиват в лошо проветриви оранжерии... По-често от други има брашнеста мана, фузариум, различни гниения. Профилактиката е да се поддържат правилните условия на температура и влажност, своевременно отстраняване на излишните издънки и листа.

Брашнестата мана обикновено се лекува с народни средства: чрез пръскане със силно разредена инфузия на лопен или полуразредено кисело мляко... В повечето случаи препаратите, съдържащи мед, са добре спасени от гъбични заболявания. За превантивни цели, малко преди цъфтежа, краставиците могат да бъдат третирани с 1% течност от Бордо.

За възстановяване на имунитета на плодните растения помага листното подхранване с 1% разтвор на карбамид, което също помага в борбата с определени заболявания.

От вредителите краставиците в оранжериите най-често се посещават от пъпешни листни въшки и акари. И ако е възможно да се борим с листни въшки с народни средства (настойки от пепел, тютюнев прах, вратига и др.), Само в краен случай се прибягва до химически инсектициди, то с кърлежи е по-трудно. Кърлежите се убиват само от акарициди и повечето от тях са много опасни за хората. Пръскането е възможно само преди навлизането на краставиците в плододаване... Вярно е, че с малък брой кърлежи, добрият стар Karbofos може да помогне, но той не е подарък, така че е по-добре да не допускате кърлежа в оранжерията: отстранете плевелите навреме и периодично пръскайте насажденията с инфузия на лют пипер (50 g на 10 литра вода), което плаши този вредител.

Листни въшки

Листните въшки изсмукват сокове и отслабват растенията, което може да доведе до смъртта им

Особености на образуването на краставица, когато се отглежда в оранжерия

В оранжериите всеки сантиметър е скъп, така че краставиците се отглеждат във вертикална култура, обвързвайки мигли с решетки или високи колове. Първият жартиер може да се наложи още седмица след трансплантацията. За жартиера използвайте всеки мек канап, примките не се затягат плътно. Възможно е да се насочи основният ствол около един вертикално опънат канап или периодично да се завързва на няколко места: всичко зависи от дизайна на носещата конструкция.

Наложително е да оформите краставици в оранжерия: това е преразпределение на техните сили от образуването на листна маса до увеличаване на добива. При отрязването на излишните фрагменти се подобрява осветеността на растенията, както и тяхната вентилация. Техниката на прищипване и подрязване зависи повече от сорта на краставицата, но за повечето партенокарпични хибриди е еднаква.

По-рано знаехме, че когато се появи 5-ти или 6-ти лист, основното стъбло се прищипва и това причинява допълнително разклоняване на храста. Повечето съвременни самоопрашващи се сортове, напротив, водят до едно стъбло, значително скъсявайки страничните издънки. Прищипването започва, когато растението достигне височина около 30 см, с помощта на остри ножици:

 1. Ако до този момент нещо друго се е появило до 5-6-ия лист (странични издънки, пъпки), те се разбиват, организирайки „ослепителна зона“.
 2. Отгоре, до височина до 1 метър, на всеки страничен израстък е оставен само един яйчник и един лист над него.
 3. На височина от 1 м до 1,5 м, на страничните издънки се дава възможност да образуват 2 яйчника, а по-горе - 3-4, прищипвайки издънките над съответния лист.
 4. Когато основната издънка достигне върха на решетката, тя може да бъде притисната или хвърлена над напречната греда и оставена да расте надолу.
Формационна схема

Ако размерът на оранжерията позволява, партенокарпичните сортове могат да растат дълго време.

Често краставиците сами се хващат за препятствия, но от време на време се нуждаят от помощ, като насочват издънките в желаната посока и ги връзват.

Видео: грижа за оранжерийните краставици

Отглеждането на добри краставици не е лесно. Оранжериите помагат за това в по-студен климат, но изискват по-честа и квалифицирана градинарска намеса в процеса. Не можете да оставите парникови краставици без надзор дори в продължение на няколко дни.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.