Многогодишно засаждане на корени от еустома

Неслучайно еустомата е едно от най-популярните декоративни растения. За нейната красота може да се съди по сивите му листа и фуниевидни двойни цветя с богата цветова палитра. По време на периода на цъфтеж еустомата има съцветия от различни нюанси - розови, бели, люлякови, люлякови, достигащи диаметър 7-8 см. Изглеждат особено красиви в полуотворено състояние, когато наподобяват роза.


Когато цветята на еустомата се отворят напълно, те стават много подобни на макове. Достатъчно е само веднъж да видите цъфтяща еустома, така че градинарят да има желание да я засади в собствената си градина. И не бива да се отказвате от това начинание, тъй като е доста лесно да се грижите за това растение.

Описание на еустома

Засаждане на еустома на откритоПо време на вегетационния период се образува еустома здрави стъбла с дължина 80-90 см... От около средата на издънката се образуват много силни клони, които са оформени букети. Еустомата започва да се счита за култивирано растение не толкова отдавна. Отначало се считаше само за растение за отглеждане в закрити условия. Впоследствие обаче се появи възможността за отглеждането на тази култура в открити почвени условия.

Днес по отношение на еустома се използват техники за отглеждане, които са приложими за едногодишни растения. Отличителната му черта е, че тя остава да цъфти дълго времедори да го отрежете и да го поставите във вода. Изглежда най-ярко през периода на цъфтеж, когато се появяват много красиви и дълги дръжки. Тези характеристики допринесоха за широкото разпространение на еустома в Европа.

През годините животновъдите са успели да отглеждат много различни сортове, които не са сходни във всички отношения помежду си. Ето защо градинарите, които решат да закупят семена от еустома, трябва да помнят, че всичко съществува два вида от това растение:

  • маломерна;
  • висок.

Лесно е да се досетим, че първите са предназначени за отглеждане на закрито и на балкона. Що се отнася до високите сортове, те обикновено се отглеждат в градини.

Това растение, известно на мнозина като лизиантус, може да се отглежда като едногодишно или двугодишно растение. Обикновено тази информация се предоставя в началния пакет. Култивирането на еустома, принадлежаща към двугодишната група, не винаги завършва успешно. Ето защо за начинаещите градинари едногодишните са най-добрият избор.

Най-ярък външен вид двойни цветя от еустома (лизиантус). Не бива да мислите твърде много за сянката на цветята, защото независимо от сорта, всяко растение ще изглежда красиво през периода на цъфтеж.

Отличаващи се с разнообразие от цветове, тези цветя обикновено достигат диаметър 6 см. Еустома е служила като основно растение за отглеждане на много различни хибриди, които са подобни един на друг, с изключение на сянката, която може да бъде бяла, розова и лилава.Много производители често отглеждат многогодишна еустома, която също има много предимства.

Размножаване на еустома със семена

Как да отглеждаме цвете еустомаТипично за отглеждане на това растение използвайте сеитба на семена... Методът за разделяне на храста не е придобил популярност поради факта, че това събитие рядко завършва успешно. Това се дължи на факта, че нарушението на кореновата система сериозно наранява растението, след което е много трудно да се възстанови. В резултат този метод води до смъртта на всички части на растението. Поради тази причина, ако искате да ви бъде гарантирано да отглеждате еустома у дома, тогава трябва да използвате метода за сеитба на семена.

Тук обаче не всичко е толкова просто. На първо място, трудности могат да възникнат по време на покълването на семената. В противен случай не би трябвало да има някакви специални проблеми. Можете да посеете семена още през зимата, като си спомня, че еустомата му започва да цъфти около 20-та седмица от момента, в който се появят първите издънки. Така че не отлагайте сеитбата до пролетта, в противен случай няма да можете да постигнете цъфтеж в ранните етапи. За да изчакате навременната поява на цветя, препоръчително е да започнете да сеете семена между ноември и февруари.

Преди засаждането е необходимо да се подготви подходяща почвена смес, която е торф с добавяне на малко количество пясък и перлит. Този субстрат има най-хлабавата структура и ще осигури най-доброто абсорбиране на влага.

Можете също да замените тази смес със специализирана почва за Saintpaulias. Препоръчително е да използвате малки чаши за еднократна употреба като контейнер за семена.

Готови семена поставени на повърхността на почвата, след което трябва да бъдат леко заровени в него. На чаша може да има 2-3 семена. След сеитбата полиетиленът се опъва върху чашките, за да се осигури парников ефект. След това трябва да проявите търпение и да изчакате появата на издънки. За да се ускори покълването на семената, е необходимо да се поддържа благоприятна температура, която трябва да бъде в диапазона 20-25 градуса. Когато това условие е изпълнено, семената ще започнат да покълват след около две седмици. Трябва обаче да сте подготвени за факта, че през първия месец семената ще растат изключително бавно.

Не се изисква поливане, докато семената са под филма, тъй като той добре задържа влагата. Грижите за разсад на този етап на отглеждане изискват проветряване поне веднъж седмично. В резултат на редовното подаване на чист въздух кондензът ще се отдели... Също така, по време на тази операция, можете отново да се уверите, че младите растения имат достатъчно влага. Ако има признаци на изсъхване от почвата, можете да го излеете с лека струя вода по ръба на чашата, след което чашите отново се покриват с фолио.

Грижа за разсад от еустома

Особено необходимо е да се грижите за разсад през първите месеци от живота. Когато се отглеждат на закрито, те често могат да се разтегнат, което може да се избегне, като им се осигури дифузно осветление. Това позволява да се направи изкуствена светлина. В края на февруари разсадът може да бъде прехвърлен на перваза на прозореца, разположен от южната страна. Когато слънцето започне да се затопля повече, разсадът ще получи повече топлина и ще отговори на това с по-активен растеж.

Предотвратяване

За да бъдат разсадът на ирландската роза (еустома) здрав и здрав, е необходимо да се вземат мерки за предпазването му от болести. Веднъж на два месеца провеждайте лечение с разтвор на фон дьо тен, за приготвянето на които е необходимо да се вземат половин чаена лъжичка от лекарството и да се разрежда в 0,5 литра вода. Ефективна мярка, която стимулира растежа на разсад е пръскането с Epin или Циркон.

Гмуркам се

Два месеца след засаждането разсадът достига състояние, в което се намира гмуркане в отделни саксии... Тук обаче трябва да бъдете изключително внимателни.

  • Размножаване на еустомаза да не се наранят растенията, се препоръчва да се берат цветята на ирландската роза с помощта на тънко шило, което трябва да се отблъсне от младите растения и да се прехвърли в саксиите. Първо обаче трябва да направите вдлъбнатини в чашките с помощта на обикновен молив;
  • по време на гмуркането растенията трябва да бъдат разположени по такъв начин, че да бъдат заровени до самите листа;
  • преди разсаждането е задължително да се полива почвата. След това растенията се покриват с фолио и се дават няколко седмици за вкореняване.

Обикновено разсадът на еустома понася берене без последствия, така че започва да расте доста скоро.

Пресаждане на цветни разсад

През пролетта разсадът на ирландските розови цветя става достатъчно голям, така че можете да помислите за презасаждането му в по-големи саксии. За това можете да използвате чаши с диаметър 7-8 см... Трансплантацията се извършва чрез претоварване на земна кома. Дъното на саксията обаче първо трябва да се напълни с подходящ дренаж. Това може да бъде или експандирана глина, или натрошена пяна.

След разсаждането саксиите с разсад се прехвърлят на добре осветено място. Постепенно те се адаптират към слънчевата светлина, оставяйки ги без филм в продължение на няколко часа. По-късно се отглеждат без полиетилен. В това състояние те се отглеждат, докато настъпи благоприятен момент за трансплантация в открита почва.

Засаждане на разсад от ирландска роза на открито

Как да се грижим за цвете еустомаБлагоприятни условия за засаждане на разсад на постоянно място възникват още в средата на май. Това може да се определи от наличието на 6-8 листа в разсад. Когато се отглежда на открито, еустома започва да нараства бързо по размер... Най-добре е да трансплантирате вечер, когато слънцето не е толкова жарко. За разсаждане на разсад се приготвят ями, които трябва да съответстват по размер на саксиите с разсад.

Готовите кладенци трябва да се поливат. Пресаждането на разсад се извършва чрез претоварване на земна кома. След завършването му е необходимо да се монтира подслон на всяка яма - половина пластмасова бутилка или прозрачен буркан. Това ще е необходимо, в случай че има повтарящи се студове, а също така ще намали изпарението на влагата. След преминаване на последната вълна от замръзване подслонът се премахва.

Условия за отглеждане на еустома в градината

Така че след разсаждането разсадът веднага да започне да расте и да цъфти обилно, той се нуждае осигуряват максимално осветление... Качеството на плодородието на почвата също влияе върху развитието на това растение.

При определяне на честотата на поливане за ирландските розови цветя те се ръководят от състоянието на почвата. След пресаждането, още преди началото на цъфтежа, еустомата започва да се храни. Можете да определите подходящия момент за торене чрез активния му растеж. Това означава, че разсадът е добре установен. Това обикновено отнема около един месец. За да осигурите на младите цветя на ирландската роза необходимите микроелементи, се препоръчва да се използват специализирани сложни препарати за цъфтящи растения. Така че, следните лесно разтворими във вода продукти са подходящи за това:

  • Плантафол;
  • Кемир;
  • Кемира Лукс.

Заключение

Съвети за цветариМного опитни производители на цветя се интересуват много от такова растение като еустома, защото изглежда много красиво, така че може да се превърне в отлична декорация не само за апартамент, но и за лятна вила. Отглеждането на двегодишна еустома на открито не е толкова трудно. но много зависи от качеството на разсад... Следователно сеитбата на семената на ирландските розови цветя трябва да се извършва в подходящо време - обикновено това се прави в интервала от ноември до февруари.

Такова състезание във времето ви позволява да получите първите цветя през пролетта. Това обаче е възможно само при подходящи грижи по време на отглеждането на разсад и след разсаждане на млади еустомни растения.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.