Отглеждане на еустома от семена у дома, снимка

Предградията за много хора е място, където можете да си починете от градската суматоха, да възстановите здравето, да останете насаме със семейството си, но за да осъзнаете всичко това, имате нужда от удобство. Комфортът се създава не само благодарение на удобни мебели, оформление и технологии, тук също трябва да се вземе предвид естетическата красота, и то в двора на селска къща.


Озеленяването отдавна се използва не само на градските улици, но дори и близо до летни вили. За да създадат красива местност, хората използват различни съвременни материали и, разбира се, уникални и разнообразни растения. Един от тези елементи на ландшафтния дизайн днес е еустома. Това е цвете, което е придобило популярност със своята несравнима красота и ниски изисквания за поддръжка. Eustoma има просто колосален брой различни нюанси, което ви позволява да създавате цели композиции в летни вили. В допълнение, толкова богато разнообразие от цветове намира своето използване дори при създаване на сватбени букети.

Външен вид на еустома: снимка

Засяти семена от еустомаЕустома е цвете, което преди всичко привлича със своето разнообразие. Голям брой нюанси ви позволява да създавате композиции в съседната територия на къщата. Сред най-ярките нюанси на еустома са розово, люляково, лилаво и бяло. Затворени пъпки на еустома по-скоро розиs, и свободно на макове.

Самото растение е много буйно, което прави възможно, дори и с малък брой клони, да се създават големи букети или композиции в лятната им вила. Човек трябва само да си представи, но поради силното разклоняване и големия обем на едно стъбло могат да се поставят до 30 пъпки на еустома. Засаждането и поддържането в домашни условия също не създава голям проблем.

Силно разклоняване и сила стъблото позволява не само да създава буйни букети, но също така помага на растението да оцелее в сурови климатични условия, по време на градушка или обилен дъжд. До известна степен силата на растението дори удължава живота му вече в изрязано състояние, поради което еустомата или както се нарича още лизиантус, ще може да радва хората във ваза много по-дълго от другите видове цветя.

Характеристики на еустома и разнообразие от сортове

В наши дни на пазара можете да намерите голям брой семена от лизиантус от различни сортове. Семената и хибридните растения от този тип са в изобилие. Когато избирате, трябва да обърнете голямо внимание на сортовете, не сортовете, а видовете растения. Например има джудже и високи цветя.

  1. Джуджетата еустоми е най-добре да се поставят изключително в къщата или на балкона. Джуджетата не се използват за дъжд и температурни промени, така че те вероятно ще умрат в лятната си вила.
  2. Високите растения са свикнали с уличния тип оцеляване, поради което този вид най-често се придобива за засаждане в лятна вила.

При определяне на вида на цветето също е важно да се обърне внимание на периода от живота им.Еустомата едва ли може да се нарече многогодишна, тъй като живее 1-2 години, а след това трябва да засадите нови цветя, но това не плаши градинарите, защото няма проблеми с грижите за това растение. Еустомите също могат да се различават по повърхността на листата и пъпките. Например, има сортове с равна, гладка повърхност, но можете да намерите и сортове, които имат матово покритие... Флористите особено обичат да използват матови цветя в бизнеса си. Семената на тези цветя са много лесни за засаждане, защото най-често се продават под формата на хапчета, което значително улеснява засаждането.

Процес на засаждане на еустома

Правила за отглеждане на еустомаНай-лесният начин за отглеждане на лизиантус е разпространението на цветя чрез семена. Някои градинари твърдят, че този метод изисква опит, търпение и това е вярно, но основното е да се подходи правилно към процеса на грижа за растението и тогава няма да има проблеми с отглеждането на еустома.

Основната работа се пада на първите месеци на отглеждане на растения. През този период трябва да опитате създават оптимални условия за растеж разсад. Градинарите обикновено започват да отглеждат лизиантус през зимата. Работата е там, че издънките на тези цветя се появяват след 15–20 седмици, което означава, че просто няма смисъл да се засаждат през пролетта, защото няма да имат време да узреят до сезона. Цялата процедура, която се отнася до грижите и засаждането на растенията, може да бъде разделена на няколко етапа.

  1. В началото на засаждането трябва да подготвите еднократни чаши и торфена почва, която ще съдържа перлит. В бъдеще тя ще осигури на растенията въздухопропускливост, а също така ще помогне на почвата да остане в хлабаво състояние за дълго време. Тези неща ще станат основа за засаждане на семена от еустома за първи път, докато не се появят първите издънки.
  2. След като всички семена са засадени, пластмасовите чаши са покрити с найлоново фолио. Този метод е измислен от градинарите, за да създаде парников ефект. Това е един вид оранжерия, която помага да се създадат благоприятни условия за растежа на цветята.
  3. През първите два месеца всички очила трябва да се поставят на равна повърхност с постоянен достъп до слънчева светлина. Това ще помогне да се запази еустомата компактна и да се запазят стволовете прави и къси. Ако премахнете растенията на сянка, стволовете са удължени поради факта, че еустомата ще се опита да достигне до слънчевата светлина.
  4. Ако цветята са засадени в началото на зимата, тогава до края на февруари трябва да се появят първите издънки. Оптималната температура за появата на разсад от еустома е 20-25 градуса, така че се препоръчва да поставите пластмасови очила на перваза на прозореца през деня, където пада слънчева светлина.

Условия за поливане на еустома

Еустома в оранжерияПрез първите два месеца поливането на растението може да се извърши само в изключителни случаи, например, ако в стаята е твърде горещо. Обикновено, ако е необходимо, трябва да поливате цветята само в малки количества около ръба на чашата. В противен случай влагата ще дойде от пластмасовото фолио, което създава конденз. Малко количество влага поради парниковия ефект е достатъчно, за да може растението да има първите си издънки. На всеки две седмици филмът трябва да се отстранява, сменя или обръща с главата надолу, за да не се натрупва конденз в големи количества.

Процедура за бране на разсад

След появата на първите издънки на еустома на повърхността на земята те трябва да се гмуркат... Това е трансплантация на цветя, но да го направите правилно е достатъчно трудно. Факт е, че хората, които нямат опит, при гмуркане могат лесно да увредят корените на растението. Дори малко количество щети са достатъчни, за да завършат цветята просто умират. Трансплантацията на растения наистина е скъпоценен камък, но е необходимо еустомата да продължи да расте в комфортна среда. С правилната трансплантация можете да видите отрицателен или положителен резултат в рамките на няколко дни. Ако растението е пуснало корени, тогава разсадът ще започне да се издига с бързи темпове над земята.

Трансплантацията обикновено се извършва в края на февруари. За да направите това, трябва предварително да подготвите саксия с цветя. Според правилата, дъното на саксията се поръсва с малко количество експандирана глина, за да се създадат дренажни условия по време на поливане. След пресаждането саксиите с цветя не могат покрийте с найлоново фолио... Всички разсад трябва независимо да се адаптират към слънчевата светлина на перваза на прозореца.

Време за засаждане на разсад в земята

Как да получите добри разсад от цвете еустомаВсъщност, след като се появиха първите разсад и цветята бяха успешно трансплантирани в саксии, работата може да се счита за завършена. По-точно, най-трудната част от грижите за растенията приключи. Следващият етап е засаждането на еустома в земята в лятна вила.

Тази част от отглеждането на еустома е съвсем проста, тъй като всъщност растението вече е придобило цялата необходима сила и трансплантацията е необходима просто, за да се даде на растението необходимото пространство. Присаждане на еустома в земята проведено в края на май или началото на юни. По това време първите истински листа вече се появиха на разсад. Най-интересното е, че след пресаждането на еустомата в земята можете да видите как растението започва да узрява и да расте с бързи темпове.

Въпреки че растенията изглежда са станали по-силни, все пак трябва да следвате някои препоръки.

  1. Растението трябва да се трансплантира само вечер.
  2. Невъзможно е почистването на корените от земната кома. Трябва да изкопаете дупка в земята и да пренаредите еустомата заедно със земната бучка. Преди да поставите цветето в дупката, дупката трябва да се напои обилно. След засаждане на цвете със земна буца, поливането се извършва в малко количество, но земята след това не се уплътнява, както в повечето случаи с други цветя.
  3. След засаждането разсадът трябва да бъде покрит с пластмасови бутилки. Този метод ще осигури защита в случай на спад на температурата през нощта.

Разсад от еустомаЕустома е много красиво растение, и това може да се види в рамките на няколко седмици след пресаждането на цветето в земята. Слънчевата страна, чистият въздух, топлото лятно време помага на растението да се отвори за кратък период от време. След това поливането се извършва, когато почвата изсъхне. Тоест, в случаите, когато има очевидна суша през лятото, тогава поливането трябва да се извършва редовно. Ако няма суша и вали редовно, тогава допълнителното поливане може само да навреди на цветята.

Подхранването също е важна част, когато се грижите за еустома. Обикновено торенето с торове започва да се прилага след месец след засаждането на цветята в земята. Торовете помагат на еустомата да се развива, да расте буйно и здраво. Подхранването е преди всичко голямо количество хранителни вещества, необходими за растежа.

Еустома цъфти започва около юли и завършва през октомври. Стъблата на цветето през този период стават разклонени и много мощни и след това в краищата им се появяват пъпки. Цветята се опрашват доста лесно, в резултат на което се образуват малки кутии със семена, които могат да бъдат използвани повторно за засаждане на еустома. Отглеждането по този начин може да се извършва всяка година, освен ако, разбира се, не говорим за хибриди или трайни насаждения.

Заключение

Не много цветя могат да се похвалят с такава красота, прост процес на отглеждане и устойчивост на външни фактори като Лизиантус. Снимките в Интернет помагат да се разгледа цялата красота и разнообразие на тези цветя, да се видят композициите, направени от ландшафтни дизайнери, цветари със собствените си ръце и може би дори да се използват някои идеи. Във всеки случай еустомите значително ще увеличат естетическия вид на лятната вила.

Отглеждане на еустома
Колко дълго цъфти еустомаЕустома у домаЗасаждане и грижи за еустомаЕустома цъфтиЗавод за еустомаМетоди за отглеждане на еустомаКак да отглеждаме еустома у домаХарактеристики на отглеждането на еустомаКак се отглежда еустомаПериод на цъфтеж на еустомаКрасива еустома цъфтятКакъв вид еустома цветеКак расте еустомаНачини за отглеждане на еустома

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.