Многогодишни флокси: засаждане и грижи, размножаване

Флокс - елегантни и ярки цветя принадлежат към семейството на цианотичните. В допълнение към високите декоративни качества, те притежават непретенциозност и способността да растат на всякакви почви с различна осветеност. Нещо повече, флоксите могат да издържат дълго време в нарязана форма, превръщайки се в декорация на стаята. Това са многогодишни растения, зимуващи в градината. Видовете флокс са разнообразни и се различават един от друг по височината на храста, както и по цвета, който е незаменим при създаването на цветни композиции.


Изгледи

Следните видове флокс са най-популярни сред цветарите:

Phlox paniculata

Peppermint Twist е много красив сорт флокс.Цъфти в края на август, началото на септември... Сортът се отличава с ароматни цветя и големи съцветия от различни цветове: бели, бледи и ярки нюанси на розово, люляк, лилаво. В скалата няма жълти тонове. Има хибриди от метличен флокс с цветя, боядисани в многоцветни ивици.

Храстите на метличния флокс са буйни, образувайки голям брой листа по стъблата, самият храст е с височина от 40 см до 1 метър. С възрастта растението придобива двадесет или повече издънки.

Паникулатният флокс е в състояние да цъфти почти през целия сезон. Можете да вземете сортове и хибриди, които цъфтят през лятото, есента (септември).

Флокс субулатен

Снимката показва син флоксТози вид има ниско стъбло от 10–15 cm, върху което се образува малко съцветие от 2–4 нежни люлякови или лилави цветя. Следователно разклоняващите се стъбла, всяка издънка образуват цветя флокс субулат покрива почвената повърхност с килим, цъфтяща пастелна сянка, легнала в гъсти содни храсти. Следователно този вид има и друго име - дернен флокс. Цветята се появяват рано, около май или юни.

Субулатният флокс е наречен така поради особените си листа, които приличат на игли. Те са с малки размери, кожени и заострени.

Използва се главно за бордюри, може да се отглежда в саксии и кошници с цветя. Растението се поддава добре на срязване, така че от него могат да се образуват различни геометрични фигури.

Флокс Дъглас

Дъглас флокс е ярък нюанс на цветя.Растението е маломерно, достига само 5 см височина. Следователно, той е отличен за отглеждане на жив килим. Z.а сезонът цъфти 2 пъти, през май-юни и есента. Този вид има сиво-зелени тесни листа, цветята могат да се образуват в бяло, синьо, лавандула и розово.

Друг вид с нисък и ранен цъфтеж е пълзящият флокс. Издига се на 15–20 см над повърхността. Растителните стъбла се разклоняват обилнообразуващи зонтични съцветия. Някои видове могат да произведат до 10 от тях. Цъфтежът се случва през май, началото на юни, цветята са ярки: розови, червени и лилави.

Флокс канадски

Друго име за splay. Това растение принадлежи към средно големи, височина на стъблото от 15 до 40 см, цветята се образуват по-големи от горните видове. Цветът на цветята е бял и синкаво-люляк мек тон, се събират в големи чадъри с диаметър около 10 cm.Растението не образува семена. Цъфти по едно и също време - май-юни.

Флоксът канадски се отличава с необичайна цветна чаша.Този вид се нуждае от добра почва, не се развива добре на почви с торф и гори. За да стане растението многогодишно, трябва да му се предложи лека почва с хумус. Субстратът не трябва да е с тор, торф, листа.

Най-вече градинарите обичат да отглеждат паникулатен флокс, но останалите описани видове не са по-лоши. Ранно цъфтящите нискорастящи флокси са много добри за пролетно отглеждане в градински парцели, които се намират в различни климатични условия. Те изглежда ефектно, перфектно украсяват териториятаобразувайки цъфнали килими, зеленината им запазва свежия си вид до самата слана. Горните флокси изглеждат чудесно в алпинеуми и алпийски пързалки. Как да отглеждате флокс в градината? Какви са правилата за кацане и поддържане?

Многогодишен флокс: засаждане и грижи, снимка

За да отглеждате красиви цветя, вижте снимката, трябва да се придържате към следните точки в грижата:

 1. Цветовете на флокс растат на всякаква почва, но е по-добре, ако е леко глинеста. Добавянето на вар в почвата влияе по най-добрия начин на развитието на растението.
 2. През есента, ако планирате да засадите флокс, мястото трябва да бъде изкопано дълбоко. Освен това за пролетния цъфтеж и ниските сортове ще е необходимо земята да се почисти от плевели, тъй като за тези видове ще бъде трудно да се справят с ненужната растителност, особено през първата година.
 3. Необходимо е да се засаждат растения на слънчево място в градината. Изключение правят хибридите с ярки цветя, тъй като цветът може да избледнее, те се засаждат в полусянка.
 4. Флоксите, върху които се образуват тъмни цветя, изглеждат благоприятно с редица нарастващи светло оцветени. Защото вечер те ще започнат да засенчват за сметка на светлите си събратя, а не да се „губят“ на тъмно.
 5. Грижата за флокса е съвсем проста, просто трябва да изчистите почвата от плевели и да разхлабите земята. Обилен цъфтеж се осигурява чрез редовно торене.
 6. Phlox paniculata е в състояние да расте не само на слънчева светлина, но и на полусянка. Нискорастящите видове е най-добре да се засаждат на добре осветени места, но те могат да растат и в полусянка, без да губят декоративния си ефект. За да растат растенията, трябва редовно да ги храните.
 7. Флоксите се поливат обилно, но рядко, ако околните условия не са много сухи. Ако почвата бързо изсъхне, поливането трябва да се повтаря често. По-добре е да поливате растенията следобед.
 8. Флоксите са способни да образуват семена, както е на снимката, но не всички сортове са способни на това. Дори флоксът, който може да се размножава по семена, не винаги ги образува. Причината за това може да бъде ниската температура на въздуха, при която се образува стерилен прашец. Ако растението бъде изкопано и донесено на закрито, то може да произведе нормален прашец, след изкуствено осеменяване, в този случай ще се появят семена.
Флокс многогодишен
Цъфтеж на многогодишни флокси в цветна леха - снимка,Цъфтящият флокс може да се превърне в центъра на цветното легло.Многогодишните флокси са цъфтящи градински растения.Канадски син флокс - снимка на цъфтящ храст.

Есенни грижи

Преди замразяване младите и възрастните храсти трябва да бъдат покрити със земя и покрити със слой тор или хумус, чиято дебелина трябва да бъде 8–12 см. Това се прави, за да за защита на бъбрецитеразположени в земята от замръзване. Тази защита е особено важна за резници, които са засадени през текущата година.

Ако флоксите често страдат от гъбични заболявания, през октомври, след периода на цъфтеж, растението трябва да се третира с фунгициди за профилактика.

Ако храстът е образувал семена, но те не са имали време да узреят правилно, тъй като са започнали студове, тогава растението може да бъде изкопано, засадете в саксии и пренесете в къщатаотколкото да му помогне в узряването на семена.

През есента се извършва трансплантация и подмладяване на флокси, прочетете следващите раздели за това как се прави

Трансплантация и подмладяване

Кога да се трансплантира? Паниклираният флокс е многогодишно растение, което може да расте на едно място повече от 15 години. По периферията на храста се образуват млади издънкии центърът остарява.В тази връзка на всеки 5-7 години храстът се подмладява, като се заменят старите издънки с млади или просто се засаждат.

Разделяне на храсти

Бушът е разделен за нормалното развитие на растението. Извършва се на всеки 5-7 години, но може и по-рано, след 3-4 години. Разделянето се извършва по всяко време на годината, с изключение на зимата. За да направите това, храстът се нуждае от:

 1. Fondant Fancy е много пищен сорт флокс.Изкопайте от всички страни, отстранете го, отрежете издънките, оставяйки 10-15 cm.
 2. След това го нарежете на парчета с брадва, лопата или остър нож. Всяка част трябва да има 2–5 пъпки за бъдещ растеж. Кореновата система на Phlox е доста развита, дължината й е до 15 cm.
 3. Ями за бъдещо засаждане се подготвят предварително, така че почвата да се утаи. Ако засаждането се извършва през пролетта, то се извършва през есента, ако се предполага, че се засажда през лятото или есента, тогава две седмици преди процедурата.
 4. Храстите се засаждат на разстояние 60 см, ако флоксът е висок, в случай на различна височина, разстоянието се намалява.
 5. Компостът се спуска в ямите, половин кофа за всяка, добавя се минерален тор. През есенния период на засаждане азотни торове не се прилагат. Пепелта е добра като калиев тор. Ако почвата е кисела, добавете 1 чаша вар, тъй като флоксът расте на почви с рН от 5 до 7. За да се избегне попарването на кореновата система, всички компоненти се смесват добре.
 6. Ямите трябва да се напълнят с вода и в тях да се засади разделена част от храста. Поръсете със земя, така че пъпките на растежа да са покрити с 3-5 см. След това те се утъпкват, добавя се слой компост и се набива отново.
 7. Върхът е покрит със слой мулч, състоящ се от торф, листен хумус, листна постеля, дебелината на всичко това е 10 см. Мулчирането може да подобри вкореняването на делен. Моля, обърнете внимание, че през есенния период на разделяне на храста е важно флоксите да имат време да пуснат корени преди измръзване.

Размножаване

Флоксът се размножава чрез зелени резници, есенни резници или семена.

Зелени резници

В края на май трябва да започнете да събирате зелени резници. По това време флоксите ще достигнат височина 12-15 см. Можете да извършвате резници по-късно, тъй като тя продължава до средата на юли, но като правило късните резници не се вкореняват добре.

 1. Грижа за флокс през лятото - как да накарате цветята да се наслаждават възможно най-дългоИздънките се отрязват, поне 2 добре развити пъпки трябва да останат от страна на майката.
 2. След това целият стрък се потапя във вода за един час. Това ви позволява да намалите процента на вкореняване през първите дни след засаждането и след тази процедура режещият корен е по-добър. Не трябва обаче да се държи във вода повече от час.
 3. Преди засаждане дръжката трябва да бъде почистена от долните листа, съкратете останалата част до половината, направете разрез под пъпката. Готовият изрез трябва да е с дължина 6-10 см. Изрезките се обработват на сянка, за да се избегне залепване.
 4. Резниците се засаждат на открито в сянка или оранжерия. Ако ги покриете със слой мокра хартия след засаждането, те ще се вкоренят по-добре. Той е задълбочен в земята с 1–1,5 см; земята около вас трябва да е леко уплътнена. Вкореняването се случва след седмица или две.

Есенни резници

Прибирането на есенните резници се извършва през август или септември. Части от издънките на текущата година се отрязват, резниците се обработват по същия начин, както е описано в предишния раздел. Вкореняването става в оранжерии или отопляеми оранжерии. През пролетта презимувалите растения ще зарадват с обилен цъфтеж... Когато се засаждат на постоянно място, резниците трябва да бъдат добре заровени, така че най-голям брой пъпки да падат върху подземната част. Благодарение на това флоксите зимуват добре и през пролетта ще започне активното им развитие.

Отглеждане от семена

Семената на флокса обикновено покълват добре. Като правило те се засяват през есента на открито. За това можете да посеете семена през зимата кутии с посеви се изнасят на студено за месечна стратификация... След това те се въвеждат в стаята за размразяване, след което семената започват да поникват заедно.

Флоксите са най-красивите и благодарни цветя. Те ще се превърнат в декорация на градинския парцел с най-малко разходи за труд и минимална поддръжка от ваша страна.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.