Многогодишни флокси: видове и сортове цветя със снимки, имена

Почти във всяка лятна вила можете да видите красиви цветни лехи, на които растат флокси. Те радват със своя ярък цъфтеж от пролетта до късна есен. Семейството флокс включва около 60 вида, които се различават по височина, форма и цвят. Ето защо с тяхна помощ в градината можете лесно да създадете всяка композиция, включително непрекъснато цъфтяща. В тази статия ще опишем подробно видовете и най-популярните сортове невероятно красиви цветя. А снимките от нашата галерия ще помогнат на градинарите да изберат формата и флокс цветовенеобходими за изготвяне на цветните им лехи.


Паникулатен флокс - популярни сортове със снимки

Най-често в градинските парцели се отглеждат различни видове метличи флокс. Този вид е отгледан от животновъди от няколко сорта и вида флокс наведнъж. Резултатът е сортове храсти височина 60-70 см или 80-100 см.

Височината на метличния флокс и неговата цветова палитра се влияят от осветеността на площта, върху която расте. На сянка храстите се простират, а на слънце растат клекнали. Ярките венчелистчета от цветя на открито слънце избледняват до бяло. Следователно, когато засаждате флокс, този проблем трябва да се има предвид.

Всички разновидности на метликовия флокс по време на цъфтежа са разделени на три вида... Това е много удобно, защото можете да изберете опцията, която отговаря на привлекателността на градината през целия сезон.

Ранно цъфтящи флокси

Тези видове растения включват цветя, които започват своите цъфтеж от втората половина на юни:

 1. Отглеждане на флокс в градинатаСорт "Александър Имер" се отличава с яркочервени цветя с диаметър 3,5 см, които са събрани в плоско, хлабаво съцветие. Цъфти през двадесетте юни и цъфти за 29-35 дни.
 2. Флокс "Хенри Герц" цъфтят в началото на юли с бели цветя с лилаво-розов оттенък. Изправените стъбла на растението растат до 50-55 см. Разхлабеното пирамидално съцветие е с размери 15х12 см. Цъфти 30-35 дни.
 3. Сортът "Ирис" е храст с височина до 45-50 см. На рохкаво пирамидално съцветие има цветя с неравномерно лилаво-люляк цвят и карминово око. Започва да цъфти в началото на юли и цъфти за 29-35 дни.
 4. Елизабет Камбел е средно голям, изправен храст. Доста плътни съцветия растат до 16 см. Венчелистчетата са сьомгово розови на цвят, а центърът на цветето е бял. Цъфти през целия юли. Подходящ за групово засаждане и рязане.

Растения със средно време

Този тип включва флокс, цъфтят през второто десетилетие на юли:

 1. Как да засадите флокс в двораСорт "Le Madi" се отличава с изправени стъбла с височина до 40-50 см. От средата на юли започва да цъфти с тъмно виолетово-сини цветя с карминово око. Размерът на заобленото съцветие достига 11 см. Продължителността на цъфтежа е 25-38 дни.
 2. Сорт "Маяк" е висок храст с височина 80 см. На плътното му пирамидално съцветие цъфтят яркочервени цветя с по-светъл център.Цъфти от средата на юли в продължение на 30-35 дни.
 3. Сортът Fiery Bird расте до 60-65 см. Плътното му пирамидално съцветие е с размери 17x12 см. Цветовете са огненочервени с карминово око, цъфтят от 17-19 юли и цъфтят повече от 30 дни.
 4. Сортът "Othello" се отличава с цветя, които през деня са тъмно лилави, а вечер сини. Всяко цвете има диаметър 3,5 см и е разположено върху овално, хлабаво съцветие. Цъфти от средата на юли до средата на август. Височината на храста може да достигне 80-90 cm.
 5. Сорт "Снегурочка" е високи храсти с изправени стъбла с височина до 80-90 см. На гъсто пирамидално съцветие има бели цветя с диаметър 3,7 см. Цъфти в средата на юли и цъфти в продължение на 30-35 дни.
 6. Сортът Apple Blossom е средно голям храст с бледорозови цветя с диаметър до 4 см. Цъфти за около 40 дни от средата на юли.
 7. Сортът Schneeberg се отличава с разклонени, изправени стъбла, височината на които може да бъде до 75-80 см. Разхлабените пирамидални съцветия растат до 20 см и се състоят от бели цветя с диаметър 3,2 см. Расте с голям брой на едновременно цъфтящи издънки.
 8. Сортът Ernst Immer е храст 60-65 см. На кръгло, плътно съцветие има бели цветя с розов пръстен в центъра. Цъфти 30 дни от средата на юли.

Късно цъфтящи метликови флокси

Тази група растения цъфти през август и дори през септември:

 1. Флокс в цветната лехаСортът Lilac Late започва да цъфти в началото на септември. На неговото доста плътно съцветие има люляково-розови цветя, чийто диаметър достига 3,8 см. Изправените стъбла са много високи - до 110 см. Периодът на цъфтеж е около 40 дни.
 2. Сортът "Розова хортензия" е малък храст с височина до 55-60 см. Неговите светлорозови цветя с карминово око образуват плътно, овално съцветие с размер до 16x12 см. Започва да цъфти в края на юли и цъфти за 20 -30 дни.
 3. Сорт "Останкино" е висок храст с височина 85-90 см. Плътни, пирамидални стъбла са разположени едновременно както на централния храст, така и на страничните издънки. В началото на август цъфти с пурпурни цветя с диаметър 4 см. Цъфтежът продължава до септември.
 4. Сорт "Frau Antoine Buchner" се отличава с изправени стъбла, нарастващи до 100-120 см. Белите цветя със слаб розово-люляк оттенък растат на широко рохкаво съцветие. Цъфти от средата на август до измръзване. Подходящ за групово засаждане и рязане.
 5. Сорт "Школник" е храст с височина до 70 см. Плътните му съцветия се състоят от светло лилави цветя, които изглеждат синкави на голямо разстояние. Започва да цъфти в края на юли.
 6. Сорт "Юность" е високо растение със стъбла, достигащи 80-85 см височина. Розово-люляковите му цветя с диаметър 4,2 см са събрани в овално, рохкаво съцветие. Започва да цъфти в началото на август, дава плодове.

Многогодишен флокс на почвената покривка - снимка

Пълзящите видове флокси цъфтят през май. Техните положителни характеристики включват малка височина до 20 см, толерантност към суша и доста лесно възпроизвеждане.

Сред градинарите най-популярни са следните сортове почвени покривни флокси:

 1. Сортове флоксРаздвоеният флокс е растение с пубертетни стъбла и твърди листа. Венчелистчетата на цветята са разчленени, което създава впечатлението, че на съцветието има два пъти повече цветя. Цветът може да бъде от син до бял.
 2. Сортът Дъглас е висок само около 10 см. Цъфти за първи път през май, а след това в края на август. Отличава се с плътна подложка от жилави стъбла и цветя от различни цветове. Цветът им може да бъде от бял или люляков до лилав.
 3. Шиловидният флокс на външен вид наподобява мъх и е много популярен сред градинарите.
 4. Снежният флокс се различава по цветята от розово до оранжево. Това е много компактен и зимоустойчив сорт.

Свободен флокс - снимка

Разхлабените флокси цъфтят веднага след почвеното покритие.Това са горски растения, които са устойчиви на температурни промени и обилен цъфтеж. Най-известните сортове:

 1. Разпръснатият флокс е храст с нежни и буйни сини или бели цветя, които приличат на облак по време на цъфтежа. Растението расте добре на всяка дренирана почва.
 2. Сортът "Adsurgens" се отличава с големите си цветя, така че изглежда много елегантно по време на цъфтежа. Обича добре дренирани, хранителни почви.
 3. Сортът "Пресован" е храст с височина 30 см, който цъфти с розови цветя. Расте добре на рохкави, питателни почви.

Стофлорен флокс - снимка

Това са непретенциозни растения, които благодарение на вкореняването на столоните във възлите се развиват много бързо. Те имат плътно коренище, а стъблата им растат, така че дори плевелите да не покълнат през тях. Те се вкореняват буквално от един контакт със земята. В резултат на това растат нови цветни стъбла и плътен, красив килим... Те трябва да бъдат засадени в плодородни, влажни почви и сенчести места.

Най-популярните сортове са:

 1. Сортът Blue Ridge расте до 25 см и цъфти с лилаво-сини цветя с жълта тичинка. Предпочита да расте на рохкава почва и полусенчести площи. Обича обилното поливане.
 2. Сорт "Purpurea" расте добре в полусянка. Дръжките му достигат 25 см дължина и са съставени от бледорозови цветя с жълти тичинки.
 3. Fuller's White е гъвкаво, пълзящо растение с височина около 30 см. Цъфти дълго време с бели цветя без никакви странични примеси и сенки. Подходящ за оформяне на алпийска пързалка и декорация на стени. Подходящ за рязане.
 4. Сортът Violet Queen расте до 40 см и цъфти със сини цветя с люляков оттенък. Цъфтежът продължава не повече от тридесет дни, след което дръжките се отрязват. Подходящ за рязане.

Флокс в ландшафтния дизайн - примери за снимки

Флоксът се разпространяваМногогодишните цветя ще изглеждат чудесно както в единични насаждения, така и в композиция с други растения. С помощта на някои паникулирани сортове е възможно да се маскира ограда, цев, грешки на стените, стари бордюри на площадката. Те можете да разделите градината на зони.

Алпийските пързалки, цветни лехи, тревни площи, градински пътеки са украсени с шиловидни флокси. Килим с ярки цветове може да се отглежда от сортове с почвени покрития вместо тревна трева.

Флокс ще изглежда добре с други цветове. Техен розите могат да бъдат съседи, лилейници или сребриста ефедра. Ярките рози ще изглеждат много впечатляващо на фона на бледо бели флокси. Интересен "килим" може да бъде създаден от група растения с един и същи цвят, но различни нюанси.

Въпреки простотата на пъпките и несложните линии, с помощта на флокс, можете чудесно украсете лятна вила, градина, предна градина или балкон. И сред разнообразието от видове, дори и най-претенциозният цветар ще намери сорт по свой вкус.

Многогодишен флокс
Засаждане и грижи за флоксКак да се грижим за флоксаФлокс, използван в декоративна комбинацияМногогодишен флоксФлокс, използван в декоративния дизайнФлокс цветяОписание на растението флоксИзползване на флоксМногогодишни цветяЦъфтящи флоксиФлокс в градинатаКак да засадите флоксРазсад на флоксКак расте флоксът

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.