Луксозен флокс Дръмонд: отглеждане от семена, засаждане и грижи, снимка

Поради разнообразните си нюанси, обилния цъфтеж и непретенциозността, флоксите са получили заслужена любов сред градинарите. Растенията, които растат естествено в Северна Америка, са много популярни в цяла Европа. Дори начинаещи в цветарството могат да се справят с тяхното отглеждане и грижи, при спазване на всички препоръки и правила.


Описание, видове и сортове флокс със снимка

Едногодишните флокси имат най-голямо разнообразие от нюанси, форми и разновидности. Те могат да бъдат с форма на звезда или хавлиени, сини, бели, кремави или различни нюанси на червено.

Един от най-добрите едногодишни е флоксът Drummond, който е роден в Тексас. Растението е разклонен храст, чиято височина може да бъде от 12 до 30 см. Отсрещните му листа са овално-ланцетни. Ароматните цветя могат да бъдат сьомга, жълто, бяло, тъмно червено или лилаво.

Най-популярните сортове едногодишен флокс от Drummond са:

 1. Drummond сортове флоксСортът Promis Pink е нискорастящо растение с височина до 20 см. Двойните му цветя са розови на цвят. Сортът изглежда добре като отделни храсти на алпийски хълмове и в композиции на цветни лехи и цветни лехи.
 2. Сорт "Съзвездие" е буйни храсти с цветя с ярки цветове с диаметър до 3 см. Съцветията му под формата на щитове имат ароматен аромат и могат да бъдат от бяло до червено. Сортът се използва не само за декориране на цветни лехи, но и за направа на букети.
 3. Годишно маломерният флокс принадлежи към нов сорт. Разклонените храсти растат до 20 см и имат пубертетни листа. Сортът се използва широко за украса на лоджии и балкони.
 4. Тери флокс са храсти с височина до 30 см. Техните плътни съцветия се състоят от големи двойни цветя. Нюансите на венчелистчетата варират от кремаво до тъмно червено. Отглежда се за декорация на цветни лехи в градината, балкони и лоджии. Махровият флокс е подходящ за отглеждане в саксии и декориране на стаи.
 5. Сорт "Twinkling Star" е миниатюрни храсти с височина до 25 см. Венчелистчетата на цветята му имат необичайна форма със заострени върхове. Цъфти от юни до септември, както на открито, така и у дома.
 6. Сорт "Star Rain" е доста висок храст с прави и странични стъбла. Височината му може да бъде до 50 см. Ароматните цветя наподобяват звезди и цъфтят дълго време. Сортът е устойчив на суша и измръзване, расте добре на слънце и практически не цъфти на сянка.

Едногодишен флокс: отглеждане от семена

За да се постигне по-дълъг цъфтеж, Drummond phlox препоръчително е да се отглеждат разсад... Семената, засети директно в земята, покълват много дълго и растенията, отгледани от тях, цъфтят едва в края на лятото. По-ранен цъфтеж може да се получи чрез засяване на семена на открито преди зимата.

Засяване на семена на открито

Сортове флоксНеобходимо е да засадите семена веднага на цветна леха през октомври - ноември. Ако вече има сняг, той се отстранява и семена с разстояние 4-5 см се разпръскват директно върху замръзналата земя. За да се предпазят растенията от замръзване, лехите първо се поръсват с подготвена пръст, след това със сняг и покрийте с листа или слама... Разсадът ще се излюпи в началото на пролетта. Когато се появят два истински листа, те ще трябва да бъдат отрязани, разположени на разстояние 20 см един от друг.

Засяване на разсад от флокс

У дома сеитбата се извършва в началото - края на март. Всичко зависи от това кога завършва последната слана във вашия регион. За да поникнат семената бързо, не е необходимо да ги притискате в почвата. Отгоре те леко се поръсват със земна смес и се напръскват с топла вода.

Кутии за разсад покрити със стъкло или полиетилен, и приберете на топло място. Почвата трябва да се проветрява ежедневно. Когато се появят първите разсад, контейнерите се монтират на добре осветено място и стъклото или полиетиленът се отстраняват. На този етап грижите за разсад са само за поддържане на почвата влажна.

След появата на два или три истински листа, младите растения се засаждат в отделни саксии. Зад тях вече ще са необходими специални грижи:

 1. В първите дни разсадът се покрива от слънчева светлина с непрозрачен филм или вестник.
 2. Когато кълновете се вкоренят и шестият им истински лист порасне, те се прищипват, за да образуват буен и компактен храст.
 3. Преди засаждане на открито, разсадът се подхранва два пъти с минерални торове.
 4. През април младите растения трябва да се закалят. За да направите това, саксиите се поставят на открит балкон или градина за час-два.

Едногодишните флокси се засаждат на открито след края на замръзването, в края на май. По това време някои сортове вече са образували пъпки.

Phlox Drummond: засаждане и отглеждане на открито

Отглежданите, узрели и втвърдени разсад се засаждат на добре осветени места, защитени от парещото слънце. Растенията ще растат най-добре на полусянка на високи цветни лехи... На слънце флоксните съцветия избледняват, а на полусянка насищането на цветовете остава дълго време.

Характеристики за кацане

Как правилно да се грижим за флоксаЕдногодишните флокси не харесват подкиселени площи и слабо дренирани почви. Най-добрата земна смес за тях е плодороден пясък без глина. Лайм може да се добави, ако е необходимо. Ако на терена има тежки глисти, те се разреждат с торф, органични торове и пясък.

Разсадът се засажда в плитки ями, в дъното на които налива се компост или биохумус и малко пепел. Корените са леко изправени хоризонтално и покрити със земя. Растенията се поливат, почвата около тях се мулчира.

Поливане и подхранване

Грижата за флоксите на Drummond, след като ги засадите на открито, няма да бъде трудна. За целия сезон се изисква разхлабване на почвата два пъти месечно и притискането й през втората половина на вегетационния сезон. В този случай кореновата система ще се формира по-бързо.

Флоксът се полива умерено, но редовно. Един квадратен метър засаждане отнема една и половина до две кофи вода. В горещите дни поливането се извършва сутрин и вечер. Водата се излива директно под корена. Не трябва да е студено, в противен случай корените могат да се напукат в жегата.

Drummond phlox се храни няколко пъти на сезон органични и минерални торове:

 1. Флокс в цветна лехаВ края на май храстите се хранят с течен тор, в размер на 25-30 грама на кофа вода.
 2. В началото на юни към течния тор се добавят суперфосфат и калиева сол.
 3. В началото на юли отново се използва само течен тор за оплождане на флокса.
 4. В края на юли растенията се оплождат с калиева сол и фосфор.

През сезона върховете на младите растения се прищипват. В този случай храстите започват да се разклоняват по-добре. Избледнели и изсъхналите цветя редовно се отстраняватза запазване на привлекателния външен вид на цветето и удължаване на цъфтежа му.

Цветно легло от Drummond phlox от различни нюанси и сортове изглежда красиво и впечатляващо. Те могат да се използват за украса на алпийски пързалки и бордюри. Голяма цъфтяща топка, украсяваща двора, може да се получи чрез засаждане на едногодишни флокси в саксии или кофи и поставянето им един до друг.С подходящи грижи и отглеждане ще бъде възможно да се възхищаваме на цъфтежа му през топлия сезон.

Флокс Дръмонд
Сортове флокс сортовеФлоксни цветни болестиРазмножаване на флоксФлоксът на Drummond годишенЛетни цветя на флоксКак да отглеждате флокс в странатаDrummond сортове флоксРазмножаване на флоксЕдногодишен флоксФлоксът на Drummond годишен

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарНаталия Боровик (Пожидаева)

   Добре написан текст, много качествени снимки - през пролетта ще тренирам на практика и ще изготвя доклад.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.