Цветя зюмбюл: описание, отглеждане и снимки

Сред игликите има сортове, които не притежават крехкостта, присъща на този вид растения, но в същото време запазват своята чистота и нежност. Зюмбюл цветя са ранни птици, които украсяват интериора на дом или градина в началото на пролетта. В градината тези растения цъфтят веднага след изчезването на снежната покривка. В апартамент зюмбюлите могат да се отглеждат до определена дата, като се изтласка стрела от крушка за възрастни.


Описание на зюмбюл цветя

Зюмбюлите са познати на градинарите отдавна. Още през 18 век тези цветя, принадлежащи към семейство Asparagaceae, са пренесени от Средиземно море на европейска територия. По-късни ботанически сортове намерен в Азия... Дивите сортове растат почти навсякъде, на много континенти, независимо от климатичните условия. Но те нямат такива големи съцветия и външна привлекателност като култивираните сортове. У нас най-популярен е така нареченият миши зюмбюл или сорт мускари. Характеризира се с високи стъбла и паникуларни цветя, с незабележими и малки пъпки. Въпреки че при пълно разкриване на цветето, съцветията привличат погледите на любителите на флората.

Всички сортове могат да се отглеждат на открито. В апартамент зюмбюлите се отглеждат като сезонни принуждаващи растения. След цъфтежа луковиците трябва да бъдат трансплантирани в открита почва в продължение на няколко години, за да се възстанови структурата и делението. След това тази засаждаща суровина може да се използва отново за форсиране.

Ботаническо описание на растението:

 • естествено местообитание - страните от Средиземноморието и Централна Азия;
 • име на латински - Зюмбюл;
 • листна структура - удължена, линейна, с месеста структура;
 • време на цъфтеж - веднъж годишно в продължение на 3 седмици;
 • принадлежи към семейство аспержи (Asparagaceae);
 • методите за разплод включват узряване на триъгълен плод със семена, разделяне на луковицата от деца;
 • корен - лук;
 • екологични изисквания: добро осветление, умерена влажност на почвата, температура над 20 градуса, дълги светлинни часове;
 • дръжката и стъблото са масивни, къси.

Зюмбюлите цъфтят на открито, след като снегът се стопи и средната температура е 15 градуса.

Засаждане на зюмбюл у дома

Как да отглеждаме зюмбюли на откритоЗюмбюлите се отглеждат трудно. Те се нуждаят от допълнително осветление и специфични грижи. Имайте предвид, че по време на дестилацията крушката трябва да получи достатъчно осветление, за да създаде хлорофил. Само при тези условия е възможно образуването на мощен и силен цветонос.

Нека се обърнем към ботаническото описание на това растение. Зюмбюлът е многогодишно растение, което има къс стреловиден дръжка, обрамчена в краищата с линейни, заострени листа. Листът има копиевидна удължена форма с ярък цвят на салата. Съцветие представляват метлица от пъпкиразположени на стъблото.

Те се разтварят почти по едно и също време. Дължината на листа е около 21 см и е равна на размера на дръжката на цъфналите пъпки. Като правило, не са повече от 5 от тях на крушка.Забелязано е, че голям брой листа предотвратява буйния цъфтеж. Тези храсти може да нямат цветна стрелка. Това означава на първо място изчерпването на луковицата и липсата на хранителни вещества в земята, като фосфор и калий.

Цветът на зюмбюла заслужава специално внимание, което излъчва отчетлива и изискана миризма. Малък дръжка създава впечатление на плътно фиксиране към дръжката на чашелистчетата. Но това не е вярно. Листата на пъпките са представени под формата на триъгълник. Самата пъпка има формата на камбанка с форма на фуния. Разнообразие от цветове на пъпки просто невероятно, сред тях най-често срещани са пурпурно и розово, жълто и бяло, люляк и сини нюанси. Съществуват и сложни форми на оцветяване с комбинация от няколко цвята.

У дома зюмбюлът може да се отглежда като форсиращо и постоянно растение. Засаждането става с луковица. Цъфти само този посадъчен материал, който е с диаметър повече от 6 см. По-малките луковици изискват отглеждане, но при подходящи грижи гарантирано ще образуват цветна стрела за следващата година.

Можете да разберете цвета на бъдещите пъпки от зюмбюла по сянката на луковите люспи. Ако са ярко лилави или сини, тогава пъпките ще бъдат същите. Естествено, червените луковици имат червени пъпки, докато розовите имат розови. Максималният "живот" на луковицата е приблизително 10 години, като през това време всичките й вътрешни резерви се изчерпват и настъпва разделяне на последващи засаждащи суровини.

Засаждането на зюмбюли у дома може да се случи по всяко време, в допълнение към периодите на активен цъфтеж и растеж на стрели. За тези цели се избира подходящ посадъчен материал... Преди засаждане луковиците на зюмбюла трябва да се накиснат в препарат Корневин за 6-7 часа. След това се подготвя питателна почва, състояща се от:

 • 1 част торф;
 • 1 част пясък;
 • 2 части тревна земя.

Всичко се разбърква старателно, пече се във фурната и обработен с разтвор на манган.

Засаждане и грижи за зюмбюлЦъфтежът на зюмбюла може да бъде осигурен чрез подходящо време за засаждане дори през януари, дори през март. Принуждаването до необходимата дата може да се извърши с помощта на хидропоника (без използване на земя). В този случай трябва да изберете най-еластичните и големи крушки, които се поставят в хранителната смес приблизително 3 месеца преди времето, когато трябва да получите цъфтящ храст. Хранителният разтвор трябва да съдържа всички необходими микроелементи. Най-лесният начин е да смесите 5 мл от препарата "Идеал" с литър вода. Разтворът се сменя всяка седмица, докато цветето на зюмбюла цъфти.

Отглеждането не е необходимо постоянно да трансплантирате луковицата, просто трябва да се уверите, че всеки има достатъчно място в саксията. Когато засаждането е удебелено изтъняване в ход с трансплантация на деца в отделни саксии.

Когато се грижите за зюмбюли, трябва да запомните, че всички части (стъбло, листа, луковици и корени) са много отровни и могат да навредят на здравето. Следователно всички манипулации се извършват само с ръкавици.

Грижата за зюмбюла се свежда до редовно разхлабване, поливане на земята и стръв по време на образуването на цветна стрела. По-нататъшните грижи също трябва да се комбинират с редовно пресаждане на луковици на открито. Това ще активира по-буйно цъфтеж. В този случай избиването на засаждащи суровини често се случва поради поливане и замразяване на луковиците.

Как изглежда зюмбюлът: описание и снимка

Всички видове зюмбюли се различават по височината на съцветията, размера на дръжката и цвета на цветята, по отношение на времето на цъфтеж - късно, средно и рано... По цвят сортовете растения имат шест групи:

 • Как расте зюмбюлътЛюляк;
 • Син;
 • Червен;
 • Розово;
 • Жълто;
 • Бял.

Бели сортове зюмбюли

Grand Blanche е ранен сорт. Цветовете са бели с розово-кремав нюанс. Размер на дръжката 26-29 см. Цъфти 13-16 дни.

Arentina aresensen - ранен клас. Цветовете са снежнобяли, с леко кремообразна сянка. Размер на дръжката 21-23см. Цъфти 15-18 дни.

Колизеумът е ранен сорт. Цветовете са бледо бели със силна миризма. Размер на дръжката 19-212см. Цъфти 12-14 дни.

Карнеги е ранен сорт. Размерът на дръжката е 21-23 см. Цветовете са бели. Цъфти за 14-19 дни.

Мадам Софи е среден клас. Цветята са хавлиени, снежнобяли. Височина на дръжката 20-24 см. Цъфти 14-16 дни.

L "Innosans е ранен сорт. Цветовете са чисто бели. Размерът на дръжката е 21-24 см. Цъфти 16-19 дни.

Бялата перла е среден клас. Цветята често са бели, с леко жълт оттенък близо до основата. Размерът на дръжката е 21-24 см. Цъфти 11-13 дни.

Снежен кристал - късен клас. Цветовете са двойни, бели. Размер на дръжката 26-27 см. Цъфти 14-19 дни.

Розови сортове зюмбюли

Амстердам е среден клас. Цветя със силен аромат, наситено розови с по-тъмна ивица. Размерът на дръжката е 21-24 см. Цъфти 11-18 дни.

Ана Мари е среден клас. Цветовете са порцеланови, бледо, светло розови. Размерът на дръжката е 21-26 см. Цъфти 14-18 дни.

Едисон - ранен клас. Цветовете са двойни, светло розови. Размер на дръжката 21-23 см. Цъфти за 14-19 дни.

Гертруда е късен сорт. Цветовете са наситено розови. Размерът на дръжката е 24-26 см. Цъфти 14-16 дни.

Генерал де Бет е ранен сорт. Цветята са ярко розови. Размер на дръжката 21-26 см. Цъфти 14-19 дни.

Лейди Дерби - среден клас. Цветовете са порцеланови, нежно розови. Размер на дръжката 21-23 см. Цъфти 14-22 дни.

Kush of the Pink е среден клас. Цветовете са светлорозови, със слабо изразена ивица на околоцветните дялове, леко извити назад. Размер на дръжката 21-26 см. Цъфти 14-19 дни.

Розовата перла е ранен сорт. Цветовете са светло розови. Размер на дръжката 21-24 см. Цъфти 13-16 дни.

Морено е ранен сорт. Цветята са ярко пурпурно розови. Размер на дръжката 21-24 см. Цъфти 14-19 дни.

Сини, сини, лилави сортове

Ориенталски зюмбюлБисмарк е ранен сорт. Цветовете са бледо синьо-виолетови с подчертана тъмна надлъжна ивица. Размер на дръжката 21-26 см. Цъфти 12-15 дни.

Аметист - храст с размери 21-26 см. Съцветието е гъсто, широкоцилиндрично, дълго 9-10 см, в гроздът има 19-22 цвята с бледолилави цветове, диаметър 5 см. Цъфти една седмица в края на пролетта.

Blue Magic е среден клас. Цветовете имат лилаво-виолетов оттенък.

Blue Jacket е среден клас. Цветята са наситено сини, по ръба са по-светли. Размерът на цветната стрела е 31 см. Цъфти 12-17 дни.

Grand Mater - среден клас. Цветята са тесни, сини с лилав оттенък, затварящи се назад. Цъфтежът отнема до 22 дни.

Grand Lilak е ранен сорт. Цветовете са яркосини с леко забележима надлъжна ивица. Размерът на цветната стрела е 24-29 см. Цъфти 14-17 дни.

Delft Blue е ранен сорт. Цветята са порцеланово сини. Размерът на цветната стрела е 23 см. Цъфти 11-22 дни.

Генерал Кьолер е късен сорт. Двойни цветя, люляково-сини. Размерът на храста е 21-32 см. Цъфти 9-14 дни.

Кодро - късен клас. Цветята са двойни, тъмносини. Размерът на цветната стрела е 25-31 см. Цъфти 18-20 дни.

Indigo King е късен сорт. Цветовете са лъскави, наситено лилави, почти черни. Размерът на цветната стрела е 16-18 см. Цъфти в продължение на 13-17 дни.

Преди засаждане на луковици зюмбюл.Miosotis е ранен сорт. Цветята са ароматни, светлосини, лобните околоцветници са извити назад, тесни, дълги, краищата им са по-интензивно оцветени. Размерът на цветната стрела е 25-31 см. Цъфти 19-22 дни.

Кралицата на синьото - среден клас. Цветовете са светлосини, околоплодните дялове със силен аромат, леко извити, широки. Размерът на храста е 31-36 см. Цъфти 10-15 дни.

Остара е среден клас. Цветовете са синьо-виолетови. Размерът на храста е 31 см. Цъфти в продължение на 17-22 дни.

Мари е ранен сорт. Цветовете са ухаещи, наситено сини с лилава надлъжна ивица по лобчетата на околоцветника. Цъфти 15-19 дни.

Sky Jacket е късен сорт. Цветята са ароматни, големи, сини. Съцветието е доста плътно. Цъфти 15-22 дни.

Перлен диамант - късен клас. Цветята са сини. Размерът на храста е 26 см. Цъфти в продължение на 14-18 дни.

Ако не се страхувате от сложната грижа за зюмбюл у дома, тогава ще бъдете собственик на уникално цвете, получило името си от бог Аполон, увековечил в това растение името на любовник, убит от бог Зефир. Ето как от капка кръв на младежа на света се появи очарователно цвете, което спечели сърцата на много градинари.

Цвете зюмбюл
Какво е доброто за зюмбюлаКак сами да отглеждате зюмбюлЗюмбюл в цветното леглоЗюмбюли в лятната им вилаОриенталски зюмбюлПринуждаване на зюмбюли във водаЗюмбюл вредителиЗюмбюли в цветното леглоКак се използват зюмбюлите в дизайна на градинатаУсловия за отглеждане на зюмбюлиДеликатно цвете зюмбюлОтглеждане на зюмбюлиСортове зюмбюлКак да отглеждаме зюмбюли

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.