Зюмбюл: снимка, засаждане и грижи в стайни условия, принуждаване на луковиците

Когато зимният студ е навън и земята е покрита със сняг, цъфтящи зюмбюли украсяват стаята с розови, бели, сини, жълти, лилави и алени цветове. Това луковично, ароматно растение у дома може да цъфти почти по всяко време на годината. За да постигнете цъфтеж, трябва да знаете правилата за принуждаване на луковиците и особеностите на отглеждането на растение. Грижата за зюмбюлите е проста, затова много производители отглеждат тези цветя на перваза на прозореца си.


Описание и сортове зюмбюли със снимки

Растението е цветно кочан, нараства до 30 см дължина... Плътна луковица се състои от долни листа, които обграждат дъното на луковицата с основите си. Дебелата и много скъсена част на стъблото е продължение на дъното. Цветовете на зюмбюла са с форма на камбана, чиито ръбове са много заострени. След цъфтежа зелените листа и стъблото изсъхват и вътре в луковицата започва да се образува пъпка, която расте в лук. В млада луковица стъблото с цветя, което ще цъфти през следващата година, вече е първоначално компресирано.

Растението брои около две хиляди вида, всеки от които е красив по свой начин. У дома ориенталският зюмбюл вирее най-добре.

Ориенталски зюмбюл - най-добрите сортове

Зюмбюл принуждаващи крушкиМногогодишно луковично растение със сферични или кълбовидни луковици расте до 30 см. Всяка луковица израства 5-8 яркозелени матови или лъскави листа. Ароматни цветя седят в пазвите на прицветниците на къси дръжки. Те могат да бъдат с форма на камбана или с форма на фуния. Ориенталският зюмбюл цъфти с прости или двойни цветя от жълто, розово, синьо, лилаво, синьо или бяло. Растителните сортове се различават по време на цъфтеж, размер и цвят на съцветия, височина на дръжката.

Най - известен за отглеждане в закрити условия сортове:

 1. Остара зюмбюлът расте до 25-30 см и има хлабаво съцветие, чиято дължина достига 11-13 см. В продължение на три седмици цъфти с ярки лилаво-сини цветя с диаметър 4 см.
 2. Сорт Аметист се отличава с бледолилави плътни съцветия с дължина 9 см. Височината на самото растение достига 25 см. Всяко съцветие се състои от 18-20 цвята. Аметистът не цъфти дълго - само седем или осем дни.
 3. Зюмбюл Розалия расте до 20 см и цъфти с розови цветя. Неговото тясно съцветие със средна плътност има около 10-15 цветя с диаметър 2 см. Периодът на цъфтеж на Rosalia е много кратък.
 4. Сортът Слънчоглед се отличава с кремообразни, силно двойни цветя, които растат със средна плътност на съцветие с дължина 10 см. Диаметърът на всяко цвете достига 3,5 см. Самото растение нараства до 19-20 см. Цъфти за не повече от две седмици.
 5. Зюмбюлът La Victoire е много популярен сред производителите на цветя заради плътните си съцветия, цъфтящи в яркочервени цветя. Височина на растението - 20 см.

След като разгледате снимки на различни видове зюмбюли, със сигурност ще искате да отгледате това цвете у дома.

Грижа за зюмбюл при стайни условия

Не е трудно да се грижите за растението, но трябва да се спазват някои правила.

Осветление

Интериорна декорация със зюмбюлиЗюмбюл се отнася до светлолюбиви растения... Ето защо, за да цъфти цветето зюмбюл красиво и дълго време у дома, растението се нуждае от добро осветление. В облачни дни и вечер, особено през зимата, цветето трябва да бъде допълнително осветено с флуоресцентни лампи. В противен случай растението ще отдели млади пъпки и листа или дори ще изсъхне. За да се осигури равномерен растеж на растението, саксията трябва периодично да се обръща в различни посоки към източника на светлина.

Температура

Вкъщи зюмбюлът се нуждае уверете се, че температурата е в рамките на 20-22 ° C... Течения и резки температурни промени са противопоказани за растението. Това може да доведе до смъртта му. През зимния сезон не се препоръчва да поставяте саксия до цветни уреди.

поддържа

Плътните зюмбюлни съцветия могат да се огънат от тежестта на цветята. За да се предотврати това, е необходимо да се изгради опора до все още нераздутото съцветие.

Поливане

Правилното поливане е основата на грижата за зюмбюла на закрито. Растението изисква своевременно поливане. Необходимо е да се гарантира, че почвата в саксията винаги е леко влажна. Това е особено важно за растението по време на зимуване, растеж и цъфтеж.

Не трябва да се допуска стагнация на вода, тъй като луковиците могат да започнат да гният, да се развие гъбично заболяване и растението да умре. Следователно водата се излива от картера веднага след поливането.

Невъзможно е по време на поливане водата да попадне в пазвите на листата, върху луковицата и пъпките. Това може да провокира гниене на растенията и развитие на гъбично заболяване. Налейте вода близо до ръба на тенджерата.

Подхранване

Два пъти месечно зюмбюлите трябва да се хранят... За това се препоръчва да се използват специални торове за луковични растения, които се продават в специализирани магазини.

Засаждане на зюмбюли у дома

Как правилно да се грижим за зюмбюлитеПринуждаването на зюмбюлите трябва да започне с избора на здравословен посадъчен материал с правилния размер. Луковицата трябва да е с диаметър най-малко 5 см. Почти е невъзможно да се отгледа пълноценно растение от малка крушка. Луковицата, избрана за засаждане, трябва да бъде плътна и без механични повреди и разлагащи се области.

Преди да поставите лук в саксия, той трябва преминават през няколко етапа:

 1. Избледняла и подрязана крушка се изкопава от саксията и се поставя във влажно помещение с температура на въздуха 22-25 градуса.
 2. След две седмици крушката трябва да бъде прехвърлена в по-хладни условия, където температурата ще бъде от 15 до 17 градуса.

Луковицата вече може да бъде засадена в саксия. За да цъфти цветето зюмбюл за Нова година, принуждаването трябва да започне през септември.

Засаждане в саксия

Контейнерите за сваляне могат да бъдат закупени в магазина. Не трябва да е твърде дълбоко. В долната част на гърнето трябва да има дупки.

Дренажът се поставя на дъното на контейнера и след това почвата. Земната смес за засаждане на зюмбюли трябва да се състои от компост, листна и тревна почва, с добавяне на торф и пясък.

Луковицата се поставя в саксия, пълна с пръст, притиснат леко в земята и отгоре се поръсва с пръст. Върхът му трябва да остане над земята. Ако няколко луковици ще бъдат засадени наведнъж в един контейнер, тогава те трябва да бъдат поставени плътно. Невъзможно е обаче посадъчният материал да се люлее помежду си и ръбовете на контейнера.

Засадените зюмбюли не се показват веднага на постоянно място. Първо, те трябва да създадат период на покой, който ще продължи около два месеца. За да направите това, саксията се поставя в изба, друга хладна стая или в хладилник с температура 5-7 градуса.Грижата за луковиците по това време се състои в поливане от време на време на почвата, която през цялото време трябва да е влажна.

През този период луковиците ще се вкоренят добре и зюмбюлът ще цъфти у дома.

Растението се прехвърля в топла стая, след като луковиците са изхвърлили няколко листа. Саксията се поставя на светло място с температура на въздуха не повече от 15 градуса.

Зюмбюлите се поставят на постоянно място само след появата на съцветия.

Зюмбюли след цъфтежа

Очарователна пролетна иглика - зюмбюлСлед като растението избледнее, мнозина не знаят какво да правят с него по-нататък. В този случай всеки трябва да избере сам. Растението може просто да бъде изхвърлено или опитайте се да запазите и умножите.

Ако решите да оставите луковицата на зюмбюла, тогава на първо място ще трябва да отрежете избелелите дръжки. Освен това, докато листата са все още зелени, растението трябва да продължи да се полива. Луковиците придобиват сила след цъфтежа. В същото време върху тях могат да растат дъщерни луковици.

Когато листата изсъхнат на растението, луковицата ще трябва да се извади от саксията, да се отърси от земята и да се остави да изсъхне за три дни. Ако има дъщерни лук, тогава те могат да бъдат разделени веднага след изкопаване.

Избледнели крушки за повторно форсиране обикновено не е подходящ у дома. Затова през есента те се засаждат в градината, където следващата пролет ще зарадват с цъфтежа си.

Размножаване на зюмбюли

Зюмбюлите се размножават с дъщерни луковици, от които годишно могат да се образуват не повече от четири. За да получат незабавно голям брой деца у дома, опитни производители на цветя практикуват специални техники. Те режат или режат дъната.

Такова размножаване се извършва след период на покой. Първо луковиците се обработват в 1% разтвор на калиев перманганат и се сушат при стайна температура в продължение на три дни. Едва след това можете да започнете развъдната процедура.

Изрязване на дъното

Този метод на развъждане се провежда на няколко етапа:

 1. Луковица зюмбюл в саксияВ дъното се правят разрези, чиято дълбочина трябва да бъде 0,5-0,6 см. Такива разрези могат да бъдат направени от два до четири.
 2. Луковиците се поставят в кутии с разфасовки нагоре и се съхраняват 2-3 месеца при температура + 21C. През това време трябва да се формират от 8 до 15 големи и силни деца.
 3. Сега крушката с деца трябва да бъде засадена в хладна оранжерия.
 4. След като младите луковици пораснат, ще трябва да бъдат засадени за отглеждане. Трябва да се грижите за тях по същия начин, както за възрастните растения.

След около две до три години растението ще изхвърли първите си дръжки.

Изрязване на дъното

Този метод на развъждане се различава от предишния само по това, че дъната не се изрязват, а се изрязват. Това става с чаена лъжичка. Обработката и съхранението се извършват по същия начин. Въпреки това, в резултат на дъщерни крушки, макар и малки, се оказва от 20 до 40 парчета. Такъв лук узрява малко по-дълго - в рамките на 3-4 години.

За да може едно красиво цвете зюмбюл да се превърне в отлично допълнение към вашия интериор и можете да се възхищавате на цъфтежа му, трябва да изберете правилното място за него и да организирате правилните грижи. С малко търпение и много желание дори можете сами да размножавате и отглеждате зюмбюли у дома.

Засаждане и грижи за зюмбюли
Есенно засаждане на зюмбюлиСемена от зюмбюлКак и в какво да засаждаме зюмбюлиЛуковични цветяПравила за грижа за зюмбюлЕсенно засаждане на зюмбюлиПринуждаване на луковиците зюмбюлиМетоди за отглеждане на зюмбюлОчарователна пролетна иглика - зюмбюлКак да отглеждаме зюмбюли у домаПравила за грижа за зюмбюлПравила за грижа за зюмбюлОчарователна пролетна иглика - зюмбюлКолко красиво е да се засаждат зюмбюлиОтглеждане на зюмбюлиКак да отглеждаме зюмбюли у дома

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.